Η βόλτα του Σαββάτου: Στην σπηλιά του Νταβέλη

Η σπηλιά του Νταβέλη, οι θρύλοι της Πεντέλης, η υπέροχη θέα, τα μπριζολάκια του Βλάχου και τα κοκτέιλ του Dadas στην πιο spooky έξοδο του Σαββάτου που έχουμε προτείνει.
Η βόλτα του Σαββάτου: Στην σπηλιά του Νταβέλη
Τι θα λέγατε αυτό το Σάββατο να ξεφύγετε για λίγο από την Αθήνα, να εξερευνήσετε μονοπάτια και μυστηριώδεις σπηλιές, και να γνωρίσετε μερικά από τα πιο «νόστιμα» μυστικά των Βορείων Προαστίων;

Στα λημέρια του λήσταρχου Νταβέλη
Καφέ στο χέρι, φωτογραφικές μηχανές, ζεστά μπουφάν και μπαίνουμε στο αυτοκίνητο με προορισμό την Πεντέλη. Ανηφορίζοντας τον περιφερειακό δρόμο του βουνού, φτάνουμε στην διασταύρωση που από την αριστερή μεριά οδηγεί προς το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Επιλέγουμε την άλλη πλευρά, προς τα δεξιά, και φτάνουμε σε έναν χωματόδρομο, που είναι το σημάδι ότι πλησιάζουμε στη σπηλιά.

Συνεχίζουμε με τα πόδια, και ακολουθούμε τα σημάδια «ΣΝ» στις πέτρες μέχρι να αποκαλυφθεί μπροστά μας το μεγαλειώδες άνοιγμα της σπηλιάς, η οποία λέγεται πως αποτέλεσε το κρησφύγετο του Νταβέλη. Η τοποθεσία αυτή είναι γεμάτη θρύλους –αστικούς και… βουνίσιους – που πηγάζουν από την μυστηριώδη ενέργεια του βουνού της Πεντέλης.

Ορισμένοι από αυτούς μιλούν για υπόγειες στοές που ενώνουν τα δύο εγκαταλελειμμένα εκκλησάκια στην είσοδο της σπηλιάς με το παρακείμενο μοναστήρι. Μιλούν επίσης για υπόγεια μονοπάτια από τη σπηλιά προς την Αθήνα και άλλες περιοχές – μεταξύ αυτών και το μέγαρο της Δούκισσας της Πλακεντίας η οποία λέγεται ότι διατηρούσε σχέσεις με τον Νταβέλη. Άλλοι κάνουν λόγο για περίεργη μυρωδιά όζοντος στην είσοδο, για μυστηριώδη σύμβολα –σατανισμού και όχι μόνο- σκαλισμένα στα τοιχώματα, για έναν κρυμμένο θησαυρό και για το αποτύπωμα ενός χεριού που εμφανίζεται συνεχώς σε διαφορετικά σημεία στην σπηλιά.



Γύρω από τη σπηλιά υψώνονται οι σήραγγες και οι τσιμεντένιες στοές που μαρτυρούν έργα στο βουνό, τα οποία ξεκίνησαν την δεκαετία του ’80 αλλά εγκαταλείφθηκαν γρήγορα, χωρίς ποτέ να μάθει κανείς κάτι περισσότερο. Η επίσημη εκδοχή κάνει λόγο για έργα του ΝΑΤΟ, και η... ανεπίσημη για αποθήκευση πυρηνικών και για υπόγεια επικοινωνία με τις ΗΠΑ, μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.

Ακόμη όμως κι αν δεν σας γοητεύουν οι αστικοί θρύλοι, θα το κάνει η φύση και η θέα τριγύρω. Περπατήστε στα μονοπάτια στα πέριξ της σπηλιάς, και απολαύστε την υπέροχη θέα προς ολόκληρη την Αττική, μέχρι και τη θάλασσα. Όπως θα διαπιστώσετε, οι θρύλοι και η θέα της Πεντέλης φέρνει εδώ πάνω δεκάδες ανθρώπους τα σαββατοκύριακα, από οικογένειες με παιδιά, μέχρι φιλόζωους με τα ζώα τους για βόλτα ή και ορειβάτες που σκαρφαλώνουν στα εντυπωσιακά βράχια με τους αλλόκοτους σχηματισμούς.

Για κόψιδια στα Μελίσσια

Αφού χορτάσουμε θέα και αλλόκοτη ατμόσφαιρα, κατηφορίζουμε το βουνό μέχρι τα Μελίσσια. Εκεί, στο 1 της οδού Καραμανλή απλώνει τα τραπεζάκια του ο «Βλάχος», ο οποίος σερβίρει κατά δική μας αλλά και γενική ομολογία τα καλύτερα, τα πιο ζουμερά μπριζολάκια της Αττικής. Θα τα απολαύσετε σε χορταστικές μερίδες των τριών τεμαχίων μαζί με μπόλικες τηγανητές πατάτες, και θα συνοδεύσετε με ηπειρώτικες πίτες, φρεσκοψημένες και λαχταριστές. Μαζί με κλασικά ορεκτικά (ωραίο τζατζίκι, λουκάνικα και χωριάτικη σαλάτα) αλλά και κρασάκι, υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Για ποτό στην Νέα Πεντέλη

Στην πλατεία της Νέας Πεντέλης, πιάνουμε θέση για ποτάκι ή το απαραίτητο καφεδάκι μετά τις μπριζόλες. Εδώ βρίσκεται το Dada’s (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου 19, τηλ: 2108104672) με δύο ξεχωριστές αίθουσες, μοντέρνα διακοσμημένες και με δυνατές μουσικές, κάτι που έλειπε καιρό από την πιάτσα της Πεντέλης. Πέρα από καφεδάκι, σερβίρει καλοφτιαγμένα κοκτέιλ όπως το ωραιότατο strawberry daiquiri, η «καυτή» babushka και οι ιδιαίτεροι Πειρατές της Καραϊβικής (με Sailor Jerry, λικέρ πορτοκάλι, πιπέρι, ανανά, lime και σιρόπι ζάχαρης. Αν πάλι δεν σας τράβηξαν τα μπριζολάκια του Βλάχου, εδώ έχετε την ευκαιρία να τσιμπήσετε μεσογειακά tapas, αλλά και κυρίως πιάτα όπως το burger μαύρου ελληνικού μόσχου ή black angus, πικάνια, πιάτα ζυμαρικών, rib eye, ριζότο με chorizo και ορεκτικά δημιουργικής κουζίνας – για πλήρες γεύμα υπολογίστε περί τα 25€ κατ’ άτομο. Για το κλείσιμο, περάστε από το διπλανό Morris Brown Homemade Gelato (πλατεία Ηρ. Πολυτεχνείου 11), για ένα κυπελλάκι από το καλύτερο παγωτό της περιοχής, με γεύσεις όπως μπανόφι, μπισκότο Μιράντα, choco-caramel brownies, ricotta και double dark chocolate (περί τα 3-4€ ανά κυπελλάκι).
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v