Μικρές αθηναϊκές στοές και οι ιστορίες τους

Η Στοά Ανατολής, η Στοά Χόλιγουντ, η Στοά των Εμπόρων και η Στοά Καΐρη είναι μικρές στο μάτι αλλά μεγάλες σε Ιστορία και γοητεία.
Μικρές αθηναϊκές στοές και οι ιστορίες τους
της Ηρώς Κουνάδη

Τα βασικά τα ξέρετε (κι αν δεν τα θυμάστε, γρήγορο φρεσκάρισμα εδώ): Η Στοά Αρσακείου είναι η μοναδική αθηναϊκή στοά που φέρει την βαριά υπογραφή του Έρνστ Τσίλλερ, η Στοά Σπυρομήλιου είναι ένα από τα καλύτερα παραδείγματα αναβίωσης ιστορικής στοάς, και η Στοά του Ειρηνοδικείου είναι… ο αντίποδάς της, εγκαταλελειμμένη επί πέντε χρόνια και σιωπηλή. Πόσα, όμως, ξέρετε για τις άλλες, τις μικρότερες στοές της Αθήνας; Τέσσερις από αυτές έχουν ενδιαφέρουσες ιστορίες να σας πουν.

Στοά Ανατολής

We like to walk in high contrasts #athenswalkthrough

Posted by Into Stoas - Athens Walkthrough on Wednesday, 16 September 2015



Στο 10-12 της οδού Αριστείδου, μια από τις πιο ιδιαίτερες στοές της Αθήνας ακροβατεί ανάμεσα στους χαρακτηρισμούς «στοά» και «εσωτερική αυλή». Αυτή είναι η πρώιμη, και σπάνια πλέον, μορφή των στοών της Αθήνας: ο διάδρομος ανάμεσα στα κτίρια δεν είναι σκεπαστός, αλλά υπαίθριος, κι έτσι το φως βρίσκει χώρο να τρυπώσει και να δώσει ζωή στην τρισχαριτωμένη στοά. Στο υπόγειο της Στοάς Ανατολής βρισκόταν κάποτε το εστιατόριο όπου θα έπιανες τραπέζι αν ήθελες να ακούσεις τα κουτσομπολιά του Υπουργείου Πολιτισμού, πριν αυτό μετακομίσει από την οδό Αριστείδου στη Μπουμπουλίνας. Σήμερα η στοά στεγάζει μερικά από τα μικρότερα μαγαζάκια της Αθήνας –το μέγεθος των οποίων δεν ξεπερνά τα δύο τετραγωνικά μέτρα.

Στοά 7ης Τέχνης

Στοά Πανταζοπούλου, Ακαδημίας 98-100  
Αλλιώς γνωστή και ως Στοά Πανταζοπούλου, ή Στοά Χόλιγουντ, βρίσκεται στο 98 της οδού Ακαδημίας, και μετρά μισό αιώνα (και κάτι) ζωής: σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Ι. Λυγίζο το 1950. Πήρε το όνομά της από τα γραφεία κινηματογραφικών παραγωγών και τις εταιρείες διανομής που στεγάζονταν εδώ. Φιλοξένησε το διάσημο Bar Hollywood (που της έδωσε το τρίτο από τα ονόματά της) πράγμα που την έκανε αγαπημένο στέκι για ηθοποιούς, παραγωγούς και σκηνοθέτες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου. Την ένδοξη κινηματογραφική ιστορία της στοάς μαρτυρά σήμερα η ταμπέλα «Μέγαρον Έβδομης Τέχνης» στην είσοδο του κτιρίου που κάποτε στέγαζε όλα εκείνα τα γραφεία.

Στοά Καΐρη

Στοά Καϊρη  
Είναι κτίριο-στοά… δύο σε ένα, με την μία είσοδό του στην οδό Καΐρη και την άλλη στην Πολυκλείτου. Ήταν κάποτε το μεγαλύτερο κέντρο ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, στο υπόγειό της, ενώ έχει μέχρι σήμερα ανέγγιχτη την αύρα της παλιάς Αθήνας, με τα μαγαζάκια που πουλάνε είδη συσκευασίας και το οπλοδιορθωτήριο (!)Παπαϊωάννου, που πιθανότατα είναι μοναδικό στην Αθήνα.

Στοά Εμπόρων

Στο 10 της οδού Βουλής βρίσκεται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στοές της πόλης. Όχι μόνο για την εικαστική παρέμβαση Traces of Commerce που στεγάζει τους τελευταίους μήνες αλλά και για τις υπέροχες αρχιτεκτονικές της λεπτομέρειες, όπως η διπλή μαρμάρινη σκάλα στο τέλος της προς την οδό Βουλής. Το πιο ενδιαφέρον, όμως, το κρατήσαμε για το τέλος: κοντά στην άλλη έξοδό της, προς την οδό Λέκκα, υπάρχουν ακόμα τα σκαλοπάτια που οδηγούσαν στα κατοχικά καταφύγια του Συντάγματος –και τα οποία σήμερα λειτουργούν σαν αποθήκες.

(*) Κάντε κλικ στη δεξιά στήλη, Σχετικά Έγγραφα, για να κατεβάσετε τον εξαιρετικό χάρτη με τις στοές της Αθήνας που έφτιαξαν οι atenistas.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v