Απόκριες στην Αθήνα: Δωρεάν εκδηλώσεις στους δήμους

Καρναβαλικές παρελάσεις στο Μοσχάτο, μουσικές στους δρόμους της Αθήνας, υπαίθριο μπάρμπεκιου στο Χαλάνδρι και άλλα πολλά έχει το πρόγραμμα για τις Απόκριες του 2015.
Απόκριες στην Αθήνα: Δωρεάν εκδηλώσεις στους δήμους
Η αποκριάτικη ατμόσφαιρα έχει ήδη καταλάβει τους περισσότερους δήμους της Αθήνας από το Σαββατοκύριακο που μόλις πέρασε. Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται, στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης, που θα πλημμυρίσουν τα δύο επόμενα Σαββατοκύριακα από παρελάσεις καρναβαλιστών, θέατρο και συναυλίες δρόμου, εργαστήρια κατασκευών και show ξυλοπόδαρων και αρλεκίνων για τα πιτσιρίκια, και άλλα ωραία και ενδιαφέροντα. Για να δούμε τι θα δούμε στην Αθήνα τις Απόκριες του 2015.

Ξεκινάμε με τον Δήμο Αθηναίων

«Μια γιορτή για όλες τις ηλικίες και προτιμήσεις, που θα συνδυάζει αρμονικά τις παραδόσεις με σύγχρονες εκδηλώσεις ελκυστικές για όλους τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες της πόλης» μας υπόσχεται φέτος ο Δήμος Αθηναίων. Ορίστε μερικά από τα highlights του προγράμματος (που μπορείτε να δείτε ολόκληρο κάνοντας κλικ στη δεξιά στήλη, Σχετικά Έγγραφα):

- Η Πλάκα την Τσικνοπέμπτη (12 Φεβρουαρίου) θα ζωντανέψει όπως παλιά και στους κεντρικούς της δρόμους θα ξεφαντώσουν όλοι σε ένα μεγάλο αθηναϊκό αποκριάτικο πάρτι.

- Την ίδια μέρα, η χορωδία του Δήμου Αθηναίων θα πλημμυρίσει τον σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι με latin ρυθμούς από τις 19.00, ενώ στις 21.00 καρναβαλιστές από τις Μορφές Έκφρασης με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια θα παρελάσουν στο ιστορικό κέντρο της πόλης –από το Μετρό της Ακρόπολης προς το Μοναστηράκι.

- Η Κυριακή 15 Φεβρουαρίου είναι αφιερωμένη στους μικρούς καρναβαλιστές, που θα απολαύσουν στο Ζάππειο μουσικοκινητικά παιχνίδια, αποκριάτικα έθιμα, παιδικές χορωδίες, εικαστικά δρώμενα με αποκριάτικες κατασκευές, facepainting, μπαλονοκατασκευές και ξυλοπόδαρους, από τις 11.00 το πρωί.

- Αποκριάτικες μουσικές διαδρομές, συναυλίες και καρναβαλιστές θα πλημμυρίσουν και τις Δημοτικές Κοινότητες της Αθήνας με το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής στις 8/2 στο Πάρκο Φιξ (Πατησίων), στις 14/2 στη Φωκίωνος Νέγρη, στις 15/2 στο Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος, ενώ ο Σπύρος Πολυκανδριώτης στις 22/2 θα ντύσει μουσικά την Πλατεία Πλυτά.

- Τη Φιλαρμονική Ορχήστρα, τη Συμφωνική Ορχήστρα, τη Χορωδία, τη Big Band και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε σχεδόν καθημερινά, σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά και σε κλειστές αίθουσες.

- Κι επειδή Απόκριες στην Αθήνα χωρίς Κούλουμα στου Φιλοπάππου είναι ψωμί χωρίς βούτυρο, το ραντεβού ισχύει πάντα για την Καθαρά Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, παρέα με τους χαρταετούς μας.

Καρναβάλι στο Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου

Τιμώντας την φήμη ενός από τους αθηναϊκούς δήμους με τις καλύτερες αποκριάτικες εκδηλώσεις, ο Δήμος Μοσχάτου διοργανώνει και φέτος παρελάσεις καρναβαλιστών, αποκριάτικο σαφάρι και πολλές ακόμα εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις 19.00 ξεκινά η μεγάλη βραδινή παρέλαση των αρμάτων, η οποία ακολουθείται από την μεσημεριανή παρέλαση της Κυριακής 15/2 στις 14.00. Το πρόγραμμα έχει επίσης θέατρο δρόμου την Παρασκευή 20/2 στις 19.30 και παραδοσιακά Κούλουμα στην παραλία την Καθαρά Δευτέρα. Δείτε αναλυτικότερα όλες τις εκδηλώσεις κάνοντας κλικ εδώ.

Μπαλονοκατασκευές και face painting στο Δήμο Νίκαιας – Ρέντη

Ένας ακόμα δήμος που κρατά ψηλά τα σκήπτρα του Καρναβαλιού, έχει ήδη ξεκινήσει τις αποκριάτικες εκδηλώσεις του, οι οποίες θα συνεχιστούν το Σάββατο 14/2 στην Πλατεία Κουμπάκη με εργαστήρια αποκριάτικων κατασκευών και face painting για τα πιτσιρίκια. Την Κυριακή 15/2 η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση θα ξεκινήσει στις 11.00 από την αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νίκαιας. Περισσότερες μπαλονοκατασκευές και λίγο face painting ακόμα έχει η Κυριακή 22/2 στην κεντρική πλατεία του Ρέντη. Δείτε αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις κάνοντας κλικ εδώ.

Συναυλίες, ταινίες και πάρτι στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης

Μασκέ πάρτι για τα πιτσιρίκια την Παρασκευή 13/2, συναυλία αφιερωμένη στον Ντέμη Ρούσσο το Σάββατο 14/2, προβολές ταινιών στην Κινηματογραφική Λέσχη Πεύκης στις 15, 18 και 25 Φεβρουαρίου και Κούλουμα με την Στέλλα Κονιτοπούλου σχεδιάζει ένας από τους δήμους του βορρά που κάνει φέτος την αποκριάτικη έκπληξη. Αναλυτικά όλες οι εκδηλώσεις εδώ.

Τσικνοπέμπτη και αλληλεγγύη στον Δήμο Χαλανδρίου

Ο Δήμος Χαλανδρίου στήνει τις σχάρες στην κεντρική πλατεία την Πέμπτη 12/2 από τις 11.00 ως τις 16.00 και κερνάει λαχταριστούς μεζέδες από τα χεράκια των μαγείρων της Δομής Παροχής Συσσιτίων. Συνοδεύει, δε, το λουκούλλειο γεύμα με αποκριάτικα τραγούδια από τη Φιλαρμονική και μουσικοχορευτική παράσταση από το Λύκειο Ελληνίδων, και μας καλεί να φέρουμε τρόφιμα μακράς διαρκείας για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και το Συσσίτιο του Δήμου. Πέραν της Τσικνοπέμπτης, ο Δήμος Χαλανδρίου σχεδιάζει και αποκριάτικες εκδηλώσεις για τα πιτσιρίκια, τις οποίες μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ.

Ο Δήμος Χολαργού κάνει πάρτι

Την Κυριακή 15/2 από τις 11.00 το πρωί ως τις 14.00 το μεσημέρι, ο Δήμος Χολαργού στήνει το μεγάλο αποκριάτικο πάρτι του στην πλατεία του δημαρχείου, με ξυλοπόδαρους, αρλεκίνους, γωνιές κατασκευών, face painting και show με ζογκλέρ και μαριονέτες. Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε εδώ

Παιδικές απόκριες στο Δήμο Ηλιούπολης

Το Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης προσκαλεί τους μικρούς της φίλους, από τις 10.00 το πρωί σε έναν μαραθώνιο κεφιού και δημιουργικότητας, με εργαστήρια κατασκευής χαρταετού και αποκριάτικης στολής, παιχνίδια μεταμφιέσεων και άλλα πολλά κι ωραία, που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ. Εν συνεχεία, την Κυριακή 22/2 το θέατρο του Δημαρχιακού Μεγάρου φιλοξενεί παράσταση Καραγκιόζη, ενώ την Καθαρά Δευτέρα ο Δήμος Ηλιούπολης κάνει Κούλουμα στο Πάρκο Χαλικάκι από τις 11.00 το πρωί, με φουσκωτά παιχνίδια για τα παιδιά και παραδοσιακή φασολάδα για όλους. Παράλληλα, στις 12 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ηλιούπολης γιορτάζει τα Κούλουμα με το δικό του μοναδικό τρόπο, διοργανώνοντας παραδοσιακό γλέντι στον Προφήτη Ηλία.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v