Καφές στην παλιά Αθήνα: 11 γουλιές νοσταλγία

Έντεκα πολύχρωμα café στην Πλάκα, το Μοναστηράκι και το Θησείο απλώνουν τραπεζάκια έξω και μας σερβίρουν δροσερά καφεδάκια και στιγμές καλοκαιριού.
Καφές στην παλιά Αθήνα: 11 γουλιές νοσταλγία
της Ηρώς Κουνάδη

Τι ορίζουμε ως «παλιά Αθήνα»; Τα λουλουδιασμένα πλακόστρωτα της Πλάκας. Τα δρομάκια που ελίσσονται ανάμεσα στα νεοκλασικά του Θησείου. Την πιο πολύχρωμη και πιο όμορφη πλατεία της πόλης, εκείνη στο Μοναστηράκι. Σε αυτές τις τρεις κουκλίστικες γειτονιές του κέντρου εντοπίσαμε τα έντεκα πολυαγαπημένα café που ακολουθούν, για τα μεσημεριανά –και όχι μόνο– καφεδάκια του καλοκαιριού.

Στην Πλάκα…

Κιμωλία
Υπερείδου 5, Πλάκα, τηλ: 2111848446

Γλυκύτατη και πάντα ανήσυχη (με εκθέσεις τέχνης, bazaar χειροποίητων και άλλα πολλά κι ωραία να φιλοξενούνται στους κουκλίστικους χώρους της) η Κιμωλία μας φτιάχνει τη διάθεση χειμώνα-καλοκαίρι, με καφεδάκι που ξεκινά από τα 2€, ωραία σπιτικά γλυκά και όμορφες, ταξιδιάρικες μουσικές, είτε από τα ηχεία είτε από το πιάνο της σάλας.

Γλυκύς
Αγγέλου Γέροντα 2, Πλάκα

Μερικές γουλιές νοσταλγίας κάτω από τις φυλλωσιές, σε μπλε τραπεζάκια που απλώνονται ανάμεσα σε λουλουδιασμένες γλάστρες, σε ένα κρυφό πλατειάκι στην Πλάκα. Ξεκινάμε νωρίς με μυρωδάτο ελληνικό καφέ (κι ας είναι καλοκαίρι, εδώ άλλωστε έχει πάντα δροσιά) και συνεχίζουμε τα μεσημέρια με ουζάκι και μεζέδες.

Κλεψύδρα
Θρασυβούλου 9, Πλάκα, τηλ: 210 3212493

Χρωματιστή και πολύβουη, η Κλεψύδρα στα «ψηλά» της Πλάκας απλώνει τραπεζάκια στο πλακόστρωτο κάτω από τα τείχη της Ακρόπολης και μας σερβίρει καφέ και σιροπιαστά γλυκά πάνω στα (ακόμη πιο old school) σεμεδάκια – ιδανικό σκηνικό για τα ηλιόλουστα σαββατοκύριακα.

Το Καφενείο
Επιχάρμου 1 & Τριπόδων, Πλάκα, τηλ.: 210 3246916

Σε στρατηγικό «πέρασμα» για να χαζεύετε τα πλήθη της Πλάκας να πηγαινοέρχονται, το Καφενείον απλώνει μαρμάρινα τραπεζάκια στο πλακόστρωτο και σερβίρει καφεδάκια από το πρωί και ουζάκια με μεζέδες (τους καλύτερους της γειτονιάς, ειρήσθω εν παρόδω) αργότερα.

Οι πάνω Διόσκουροι
Διόσκουρων 13, Πλάκα, τηλ: 2103219607

Οριακά ανάμεσα στην Πλάκα και το Μοναστηράκι, το αγαπημένο στέκι των φοιτητικών μας χρόνων απλώνει τα τραπέζια του στα πέτρινα σκαλάκια πλάι στην Αρχαία Αγορά. Τα Σαββατοκύριακα του καλοκαιριού ντόπιοι και τουρίστες δίνουν μάχη για μια θέση στον ήλιο –αλλά η αναμονή αξίζει τον κόπο.

Στο Θησείο…

Λουξ
Θεσσαλονίκης 12, Θησείο

Σε έναν από τους ομορφότερους και λιγότερο φασαριόζικους πεζόδρομους του Θησείου, βγάζει τραπεζάκια έξω και σερβίρει καφεδάκια (από 2€) με θέα στα τραίνα του ΗΣΑΠ να περνούν. Αν πεινάσετε θα βρείτε αξιοπρεπέστατες ουζοποικιλίες και μεζεδάκια σε επίσης καλές τιμές: η μικρή ποικιλία με σαλάμι, γραβιέρα, αγγουράκι, ελιές, ζαμπόν και σύγκλινο κοστίζει 6€.

Πικάπ
Δημοφώντος 10, Θησείο, τηλ.: 211 2145079

Ησυχίας… συνέχεια –έχει και τέτοια το Θησείο– στο όμορφο νέο-καφενείο που βγάζει τραπεζάκια έξω, μπροστά από τις μεγάλες τζαμαρίες του και μας περιμένει από νωρίς το πρωί για ωραία καφεδάκια, και αργότερα για φτηνά ποτά (στα 5€). Τα απολαμβάνουμε όλα αυτά ακούγοντας ωραίες alternative μουσικές που ροκίζουν, και χαζεύοντας εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας στους τοίχους. 

6 – Συνεργατικό Καφενείο Θησείου 
Τριών Ιεραρχών 21, τηλ.: 210 3451813

Ένα πανέμορφο, χειροποίητο συνεργατικό στέκι με ξύλινα τραπεζάκια και καρέκλες καφενείου, βιβλία παντού –από τους τοίχους μέχρι τα τραπέζια– μωσαϊκό στο πάτωμα και μεγάλες τζαμαρίες για το απαραίτητο χάζι έξω. Σερβίρει από νωρίς καφέ, αλλά και μεζεδάκια από έλληνες παραγωγούς και συνεταιρισμούς όσο παίρνει να μεσημεριάζει, και ποτά (στα 5€) αργότερα. 

Paralelo 33
Αμφικτύονος 33, Θησείο

Στεγάζεται σε ένα γλυκύτατο παλιό σπίτι με εσωτερική αυλή και δύο χώρους με χτιστά καναπεδάκια και ξύλινα τραπέζια δεξιά κι αριστερά της. Σερβίρει καφεδάκια από 2€ ποτά στα 5,50€ και παίζει μουσικές που αλλάζουν ανάλογα με τη διάθεση και τον DJ. Μείνετε ενημερωμένοι για τα events που διοργανώνει τακτικά, και τα DJ set’s που φιλοξενεί, στη σελίδα του στο Facebook

Στο Μοναστηράκι…. 

Taf 
Νορμανού 5, Θησείο, τηλ: 210 3238757

Μία από τις ομορφότερες και πιο νοσταλγικές αυλές της πόλης «κρύβεται» πίσω από τις ξύλινες πόρτες του. Δεν είναι, όμως, το μοναδικό δυνατό χαρτί του: H μεγάλη ποικιλία αρωματικών καφέδων που μπορούμε να παραγγείλουμε σε μορφή espresso, freddo και cappuccino, και οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες, που παίρνουν σάρκα και οστά στα δωματιάκια γύρω από την αυλή του, με την μορφή εικαστικών εκθέσεων, θεατρικών παραστάσεων, video installation και λοιπών ωραίων ιδεών, συγκαταλέγονται επίσης στους λόγους για τους οποίους το αγαπάμε εδώ και έξι χρόνια. 

Η Ωραία Ελλάς
Μητροπόλεως 59, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3213023

Στον πρώτο όροφο της στοάς που φιλοξενεί στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, με τις μεγάλες του τζαμαρίες να εξασφαλίζουν υπέροχη θέα στον βράχο της Ακρόπολης και να λούζουν τον χώρο στο φως του ήλιου, είναι ένα από τα ομορφότερα, και πιο αυθεντικά καφενεία της Αθήνας. Σερβίρει μοσχομυρωδάτο ελληνικό καφέ σε κούπες, ουζάκια «με το ποτήρι» και νοστιμότατους ουζο-μεζέδες με το που μεσημεριάσει. Λειτουργεί καθημερινά από νωρίς το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v