5 παραδοσιακά καφενεία στη Θεσσαλονίκη

Πέντε παραδοσιακοί καφενέδες στις πιο νοσταλγικές περιοχές της Θεσσαλονίκης, για ελληνικό καφεδάκι ή ρακές και μεζέδες στην καρδιά της πόλης.
5 παραδοσιακά καφενεία στη Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Αχνιστός καφές στη χόβολη, μαρμάρινα τραπεζάκια, ατμόσφαιρα παλιάς Θεσσαλονίκης και, όταν περνά η ώρα, μερακλίδικοι μεζέδες μας περιμένουν στα «τελευταία οχυρά» της παράδοσης στην πόλη. Σε παλαιότερο αφιέρωμα του in2life, σας μιλήσαμε για οκτώ αγαπημένες διευθύνσεις καφενείων που παντρεύουν το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Παρακάτω, σας παραθέτουμε άλλα έξι καφενεία, που «μυρίζουν» παράδοση και αξίζουν μία ή και περισσότερες επισκέψεις για ραχάτι από νωρίς στο κέντρο της πόλης. 

Στου Μήτσου
Βλάλη 11, Αγορά Καπάνι, τηλ. 2315 515504 

Στην παλιά αγορά του Καπανίου στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, το καφενείο του Μήτσου συμβάλλει στην νοσταλγική ατμόσφαιρα με τα ξύλινα τραπεζάκια, τις παλιές αφίσες, τα ρετρό μπουκάλια και τα χάλκινα σκεύη του. Οι χαλαρές μουσικές κινούνται προς το ρεμπέτικο όσο περνά η ώρα, το κλίμα είναι απόλυτα παρεΐστικο, ενώ πέρα από τον μοσχομυρωδάτο καφέ, από το μεσημέρι σερβίρονται και νόστιμοι ψαρομεζέδες διά χειρός Μήτσου για να συνοδεύσετε τη γράπα ή τη ρακή. 

Χοζεβά 
Σπανδώνη 5, τηλ: 2310277833

Καφές, τσίπουρο, μπύρα, μεζές, γλυκό. Σε αυτή την πεντάδα εξειδικεύεται το καφενείο Χοζεβά, και το κάνει με τον ιδιαίτερο τρόπο που μόνο στην Αμοργό θα βρείτε, πέρα από εδώ. Πιάστε θέση στις ξύλινες καρεκλίτσες του καφενείου, δοκιμάστε καφεδάκι συνοδεία λαχταριστής καρυδόπιτας, με θέα τις παλιές αγορές της πόλης από τα παράθυρα του παλιού κτιρίου – χρονολογείται από την δεκαετία του 1930. Αργότερα, θα παραγγείλετε αμοργιανή ρακή και θα συνοδεύσετε με οικονομικότατους, νησιωτικούς και μη μεζέδες. 

Ο Καφενές του Σωτήρη 
Εγνατία 31, εντός στοάς, τηλ: 6977670885

Στην ολοζώντανη, παρεΐστικη στοά της Κολόμβου στην Εγνατία έχει μετακομίσει ο καφενές του Σωτήρη από το Μπιτ Παζάρ, διατηρώντας όμως το παλιάς κοπής, μποέμ ύφος του. Εδώ η μέρα ξεκινά με καφεδάκι στις ψάθινες καρέκλες της στοάς, και συνεχίζεται με ψαρομεζέδες, καλό χύμα κρασί και άφθονο κουβεντολόι με τον ιδιοκτήτη και τους φιλικούς θαμώνες, για θέματα από τον καιρό και την επικαιρότητα μέχρι βιβλία και ποίηση. 

Καφενείο Ουτοπία 
Αποστόλου Παύλου 9 και Μελενίκου 40, τηλ: 6951489160

Από τα πιο χαλαρά στέκια της Ροτόντας, ο παραδοσιακός καφενές Ουτοπία ακολουθεί τη συνεταιριστική λογική μιας κολεκτίβας και σερβίρει ζαπατίστικο εσπρέσο, κρασί, ούζο, τσικουδιές, μπύρες και σπιτικά λικέρ από μικρούς έλληνες παραγωγούς, μεζέδες με κρητικό ελαιόλαδο και ελληνικό καφέ από την Κομοτηνή σε δύο χαρμάνια – συνοδευμένο παραδοσιακά με λουκουμάκι ή κουλούρι.

Καφενείον Ο Πεζόδρομος
Χριστοπούλου 12
Βρίσκεται στον μικρό πεζόδρομο που βλέπει στο ναό της Αχειροποιήτου, λίγο μακριά από την «βαβούρα» της πλατείας Άθωνος, και ξεχωρίζει για τη φιλική του εξυπηρέτηση, την αυθεντική παρεΐστικη ατμόσφαιρα, το χάζι στην περαντζάδα και τον μικρό κατάλογο με τους πεντανόστιμους ελληνικούς μεζέδες, εμπνευσμένους από ελληνικά νησιά. Μην αμελήσετε να δοκιμάσετε κάποια από τα «σπάνια» ελληνικά τυριά του καταλόγου, και να συνοδεύσετε με άφθονη ρακή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v