Γνωρίστε το Μικρό Παρίσι της Αθήνας

Συγκεντρώνουμε τα highlights της αθηναϊκής γιορτής που φιλοδοξεί να μας συστήσει στην παριζιάνικη πλευρά του κέντρου της πόλης.
Γνωρίστε το Μικρό Παρίσι της Αθήνας

του Γιώργου Κόκουβα

Μπορεί μια «πληγωμένη» από την εγκατάλειψη περιοχή να ανασάνει πολιτισμικά; Το Αθηναϊκό Καλλιτεχνικό Δίκτυο απαντά για τρίτη φορά ένα ηχηρό «ναι», και για ακόμη ένα φθινόπωρο έχει βαλθεί να μας θυμίσει ότι το κέντρο της πόλης έχει την δική της Μονμάρτη. Μια γειτονιά στην καρδιά της Αθήνας όπου οι δρόμοι έχουν γαλλικά ονόματα και καλλιτεχνική ψυχή.

Από τις 8 ως τις 18 Οκτωβρίου, το φεστιβάλ με τίτλο «Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών» έρχεται να μας ξεναγήσει στην κουλτούρα των δρόμων κάτω από την πλατεία Ομονοίας, γύρω από την πλατεία Βάθη και την πλατεία Καραϊσκάκη, μέχρι τον σταθμό Λαρίσης, όπου εδώ και χρόνια συναντώνται ο αθηναϊκός αστικός πολιτισμός, η ελληνική λαϊκή παράδοση και οι κουλτούρες των μεταναστών, ταξιδιωτών και επισκεπτών.

Το “petit Paris d’ Athenes 2015”, που συνδιοργανώνεται από τον ΟΠΑΝΔΑ, καταπιάνεται φέτος με την κουλτούρα των καφέ και των μπιστρό και φιλοδοξεί να γεμίσει το φθινόπωρό μας με (πάρτε βαθιά ανάσα):
Σαράντα και πλέον συναυλίες σε ανοιχτούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους με χαμηλό ή καθόλου εισιτήριο, τρεις ομαδικές εικαστικές εκθέσεις, μία έκθεση φωτογραφίας, εικαστικά προγράμματα σε δύο σχολεία, street art σε επιλεγμένους τοίχους, δώδεκα θεατρικές παραστάσεις, δράσεις δρόμου με circo performances, θέατρο σκιών, συναυλίες και επιδείξεις χορού σε δημόσιους χώρους τις έξι μέρες του φεστιβάλ, έξι διαλέξεις ή ανοιχτές συζητήσεις σημαντικών ανθρώπων του πνεύματος, εκπαιδευτικό πρόγραμμα και τουρνουά σκακιού, πρωτάθλημα ταβλιού και τέλος μία μεγάλη ξενάγηση στην καρδιά του «μικρού Παρισιού». 

Για 10 ημέρες θα "παρελάσουν" πάνω από 500 καλλιτέχνες, δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από Ελλάδα και εξωτερικό, σε περισσότερα από 40 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέατρα, ωδεία, σχολεία, γκαλερί, μουσικά και θεατρικά καφενεία, πάρκα και άλλοι εναλλακτικοί χώροι).



Τα best of του Φεστιβάλ

-Αφιέρωμα στην κουλτούρα των café και bistro
Ειδικό αφιέρωμα θα γίνει στην ακμή της κουλτούρας των καφέ κατά την περίοδο της rive gauche στο μεταπολεμικό, απελευθερωμένο και ξαναγεννημένο Παρίσι, εκεί όπου η πολιτιστική και πνευματική έξαρση στεγάστηκε για πάνω από 10 χρόνια στα παραδοσιακά παρισινά καφέ. Τα καφέ, τα μπιστρό, τα καμπαρέ και οι υπόγειες μπουάτ, έγιναν χώροι συνάντησης και συν-δημιουργίας. Φιλόσοφοι, συγγραφείς, ηθοποιοί, συνθέτες, μουσικοί, εικαστικοί αναμείχθηκαν μεταξύ τους και με την ενεργοποιημένη κοινωνία που διψούσε για έκφραση και προβληματισμό. Όλοι αυτοί οι χώροι φιλοξένησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα, λόγω του Μακαρθισμού στις ΗΠΑ, την παγκόσμια jazz μουσική σκηνή και την μπόλιασαν με τον Ευρωπαϊκό ιμπρεσιονισμό ανοίγοντας μια καινούργια σπουδαία σελίδα για την Jazz. Εμπνευσμένοι από αυτή την «παράδοση», φέτος διανοούμενοι και καλλιτέχνες θα συναντηθούν σε “rendez vous sociaux” σε πολιτιστικά και εναλλακτικά καφενεία, όπως τότε στο Café de Flore, στο Lipp και στο Café des Deux Magots.



-Μουσικές εκδηλώσεις
Τα αγαπημένα στέκια του μικρού Παρισιού της Αθήνας φιλοξενούν μουσικές από τα σταυροδρόμια των πολιτισμών: Από το Παρίσι, τη Βρετάνη, την Αθήνα, την Κωνσταντινούπολη, τη Νάπολη, το Βερολίνο, τη Λισαβόνα, την Αβάνα, τη Νέα Υόρκη, το Μεξικό και το Μπουένος Άιρες. Η “Jazz & world music” σκηνή του Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μεγάλα ονόματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τις μουσικές εκδηλώσεις, ξεχωρίζουμε:


*Bistrots du monde, Μάριος Στρόφαλης, Martha Moreleon, Andre’ Maia (Ακροβάτης, Ψαρρών 26, 8/10 στις 22.00, είσοδος 6€): Ένας Έλληνας, μια Μεξικάνα κι ένας Πορτογάλος σε ένα κοσμοπολίτικο μουσικό ταξίδι σε μπιστρό.
*Yazdjian-Κιουρτσόγλου-Καρίπης (Ακροβάτης, 11/10 στις 22.00, είσοδος 6€)
*Voyage jazz trio (BeeRaki, Ψηλορείτη 6, 12/10 στις 22.00, είσοδος 3€): Jazz Standards και συνθέσεις από Coltrane μέχρι Beatles.
*Παρίσι κι όνειρα… - Αφιέρωμα στην «γαλλική πτυχή» του Γιάννη Σπανού (Ακροβάτης, 14/10 στις 22.00, είσοδος 6€)
*Ρεμπετάνγκο στο Παρίσι (El Convento del Arte, Βιργινίας Μπενάκη 7, 14/10 στις 22.00, είσοδος 10€ με κρασί ή μπύρα): Η Κατερίνα Κουρετζή παντρεύει το τάνγκο με το ρεμπέτικο τραγούδι.
*Swing Parisien (Café Concerto, Μαιζώνος και Μάγιερ 18, 16/10 στις 22.00, είσοδος 6€): Οι Les Enfants de Pigalle δημιουργούν χορευτικούς γαλλικούς ήχους με κιθάρα, ακορντεόν και κοντραμπάσο.
*Συναυλία λήξης με σολίστ και μουσικά σύνολα του Εθνικού Ωδείου (Μαιζώνος και Μάγιερ 18, 18/10 στις 17.00, ελεύθερη είσοδος): Ακολουθεί ξενάγηση και πάρτι λήξης με τους Dj Nua και Xaris Fragiskakis.
Δείτε εδώ αναλυτικά το πλούσιο μουσικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ



-Θεατρικές παραστάσεις
Πάνω από 15 παραστάσεις θα γεμίσουν το πρόγραμμα του παριζιάνικου δεκαημέρου. Συγκεκριμένα θα δούμε:
*9/10: Το άρωμα του έρωτα στο Αγγέλων Βήμα στις 21.00 (8€)
*11/10: B.Part της Ομάδας Decadence στο Black Box στις 20.00 (ελεύθερη είσοδος) και το Ημερολόγιο στο Convento del Arte στις 21.00 (8€)
*12 και 13/10: Οι Πόρτες της Χρύσας Σπηλιώτη στο Αγγέλων Βήμα στις 20.00 (10€)
*14 και 15/10: Άγριες Νότες στο Αγγέλων Βήμα στις 21.00 (10€)
*15/10: Lady Day, Η κυρία με τις γαρδένιες στο Θέατρο Σταθμός στις 21.30 (ελεύθερη είσοδος)
*16/10: Είναι τρελοί αυτοί οι γαλάτες (ανέκδοτες γαλλικές φάρσες) στο Αγγέλων Βήμα στις 20.00 (10€), Τερεζίν στο Black Box Δήλος στις 21.00 (ελεύθερη είσοδος) και Αυστηρώς Ακατάλληλον στο «Ροζαλίνο» στις 21.00 (ελεύθερη είσοδος)
*17 και 18/10: Η πιο δυνατή ανθρώπινη φωνή στο Θέατρο των Αλλαγών στις 20.00 και 18.00 αντίστοιχα(ελεύθερη είσοδος)
*18/10 Παραμύθια για της καρδιάς μας την αλήθεια στο Black Box Δήλος στις 12.30 (ελεύθερη είσοδος)

-Δράσεις δρόμου
Ήχοι από τη Φιλαρμονική του δήμου, θέατρο σκιών στον πεζόδρομο, υπαίθρια street acts, χοροί και milonga, θέατρο δρόμου και σχολικά μουσικά σύνολα θα λάβουν θέση στην πλατεία και τον πεζόδρομο του Αγίου Παύλου, στην οδό Μαιζώνος και στην οδό Ουγκώ.



-Διαλέξεις
Αναγνώσεις του Καφέ, συζητήσεις για την συμβολή των μπιστρό στην δημιουργία πολιτιστικών ρευμάτων, αφηγήσεις αγια το καφενείο της Βουλής από πρώην υπουργούς και βουλευτές, προβολή της ταινίας Les Amants du Flore και διαλέξεις για το εκσυγχρονισμό της παράδοσης του καφενέ με άφθονο… κουβεντολόι θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο Ξενοδοχείο Στάνλεϋ και στον Πολυχώρο Συμμετοχή – δείτε περισσότερες πληροφορίες στο αναλυτικό πρόγραμμα.

-Παιχνίδι
Το Σάββατο 17/10 από το μεσημέρι ξενικά πρωτάθλημα ταβλιού στου "Μπάμπη τον Καφενέ" (Κρήτης 21), ενώ την επόμενη ημέρα στις 12.00 θα ξεκινήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με το σκάκι για μικρούς και μεγάλους στο Ξενοδοχείο Novotel (Μ. Βόδα 4-6).

-Εικαστικά
Ομαδική έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας για τα παριζιάνικα μπιστρό στα «κεντρικά» της Φίνος Φιλμ και στο Εθνικό Ωδείο, εικαστικές εγκαταστάσεις «περί συναναστροφών» στο Ξενοδοχείο Στάνλεϋ, φωτογραφική έκθεση στο MatchPoint café bistrot, εκπαιδευτικά προγράμματα ζωγραφικής για παιδιά και εφήβους με θέμα τον Ευρωπαϊκό Εξπρεσιονισμό, live events εικαστικών παρεμβάσεων σε σχολεία και άφθονη street art περιλαμβάνει το πρόγραμμα του φεστιβάλ.



-Ξενάγηση
Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, η ξεναγός Νικολέτα Τασσοπούλου αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στον πολιτισμό της περιοχής από την Ομόνοια ως τον Σταθμό Λαρίσης, σε μια δίωρη βόλτα που θα ξεκινήσει στις 10.30 από το μετρό της Ομόνοιας.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου ή δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του Μικρού Παρισιού, που σας παραθέτουμε συνημμένο ακριβώς από κάτω.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v