Πού να ρεμβάσετε στη Θεσσαλονίκη

Τα Κάστρα, η παραλία, οι μαρίνες της Καλαμαριάς, οι κήποι της Άνω Πόλης και όλα τα αγαπημένα μας σημεία για ατελείωτο ρεμβασμό στη Θεσσαλονίκη.
Πού να ρεμβάσετε στη Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Δεν χρειάζονται πολλά για να απολαύσουμε μια απογευματινή βόλτα: Έναν καφέ στο χέρι, καλή παρέα – από τον κολλητό μας μέχρι ένα καλό βιβλίο – λίγο ήλιο, και το κατάλληλο μέρος να αράξουμε, να ατενίσουμε και να ρεμβάσουμε. Και η Θεσσαλονίκη μας δίνει τη δυνατότητα να το κάνουμε σε πολλά διαφορετικά σημεία με όμορφη θέα και χαλαρό περιβάλλον, από τα οποία συγκεντρώνουμε παρακάτω τα οκτώ αγαπημένα μας. 

Τα Κάστρα 
Κάνουμε τον κόπο να ανηφορίσουμε την Άνω Πόλη – όσο κόπος μπορεί να θεωρείται η βόλτα ανάμεσα στα παλιά μακεδονίτικα σπιτάκια και τις λουλουδιασμένες αυλές – και φτάνουμε μέχρι το Γεντί Κουλέ, εκεί όπου μπορούμε να βολευτούμε στα τείχη της πόλης και να μείνουμε για ώρες, θαυμάζοντας τη Θεσσαλονίκη από ψηλά.



Το Λιμάνι
Από τότε που ο δήμος έχει τοποθετήσει τα ξύλινα παγκάκια-ξαπλώστρες στην προβλήτα του λιμανιού, έχουν γίνει η αγαπημένη μας κρυφή απόλαυση: Να ξαπλώνουμε σαν να βρισκόμαστε σε πλαζ, και να ρεμβάζουμε τα μεσημέρια κοιτάζοντας την κλασικότερη θέα της πόλης: Την παραλιακή περαντζάδα της λεωφόρου Νίκης μέχρι τον Λευκό Πύργο.

Οι ταράτσες της πόλης
Αν ρεμβασμός σημαίνει για εσάς απαραιτήτως θέα αλλά και καφές ή ποτό, τότε οι ταράτσες της πόλης που σερβίρουν… και τα δύο δεν θα σας απογοητεύσουν. Εδώ συγκεντρώσαμε τις κορυφαίες επιλογές



Ο Λευκός Πύργος
Όσο πολύβουη και τουριστική κι αν φαίνεται εκ πρώτης όψεως η πλατεία και η παραθαλάσσια προβλήτα κάτω από το σύμβολο της πόλης, κανείς ποτέ δεν έχασε αράζοντας στην σκιά του. Γιατί την ίδια στιγμή αποκτά ξανά εκείνη την αίσθηση της φοιτητικής ραστώνης, εκείνης του να αμελείς όλες τις υποχρεώσεις σου (είτε είναι δουλειά είτε… τα μαθήματα που χρωστάς) και να πίνεις καφέδες στο πλακόστρωτο του Πύργου, να συνεχίζεις με μπύρες στην άκρη της θάλασσας, με βόλτα στα καραβάκια και με χάζι στους τουρίστες που σουλατσάρουν γύρω από τους πάγκους με το μαλλί της γριάς.



Η Νέα Παραλία
Ένα τραπεζομάντιλο ή μια κουβερτούλα είναι το κατάλληλο εφόδιο για να έρθετε ως εδώ, στην υπέροχα διαμορφωμένη αλά Μπαρτσελονέτα Νέα Παραλία και να στρωθείτε σε κάποιο από τα θεματικά πάρκα για πικνίκ. Οι Κήποι της Μουσικής, των Ρόδων, του Ήχου, του Νερού, της Μεσογείου και του Ίσκιου σας περιμένουν μεταξύ άλλων να διαλέξετε πού θα ξεκουραστείτε.

Το φράγμα της Θέρμης 
 
Λίγο έξω από την πόλη, στον καταπράσινο χώρο του φράγματος στο ρέμα της Θέρμης, θα βρείτε μια όαση με χώρους αναψυχής, πάπιες που βγαίνουν στις όχθες για τάισμα, διαδρομές για ποδηλάτες και ειδικούς χώρους για παιχνίδι με τα παιδιά – ό,τι πιο κοντινό δηλαδή σε εξοχή για αίσθηση μίνι-εκδρομής.

Η Νέα Κρήνη
Προσπεράστε τα φασαριόζικα μπαράκια στην πιάτσα της Κρήνης και προχωρήστε μέχρι την προβλήτα, για να αράξετε στο γρασίδι ή συνεχίστε προς τη μαρίνα με τα ιστιοφόρα και περπατήστε μέχρι το ξωκλήσι της περιοχής, για ζεν ρεμβασμό και περισσότερη ησυχία. Αν πάλι θέλετε να απολαύσετε τον καφέ σας, προτιμήστε τις κλασικές αξίες στην παραλία της Καλαμαριάς στο Καραμπουρνάκι, όπως τα νησιώτικα Shark, Azzurro, Mistral και (το όνομα και πράγμα) Remvi.



Το Σέιχ Σου
Οι πράσινες οάσεις στα «ψηλά» της Θεσσαλονίκης ξεκινούν από τους Κήπους του Πασά, πίσω από το νοσοκομείο του Αγίου Δημητρίου. Εκεί θα συναντήσετε ένα πάρκο ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού στιλ – υπάρχουν μάλιστα ανάμεσα στο πράσινο αλλόκοτα κτίσματα που θυμίζουν Γκαουντί. Για ακόμη περισσότερο πράσινο, συνεχίστε προς τα πάνω, στον Κέδρινο λόφο (Σέιχ Σου) μέχρι και τον Ζωολογικό Κήπο της πόλης δίπλα στο θέατρο Δάσους, στην τοποθεσία Χίλια Δένδρα. Από το όνομα και μόνο καταλαβαίνετε ότι το πράσινο δεν θα σας λείψει.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v