Οι αγαπημένες μας γωνιές στα Εξάρχεια

Ο Κόκκινος Λωτός, η αυλίτσα του Άμα Λάχει, η μετενσάρκωση του Mo’Better, και όλα όσα θα αγαπάμε για πάντα στα Εξάρχεια –όσο και αν μεγαλώσουμε.
Οι αγαπημένες μας γωνιές στα Εξάρχεια
της Ηρώς Κουνάδη

Πάμφθηνα κοκτέιλ, άψογα μεζεδάκια, καφεδάκια σε ηλιόλουστους «μυστικούς» πεζόδρομους και ένα από τα καλύτερα προφιτερόλ της πόλης. Και όλα αυτά, συγκεντρωμένα με μια γειτονιά βγαλμένη από τα φοιτητικά μας χρόνια. Πάμε άλλη μια βόλτα στα Εξάρχεια.

Folia
Ανδρέα Μεταξά 9-11

Ο Ρεζά από το Αφγανιστάν άνοιξε πριν από ένα χρόνο και κάτι αυτή τη νόστιμη και όμορφη εξαρχειώτικη γωνιά που μας σερβίρει νοστιμιές από την πατρίδα του: Λαχταριστά φαλάφελ, εξαίσια μαντού (ζυμαρικά γεμισμένα με κοτόπουλο και περιχυμένα με γιαούρτι και σουμάκ), τέλεια γκουγκού (πατατοκεφτέδες με μπαχάρια και μυρωδικά), ωραιότατο κεμπάπ και δροσερό ταμπουλέ. Έχει, επίσης, φοβερό χύμα ούζο και σούπερ χαμηλές τιμές: στα 10€ το άτομο για extra large τσιμπολόγημα.

Κόκκινος Λωτός
Ζωοδόχου Πηγής 5, τηλ: 210 3801380

Δεν είναι μόνο μία από τις πιο αγαπημένες μας εξαρχειώτικες γωνιές, είναι και το μπαράκι με τα φθηνότερα κοκτέιλ της πόλης. Έχουμε πολλούς λόγους να αγαπάμε τον Κόκκινο Λωτό, και σε αυτούς συγκαταλέγονται οι σούπερ μουσικές του που δεν μένουν στο τετριμμένο πια funk-o-jazz, αλλά κάνουν ωραία indie και ροκ περάσματα, αλλά και η διακόσμησή του, με τα έθνικ στοιχεία και τους κατακόκκινους τοίχους, που διατηρήθηκαν στο πρόσφατο «φρεσκάρισμα» προς μεγάλη μας ανακούφιση. Το (άψογο) Μοχίτο Φράουλα κοστίζει 4,80€ και το σούπερ-ντούπερ έξτρα λαρτζ Ζόμπι (που θα μπορούσε να είναι δύο κοκτέιλ) 8€.

Σέλας
Καλλικράτους και Μεθώνης 19

Σε έναν από τους ομορφότερους, και πιο πράσινους, λιλιπούτειους πεζόδρομους των Εξαρχείων, την μικρή Καλλικράτους, το Σέλας απλώνει τραπεζάκια έξω όσο ο καιρός είναι ακόμα καλός και μας κακομαθαίνει με ωραία καφεδάκια (από 2€) και φτηνά ποτά (στα 5€) όσο παίρνει να βραδιάζει. Τα λουλουδιασμένα μπαλκονάκια γύρω του μας τηλεμεταφέρουν απευθείας σε κάποιο νησί, ενώ ιδανική ώρα να το επισκεφθείτε –αν μας ρωτάτε– είναι μεσημεράκι Κυριακής, με εφημερίδες ανά χείρας.

Luxus
Βαλτετσίου 27, τηλ: 213 0047353

Το εσωτερικό του θυμίζει χαριτωμένο παριζιάνικο μπιστρό, ενώ έξω, στο ήσυχο κομμάτι της Βαλτετσίου, τα τραπεζάκια του πλημμυρίζουν από κόσμο όσο τα ηλιόλουστα μεσημέρια ακόμα καλά κρατούν. Έχει και happy days (αντί για happy hours) κάθε Τρίτη και Πέμπτη, με όλα τα ωραιότατα κοκτέιλ του στα 5€ όλη μέρα, από το μεσημέρι και μετά. Δικό μας αγαπημένο το Brownskin Gal, με παλαιωμένο ρούμι, τζίντζερ, passion fruit και lime. Εκτός… χαρούμενων ημερών, τα ποτά κοστίζουν 6€ και τα κοκτέιλ του 7€. Θα το βρείτε, είπαμε, ανοιχτό από νωρίς για καφεδάκι.

Άμα Λάχει στης Νεφέλης
Καλλιδρομίου 69, τηλ.: 210 3845978

Σας τα έχουμε πει και ξαναπεί, οπότε θα περιοριστούμε στα βασικά, γιατί καταντάμε κουραστικοί: Μια από τις ωραιότερες και μεγαλύτερες αυλές της πόλης για τα μεσημέρια, ένας φιλόξενος ψηλοτάβανος εσωτερικός χώρος που στέγαζε το Δημοτικό Σχολείο των Εξαρχείων για όταν πιάνει ψύχρα κι ένα μενού που παίζει με μεζεδάκια και πειράζει ελάχιστα την ελληνική παράδοση. Στα must σημειώστε το απάκι με δεντρολίβανο, το ψημένο ταλαγάνι με μαρμελάδα ντομάτας, τις καταπληκτικές τηγανιτές πατάτες, τη φάβα με τα καραμελωμένα κρεμμυδάκια και τα κεμπαπάκια Δράμας. Ο λογαριασμός στο τέλος κυμαίνεται στα 15€ το άτομο, με ουζάκι ή κρασί.

ΗΒΗ
Στουρνάρη 2, τηλ: 215 5100787

Μοντέρνα διακόσμηση που ποντάρει στο ξύλο και το βιομηχανικό design, μεγάλες τζαμαρίες που επιτρέπουν αφενός το χάζι στην περαντζάδα μπροστά του, και αφετέρου το… λιάσιμο χωρίς να καθίσουμε απαραίτητα έξω, και ωραιότατες τιμές. Στην Ήβη πιάνουμε τραπεζάκι για οικονομικό καφέ (από 2€) και ποτά ή κλασικά κοκτέιλ, του τύπου Μοχίτο και Καϊπιρίνια (στα 5€), ενώ συχνά-πυκνά την επισκεπτόμαστε για τα live νέων και πολλά υποσχόμενων σχημάτων που φιλοξενεί. Για τα μυστικά σας ραντεβού, το άνετο παταράκι της είναι ό,τι πρέπει.

Η Μπούκα
Σολωμού 15, Εξάρχεια, τηλ.: 210 3800365

Κλασικό μαγειρείο από τα παλιά, με βιτρίνα από την οποία λαός και Κολωνάκι διαλέγουν λαχταριστά –και πάμφθηνα– πιάτα ημέρας. Στα δοκιμασμένα «οπωσδήποτε» περιλαμβάνονται το λεμονάτο χοιρινό, το αφράτο παστίτσιο και ο κρασάτος κόκορας με εξαιρετικές κομμένες στο χέρι τηγανιτές πατάτες, χοιρινό λεμονάτο. Στο τέλος, θα πληρώσετε λιγότερα από 12€ το άτομο για δύο μαγειρευτά (οι τεράστιες μερίδες κυμαίνονται στα 5-6€), μία σαλάτα, ένα-δύο ορεκτικά όπως τζατζίκι ή πατάτες και μισό λίτρο ωραίο κρασάκι

Jack in the BOX
Κωλέττη 4, τηλ: 210 3802035

Μας άρεσε το ίδιο και όταν λεγόταν σκέτο Box. Το τιμάμε ακόμα για τις σούπερ μουσικές του που αλλάζουν ανάλογα την ημέρα, την διάθεση και τον DJ από soul και funk σε rock και trip hop, αλλά και για τα πολύ καλά του κοκτέιλ. Αν χρειάζεστε συστάσεις γι’ αυτά τα τελευταία, σημειώστε: το Peppy Skinos, με βότκα, μαστίχα και κόκκινο πιπέρι, το Apple Punch, με βότκα, κρασί, ανανά και λικέρ μήλο και το ομώνυμο Jack in the Box, με Jameson, Frangelico και lime. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 6€ έως 8€, ενώ τα απλά ποτά ξεκινούν από 5€.

Και τρεις ειδικές μνείες…

Στο Sorolop (γωνία Μπενάκη και Μεταξά, τηλ.: 210 3801118) που φτιάχνει ένα από τα καλύτερα προφιτερόλ της πόλης, αλλά βρίσκει κι άλλους τρόπους να μας χαλάει τη δίαιτα –με μυρωδάτα τσουρέκια περιχυμένα με ζεστή σοκολάτα και καταπληκτικά παγωτά, ας πούμε.

Στο Off the Chain (Ζωοδόχου Πηγής 25, τηλ: 213 0400369), που πήρε την σκυτάλη από το θρυλικό Mo’ Better, και συνεχίζει επάξια με alternative, indie, punk, new wave και rock'n'roll μουσικές, αλλά φτιάχνει πλέον και ωραία κοκτέιλ –τα οποία έχουν και δικό τους χώρο, ένα μικρότερο μπαρ δίπλα στο κεντρικό με το dancefloor.

Στον Σχοινοβάτη (Σουλτάνη 4, τηλ: 211 1841596), που έφερε στα Εξάρχεια λίγη από την μοδάτη ατμόσφαιρα του Μεσοπολέμου. Διακοσμημένο σαν γαλλικό καμπαρέ, παίζει jazz, rock ‘n’ roll και swing μουσικές, και έχει happy days κάθε Τετάρτη με όλα τα κοκτέιλ από τα 8€ στα 5€, και κάθε Δευτέρα με μία συν μία μπύρα δώρο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v