Ουζάκι σε αυλές: 8 νόστιμες καλοκαιρινές διευθύνσεις

Απολαμβάνουμε χύμα και εμφιαλωμένο ουζάκι, λαχταριστούς μεζέδες και μπόλικη δροσιά σε 8 όμορφες αυλές σε Αθήνα και προάστια.
Ουζάκι σε αυλές: 8 νόστιμες καλοκαιρινές διευθύνσεις
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το ούζο – για όσους το αντέχουν – είναι και θα είναι το απόλυτο καλοκαιρινό απόσταγμα. Όταν μάλιστα συνοδεύεται και από τους κατάλληλους μεζέδες, τότε το πράγμα γίνεται ακόμα καλύτερο.

Πώς είπατε; Θέλετε και αυλή;

Ε, τότε μιλάμε για πραγματική καλοκαιρινή πανδαισία γεύσεων και… γλυκάνισου. Την ανακαλύψαμε σε 8 ξεχωριστές διευθύνσεις. 

Cabezon
Κεραμεικού 110, Μεταξουργείο
Μια εναλλακτική αυλή στα σύνορα Μεταξουργείου και Κεραμεικού φέρνει εναλλακτικό αέρα στην περιοχή, απλώνει τραπεζάκια σε χαλίκι στη δροσερή της αυλή και μας φιλεύει φτηνό αλκοόλ (συμπεριλαμβανομένου ούζου και τσίπουρου) και νοστιμότατα μεζεδάκια τα οποία «αγαπούν» Ελλάδα και φτιάχνονται από φρέσκες πρώτες ύλες. Δοκιμάστε τηγανιτή φέτα, κοτόπουλο με μανιτάρια και ούζο και εξαιρετικά κεφτεδάκια. Το ποτό κοστίζει 5€, η μπύρα 3€.

Εξωστρεφής
Ανεξαρτησίας 1, Στρέφη
Μοιάζει με προαύλιο σχολείου, στο οποίο έχουν εγκατασταθεί ξύλινα, πολύχρωμα τραπεζάκια στα οποία θα απολαύσετε νόστιμα μεζεδάκια (τηγανιές, πατατούλες τηγανιτές, και – φυσικά – ρακή, ούζο ή μπύρα σε άκρως οικονομικές τιμές. Σημειώστε ότι ανοίγει στις 15.00 το μεσημέρι, και η κουζίνα τους στις 17.00. Για ένα ικανοποιητικό τσιμπολόγημα συνοδεία τσίπουρου/ούζου/μπύρας, δε θα πληρώσετε παραπάνω από 12€ ανά άτομο.

Μια ζωή την έχουμε
Σφακτηριας 20, Κεραμεικος

Σε μια αυλή με στρωμένο χαλικάκι, διάσπαρτα τραπεζάκια και καναπέδες, φωτιστικά που θυμίζουν πανηγύρι και άφθονη δροσιά, το «Μια ζωή» σερβίρει μεταξύ άλλων χύμα ούζο και τσίπουρο, συνοδεία νοστιμότατων μεζέδων: φρέσκες τηγανιτές πατάτες, απάκι με αυγά, κεμπάπ, κεφτεδάκια και ωραιότατες σαλάτες. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€ ανά άτομο.

Belle Amie
Αγγ. Μεταξά 11, Πασαλιμάνι, Πειραιάς

Σε ένα πανέμορφο νεοκλασσικό με εξίσου όμορφη αυλή, θα καθίσετε σε μικρά τραπέζάκια και θα αρχίσετε τις δοκιμές μετά… ούζου: Κρητικό κατσικάκι, σπιτικά αλλαντικά από τη Θράκη, φακή από τα Επτάνησα, αλίπαστα από την Χαλκιδική, γλυκά και σπιτικές μαρμελάδες από τη Θεσσαλία και δεκάδες ακόμα μεζέδες από όλη την Ελλάδα βρίσκονται στον κατάλογο του Belle Amie. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα λογικά 12-15€ κατ’ άτομο.

Αυλή
Αγ. Δημητρίου 12, Ψυρρή

Περισσότερο δροσερός διάδρομος παρά αυλή, το συγκεκριμένο μεζεδοπωλείο αποτελεί σταθερή αξία για όσους θέλουν να απολαύσουν ουζάκι με οικονομικούς μεζέδες, κατευθείαν από το τηγάνι του ιδιοκτήτη. Πιάστε τραπεζάκι, καθίστε στις καρέκλες καφενείου και δοκιμάστε τα φοβερά κεφτεδάκια, το πολύ ωραίο λουκάνικο, την μυρωδάτη χωριάτικη τη δυνατή τυροκαφτερή, τηγανιά και άλλους (λίγους αλλά καλούς) μεζέδες για το χύμα ούζο. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 10€ ανά άτομο.

Τα Μεζεκλίκια
Παναγή Τσαλδάρη και Σπάρτης 159, Καλλιθέα

Μεζεδοπωλείο με άρωμα από τα παλιά, τα Μεζεκλίκια βγάζουν τα χρωματιστά τραπεζάκια τους σε πράσινο φόντο με μπολικα λουλούδια στο απέναντι παρκάκι και σερβίρουν μεζεδάκια για κάθε γούστο (τηγανιτά κολοκυθάκια, καγιανά με κρέας, χοιρινή τηγανιά, ντάκο, χταποδάκι και άλλα τέτοια ωραία) και εξαιρετικό χύμα ούζο/τσίπουρο και κρασί. Τα μεζεδάκια κοστίζουν περί τα 6€, τα κυρίως πιάτα 8€, ενώ το χύμα ή εμφιαλωμένο ούζο 7-9€.

Γλάρος
Δημοκρατίας 108, Γερμανική Σκάλα, Πέραμα

Η βεράντα του βλέπει σε έναν ταρσανά γεμάτο ιστιοπλοϊκά δημιουργώντας μια άκρως σινεφίλ εμπειρία, την οποία αξίζει να τραβηχτείτε μέχρι το Πέραμα για να τη ζήσετε. Εμπειρία στον Γλάρο βέβαια, είναι και τα μεζεδάκια του – τηγανιτά ρολά θεσπέσια με κασέρι, σαρδέλες σε αμπελόφυλλο μοσχοβολιστές, κολοκυθοκεφτέδες, χταποδάκι βραστό και μαριδάκι τηγανιτό εξαιρετικό. Συνοδεύετε με εμφιαλωμένο ουζάκι ή τσίπουρο και φεύγετε χορτασμένοι με 16€ ανά άτομο.

Μυστικός Κήπος
Καραολη Δημητρίου 21, Χαλάνδρι

Φρέσκια άφιξη στο Χαλάνδρι, ο Μυστικός Κήπος βρίσκεται σε μια κρυφή χωριάτικη αυλή που κάλλιστα θα μπορούσε να βρίσκεται στην Τοσκάνη και μαγειρεύει σε ανοικτή κουζίνα μεζεδάκια με εκλεκτές πρώτες ύλες, στηρίζοντας Έλληνες μικροπαραγωγούς. Εδώ δοκιμάζουμε «ψαγμένες» γεύσεις όπως τάπας με γαύρο και ταραμά, σαλάτα με κινόα και μπρόκολο, σκορδάτες πατατούλες, κοτόπουλο μπούτι με πέστο ρόκας και εξαιρετικά αλμυρά καταϊδάκια με παστουρμά. Ο «Κήπος» να μας το θυμηθείτε θα γίνει το απόλυτο χιτ του καλοκαιριού στα βόρεια προάστια. Μαζί με ούζο, ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€ ανά άτομο.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v