Οκτώ μπαράκια για κοκτέιλ… ελληνικά

Μαστίχα, ρακή, τσίπουρο, ρετσίνα, ρακόμελο και ούζο μπλέκονται στο shaker και μας χαρίζουν μεθυστικά κοκτέιλ σε οκτώ μπαράκια στην Αθήνα.
Οκτώ μπαράκια για κοκτέιλ… ελληνικά
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί να άργησαν αλλά με τα χρόνια τα ελληνικά αποστάγματα απόκτησαν τη θέση που τους άξιζε στα αθηναϊκά μπαράκια. Όχι μόνα τους φυσικά, αλλά ανακατεμένα με bitters, χυμούς φρούτων και ένα σωρό ακόμα υλικά βγαλμένα από το shaker των απανταχού bartender.

Πολλοί ενδεχομένως να ξινίσουν με αυτήν την τάση. Ίσως θωροούν ότι «η ρακή πρέπει να πίνεται σκέτη σε σφηνάκι, το τσίπουρο επίσης!». Εμείς προτείνουμε να βάλουν λίγη… ρακή στο κοκτέιλ τους και να απολαύσουν τα «ελληνικά» κοκτέιλ που σερβίρουν τα παρακάτω μπαράκια.

Άσπρο πάτο λοιπόν!

Αρbarόριζα
Πλατεία Πλαστήρα 10, Παγκράτι
Στα τραπεζάκια καφενείου και στις πολύχρωμες καρέκλες του ευφάνταστου μπαρ στο Παγκράτι, απολαμβάνουμε εκτός από καφέ και επιτραπέζια, εξαιρετικό ρακόμελο και εξαιρετικά κοκτέιλ με ελληνικά αποστάγματα, από ρακί και τσίπουρο μέχρι μαστίχα και ρετσίνα. Αγαπημένα μας το TCialis με κρητική ρακή, το Bubblestar Maracuja με ούζο και πεπόνι και το Mastic Julep με συνδυασμό ούζου και μαστίχας. Σημειώστε πως τα κοκτέιλ στοιχίζουν μόλις περί τα 4,50-7€.

Κύριος Χου
Δημοφώντος και Υπερίωνος 1, Άνω Πετράλωνα
Στο κουκλίστικο νεοκλασικό του κύριου Χου στα Πετράλωνα, τα κοκτέιλ είναι από τα πιο δυνατά χαρτιά. Πιάστε λοιπόν θέση σε κάποιο από τα τραπεζάκια στο εσωτερικό του και απολαύστε ένα Deep Purple με λευκό κρασί, μαστίχα λάιμ και πικραμύγδαλο ή ένα Grandpa’s με τσίπουρο, αρμπαρόριζα, γλυκό του κουταλιού κυδώνι, πικραμίγδαλο και λικέρ πορτοκαλιού. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8€.

Snatch
25ης Μαρτίου 14, Χαλάνδρι
Στην αυλή του το καλοκαίρι ή στο cosy εσωτερικό του τον χειμώνα, το Snatch σερβίρει εξαιρετικά κοκτέιλ για κάθε γούστο. Μάλιστα ένα εξ αυτών, το οποίο τυγχάνει να είναι και το αγαπημένο μας, βασίζεται στη μαστίχα Χίου. Το όνομά του Ginger Lady και τα περιεχόμενά του πλην του αγαπημένου λικέρ, είναι τζίντζερ, στυμμένο πορτοκάλι και λεμόνι. Η τιμή του ανέρχεται στα 8€.

Μουστάκι Bar
Δροσίνη 5, Κηφισιά
Στο παιχνιδιάρικο στέκι της Κηφισιάς, τα κοκτέιλ και η fun διάθεση έχουν τον πρώτο λόγο. Και τα ελληνικά αποστάγματα επίσης. Επιλέγουμε την ελληνική εκδοχή του Old Fashioned, το… Τσίπουρο fashioned με παλαιωμένο τσίπουρο, μοσχοκάρυδο και bitters, τη Γυριστρούλα με λικέρ μαστίχας, κανέλα, τζίντζερ και βανίλια και το Greek Λόβερ με ούζο, λίγη βότκα, σιρόπι μοσχοκάρυδο, λεμόνι και φύλλα δυόσμου. Με τρίχα για πουλόβερ. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 7-8€.

Ο Ανθρωπος
Γιατράκου 19 και Μεγάλου Αλεξάνδρου, Μεταξουργείο
Ο ορισμός του «ό,τι να’ναι» μπαρ (με την καλή έννοια), ο Ανθρωπος ήταν από τα πρώτα μαγαζιά στην Αθήνα που μας σύστησαν τη μείξη κάποιου ελληνικού spirit σε κοκτέιλ. Με ρακή από την Ιεράπετρα λοιπόν, στον «Άνθρωπο» δοκιμάζουμε ρακίτο, μηλίτο και αχλαδίτο στην τιμή των 4€.

Ζάχαρη και Αλάτι
Βαλτετσίου 47, Εξάρχεια
Βistrot και αυλή στο ισόγειο, στιλάτο μπαράκι με ωραία cocktails στον πρώτο όροφο ενός αναπαλαιωμένου διώροφου της Βαλτετσίου. Στο Ζάχαρη και Αλάτι ξαναζούμε σκηνικά παλιάς Αθήνας και απολαμβάνουμε ελληνοπρεπή κοκτέιλς όπως το Μαστίχα Mohito, παραλλαγή του δημοφιλούς κουβανέζικου και το Κοσμοπολίτικο, παραλλαγή του Cosmopolitan με τσίπουρο.

White Spoon
Μεσογείων 234, Χολαργός

Το μπαράκι στον Χολαργό, το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελεί μαγαζί του κέντρου της Αθήνας ή του Βερολίνου, φιλοξενεί συχνά πυκνά τις επονομαζόμενες Finest Roots βραδιές κατά τις οποίες επιστρέφει στις… ρίζες των ελληνικών αποσταγμάτων και σερβίρει 4 μοναδικά κοκτέιλ. Η μαστίχα, το μέλι, η ρακή, η κανέλα και τα ελληνικά βότανα συνδυάζονται αρμονικά με calvados, gin, vodka και άλλα spirits φτιάχνοντας ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Οι τιμές των 4 κοκτέιλ κυμαίνονται από 8-10€.

Stemfylla
Φανερωμένης 8, Χολαργός
Παραμένουμε στον Χολαργό και μεταφερόμαστε σε αυτό το μοντέρνο… ρακομπάρ, το οποίο εκτός από νόστιμους μεζέδες σερβίρει και εξαιρετικά κοκτέιλ με βάση ελληνικά αποστάγματα. Must εδώ το Skinos, το οποίο σερβίρεται με αγγούρι, λάιμ και πιπέρι, και εκείνο το οποίο φτιάχνεται με ρακή ή μαστίχα, μαρμελάδα, celery bitter, tabasco και χυμό τομάτας. Αμφότερα κοστίζουν 7€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v