Καφενέδες και ουζερί στην «παλιά Θεσσαλονίκη»

Τριγυρνάμε στις παλιές παραδοσιακές αγορές του κέντρου της Θεσσαλονίκης και ανακαλύπτουμε νοσταλγικούς καφενέδες και ωραία ουζερί για φθηνούς μεζέδες.
Καφενέδες και ουζερί στην «παλιά Θεσσαλονίκη»
του Γιώργου Κόκουβα

Προσφυγικές στοές με παλαιοπωλεία και αντίκες. Παλιές αγορές με μαγαζάκια μπαχαρικών και φρούτων, πλατείες με λουλούδια και old school τεχνίτες, πεζόδρομοι με Ιστορία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Κι εκεί, ανάμεσα στα παλιά καταστήματα, καλά κρυμμένα ουζερί και καφενεία σερβίρουν καφεδάκι, οικονομικούς μεζέδες και νοσταλγία με κάτι από παλιά Θεσσαλονίκη. Αυτά τα στέκια συγκεντρώνουμε παρακάτω ανά παραδοσιακή αγορά, για να πιάσετε κι εσείς καρέκλα με θέα… παράδοση.

Αγορά Καπάνι 

Στου Μήτσου 
Βλάλη 11, Αγορά Καπάνι, τηλ. 2315 515504

Το αλλοτινό αλευροπάζαρο επί Τουρκοκρατίας, που τυχαίνει να είναι και η παλαιότερη παραδοσιακή αγορά της πόλης, σήμερα είναι γεμάτο χρώματα, αρώματα και γεύσεις στους πάγκους των καταστημάτων. Κι εκεί στην άκρη, το καφενείου του Μήτσου επιτείνει την νοσταλγία με τις παλιές αφίσες, τα χάλκινα σκεύη και τους ρεμπέτικους ήχους. Εδώ, θα απολαύσετε μυρωδάτο καφεδάκι από νωρίς το πρωί και αργότερα ψαρομεζέδες συνοδεία γράπας ή ρακής (λιγότερα από 10€ κατ’ άτομο). 

Χοζεβά 
Σπανδώνη 5, τηλ: 2310277833

Κάτι από Αμοργό θα βρείτε στην ανατολική γωνιά της ίδιας αγοράς, εκεί όπου το καφενείο Χοζεβά απλώνει ξύλινες καρέκλες και σερβίρει καφέ, σπιτικά γλυκά, αμοργιανή ρακή και μεζέδες από το νησί ή την πόλη. Θα τους απολαύσετε με θέα την παλιά αγορά από τα παράθυρα και θα πληρώσετε λιγότερο από 10€ κατ’ άτομο για τσιμπολόγημα και άφθονη ρακή.

Αγορά Μοδιάνο 

Μπαζαγιάζι 
Β. Ηρακλείου 35, εντός στοάς, τηλ: 6940821122

Στην εβραϊκή αγορά που χτίστηκε την δεκαετία του ’20, το Μπαζαγιάζι φροντίζει να μας μεταφέρει σε παλιές εποχές. Τότε που κάποιος μπορούσε να καθίσει στο καφενείο με τις ώρες, να πιάσει συζήτηση με τους γύρω του, να τσιμπολογά μεζέδες και να τσουγκρίζει ουζάκι με τους ιδιοκτήτες. Εδώ θα αράξετε για ώρες λοιπόν και θα παραγγείλετε μεζέδες με θαλασσινές αλλά και πολίτικες επιρροές – μη χάσετε τα στρείδια από την Κάλυμνο ή τον μερακλίδικο γαλέο. 

Το μετέωρο βήμα της γαρίδας 
Β. Ηρακλείου 33, στοά Μοδιάνο, τηλ: 2310279867

Εδώ ο πελαργός μπορεί να μείνει μετέωρος και νηστικός, αφού τις γαρίδες, το φαγκρί, τα μύδια και τα θράψαλα τα απολαμβάνουμε εμείς, στα α λα παλιά ελληνική ταινία τραπεζάκια του κρυμμένου αυτού τσιπουράδικου στην αγορά Μοδιάνο. Το μεσημεράκι με τσίπουρο Τυρνάβου και μεζέ (στα 4€) μετατρέπεται σε ιεροτελεστία, ενώ το βράδυ δε λείπουν τα αυτοσχέδια live με κιθάρες.

Λουλουδάδικα 

OLD str
Κομνηνών 15, τηλ: 2310225890 

Στην παραδοσιακή αγορά των Λουλουδάδικων, ένα στέκι μας σερβίρει καφέ απέναντι από τα οθωμανικά μνημεία του κέντρου και εν μέσω μυρωδιών από τα ανθοπωλεία της πλατείας. Μπροστά στο πλακόστρωτο, θα απολαύσετε από νωρίς το πρωί καφέ και χαλαρό πρωινό με φρέσκα σνακ, αργότερα θα χορτάσετε με τα ειδικά μενού των 10€, ενώ το βράδυ η ατμόσφαιρα γίνεται πιο νεανική και ανεβαστική, με δροσερά κοκτέιλ και ποπ μουσικές. Σημειώστε και τα happy hours του Old Str: 8.30-11.00 το πρωί οι καφέδες στοιχίζουν 2€, 18.00-21.00 τα κοκτέιλ 5€ και τα κρασιά 4€.

Μπιτ Παζάρ 



Ευοί Ευάν
Ολύμπου 28, Μπιτ Παζάρ 
Η προσφυγική αγορά με τα παλαιοπωλεία, τις αντίκες και την δροσερή πλατεία στο κέντρο της, είναι το αγαπημένο μυστικό φοιτητών και ντόπιων για τσίπουρο ή κρασάκι με μεζέδες κάθε βράδυ. Στο Ευοί Ευάν απολαμβάνουμε και καφέ από το πρωί με νοσταλγική ατμόσφαιρα, ενώ αργότερα οι μπύρες και το ούζο έχουν την τιμητική τους, με χορταστικές κρεατοποικιλίες και παρεΐστικες μουσικές (περί τα 10€ κατ’ άτομο). 

Bit Bazaar
Ολύμπου 68, Προσφυγική στοά, τηλ: 2310268886 
Στην ίδια προσφυγική στοά, το ομώνυμο μεζεδοπωλείο είναι η χαρά των 20άρηδων φοιτητών, που συρρέουν στα τραπεζάκια του και δημιουργούν ολοζώντανη «χύμα» ατμόσφαιρα. Χωρίς να διεκδικεί γκουρμέ «δάφνες», το φαγητό και οι μεζέδες του κρατούν… καλή παρέα στο κρασάκι που ρέει άφθονο – θα πληρώσετε λιγότερα από 10€ κατ’ άτομο για χορταστική κρασοκατάσταση.

Πλατεία Άθωνος 

Η Γωνιά του Μερακλή 
Αυγερινού 2, τηλ: 2310287726

Στην γειτονιά με τα παλιά «καρεκλάδικα» και τα ξυλουργικά εργαστήρια που τείνουν πια να αφανιστούν από την πόλη, η πλατεία Άθωνος παραμένει από τις πιο «καλτ» παρεΐστικες επιλογές εξόδου. Από τις αγαπημένες μας γωνιές, αυτή του Μερακλή, που στεγάζεται στο παλιό τσαγκάρικο της περιοχής και απλώνει τραπεζάκια στο πλακόστρωτο του πεζόδρομου, μας χορταίνει με ατομικό «τσίπουρο με μεζέ» (3,50€), αλλά και παραδοσιακές συνταγές από τη Στερεά Ελλάδα, κρεατικά και ψαρομεζέδες. Για ένα χορταστικό τσιμπούσι, υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο. 

Ούζο στον Πίνακα
Μπαλάνου 27, πλατεία Άθωνος, τηλ: 2310280076 

Από τα τραπεζάκια του στο πλακόστρωτο της Άθωνος έχει περάσει σχεδόν όλη η Θεσσαλονίκη, για να δοκιμάσει το ιδιαίτερο μοσχαρίσιο σουβλάκι του και τους μερακλίδικους κρεατομεζέδες που καταφθάνουν σε μεγάλες μερίδες. Τα βράδια θα πετύχετε live μουσική, ενώ συχνά-πυκνά οργανώνονται και ειδικές βραδιές με προσφορές σε μπύρες ή κρασιά. Υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο για λουκούλλειο γεύμα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v