6 αυλές για καφέ και φαγητό στα δυτικά προάστια

Πρωινό καφεδάκι στο Αιγάλεω. Μεσημεριανές ρακές στο Χαϊδάρι. Γλυκοί πειρασμοί στη Νέα Φιλαδέλφεια και βραδινά τσιμπούσια στο Περιστέρι. Όλα αυτά, σε 6 υπέροχες αυλές.
6 αυλές για καφέ και φαγητό στα δυτικά προάστια
του Γιώργου Κόκουβα

Πίνουμε ψαγμένο καφεδάκι σε μια industrial αυλή στο Αιγάλεω. Τρώμε φανταστικά γλυκά στον «κήπο της γιαγιάς» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Τσουγκρίζουμε ρακές στο Μπουρνάζι και δοκιμάζουμε ψαρομεζέδες σε δροσερή αυλή στο Περιστέρι. Γνωρίστε μαζί μας έξι αυλές για καφέ ή φαγητό στα δυτικά προάστια. 

Qahwa 
Μάρκου Μπότσαρη 1, Αιγάλεω, τηλ: 210 5695933

Το όνομά του σημαίνει «καφές» και, προφανώς, είναι το ρόφημα στο οποίο εξειδικεύεται. Το κάνει όμως με εξτρά μεράκι, δίνοντάς μας την ευκαιρία να δοκιμάσουμε σπάνια blends και specialty coffees από όλο τον κόσμο, σε πολλές διαφορετικές εκδοχές. Αυτό το καλοκαίρι για παράδειγμα, ξεχωρίζουν ο affogato με φρέσκο παγωτό βανίλια, φουντούκι και flakes σοκολάτας, τα cold brews για παγωμένη απόλαυση από την Αιθιοπία και το cold brew tonic για… εσπρέσο με ανθρακικό. Οι τιμές κυμαίνονται σε οικονομικά επίπεδα (περί τα 3€ για εξαιρετικό καφέ, που μπορούμε να πάρουμε και για το σπίτι). Συνδυάζουμε με σπιτικές τάρτες φρούτων και cheesecakes, και τα απολαμβάνουμε στην δροσερή πίσω αυλή με τους πάγκους και τα άνετα… στρώματα, η οποία λειτουργεί πλέον και τα βράδια ως Qahwa Alcohol για τους φίλους της μπύρας και των κοκτέιλ. 

Fairytale 
Ν. Τρυπια 48-50, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ: 2102582341

Όχι μία, αλλά δύο αυλές διαθέτει αυτή εδώ η γλυκιά όαση της Νέας Φιλαδέλφειας. Η μπροστινή αυλή είναι ρομαντική και όμορφη, με πράσινο φόντο και τρεχούμενα νερά, ενώ η πίσω «αυλή της γιαγιάς» είναι πιο ήσυχη και παρεΐστικη. Σε οποιαδήποτε από τις δυο κι αν καθίσετε, όμως, θα δυσκολευτείτε να μην… πάρετε κιλά. Θα φροντίσουν γι’ αυτό τα λαχταριστά σπιτικά και παραμυθένια γλυκά που καταφτάνουν: Κέικ γεμιστό με πραλίνα φουντουκιού, καραμέλα βουτύρου και ολόκληρα κομμάτια Mars, «πίτα» bueno-μπανάνα, σοκολατένιες «πίτσες», red velvet cakes και γλυκές δημιουργίες εμπνευσμένες από ήρωες παραμυθιών και ταινιών είναι ορισμένοι από τους πειρασμούς, τους οποίους θα συνδυάσετε με καφεδάκι, σπιτικές λεμονάδες ή με κοκτέιλ αργότερα – κυμαίνονται στα 8-9€. 

Τα Αχλάδια 
Κωνσταντινουπόλεως 25 και Κερασούντος, Αιγάλεω, τηλ: 2105986568

Η στενόμακρη δροσερή αυλίτσα των Αχλαδιών μυρίζει… Κρήτη. Πιάνουμε θέση στα άνετα τραπεζάκια κάτω από κάποιο δεντράκι ή ομπρέλα και παραγγέλνουμε τσικουδιές και παραδοσιακούς μεζέδες της Λεβεντογέννας, όπως σφακιανές πίτες, χοχλιούς μπουμπουριστούς, σιουφηχτά ζυμαρικά, ντάκο και στάκα. Θα βρείτε επίσης και κλασικούς ψαρομεζέδες και κρεατομεζέδες, θα χορτάσετε στο τσιμπολόγημα και στις ρακές και θα πληρώσετε περί τα 12€ κατ’ άτομο. 

Χαλάλι 
Κύπρου 86, Μπουρνάζι, τηλ.: 210 5757402

Στην ωραιότατη αυλή με τους πέτρινους τοίχους που κρύβεται πίσω από τη σιδερένια αυλόπορτα της εισόδου, απολαμβάνουμε μεσημέρι-βράδυ ωραιότατα καλοκαιρινά μεζεδάκια με νησιώτικες συνταγές, αλλά και κλασικούς κρεατομεζέδες. Κεμπάπ, πανσέτα αγριογούρουνου και κοτόπουλο στη θράκα εναλλάσσονται με σαντορινιούς ντοματοκεφτέδες ή φάβα, ψητό χαλούμι, γαρίδες σαγανάκι και σπιτικά μαγειρευτά. Συνδυάστε με κρασάκι και υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο. 

Τραβόλτα 
Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, τηλ: 2105719222

Στην sui generis πίσω αυλή του... Τραβόλτα από το Περιστέρι, οι ψαρομεζέδες έχουν την τιμητική τους, και μάλιστα με τον πιο δημιουργικό τρόπο. Εδώ δοκιμάζουμε (τσιμπημένους σε τιμή, αλλά πολύ μεράκι στην εκτέλεση και την ποιότητα) ψαρομεζέδες… πειραγμένους, όπως χουνκιάρ τσιπούρας, μιλφέιγ σαρδέλας, τσιπούρα φρικασέ, κριθαρότο σουπιάς και καπνιστό χέλι. Συνδυάστε με ουζάκι ή παγωμένη μπύρα και υπολογίστε περί τα 25-30€ κατ’ άτομο. 

Β-Κουτί 
Βρυούλων και Ν. Τρυπιά 33, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ: 2102527337

Η στενόμακρη καταπράσινη αυλή αυτού του καλλιτεχνικού café bar της Φιλαδέλφειας, το καλοκαίρι φιλοξενεί τις κοκτεϊλο-βραδιές μας. Οι φυλλωσιές, οι μπουκαμβίλιες, τα σιδερένια τραπεζάκια, ο ατμοσφαιρικός φωτισμός με τα φωτάκια στα δέντρα μας κάνουν να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε σε πόλη, ενώ οι τζαζ μουσικές μας χαλαρώνουν όσο απολαμβάνουμε δροσιστικά κοκτέιλ με φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα και ελληνικά μυρωδικά. Η αυλή λειτουργεί από νωρίς το πρωί για καφεδάκι. Το ποτό στοιχίζει 7€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v