Τα μαγαζιά – ναοί των «μουσικών φυλών» της Αθήνας

Indie, Goth, Metal, Rock. Γυρνάμε τη νυχτερινή Αθήνα και ανακαλύπτουμε τα μαγαζιά – στέκια των «μουσικών φυλών» της.
Τα μαγαζιά – ναοί των «μουσικών φυλών» της Αθήνας
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

Μπορεί πλέον ο όρος «μουσική φυλή» να φαντάζει αρκετά απαρχαιωμένος – κολλημένος στις δεκαετίες των 80s-90s με τους «ντεθάδες» και τους «καρεκλάδες», όμως η Αθήνα συνεχίζει να φιλοξενεί μαγαζιά τα οποία ανεπίσημα απευθύνονται σε μουσικές «φυλές» ιδίων ακουσμάτων. 

Μερικά από αυτά τα μαγαζιά, τα οποία ανεξαρτήτως «φυλής» παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον, παραθέτουμε παρακάτω. 

Οι ναοί των Indie τύπων
Θα ακούσετε να τους λένε και «χίπστερ», αλλά με την αρνητική χροιά που έχει αποκτήσει ο χαρακτηρισμός ενδεχομένως να παρεξηγηθούν. 

Chelsea Hotel

Πολυσυλλεκτικό και χαλαρό, το Chelsea της πλατείας Πλαστήρα στο Παγκράτι αποδεικνύει ότι αρκεί μια απλή συνταγή για να γίνει… ανάρπαστο ένα café –bar. Λίγα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, casual ατμόσφαιρα και ήσυχες τζαζ μουσικές (την ημέρα) ήταν αρκετές για να διαδοθεί το μυστικό από στόμα σε στόμα και να γεμίσει αυτή η γωνία της πλατείας με κατοίκους της περιοχής, καλλιτέχνες, μποέμ τύπους και hipsters. Τα βράδια η μουσική κινείται σε indie μονοπάτια, ενώ στην πλειοψηφία των περιπτώσεων θα το βρείτε ασφυκτικά γεμάτο, κάθε ώρα της ημέρας. Τα ποτά κοστίζουν 5,5€. 

Handlebar

Το πρώτο cycle bar της Αθήνας αποτίει φόρο τιμής στη σχετικά πρόσφατη αγάπη των Αθηναίων, το ποδήλατο. «Παιδί» των δημιουργών του ποδηλατάδικου VCA σερβίρει παγωμένες μπύρες (αργά) και αυθεντικό αγγλικό πρωινό (νωρίς), στην μπάρα την οποία πλαισιώνουν σκαμπό-σέλες ποδηλάτου. Απλώνει και τραπεζάκια έξω από τους χρωματιστούς τοίχους του, κάτω από τα δέντρα του μικρού δρόμου που το φιλοξενεί, ενώ τον χειμώνα, το χάζι είναι εξασφαλισμένο από τις μεγάλες τζαμαρίες του. Οι μπύρες ξεκινούν από 1,5€. 

Bios

Μαγαζί – μια κατηγορία μόνο του, το Bios κατάφερε να γίνει μέσα από μια πολύχρονη πορεία συνώνυμο της εναλλακτικής αθηναϊκής διασκέδασης. Επιμελώς ατιμέλητο, με συναυλιακό και θεατρικό χώρο, τον chill out πρώτο όροφο και- φυσικά – την θρυλική του ταράτσα με θέα Ακρόπολη, το Bios είναι ένα μαγαζί παντός καιρού και διάθεσης. Η μουσική, αρκετά προχωρημένη για τα mainstream αυτιά, περιλαμβάνει ηλεκτρονικές μελωδίες και «περίεργα» μπάσα, ενώ συχνά πυκνά εγχώριοι παραγωγοί κα DJS κάνουν περάσματα από τα decks του. Η μπύρα κοστίζει 6€, το ποτό 7€ και τα κοκτέιλ 8€.

Τα στέκια των ροκάδων
Κλασική, αγνή, παρθένα ροκ μουσική από αυτή που ενδεχομένως να είχε ο πατέρας μας σε βινύλιο. Από Sabbath μέχρι Floyd και από εκεί στον Rory Gallagher. Rock on!

Le Roi

Το πρωτογνωρίσαμε στο Γαλάτσι προ 30 (και βάλε) χρόνων, το αγαπήσαμε και στο νέο του χώρο, στο Χαλάνδρι. Mια πετρόχτιστη μονοκατοικία που ταιριάζει γάντι με το ροκ στυλ του μαγαζιού και την old school διακόσμηση α λα βρετανική pub στο εσωτερικό του. Φλιπεράκια, πυξίδες, jukebox, ταξίμετρα, πυροσβεστήρες και κάθε λογής (ροκ) αντίκες κοσμούν τις καμάρες και τους πέτρινους τοίχους του μπαρ, ενώ σήμα κατατεθέν του μαγαζιού είναι τα χιλιάδες βινύλια που χρησιμοποιούν ευλαβικά οι DJ’s για να φτιάξουν τα classic rock sets τους. Πέρυσι, απέκτησε και μικρότερο «αδερφάκι» στην Πανόρμου, εξίσου εναλλακτικό και με ατόφια ροκ διάθεση. 

Revenge of Rock

Η… εκδίκηση του ροκ σε όλο της το μεγαλείο. Ένα ακόμα θρυλικό αθηναϊκό ροκάδικο, μετακόμισε από την Αλεξάνδρας στην Κηφισίας, στον πρώτο όροφο του πολυχώρου που στεγάζει και τον θερινό κινηματογράφο Άνεσις, αλλά διατήρησε απαράλλαχτο τον χαρακτήρα του, και τους φανατικούς του θαμώνες που πίνουν άφθονη μπύρα και επιδίδονται σε ανελέητο headbanging στο όνομά του. Τα θεματικά parties του περιλαμβάνουν από glam rock και heavy metal βραδιές μέχρι tributes ελληνικών συγκροτημάτων στους KISS και στους Guns and Roses. 

Tithora

Άνοιξε για πρώτη φορά τις πύλες του το 1989 στα Άνω Πατήσια και συνεχίζει ακάθεκτο να γαλουχεί γενιές και γενιές ροκάδων, 20 και βάλε χρόνια αργότερα. Ο καταπράσινος κήπος λειτουργεί από νωρίς το πρωί, με τραπεζάκια έξω, για τις φοιτητικές μαζώξεις μετ’ επιτραπέζιων, ενώ το club στηρίζεται στη λιτή, old school διακόσμηση με την πέτρινη μπάρα και αφήνει στη μουσική τον πρώτο λόγο: Μελωδικές κιθάρες προηγούμενων δεκαετιών, σκληροί μεταλλικοί ήχοι αλλά και εναλλακτικά ηλεκτρονικά περάσματα συνθέτουν το μενού εδώ.

Οι μεταλλάδες ενώνονται
Σκληρές μουσικές που αγγίζουν όλα τα παρακλάδια της μέταλ (death, new, heavy κ.α.), άφθονη μπύρα, ανελέητο headbanging. 

Interpid Fox

Εκατοντάδες αφίσες metal (και όχι μόνο) συγκροτημάτων στους τοίχους, δυνατές μουσικές, χαμηλοί φωτισμοί, βιομηχανικά πατώματα και ένα μεγάλο τραπέζι μπιλιάρδου στο κέντρο του μαγαζιού, συνθέτουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του Fox στο Γκάζι. Κατά καιρούς διοργανώνει events και παρουσιάσεις δίσκων από εγχώριες μπάντες, ενώ δεν αποκλείεται να συναντήσετε και κάποια μέλη τους στην μπάρα του να απολαμβάνουν ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα υπό τους ήχους του Walk των Pantera. Το απλό ποτό κοστίζει 7€, η μπύρα 5€.

Rainbow

Ξύλινη μπάρα, «γυμνοί» τοίχοι καλυμμένοι με αφίσες, πέντε διαφορετικά video wall, resident DJ’s που παίζουν αυστηρά και μόνο ροκ και metal, τακτικά live εγχώριων σχημάτων, και θεματικές βραδιές που δεν αφήνουν κανέναν φαν της ροκ και metal σκηνής παραπονεμένο: Δευτέρες black/death tributes, Τρίτες, Τετάρτες και Πέμπτες metal tributes, Παρασκευές all metal parties, Σάββατα Heavy Metal Rituals και Κυριακές Rock Hard Live’s από εγχώριες μπάντες. To Rainbow είναι Oldschool όσο λίγα «σκληρά» μαγαζιά στην πόλη και αυτό το ξέρουν καλά οι τακτικοί του πελάτες. Τις καθημερινές μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα έχει και Happy Hour με την βαρελίσια Beck’s στα 3€. Κατά τα λοιπά, το απλό ποτό κοστίζει 7€, και οι μπύρες 4-5€.

Τα «σκοτεινά» στέκια των γκοθάδων
Ο χαρακτηρισμός, αν και γραφικός, περιγράφει το κοινό εκείνο που απολαμβάνει κατά κύριο λόγο τις «σκοτεινές» μουσικές (darkwave, gothic, ebm, industrial, post rock κ.α.) σε εξίσου «σκοτεινό» περιβάλλον ενίοτε με τη συνοδεία φέτιχ shows. 

Dark Sun

Η πρώτη είσοδος στον σημερινό «ναό» της αθηναϊκής goth σκηνής - που πήρε το σκήπτρο από την αλλοτινή βασίλισσα Rebound- μοιάζει με κατάδυση σε ένα παράλληλο, σκοτεινό σύμπαν: Λέιζερ, κηροπήγια, το Alien από την ομώνυμη ταινία σε φυσικό μέγεθος, το κουτί του Hellraiser, θηλυκά (και κομμάτι τρομακτικά) ανθρωποειδή σε διαστάσεις κούκλας βιτρίνας, αλυσίδες που κρέμονται από το ταβάνι. Και σκοτάδι. Πολύ σκοτάδι. Συνηθίζεται και κάνει τις κινήσεις των θαμώνων που χορεύουν εκστασιασμένοι να εκτυλίσσονται σαν σε όνειρο. Η είσοδος στο μαγαζί είναι 5€ με μπύρα, ενώ το ποτό κοστίζει 7€. Σημειώστε ότι το Dark Sun κλείνει φέτος 20 χρόνια παρουσίας στην αθηναϊκή νύχτα και το γιορτάζει με ένα επετειακό DJ set στις 30/01. 

Second Skin

Ξεκίνησε από το Γκάζι, μεταφέρθηκε στου Ψυρρή και πλέον απέκτησε νέα, σταθερή βάση ξανά στο Γκάζι με δύο διαφορετικά stages και την ίδια φιλοσοφία: μουσική για «σκοτεινό» χορό. Το πάνω stage απευθύνεται στους λάτρεις της μέταλ σκηνής, με τις ανάλογες μουσικές, ενώ το κύριο stage φιλοξενεί δια χειρός Γιώργου Φακίνου ebm, industrial και goth ακούσματα με το μότο – λεζάντα του μαγαζιού να δεσπόζει προτείνοντάς στο κοινό να «εξαφανιστεί»: Dissapear Here. Συχνά πυκνά το Second Skin φιλοξενεί live από μπάντες του είδους, ενώ κατά καιρούς διοργανώνονται fetish parties με ζωντανά s&m και bondage shows. H είσοδος με μπύρα/κρασί/Monster κοστίζει 5€. 

Death Disco

Η πιο πρόσφατη άφιξη της «σκοτεινής» μουσικής στην πόλη, το Death Disco είναι ένα new wave / dark wave club, το οποίο φιλοξενεί επίσης συναυλίες από καλλιτέχνες του είδους. Τις ημέρες που δεν έχει live, τις μουσικές επιλογές αναλαμβάνει ο Dj και ιδιοκτήτης Λεωνίδας Σκιαδάς με τις μουσικές επιλογές τους να περιλαμβάνουν dark wave, EBM, post punk, minimal gothic, old school industrial, electro και cold wave ακούσματα. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνονται θεματικές βραδιές- αφιερώματα σε δημοφιλή συγκροτήματα της dark wave σκηνής, όπως το πρόσφατο πετυχημένο party για τους Sisters of Mercy.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v