Καφές με 2€ σε 6 αθηναϊκές αυλές

Απολαμβάνουμε δροσερά καφεδάκια σε έξι σκιερές αυλές και πλακόστρωτα στην Αθήνα, και πληρώνουμε μόνο 2€ ή και λιγότερα.
Καφές με 2€ σε 6 αθηναϊκές αυλές
της Ηρώς Κουνάδη

«Αν αναρωτιέστε γιατί ο καφές εδώ είναι τόσο ακριβός, η απάντηση είναι αυτή: στην Αθήνα στην πραγματικότητα δεν αγοράζεις τον καφέ, νοικιάζεις για μερικές ώρες το τραπέζι. Θα το καταλάβετε, αν παρατηρήσετε τους Αθηναίους να κάθονται και να συζητάνε με πάθος επί 3 ώρες μπροστά σε άδεια ποτήρια, χωρίς κανείς να τους ρωτά αν θα παραγγείλουν κάτι ακόμα». Ο Lonely Planet δίνει την δική του εξήγηση για το πολυσυζητημένο θέμα των τιμών του καφέ εν Αθήναις.

Ψάξαμε κι εμείς, λοιπόν, να βρούμε τα… φτηνότερα ενοίκια τραπεζιών στις αυλές και τα πλακόστρωτα της Αθήνας, για να απολαύσουμε καφεδάκια δροσερά και σκιερά χωρίς να ξοδέψουμε πολλά.

Κήπος της ΕΠΑΣΚΤ
Πανός 19, Πλάκα, τηλ.: 210 3215654

Αν δεν έχετε πάει ακόμα, μάλλον δεν μας διαβάζετε συχνά. Ο υπέροχος καταπράσινος και σκιερός κήπος της Ένωσης Αποφοίτων της Σχολής Καλών Τεχνών είναι μια από τις πιο αγαπημένες μας γωνιές στην Πλάκα. Πέτρινα πεζούλια που χρησιμεύουν και σαν καναπεδάκια κάνουν ωραίο συνδυασμό με το χώμα κάτω από τα τραπέζια, ενώ τα ψηλά δέντρα που την αγκαλιάζουν εγγυώνται ότι η αυλή έχει πάντα δροσιά, ακόμα και τις ημέρες που η Αθήνα ψήνεται. Ο καφές κοστίζει σταθερά 2€, και ο χώρος λειτουργεί σταθερά στη λογική του self service.

Πυρολίκι
Μεγάλου Αλεξάνδρου 117, Μεταξουργείο

Η απόλυτη «νέα είσοδος» στον χάρτη του Μεταξουργείου μπορεί να είναι πρωτίστως ένα νοστιμότατο ρακο-μεζεδοπωλείο με ιδιαίτερη αδυναμία στις σπεσιαλιτέ της Κρήτης, ανοίγει όμως την πανέμορφη λουλουδιασμένη αυλή του από το πρωί για καφεδάκι, το οποίο μάλιστα όλο το καλοκαίρι (μέχρι τον Σεπτέμβρη) όπως μας υποσχέθηκαν θα κοστίζει μόλις 1€ –ό,τι καφεδάκι και αν είναι.

Σβούρα
Χαριλάου Τρικούπη 170, Νεάπολη, τηλ.: 210 6466615

Η μικρή κρυφή αυλίτσα της Νεάπολης, στο πίσω μέρος της παιχνιδιάρικης Σβούρας –με την χαριτωμένη πίστα για κουτσό στην είσοδό της– είναι ό,τι πρέπει για εκείνα τα κυριακάτικα απομεσήμερα που η πόλη μοιάζει να έχει αδειάσει, κι εσείς αναζητάτε την τέλεια αστική αυλή για το καφεδάκι σας. Έχει και επιτραπέζια, για να… στρωθείτε με την παρέα, ενώ αν πεινάσετε θα βρείτε και ωραία πιάτα ημέρας, και δροσερές σαλάτες, και ρακές για να τα συνοδεύσετε. Ο καφές δεν ξεπερνά τα 2€.

Σέλας
Καλλικράτους και Μεθώνης 19, Εξάρχεια

Ένα από τα αγαπημένα μας… φανερά μυστικά των Εξαρχείων, το Σέλας μπορεί να μην έχει ακριβώς δική του αυλή, απλώνει όμως τα τραπεζάκια του κάτω από τις πυκνές φυλλωσιές του μικρού λουλουδιασμένου πεζόδρομου που το φιλοξενεί, φτιάχνοντας ό,τι κοντινότερο (και ομορφότερο) σε αυλή μπορούμε να φανταστούμε. Σημείο ιδανικό για να κρυφτείτε από τους πάντες, ένα ζεστό μεσημέρι Κυριακής, με δροσερά καφεδάκια στα 2€. 

Alphaville
Σαλαμίνος και Σφακτηρίας, Μεταξουργείο, τηλ.: 215 5052001

Εκεί που διασταυρώνονται δύο από τους ομορφότερους πεζόδρομους του Μεταξουργείου απλώνει τα τραπεζάκια του και τις χρωματιστές του καρεκλίτσες που θυμίζουν τα παλιά θερινά σινεμά της Αθήνας το Alphaville. Κάτω από τις φυλλωσιές των δέντρων μας σερβίρει φτηνά καφεδάκια (με 2€) ενώ τα τραπέζια του συχνά πυκνά θα τα δείτε φορτωμένα με επιτραπέζια και βιβλία από την βιβλιοθήκη του.

Πενηνταράκι
Βορείου Ηπείρου 2, Πλατεία Σμύρνης, Βύρωνας, τηλ.: 210 7601730

Μας συστήνεται ως «μεζεδοκαφενές» κι έχει για αυλίτσα του ένα μικρό τμήμα της πλατείας Σμύρνης στον ολοένα ανερχόμενο Βύρωνα. Ψηλά δέντρα παρέχουν απλόχερα την σκιά τους στις σιδερένιες καρεκλίτσες του με τα αφράτα μαξιλάρια, ενώ ο ελληνικός καφές έρχεται στο τραπέζι μοσχομυρωδάτος, συνοδεία λουκουμιού. Οι πρωινοί τύποι θα χαρούν να μάθουν ότι ανοίγει καθημερινά στις 7.00 το πρωί, για τα πρώτα καφεδάκια της ημέρας στη δροσιά. Το μεσημέρι το «γυρνάει», όπως κάθε παραδοσιακό καφενείο που σέβεται τον εαυτό του, σε ουζάκια και μεζέδες.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v