Η ατζέντα του Φεβρουαρίου: 14 σπουδαία γεγονότα

Δυνατά live, μουσικές συμπράξεις, μεγάλες θεατρικές παραγωγές και πολλά άλλα φέρνει μαζί του, εκτός από το Καρναβάλι, ο μήνας που μόλις ξεκίνησε.
Η ατζέντα του Φεβρουαρίου: 14 σπουδαία γεγονότα
Αφήνουμε για λίγο στην άκρη τα αποκριάτικα πάρτι και τις καρναβαλικές εκδηλώσεις που ήδη ετοιμάζονται πυρετωδώς στους δήμους, και ρίχνουμε μια ματιά στα θέατρα, τα live και τα μίνι φεστιβάλ που θα μας κρατήσουν απασχολημένους όλο τον Φεβρουάριο εν Αθήναις.

Κρέμα και Μαρέγκα του Cristoph Marthaler
Στη Στέγη
13-15 Φεβρουαρίου στις 20.30
Εισιτήρια: από 15€ έως 28€ (άνεργοι 5€, μειωμένα 10€ έως 15€)

Ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους σκηνοθέτες, ο Κριστόφ Μαρτάλερ, που γνωρίσαμε πριν από λίγα χρόνια στο Φεστιβάλ Αθηνών, σκηνοθετεί μια ιδιοσυγκρασιακή φάρσα, βασισμένη στο έργο του Γάλλου κωμωδιογράφου του 19ου αιώνα, Ευγένιου Λαμπίς. Δύο οικογένειες ευυπόληπτων αστών συναντιούνται με αφορμή τον επικείμενο γάμο των παιδιών τους, αλλά αδυνατούν να συνεννοηθούν, καθώς υπάρχει μια αντικειμενική δυσκολία: οι μεν μιλούν μόνο γαλλικά, οι δε μόνο γερμανικά.

Με το ευφυές εύρημα της διγλωσσίας, ο Κριστόφ Μαρτάλερ τονίζει την αφασία των αυτάρεσκων μπουρζουάδων του, αμφισβητεί το μακάριο βίο τους, ενώ παράλληλα παρωδεί την ασυνεννοησία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Μέγας Ανατολικός
Στο Θέατρο Θησείον
Από τις 4 Φεβρουαρίου
Εισιτήρια: 12€ (φοιτητικό και ανέργων 10€)

"Ένα ζευγάρι αποφασίζει να ταξιδέψει με τον Μεγάλο Ανατολικό, από το Λίβερπουλ στη Νέα Υόρκη. Συναντά τα πρόσωπα του μυθιστορήματος να διερωτώνται, να ερωτώνται, να ερωτεύονται. Η επανάσταση, οι ενοχές, οι απαγορεύσεις: όλα ηδονικά. Στη θάλασσα, όλα ξεκινούν απ’ την αρχή. Δεν υπάρχουν κανόνες, θρησκείες, παρελθόν, μέλλον". Σκηνοθετούν και συμπρωταγωνιστούν οι Μπάμπης Γαλιατσάτος και Κατερίνα Μαούτσου και ακούγονται, μεταξύ άλλων, οι φωνές των Ακύλλα Καραζήση, Ηρώς Μπέζου, Έμης Πανουργιά, Άλκηστης Πουλοπούλου, Μαρίας Σκουλά, Γιωργή Τσουρή.

Ο Μαυρόγατος του Αλέξανδρου Κοντοπίδη
Στο PassPort
Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου στις 21.30
Εισιτήρια: 8€ στην προπώληση, 10€ στο ταμείο

Κάποια στιγμή στην ζωή σου αντιλαμβάνεσαι ότι αυτό που βιώνεις είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που σου συμβαίνει. Μία μικρή αράχνη δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση ανθρώπους πάνω σε τραπέζια με παντόφλες στα χέρια να ουρλιάζουν πανικόβλητοι. Μία τέτοια περίπτωση ανθρώπου είναι και ο Μαυρόγατος. Ένας ευθυνόφοβος άνθρωπος με πλούσια φαντασία, αντιμέτωπος με τις υποχρεώσεις μία ανιαρής καθημερινότητας. Θα προλάβει ο Μαυρόγατος να καταστρέψει το δαχτυλίδι των αρραβώνων, στο βουνό της Mordor, προτού η Sauron το ανακοινώσει στους γονείς της;

Γνωστός και ως «Άρχοντας», «Τιτανομέγιστος» και «Τρελλλάθηκα», ο "βασιλιάς Κοντόπας" μαζί με τον Γιάννη Μπουρσινό παρουσιάζουν στους fans τη δική τους εκδοχή ενός φοβισμένου ανθρωπάκου, που μπλέκει σε συνθήκες και καταστάσεις στην Ελλάδα της κρίσης.

Ευανθία Ρεμπούτσικα
Στο Gazarte
Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου στις 21.00
Εισιτήρια: από 12€ έως 30€


Μετά την πρώτη sold-out εμφάνισή της στο Gazarte, η Ευανθία Ρεμπούτσικα ετοιμάζεται για το δεύτερο επεισόδιο της σειράς «Και η παράσταση συνεχίζεται…». Το μουσικό της ταξίδι περιλαμβάνει αποσπάσματα από πολυβραβευμένα soundtracks όπως η "Πολίτικη Κουζίνα", συνθέσεις από την πιο πρόσφατη δουλειά της για την ταινία "Birleşen Gönüller", ορχηστρική μουσική από το δημοφιλές άλμπουμ "Το Aστέρι και η Eυχή" καθώς και έργα από θεατρικές παραγωγές, όπως η "Φθινοπωρινή Iστορία" και το "Συρανό ντε Μπερζεράκ".

Οι τέσσερις ταλαντούχοι μουσικοί που είναι στη σκηνή μαζί της, φέρνουν ο καθένας το μοναδικό του στυλ στη συναυλία: ο Ανδρέας Συμβουλόπουλος με το τζάζ άγγιγμα του στο πιάνο, ο Πάνος Δημητρακόπουλος στο κανονάκι, ο Άγγελος Παπαδάτος που χορεύει επί σκηνής με το κοντραμπάσσο του και ο Νίκος Παπαβρανούσης με τον παλμό και τα μελωδικά του τύμπανα.

Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες τους, σε κατάσταση αμόκ. Ή η ανουσιότητα του να ζεις.
Στο Θέατρο Τέχνης
Από τις 13 Φεβρουαρίου
Εισιτήρια: 10€ έως 16€ (μειωμένο και ανέργων 10€-12€)

Ναι, αυτός ο τίτλος-σιδηρόδρομος είναι ο τίτλος του νέου έργου της Λένας Κιτσοπούλου, που ανεβαίνει στο Θέατρο Τέχνης, σε σκηνοθεσία της ίδιας. «Στην ουσία πρόκειται για ένα έργο για τη ματαιότητα. Ένα κείμενο πολύ καθημερινό, που δεν έχει τίποτα φιλοσοφικό. Δεν έχει τίποτα ουσιώδες – είναι μαζεμένες όλες οι ανούσιες κουβέντες που κάνουμε στον καναπέ μας (με τις οποίες πωρωνόμαστε κιόλας), από συνταγές μαγειρικής μέχρι τις ειδήσεις της τηλεόρασης» λέει η συγγραφέας-σκηνοθέτης, η οποία θα συμπρωταγωνιστήσει στην παράσταση με τον Γιάννη Κότσιφα.

Ελένη Τσαλιγοπούλου
Στην Αρχιτεκτονική Live
Σάββατα από 14 Φεβρουαρίου στις 23.30
Εισιτήρια: 13€ (με μπύρα ή κρασί)

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι bogaz musique μας προσκαλούν σε ένα παθιασμένο, διονυσιακό πρόγραμμα, που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση και το καινούριο με το παλιό.
Με φρέσκο, σαρωτικό ήχο, αγαπημένα τραγούδια και ερμηνείες που καθηλώνουν, η Ελένη Τσαλιγοπούλου και οι bogaz musique ανεβαίνουν για τέσσερα Σάββατα στο αναμορφωμένο stage της Αρχιτεκτονικής.

2ο Φεστιβάλ Νέων Χορογράφων
Στη Στέγη
14-17 Φεβρουαρίου
Εισιτήρια: 10€ (μειωμένο και ανέργων 5€)

Τέσσερις ανερχόμενοι χορογράφοι παρουσιάζουν την δουλειά τους στη Στέγη: Η Γεωργία Βαρδαρού, η Άρτεμις Λαμπίρη, ο Κυριάκος Χατζηιωάννου και η Λία Τσολάκη πειραματίζονται με διαφορετικές, ετερόκλητες μεθόδους και μεικτές τεχνικές, βάζοντας στόχο τη συνεχή ανανέωση του χορογραφικού θεάματος και του χορευτικού λόγου. Η δυναμική καλλιτεχνική τους έρευνα συνοδεύεται από έναν εξίσου ισχυρό κοινωνικό προβληματισμό, που θέτει υπό συζήτηση την έννοια του ατόμου και τις κοινωνικές δομές.

Στάθης Δρογώσης και Ηλίας Βαμβακούσης
Στο Σταυρό του Νότου Club
Πέμπτες 12 και 19 Φεβρουαρίου στις 21.30
Εισιτήρια: 10€ (με μπύρα ή κρασί)

Ο Στάθης Δρογώσης και ο Ηλίας Βαμβακούσης, ενώνουν τους μουσικούς τους κόσμους και… “βγαίνουν μπροστά”, όπως λέει κι ένα τραγούδι του πρώτου, στις 12 και 19 Φεβρουαρίου στο club του Σταυρού του Νότου. Μαζί τους οι μουσικοί: Νίκος Παπαβρανούσης στα τύμπανα, Κώστας Γιαννίρης στο μπάσο, Άρης Ζέρβας στο τσέλο.

Chinese Man
Στο Βοτανικό Live Stage
Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στις 21.30
Εισιτήρια: από 18€ έως 28€


Οι αγαπημένοι γάλλοι του ελληνικού κοινού επιστρέφουν στην Αθήνα και στο Βοτανικό Live Stage και φέρνουν μαζί τον ξεχωριστό ήχο τους που είναι επηρεασμένος από τη Hip Hop σκηνή αλλά και από funk, dub, reggae και jazz ακούσματα. Υπόσχονται ότι θα παίξουν όλα τα αγαπημένα τους κομμάτια, να διαδώσουν το ζεν πνεύμα τους και να μας εκπλήξουν ξανά με την εκρηκτική τους παρουσία.

Αρκετά πια με την Αντέλα του Δημήτρη Καρατζιά
Στο Vault
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη, από τις 16 Φεβρουαρίου

Μια φανταστική συνέχεια της ιστορίας που εκτυλίσσεται στο Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα του Λόρκα, που προσφέρει τη δυνατότητα μιας πολυπόθητης εξιλέωσης, μιας αναγκαίας εξομολόγησης μέσα από την υποκειμενική αφήγηση της κεντρικής του ηρωίδας. Η παρεξηγημένη Μαρτύριο του Ισπανού δραματουργού, 30 χρόνια μετά το θάνατο της μικρότερης αδερφής της, Αντέλα, επιστρέφει στον τόπο του εγκλήματος και σπάει τη σιωπή της. Σκηνοθετεί η Λίλλυ Μελεμέ και πρωταγωνιστούν οι Αθηνά Τσιλύρα, Νίκη Αναστασίου, Σεβίνα Μαραγκού.

Φαέθων του Δημήτρη Δημητριάδη
Στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων – Λευτέρης Βογιατζής
Από τις 19 Φεβρουαρίου
Εισιτήρια: 16€ (τις Πέμπτες 13€, άνεργοι 5€)

O Δημήτρης Καραντζάς σκηνοθετεί για δεύτερη φορά έργο του Δημήτρη Δημητριάδη (μετά τον Κυκλισμό του Τετραγώνου), τον Φαέθωντα που παρουσιάζεται για πρώτη φορά ως παράσταση στην Ελλάδα. Σε αυτό του έργο, ο Δημητριάδης διεισδύει στο εσωτερικό ενός σπιτιού στο Λονδίνο και παρακολουθεί την αναπόδραστη σχέση εξάρτησης των μελών μιας οικογένειας που παλεύουν να βρουν τρόπο να αγαπηθούν, να συνδεθούν και να απαλλαγούν από τα δεσμά τους. Οι δυο πόλοι του έργου είναι ο πατέρας–ήλιος και ο γιος–Φαέθων. Πρωταγωνιστούν οι Περικλής Μουστάκης, Άρης Μπαλής, Ανέζα Παπαδοπούλου, Εύη Σαουλίδου, Σταυρούλα Σιάμου.

Etana και Michael Rose
Στο Βοτανικό Live Stage
Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου
Εισιτήρια: από 12€ έως 18€

Ο τζαμαϊκανός θρύλος Michael Rose, frontman των Black Uhuru, και "η πιο αναγνωρίσιμη φωνή μετά τον Bob Marley" συναντά την… επόμενη γενιά, τη νέα ιέρεια της παγκόσμιας reggae κοινότητας, την εκρηκτική Etana. Οι δυο τους ενώνουν τις μοναδικές φωνές τους, σε μια περιοδεία ανά την Ευρώπη, που κάνει στάση και στην Αθήνα.

Κωστής Μαραβέγιας
Στο Βοτανικό Live Stage
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στις 21.30
Εισιτήρια: 12€ (με μπύρα)


Ένα μουσικό σύμπαν με τραγούδια από κάθε γωνιά του πλανήτη ερμηνευμένα με το μοναδικό τρόπο του Κωστή Μαραβέγια και με τη βοήθεια των εξαιρετικών μουσικών της μπάντας του: Νίκος Αγγλούπας (κρουστά, ηλεκτρική κιθάρα, πλήκτρα, φωνή), Άγγελος Αγγελίδης (ηλεκτρική και ακουστική κιθάρα), Αντώνης Ανδρέου (τρομπόνι), Κρίτωνας Μπελλώνιας (τύμπανα) και Κωνσταντίνος Μάνος (κοντραμπάσο) θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναπολαύσουμε στο Βοτανικό Live Stage.

Έλλη Πασπαλά και Vassilikos
Στο Σταυρό του Νότου Plus
Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στις 22.30
Εισιτήρια: 13€ (με μπύρα ή κρασί)

Η Έλλη Πασπαλά και ο Vassilikos συναντιούνται ξανά επί σκηνής, για ένα μοναδικό ταξίδι μέσα από απρόβλεπτες μουσικές στάσεις, σε τραγούδια του ελληνικού και διεθνούς ρεπερτορίου. Αυτή τη φορά έχουν μαζί τους δύο σημαντικούς έλληνες μουσικούς: τον σαξοφωνίστα και συνθέτη David Lynch και τον πιανίστα και συνθέτη Τάκη Φαραζή. Η τετράδα δούλεψε πάνω σε αγαπημένα της τραγούδια και έρχεται να μας τα παρουσιάσει σε μια σειρά εμφανίσεων στον Σταυρό του Νότου. Μια απρόοπτη συνάντηση με διαδραστικό χαρακτήρα, όπου βρίσκουμε την Έλλη, εκτός από το τραγούδι, στο πιάνο και τα κρουστά και τον Vassilikos στο τραγούδι, την κιθάρα, το μπάσο, αλλά και τα τύμπανα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v