Τα δωρεάν του Φεβρουαρίου: 15 σούπερ βόλτες

Όσα ωραία ενδιαφέροντα και δωρεάν θα συμβούν την Τσικνοπέμπτη, τις Απόκριες αλλά και όλο τον υπόλοιπο μήνα στην Αθήνα.
Τα δωρεάν του Φεβρουαρίου: 15 σούπερ βόλτες
της Ηρώς Κουνάδη

Και καρναβάλια, και εκθέσεις αστροφωτογραφίας, και θέατρο με κοινωνικό μήνυμα αλλά και χιούμορ, και δωρεάν προβολές ταινιών και… πόλεμο και ειρήνη. Απ’ όλα έχει ο φετινός Φεβρουάριος στην Αθήνα. Και τα ακόμα καλύτερα νέα είναι πως δεν θα χρειαστεί να ξοδέψουμε ούτε ένα ευρώ για όλα αυτά.

Η Συμφωνική του Δήμου Αθηναίων… με χορευτική διάθεση
Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στις 20.00

Η Συμφωνική Ορχήστρα φοράει τα χορευτικά της παπούτσια και παρασύρει τους ακροατές σε ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι από την Ευρώπη με τους χορούς των Brahms, Dvorak και J. Strauss έως τη Λατινική Αμερική με ρυθμούς των Piazzolla, Marquez, Moncayo και πολλών άλλων. Τη μουσική διεύθυνση αναλαμβάνει ο Ελευθέριος Καλκάνης, με σολίστ τον Γιάννη Γεωργιάδη. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 9243211.

Η μουσική εμπνέει τη λογοτεχνία
Στη Στέγη
Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου στις 19.30

Τρεις σημαντικοί συγγραφείς καλούνται να γράψουν πρωτότυπα έργα με έμπνευση τη μουσική και να τα διαβάσουν οι ίδιοι στο κοινό, σε τρία διαφορετικά απογεύματα στη Στέγη. Στην πρώτη από αυτές τις συναντήσεις, την Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου, διαβάζει το έργο του ο Γιώργος Κοροπούλης, ενώ θα ακολουθήσουν στις 4 Μαρτίου ο Μιχάλης Γκανάς και στις 22 Μαΐου ο Δημήτρης Καλοκύρης.

Μεταξύ ουρανού και γης
Στο Ευγενίδειο Πλανητάριο
Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στις 20.00 και τις 21.00

Η έκθεση αστροφωτογραφίας του Φάνη Ματσόπουλου εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου και πλαισιώνεται από την πρώτη δημόσια προβολή της ψηφιακής παράστασης με τίτλο «Ένα Ταξίδι στο Σύμπαν» που δημιούργησε ο ίδιος. Θα πραγματοποιηθούν δύο διαδοχικές προβολές, στις 20.00 και στις 21.00, στον εντυπωσιακό θόλο του Πλανητάριου. Η είσοδος είναι ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας, που θα ξεκινήσουν να μοιράζονται στις 19.30 από το ταμείο του Πλανηταρίου.

Πόλεμος και Ειρήνη στα Βαλκάνια
Στο Μέγαρο
Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου στις 19.00

Με αφορμή την συμπλήρωση εκατό χρόνων από την έναρξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, στο Μέγαρο θα προβληθεί σε πρώτη προβολή το ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Αποστολίδη «Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια». Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση με διακεκριμένους επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό: τη Χριστίνα Κουλούρη, Καθηγήτρια Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (και ιστορική σύμβουλος της ταινίας Πόλεμος και ειρήνη στα Βαλκάνια), τον ιστορικό Philip Carabott και την Καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου Dubravka Stojanović. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό με δελτία προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 17.30.

Η ιστορία του πόνου
Στη Μικρή Σκηνή της Στέγης
Τρίτη 3 Φεβρουαρίου στις 19.00

Με αφορμή την έκδοση του βιβλίου της Joanna Bourke, The Story of Pain: From Prayer to Painkillers, η Στέγη διοργανώνει μια συζήτηση για την ιστορική, την ψυχολογική, την ιατρική, την καλλιτεχνική και την κοινωνική διάσταση του πόνου. Η γνωστή Βρετανίδα ιστορικός, πανεπιστημιακός και συγγραφέας Τζοάννα Μπερκ θα μιλήσει μαζί με τρεις διακεκριμένους Έλληνες επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων: την Πέπη Ρηγοπούλου (καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών), την Αθηνά Αθανασίου (αναπληρώτρια καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) και τον Ευάγγελο Παναγιωτάκο (γιατρό αναισθησιολόγο, εξειδικευμένο στον πόνο).

The Voice of Jazz με τη Big Band του Δήμου Αθηναίων
Στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στις 20.30

Η Big Band του Δήμου Αθηναίων συμπράττει με τις νεαρές τραγουδίστριες Ειρήνη Κωνσταντινίδη και Tamuz Nissim, οι οποίες έχουν κυκλοφορήσει πρόσφατα τις προσωπικές τους δισκογραφικές δουλειές, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και βραβεύσεις. Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει γνωστές επιτυχίες της τζαζ από τους μεγαλύτερους συνθέτες και ενορχηστρωτές του χώρου, όπως οι Duke Ellington, George Gershwin, Richard Rodgers και Antonio Carlos Jobim. Απαραίτητη η κράτηση θέσης στο τηλέφωνο 210 9224756.

Παραδοσιακή Αποκριά
Στο Σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη
Έως τις 23 Φεβρουαρίου

Η ελληνική παράδοση της Αποκριάς πρωταγωνιστεί στην έκθεση αποκριάτικων φορεσιών από τη νησιωτική και ηπειρωτική Ελλάδα, που φιλοξενείται στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» από 1 ως 23 Φεβρουαρίου. Μερικές από τις φορεσιές που θα γνωρίσει το κοινό είναι η Κορέλα, η Μπούλα και ο Γενίτσαρος, οι οποίες ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή «ιμάτιο» του Αποστόλη-Κωνσταντίνου Τάκη και στο Λύκειο Ελληνίδων και αποτελούν ένα ιδιαίτερο κομμάτι της λαϊκής ελληνικής παράδοσης.
Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη έως Παρασκευή 09:00-19:00, Σάββατο & Κυριακή 09:00-14:00

Jazz Duets Festival
Στο Zp87 (Ζωοδόχου Πηγής 87, Εξάρχεια)
Στις 5, 6, 12, 13, 19, 20, 26, 27 και 28 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 21.00)

Μερικά από τα πιο ξεχωριστά ονόματα της αθηναϊκής jazz σκηνής, συναντιούνται και αυτοσχεδιάζουν, πολλά από αυτά για πρώτη φορά, στα πλαίσια του φεστιβάλ Jazz Duets που διοργανώνει το πάντοτε δραστήριο Zp87. Όλα τα ντουέτα μετά την παρουσίαση τους, θα μετατρέπονται σε ένα άτυπο κουαρτέτο με έμφαση στον ελεύθερο αυτοσχεδιασμό και στο τζαμάρισμα. Εκτός από τους Έλληνες, θα συμμετέχουν και σημαντικοί καλλιτέχνες από χώρες του εξωτερικού (Γαλλία, Ελβετία, Βέλγιο, Σουηδία, Ισραήλ, Αργεντινή). Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εδώ.

Εργαστήρι εισαγωγής στην χοροκινητική
Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Καλλιθέας (Ανδρομάχης 86Α)
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου στις 19.00

Η εμψυχώτρια Ευρώπη Σταυροπούλου μας καλεί «να κινηθούμε, να μετακινηθούμε ,να κινήσουμε ξεχασμένες μνήμες ή να κινητοποιηθούμε απ’αυτές, να συναντηθούμε, να αφήσουμε και να προχωρήσουμε, να επιστρέψουμε στο σώμα μας να μας εκπλήξει» μέσα από τις τεχνικές της χοροκινητικής. Το εργαστήρι απευθύνεται σε ενήλικες. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 2109593518 και 2109561322.

Interview από την ομάδα θεάτρου Εμείς
Στο Black Box του Θεάτρου Βικτώρια
Κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή του Φεβρουαρίου στις 21.15

Τέσσερις υποψήφιοι για δουλειά, που αντιπροσωπεύουν ο καθένας από μία κοινωνική ομάδα που πλήττεται από την ελληνική κρίση (χειρωνάκτες, καλλιτέχνες, επιστήμονες, ανειδίκευτoι εργάτες) περνούν από μια συνέντευξη, η οποία ξεκινά σε φιλικό χαλαρό κλίμα και καταλήγει στον… παραλογισμό που μοιραία δημιουργεί κωμικούς διαλόγους και καταστάσεις. Σκηνοθετεί ο Χρήστος Θάνος και πρωταγωνιστούν οι Σοφία Καψαμπέλη, Μαρία Ζερβού, Σωτήρης Δούβρης, Βασίλης Τουρκομένης. Η είσοδος είναι ελεύθερη, με προαιρετική συνεισφορά.

Προβολή ταινίας: Umberto D
Στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο (Πατησίων 47)
Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στις 19.00

Μία ταινία του Βιτόριο Ντε Σίκα σε ασπρόμαυρο φόντο (με πρώτο βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας) για να γνωρίσουμε την Ιταλία του 1961 μέσα από τις περιπέτειες ενός βοσκού από την Σαρδηνία, του Μικέλε, που ζει απομονωμένος με το κοπάδι του, κατηγορείται άδικα για τη δολοφονία ενός καραμπινιέρου και παρ’ όλο που είναι αθώος, δεν παραδίδεται στην αστυνομία, γιατί ξέρει ότι δεν θα γίνει πιστευτός και θα πάει φυλακή. Με τους Κάρλο Μπατίστι, Μαρία-Πία Κασίλιο, Λίνα Τζενάρι.

Σεμινάριο χορού με hula hoop
Στο Ρομάντσο (Αναξαγόρα 3-5)
Σάββατο 7 Φεβρουαρίου, 16:00 – 18:00

Από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα, το hula hoop έχει υπάρξει ένα από τα πιο αγαπημένα παιχνίδια μικρών και μεγάλων. Ο χορός με hula hoop για ενήλικες ή hoop dance έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας κοινότητες hoopers που μοιράζονται τη χαρά της άσκησης σε συνδυασμό με το παιχνίδι. Το hoopit! θα βρίσκεται το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο Ρομάντσο για ένα διασκεδαστικό δίωρο hoop dance που θα μας κάνει να νιώσουμε πάλι παιδιά. Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: [email protected] ή στη σελίδα www.facebook.com/hoopit.gr

Αποκριές στο Αϊβαλί
Στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Οδού Πειραιώς)
Κυριακή 15 Φεβρουαρίου στις 12.00

Στo πλαίσιο της έκθεσης του Soloúp «Αϊβαλί: Ένα ταξίδι στο χρόνο», η Λυδία Κονιόρδου αφηγείται το απόσπασμα «Οι Αποκριές και οι Δώδεκα Θεοί» του Φώτη Κόντογλου από το βιβλίο του “Το Αϊβαλί, η πατρίδα μου”. Την αφήγηση συνοδεύει στο νέϋ ο Χάρης Λαμπράκης, ενώ θα προβάλλονται σκίτσα από τις αποκριές του Κυρ Φώτη, όπως έχουν καταγραφεί στο graphic novel «Αϊβαλί» (εκδόσεις Κέδρος).

Σκυταλοδρομία Παραμυθιού
Στα Πολιτιστικά Κέντρα του Δήμου Αθηναίων
Στις 7, 15 και 28 Φεβρουαρίου

Ένα ταξίδι για μικρούς και μεγάλους στον κόσμο των παραμυθάδων αποτελεί η «Σκυταλοδρομία παραμυθιού», μία σειρά προ-φεστιβαλικών εκδηλώσεων που φιλοξενούνται στα Πολιτιστικά του Κέντρα του Δήμου Αθηναίων έως τις 15 Μαρτίου. Το πρόγραμμα για τον Φεβρουάριο έχει ως εξής:
- Σάββατο 7/2, ώρα 6-7μ.μ.
Πολιτιστικό Κέντρο Εξαρχείων (Τσαμαδού 9)
«Παραμύθια για να φιλοσοφείς τη ζωή» για ενήλικες
Αφήγηση: Ομάδα Αφήγησης «Παραμυθοπεράσματα»
- Κυριακή 15/2, ώρα 12μ.-1μ.μ.
Πολιτιστικό Κέντρο Κάτω Πετραλώνων (Αθηνοδώρου 61)
«Ένα σακί παραμύθια, ένα κουκί και δυο ρεβίθια» για παιδιά
Αφήγηση: Ομάδα Αφήγησης «Άκου να δεις»
- Σάββατο 28/2, ώρα 5-6μ.μ.
Πολιτιστικό Κέντρο Κυψέλης (Καλογερά 18)
«Από τα πιο ψηλά βουνά …στης θάλασσας τα βάθη
Κι από του δράκου τη σπηλιά…στα ξέφωτα, στα δάση» για παιδιά
Αφήγηση: Ομάδα Αφήγησης «Παραμυθανθός»

Αποκριάτικες Εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων
Σε διάφορα σημεία της Αθήνας
Όλο τον Φεβρουάριο

Μουσικές διαδρομές της Φιλαρμονικής, εργαστήρια κατασκευής αποκριάτικης μάσκας για τα πιτσιρίκια, ξεναγήσεις σε λαογραφικές συλλογές, latin συναυλίες και φιέστες, παρελάσεις καρναβαλιστών και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα σχεδιάζει ο Δήμος Αθηναίων, που φαίνεται αποφασισμένος να κάνει χαμό τις φετινές Απόκριες, αρχής γεννωμένης από την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου. Ορίστε μερικά από τα πρώτα highlights μας:

- Τσικνοπέμπτη 12/2 στις 21:00: Πλακιώτικη αποκριά, Παρέλαση καρναβαλιστών με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια στο ιστορικό κέντρο της πόλης από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Μορφές Έκφρασης (Διαδρομή: (Διαδρομή: Μετρό Ακροπόλεως – Σέλλεϋ- Βύρωνος – Πλατεία Αγ. Αικατερίνης – Πλατεία Φιλομούσου – Κυδαθηναίων – Αδριανού – Τριπόδων – Φλέσσα – Λυσίου- Μάρκου Αυρηλίου – Αδριανού – Πλατεία Μοναστηρακίου)
- Κυριακή 15/2 στις 12:30: Παραδοσιακό Σκυριανό αποκριάτικο δρώμενο με θέμα: «Γέροι, Κορέλα και Φράγκος» από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σκύρου ΣΣΟΠΠΑ στον Πεζόδρομο του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης. Οι θορυβώδεις «Γέροι» ντυμένοι με δέρματα ζώων και φορτωμένοι με τεράστια κουδούνια η «Κορέλα» που στριφογυρίζει και το πειραχτήρι «Φράγκος» θα σκορπίσουν το μήνυμα πως η ελληνική παράδοση είναι ακόμη ζωντανή.
- Τρίτη 17/2 στις 19.00: Παρέλαση καρναβαλιστών με μουσικά όργανα, χορό και αποκριάτικα τραγούδια στην Κυψέλη από τον καλλιτεχνικό οργανισμό Μορφές Έκφρασης (Διαδρομή: Φωκίωνος Νέγρη από Πλατεία Κανάρη – Δροσοπούλου)
- Τετάρτη 18/2 στις 20.00: Τραγούδια και κείμενα από την παλιά Αθήνα στο Πολιτιστικό Κέντρο Μελίνα (αίθουσα «Οδοιπορικό στην παλιά Αθήνα»). Τα τραγούδια ερμηνεύει η σοπράνο Δέσποινα Τσολάκη. Συμμετέχουν στο σαξόφωνο Κώστας Πολίτης, στο πιάνο Χριστιάνα Μάνου, στο ακορντεόν Γιώργος Μπελώνης.
- Σάββατο 21/2 στις 20:00: Αποκριάτικη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας και της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων με ελληνικές καντάδες και τραγούδια από την ελληνική οπερέτα στο Κέντρο Τεχνών του Πάρκου Ελευθερίας.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v