Οι πρώτες ανοιξιάτικες βόλτες στην Αθήνα

Ιδέες, εικόνες και διαδρομές στον λόφο του Φιλοπάππου, στα Αναφιώτικα, στο δάσος Συγγρού και άλλες ανοιξιάτικες γωνιές της Αθήνας.
Οι πρώτες ανοιξιάτικες βόλτες στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Υπάρχει κόσμος που θα σας πει ότι «δεν υπάρχουν εποχές στην Αθήνα και τις μεγάλες πόλεις γενικότερα». Αυτός ο κόσμος προφανώς δεν έχει βολτάρει στα κιτρινοπράσινα από τις μαργαρίτες μονοπάτια του Φιλοπάππου, δεν έχει κοντοσταθεί να χαζέψει τα χρωματιστά παρτέρια στον Εθνικό Κήπο, δεν έχει προσέξει τις κουτσουπιές της Βασιλίσσης Σοφίας και τις τζακαράντες στην Αθηνάς να γεμίζουν μοβ ανθάκια τα πεζοδρόμια. Αντί άλλων επιχειρημάτων, συγκεντρώνουμε τις ωραιότερες βόλτες που μπορείτε να κάνετε στην Αθήνα για να γιορτάσετε τον ερχομό της άνοιξης.

Στον λόφο του Φιλοπάππου

Θα ξεκινήσουμε… ανάποδα, όχι από το πλακόστρωτο του Πικιώνη από το οποίο ξεκινά όλος ο κόσμος να ανηφορίζει τον λόφο, αλλά από την πλευρά των Πετραλώνων, και συγκεκριμένα από τα νησιώτικα δρομάκια που ξεκινούν από την πλατεία Μερκούρη (Ανταίου, Εφύρας, Αιθερίας και Ψαμάθης) και ανηφορίζουν προς την εκκλησία της Αγίας Σωτήρας. Από εδώ, έχετε όλα τα φαντασμαγορικά μονοπάτια του λόφου στα πόδια σας, για να διαλέξετε ποιο θα ακολουθήσετε.
Διαβάστε περισσότερα - Φιλοπάππου: Στο μπαλκόνι της Αθήνας

Στα Αναφιώτικα…

…αλλά με μια παραλλαγή της κλασικής διαδρομής που σας προτείνουμε συνήθως: Αντί να ανηφορίσετε από την Πλάκα, ξεκινήστε τη βόλτα σας από τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στρίβοντας στο δρομάκι της Θρασύλλου. Η διαδρομή θα σας φέρει δίπλα στην Ακρόπολη, για να τη θαυμάσετε από μια εντελώς ασυνήθιστη οπτική γωνία, και θα σας οδηγήσει δίπλα σε λουλουδιασμένες αυλές, νησιώτικες εικόνες και χαμηλά λευκά σπιτάκια, πριν φτάσετε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Στράτωνος και στρίψετε για τα Αναφιώτικα.
Διαβάστε περισσότερα - Αναφιώτικα: Βόλτες στην αθηναϊκή Χώρα

Στον Εθνικό Κήπο

Καθώς η μέρα μεγαλώνει, ο Εθνικός Κήπος, που μένει ανοιχτός από την ανατολή ως τη δύση του ηλίου, είναι περισσότερες ώρες στη διάθεσή μας. Αυτό σημαίνει περισσότερες ώρες για να εξερευνήσουμε τα μονοπάτια που ελίσσονται στα 155 στρέμματά του, να ταΐσουμε τις πάπιες, να πιάσουμε… παγκάκι στον ήλιο ή να στρώσουμε καρό τραπεζομάντηλο του πικνίκ στο γρασίδι, κάτω από δέντρα που μας πληροφορούν για την καταγωγή και την ονομασία τους με ξύλινα ταμπελάκια δίπλα στους κορμούς τους.
Διαβάστε περισσότερα - Εθνικός Κήπος: Φωτο-βόλτα σε αθηναϊκά μονοπάτια

Στην Ακαδημία Πλάτωνος

Το πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνος, στην ομώνυμη περιοχή κοντά στο Γκάζι, είναι ταυτόχρονα πάρκο και αρχαιολογικός χώρος, που φιλοξενεί (προφανώς) την Ακαδημία του Πλάτωνα, έχει ελεύθερη είσοδο και ένα παρακείμενο συνεργατικό καφενείο να φροντίζει για τα καφεδάκια μας. Από εδώ μπορείτε επίσης να δανειστείτε κουβερτούλες που θα απλώσετε πάνω στο γκαζόν, αν δεν έχετε προβλέψει για τα τραπεζομάντηλα του πικνίκ. Το απαιτεί και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, που είναι εντελώς παρεΐστικη και αρκετά «χύμα», πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να σας ξενίσει αν περιμένετε φρεσκοφροντισμένα παρτέρια και καλοκουρεμένο γκαζόν. Αυτό, βέβαια, δεν αφαιρεί τίποτα από την ανοιξιάτικη εικόνα που φτιάχνουν οι ανθισμένες πασχαλιές ανάμεσα στις οποίες ελίσσονται τα χωμάτινα μονοπάτια του πάρκου.

Στον Υμηττό

Για τους κατοικούντες τα βορειοανατολικά της Αθήνας είναι… μια ανάσα δρόμος. Οι υπόλοιποι, ενδέχεται να μην έχετε περπατήσει τα χωμάτινα μονοπάτια του ποτέ. Ένας λόγος παραπάνω για να ανηφορίσετε στο κοντινότερο στο κέντρο βουνό της πόλης, και να εξερευνήσετε τις κατάφυτες πλαγιές του, απολαμβάνοντας την θέα της Αθήνας από κάθε πιθανή και απίθανη οπτική γωνία. Στα αξιοθέατά του περιλαμβάνονται η δημοφιλέστατη –και όχι άδικα– Μονή Καισαριανής, κτισμένη πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού της Δήμητρας, κίονες του οποίου στέκονται ακόμα στο προαύλιο της, το ερειπωμένο Φραγκομονάστηρο, ο βυζαντινός Πύργος της Ανθούσσας αλλά και τα δάση του, που είναι… αξιοθέατα από μόνα τους.
Διαβάστε περισσότερα - Υμηττός: Η Αθήνα πάει στα βουνά

Στο Δάσος Συγγρού

Ποιος είπε ότι η πλησιέστερη εξοχή στα βόρεια προάστια είναι η Πάρνηθα; Τα 950 κατάφυτα στρέμματα του Δάσους Συγγρού τα διασχίζουν χωμάτινα μονοπάτια που αυτή την εποχή βρίσκονται στα καλύτερά τους. Το δάσος κρύβει, δε, και μερικά σούπερ ενδιαφέροντα αστικά μυστικά στην αχανή του έκταση, όπως η μοναδική γοτθική εκκλησία στην Αθήνα. Θα το βρείτε στο Μαρούσι, λίγα μόνο βήματα μακριά από την βουή της Κηφισίας. Διαβάστε περισσότερα στο επίσημο site του Δάσους Συγγρού.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v