Ποια είναι τα hot spots της Αθήνας τώρα;

Τσουγκρίζουμε κοκτέιλ, χορεύουμε υπό τους ήχους της funk που σαρώνει την Αθήνα και καταγράφουμε τις πιο «τώρα» πιάτσες και τα πιο δημοφιλή μπαρ της πόλης.
Ποια είναι τα hot spots της Αθήνας τώρα;
της Ηρώς Κουνάδη

Ένα από τα πράγματα που απολαμβάνουμε περισσότερο στην Αθήνα είναι η πεισματική άρνησή της να παραμείνει σταθερή: Το ότι οι «πιάτσες», τα σημεία συνάντησης, τα hot spots ή όπως αλλιώς προτιμάτε να τα λέτε, αλλάζουν πολύ πριν προλάβεις να τα βαρεθείς. Καινούρια μπαράκια ανοίγουν τις πόρτες τους κάθε λίγες μέρες και το νέο μυστικό της πόλης (που θα παραμείνει μυστικό το πολύ για καμιά βδομάδα) το μαθαίνεις από τα απανωτά check-in των φίλων σου στα social media, πολύ πριν προλάβεις να το δεις δημοσιευμένο σε site σαν το in2life.

Πού γίνεται, λοιπόν, χαμός αυτές τις μέρες; Καταγράφουμε τις δύο μεγάλες τάσεις της πόλης, για να ξέρετε προς τα πού να κινηθείτε –ή τι να αποφύγετε, όσοι δηλώνετε ορκισμένοι εναλλακτικοί ή απλά ερημίτες.

Το Παγκράτι…

Ξεπήδησε ως πιάτσα μάλλον απροσδόκητα πριν από ένα περίπου χρόνο, και κατάφερε να «αποκεντρώσει» την νυχτερινή δράση της πόλης, αρχικά με νόστιμες γευστικές αφίξεις γύρω από την Πλατεία Προσκόπων και εν συνεχεία με τα λαοφιλή μπαρ γύρω από την Πλατεία Πλαστήρα που πλημμυρίζουν τελευταία κάθε βράδυ από κόσμο.


Chelsea Hotel (Αρχιμήδους 1 και Πρόκλου, πλατεία Πλαστήρα, τηλ: 211 2142614): Μωσαϊκό στο πάτωμα, παλιές καρέκλες καφενείου, μεγάλες τζαμαρίες για να επιτρέπουν το χάζι στην περαντζάδα και… το αδιαχώρητο μέρα-νύχτα στο πεζοδρόμιο απέξω συνθέτουν το προφίλ του δημοφιλέστερου αυτή τη στιγμή μπαρ της γειτονιάς. Το Chelsea –σκέτο για τους φίλους– παίζει ήσυχες τζαζ μουσικές και σερβίρει καφεδάκια από νωρίς και φτηνά ποτά στα 5,50€ αργότερα.


Αρμπαρόριζα (Πλατεία Πλαστήρα 10, τηλ: 210 7019530): Νεανική και μονίμως κεφάτη, με μπάρες ανάμεσα σε διαφορετικά μεταξύ τους τραπεζάκια, η Αρbarόριζα σερβίρει από νωρίς καφεδάκια, νόστιμα τσιμπολογήματα (ρολάκια τορτίγιας με κοτόπουλο και τηγανιτές πατάτες με τυρί και μπέικον είναι τα δικά μας αγαπημένα), ρακόμελα και κοκτέιλ. Ειδική μνεία αξίζει σε αυτά τα τελευταία, που είναι και οικονομικότατα και καταπληκτικά –δοκιμάστε οπωσδήποτε το Surprise με μαστίχα, κόκκινο κρασί και σοκολάτα, και το Bubblestar, με ούζο, τσιχλόφουσκα και αρμπαρόριζα. Οι τιμές τους ξεκινούν από μόλις 4,5€ και δεν ξεπερνούν τα 7€, ενώ για το φαγητό θα υπολογίσετε άλλα 3-5€. Οι μουσικές κινούνται σε funk, soul και ethnic μονοπάτια.


Superfly (Εμπεδοκλέους 28, τηλ: 211 4046076): Δεν είναι ένα ακόμα στέκι, είναι μια μηχανή του χρόνου που μας μεταφέρει στην παιδική μας ηλικία με παλιά κόμικς, επιτραπέζια σαν το Risk και το Hotel, vintage παιχνιδομηχανές όπως το Atari (οι οποίες λειτουργούν κανονικότατα), playmobil, subuteo, τραινάκια και αφίσες του David Hasselhof. Δεν είναι, λοιπόν, να απορεί κανείς που το μυστικό διαδόθηκε σχεδόν εν μία νυκτί και από τότε στο Superfly επικρατεί το αδιαχώρητο –είμαστε πολλοί οι λάτρεις του ρετρό στην Αθήνα. Οι τιμές των ποτών κυμαίνονται στα 5,50€, ενώ το Superfly θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς για καφεδάκι.

…Και το Κέντρο

Αν έλεγες σε έναν Αθηναίο πριν από πέντε χρόνια ότι τα σκοτεινά δρομάκια γύρω από την Καραγιώργη Σερβίας –αυτά με τα σιδηρικά και τις ξεθωριασμένες πινακίδες των παλιών ραφτάδικων– θα πλημμύριζαν με κόσμο και μπαράκια, πιθανότατα θα γελούσε. Κόντρα σε κάθε πιθανότητα, το λεγόμενο «εμπορικό τρίγωνο» ανάμεσα στο Σύνταγμα και το Μοναστηράκι δεν ζωντάνεψε απλά, αλλά έγινε το απόλυτο hot spot της πόλης, με νέα μπαράκια να ανοίγουν κάθε λίγες μέρες και κόσμο να γεμίζει κάθε τετραγωνικό των μικρών και μεγαλύτερων πεζόδρομων.


Clumsies (Πραξιτέλους 30, τηλ.: 210 3232682): Είναι το καινούριο καμάρι της πόλης, στεγάζεται στο κτίριο του αείμνηστου Δωρίς κι είναι παιδί της ομάδας του σούπερ επιτυχημένου χαλανδριώτικου Theory. Θα αρκούσαν κι αυτά για να γίνει το νέο αγαπημένο talk of the town, αλλά υπάρχουν κι άλλα. Όπως ας πούμε οι πέντε διαφορετικοί χώροι του: η μικρή ημιυπαίθρια αυλή, το πέτρινο μπαρ, η άνετη σάλα, ο ημιώροφος για chill out καταστάσεις και ο prive πρώτος όροφος που «χωρά» maximum 10 άτομα και κλείνεται με κρατήσεις. Μετά, είναι και τα καταπληκτικά κοκτέιλ, και η ωραία ιδέα του degustation menu που μας επιτρέπει να δοκιμάσουμε τέσσερα διαφορετικά κοκτέιλ με 20€. Οι μουσικές κινούνται σε χορευτικά μονοπάτια, ενώ τα απλά ποτά κοστίζουν 7€.


Einstein - Homy - Drunk Sinatra (aka το δρομάκι της Θησέως): Τον χορό άνοιξε το Drunk Sinatra, το μακρινό 2012, που συνεχίζει ακάθεκτο να πλημμυρίζει από κόσμο, να παίζει ωραίες funk-o-jazz μουσικές και να μας σερβίρει ωραία κοκτέιλ σαν το ginger skinos με λικέρ μαστίχα (στα 8-10€) και ποτά (στα 6,50€). Λίγο καιρό αργότερα έκανε την εμφάνισή του δίπλα του το χειροποίητο Homy, που άπλωσε μαξιλάρες στον πεζόδρομο και καθιέρωσε τα βαζάκια μαρμελάδας για να σερβίρει τα ωραία του κοκτέιλ, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 8€. Περισσότερο φως στον πεζόδρομο ήρθε να προσθέσει το Einstein, που άπλωσε έξω ψηλά τραπέζια φορτωμένα με εξαιρετικά κοκτέιλ όπως τα Boo-Boo, με αλμυρή καραμέλα και passion fruit και Samco, με μαστίχα, φράουλα, lime και ροζ πιπέρι, που σερβίρεται με… βανίλια υποβρύχιο (τιμές στα 9€).


Τα μπαρ της Αγίας Ειρήνης: Μπορεί να μην είναι πια το απόλυτο «κέντρο του κόσμου», όπως ήταν πρόπερσι τέτοια εποχή, όμως η πιάτσα της Αγίας Ειρήνης καλά κρατεί –και στο Tailor Made ακόμα δυσκολευόμαστε να βρούμε ελεύθερο τραπέζι. Τα Rooster, Osterman, Rock’n’Balls, Throubi, Καπάκι και Zaf συνεχίζουν πάντα να μας σερβίρουν καφεδάκια και κοκτέιλ (και νόστιμο φαγητό, κάποια εξ αυτών) ενώ μαθαίνουμε ότι σύντομα πρόκειται να μεταμορφωθεί σε μπαρ και το τελευταίο κτίριο της πλατείας που έστεκε όλα αυτά τα χρόνια σιωπηλά, και να ξαναβάλει την Πλατεία στις συζητήσεις μας.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v