Πέντε «ταπεινές» σούπερ τροφές

Θωρακίστε τον οργανισμό σας και κερδίστε χρόνια και υγεία βάζοντας πέντε «ταπεινές» σούπερ τροφές στην καθημερινή σας διατροφή.
Πέντε «ταπεινές» σούπερ τροφές

Ωραία τα goji berries, καλή και η σπιρουλίνα, σωστό το ιπποφάες, όμως είναι αυτά τα μοναδικά superfoods που μπορούμε να βάλουμε στη διατροφή μας για να θωρακίσουμε την υγεία μας; Όχι. Τροφές λιγότερο διαφημισμένες, όμως πέρα για πέρα «πυκνές» θρεπτικά ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού μας, μας εξοπλίζουν με γενναίες δόσεις απαραίτητων βιταμινών και προλαμβάνουν αρκετές παθήσεις χάρη στην ποικιλία αντιοξειδωτικών που περιέχουν.


Δείτε παρακάτω πέντε τέτοιες.


Ελαιόλαδο


Η ευεργετική αξία του οφείλεται κυρίως στην περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με τη διατήρηση της υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Πλην αυτών, το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, αντιοξειδωτικά που τα γνωρίζουμε ως συστατικό του κρασιού, των κόκκινων φρούτων και του καφέ και τα οποία προστατεύουν από τη φθορά των μορίων και των μεμβρανών των κυττάρων. Παράλληλα, τα φαινολικά συστατικά του ελαιολάδου φαίνεται να συσχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, δρώντας ενάντια στο οξειδωτικό στρες. Τέλος, το ελαιόλαδο αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, της λιποδιαλυτής βιταμίνης που εμφανίζει έντονη αντιοξειδωτική δράση.


Προτιμήστε το όσο πιο φρέσκο γίνεται, και αλλάζετέ το ανά 2-3 μήνες μετά το άνοιγμά του, έτσι ώστε να διατηρεί όλα τα θρεπτικά του συστατικά. Αποφύγετε επίσης να το χρησιμοποιείτε σε τηγάνισμα υψηλών θερμοκρασιών.


Cottage cheese


Αρκετές φορές το ξεχνάμε, όμως το cottage είναι από τα πιο «πυκνά» σε θρεπτικές ουσίες τρόφιμα. Κάθε μερίδα (μία κούπα) από αυτό το εξαιρετικό τυρί μας δίνει περί τα 32 γραμμάρια πρωτεΐνη, ασβέστιο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β12. Προσθέτοντας λοιπόν ένα κεσεδάκι στην καθημερινή μας διατροφή, ενισχύουμε τον οργανισμό μας με το απαραίτητο ασβέστιο, αλλά και πρωτεΐνη, τα οποία θα μας βοηθήσουν μελλοντικά να αποφύγουμε παθήσεις όπως η οστεοπενία και η οστεοπόρωση. Απολαύστε το με φρούτα σαν πρωινό ή με ανάλατα κράκερ σαν υγιεινό σνακ ή προσθέστε το σε σαλάτες για να τις ενισχύσετε σε πρωτεΐνη.


Παντζάρια


Τα παντζάρια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τον καρκίνο και αποτελούν πηγή μπόλικων θρεπτικών ουσιών: είναι πλούσια σε σίδηρο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και κάλιο, και μπορούν να ενισχύσουν τη διατροφή σας σε σαλάτα ή ζυμαρικά. Το χαρακτηριστικό χρώμα τους οφείλεται στη μπετανίνη, ένα ακόμα ισχυρό αντιοξειδωτικό το οποίο θωρακίζει τα κύτταρα του οργανισμού, ενώ η γλυκιά τους γεύση σε συνδυασμό με χαμηλές θερμίδες τα καθιστά ιδανικά για τις… λιγούρες. Πρόσφατες έρευνες μάλιστα έδειξαν ότι το υψηλό τους ποσοστό σε νιτρικό οξείδιο, βοηθά στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, ενώ «σφηνάκια» από τον χυμό τους πριν την άσκηση φαίνεται να έχουν εργογόνο δράση. Απολαύστε τα βραστά, ψημένα σε σαλάτες ή σε χυμό ως μέρος θρεπτικών smoothies.


Όσπρια


Έχουν κάνει δυναμικό comeback στη διεθνή κουζίνα μέσα από μεξικάνικες και λιβανέζικες συνταγές που κατακτούν τον κόσμο, και όπως φαίνεται… καλά κάνουν. Όλα τα όσπρια αποτελούν εξαιρετικά θρεπτικές τροφές, αφού αποτελούν ιδανική μείξη υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, φυτικών ινών και πρωτεΐνης. Οι διαλυτές τους ίνες βοηθούν στην μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, ενώ συγκεκριμένα τα φασόλια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και ψευδάργυρο, με τα δύο τελευταία ιχνοστοιχεία να αποτελούν «ασπίδες» για το ανοσοποιητικό σύστημα. Ένα ακόμα θετικό των οσπρίων είναι ότι δεδομένης της ποιότητας που προσφέρουν στη διατροφή μας είναι πάρα – μα πάρα – πολύ φτηνά.

Καρύδια Βραζιλίας


Από τους πιο παραμελημένους ξηρούς καρπούς, η συγκεκριμένη «ράτσα» καρυδιών αποτελεί ένα πραγματικό χρυσωρυχείο θρεπτικών συστατικών. Είναι πλούσια σε σελήνιο που πιστεύεται ότι προστατεύει τον προστάτη και τον μαστό, ανακουφίζει από το άγχος, το άσθμα, τις δερματικές διαταραχές και είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του θυρεοειδούς. Επίσης, τα καρύδια αυτά διαθέτουν μπόλικη ποσότητα Βιταμίνης Ε, μαγνησίου και ψευδάργυρου και προσθέτοντας μόλις μια χούφτα από αυτά στην καθημερινή σας διατροφή καλύπτετε επαρκώς τις ανάγκες σας στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v