Καραγιώργη Σερβίας: Μπαρ και café… στους 5 δρόμους

Τα πολύχρωμα κοκτέιλ, οι αχνιστοί καφέδες, η Αγία Ειρήνη, η Ρόμβης και η Θησέως, τα υπαίθρια πάρτι, και όλα όσα συμβαίνουν γύρω από ένα δρόμο με πολλά ονόματα.
Καραγιώργη Σερβίας: Μπαρ και café… στους 5 δρόμους
της Ηρώς Κουνάδη

Ξεκινάει από το πλάι του Συντάγματος, όπου λέγεται Βασιλέως Γεωργίου Α΄, μετονομάζεται σε Καραγιώργη Σερβίας με το που περάσεις την Σταδίου και μετά διαδοχικά Περικλέους, Αθηναΐδος, Αγίας Ειρήνης κάθε δύο τετράγωνα. Ο δρόμος με τα πέντε διαφορετικά ονόματα αποτελεί στην ουσία τη ραχοκοκαλιά μιας από τις νέες αγαπημένες πιάτσες των Αθηναίων, η οποία απλώνεται στα δρομάκια και τις πλατείες γύρω του. Ξεκινάμε από πάνω προς τα κάτω, επιχειρώντας μια καταγραφή των πιο αγαπημένων μας μπαρ και café στις «όχθες» του.

Δρόμος #1: Η Θησέως

Drunk Sinatra (Θησέως 16, τηλ: 2103313733): Ήταν ένας από τους πρώτους διδάξαντες, τότε που η Θησέως δεν ήταν παρά ένας μικρός σκοτεινός πεζόδρομος που ένωνε την Καραγιώργη Σερβίας με την Μητροπόλεως. Συνεχίζει δύο και κάτι χρόνια αργότερα να πλημμυρίζει από κόσμο, να παίζει ωραίες funk-o-jazz μουσικές και να μας σερβίρει ωραία κοκτέιλ σαν το ginger skinos με λικέρ μαστίχα. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8-10€ και τα ποτά στα 6,50€. 

Homy (Θησέως 18): Ο ορισμός του χειροποίητου μαγαζιού, με τις μεγάλες μαξιλάρες στον πεζόδρομο στις οποίες τόσο αγαπάμε να αράζουμε τα καλοκαίρια. Μας αρέσει και τον χειμώνα, κυρίως για τα signature κοκτέιλ που σερβίρει σε χαριτωμένα βαζάκια μαρμελάδας. Σημειώστε τον υπέροχο συνδυασμό ρούμι-ginger-μαρμελάδα σύκο και το Spicy Basil, με βότκα, βασιλικό, πιπεριές jalapeño και αγγούρι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 8€.


Einstein (Θησέως 15-17, τηλ: 6981197142): Από τις τελευταίες αφίξεις του μικρού αλλά θαυματουργού πεζόδρομου, το Einstein μας κατέκτησε αμέσως με τα φανταστικά του κοκτέιλ: Δοκιμάστε οπωσδήποτε το Boo-Boo, με αλμυρή καραμέλα και passion fruit και το Samco, με μαστίχα, φράουλα, lime και ροζ πιπέρι, που σερβίρεται με… βανίλια υποβρύχιο. Απλώνει πολλά τραπεζάκια έξω, που το κάνουν να φαίνεται μεγαλύτερο και πιο άνετο από τους δύο προαναφερθέντες γείτονές του. Οι τιμές των κοκτέιλ κυμαίνονται στα 9€. 


Ippo Bar (Θησέως 11, τηλ: 2130054715): Μικρούλι και πανέμορφο, αυθόρμητο και χωρίς «στεγανά» στη μουσική, το Ippo –που θα το βρείτε ανοιχτό καθημερινά από τις 20.00 και μετά– μπορεί να το πετύχετε τη μία μέρα να παίζει indie και alternative και την άλλη να… το ρίχνει στα soul και τα funk ακούσματα. Είναι μια από τις σταθερές αξίες του πεζόδρομου –βρίσκεται στις επάλξεις από το φθινόπωρο του 2012. Έχει και happy hour μέχρι τις 21.30, με όλα τα κοκτέιλ στα 6€.

Δρόμος #2: Η Ρόμβης

Pure Bliss (Ρόμβης 24Α, τηλ.: 210 3250360): Ζεστό, πολύχρωμο, με αφράτες μαξιλάρες και οικολογικές ανησυχίες, το Pure Bliss μας σερβίρει χρόνια τώρα fair trade καφέδες και τσάι, και κοκτέιλ με ελληνικά spirits (όπως το Τσιπουρίτο, πολύ προτού γίνει μόδα). Παίζει ωραίες world μουσικές που ταιριάζουν γάντι στην «ταξιδιάρικη» ατμόσφαιρά του, και έχει και ωραιότατα πιάτα ημέρας και χειροποίητα σαντουϊτσάκια και γλυκά σε περίπτωση που πεινάσετε. 


Crazy Daisy (Ρόμβης 18, τηλ.: 210 3210924): Έφερε τα 70s πίσω στο κέντρο, και απαρνήθηκε την μάστιγα του jazz-o-funk για να τιμήσει τη rock’n’roll, το swing και τους λοιπούς χορευτικούς ρυθμούς. Θα το αγαπούσαμε και μόνο γι’ αυτά, αλλά φτιάχνει και φανταστικά κοκτέιλ όπως το Disaronno Cobbler, με disaronno, χυμό λεμόνι, πορτοκάλι, ανανά και σιρόπι κανέλας ή το Mama’s Milk, με τζιν, lime και κρέμα γάλακτος, που σερβίρεται σε… μπιμπερό. Οι τιμές κυμαίνονται στα 8€.


Dot (Κτενά 1, τηλ.: 210 3210551, 6942400897) Η οδός Κτενά είναι στην ουσία προέκταση του πεζοδρόμου της Ρόμβης, καλά κρυμμένη πίσω από μια εκκλησία και πολλά δεντράκια. Στη μίνι πλατεία που διαμορφώνεται γύρω από το παρτέρι του δρόμου, δεσπόζει ο χώρος του Dot, με την βιομηχανική αισθητική, τους μεγάλους πάγκους, τα σκαμπό, τις γυμνές λάμπες και τη μεγάλη τζαμαρία. Εδώ θα δοκιμάσετε ποτά και κοκτέιλ από 7€, ακούγοντας τις μουσικές επιλογές των guest DJs που κινούνται στο φάσμα της tech-house.

Δρόμος #3: Η Κλειτίου

Baba Au Rum (Κλειτίου 6, τηλ: 6948242455): Πολυβραβευμένο για τα κοκτέιλ του (που πολλοί θα σας πουν ότι είναι τα καλύτερα στην πόλη) έκανε πριν από χρόνια όλη την Αθήνα να παραμιλάει (και να παραπατάει) με το Zombie του, και μας κακομαθαίνει από τότε μέχρι σήμερα με τα tailor made κοκτέιλ του, που φτιάχνονται… όπως ακριβώς τα θέλουμε. Απολαμβάνονται ιδανικά στον πεζόδρομο μπροστά του, γιατί μέσα το κάπνισμα απαγορεύεται. Τα περισσότερα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 10€.


Twist (Κλειτίου 10Β, τηλ: 2103254133): Νέα άφιξη στο μικρό στενάκι, το οποίο πλημμύρισε το καλοκαίρι που μας πέρασε με κόσμο που χόρευε υπό τους rock, punk και funk ήχους των DJ sets του. Τα ωραία κοκτέιλ της μπάρας απολαμβάνονται στο… όρθιο, ευνοώντας το socializing στον ψηλοτάβανο χώρο με την neon αισθητική, αλλά και –με το που πάρει να ξανανοίγει ο καιρός– στον πεζόδρομο.

Δρόμος #4: Η Αθηναΐδος (και η Πλατεία)

Zaf (Πλατεία Αγ. Ειρήνης 8, τηλ: 210 3236711): Στην απέναντι «όχθη» της πλατείας Αγίας Ειρήνης, το Zaf παίζει ωραίες μουσικές στη χαμηλή εκείνη ένταση που ενθαρρύνει τις παρεΐστικες συζητήσεις. Απλώνει τραπεζάκια μέσα σε μια από τις ωραιότερες στοές της πόλης –εκείνη που ενώνει την πλατεία με την Ερμού– και σερβίρει από νωρίς καφεδάκια και αχνιστές σοκολάτες, και ωραία καθαρά ποτά (οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 7€) αργότερα.


Fabric (Αθηναΐδος 3, τηλ.: 210 3211152-3): Φρέσκια άφιξη που εμπνεύστηκε όνομα και διακόσμηση από την πάλαι ποτέ γειτονιά των υφασματάδικων που βρισκόταν εδώ: Τόπια με υφάσματα, κρεμάστρες και κουρελούδες κυριαρχούν στον χώρο, ενώ το υπόγειο φιλοξενεί pop up μαγαζάκια μικρών labels ρούχων και άλλα ενδιαφέροντα events. Θα τι βρείτε ανοιχτό από νωρίς, να σερβίρει με την ίδια ευκολία καφεδάκια, ευφάνταστα κοκτέιλ, μεγάλη ποικιλία κρασιών, αλλά και σνακ και κανονικά γεύματα εμπνευσμένα από τη μεσογειακή κουζίνα. Οι μουσικές κινούνται στα γνωστά funk-o-jazz μονοπάτια, ενώ πολύ νωρίς (15.00 με 18.00) έχει και happy hour, με τα κοκτέιλ στα 6€ και τα κρασιά στα 3€.


Osterman (Πλατεία Αγίας Ειρήνης 10, τηλ.: 210 3243331): Υφασματάδικων… συνέχεια, αυτή την φορά με ένα από τα ομορφότερα μπαρ της περιοχής, που στεγάζεται στο υπέροχο όσο και ιστορικό υφασματάδικο του Συμεωνίδη. Ίδια κι απαράλλαχτη έχει μείνει στο εσωτερικό η αύρα των αρχών του 20ου αιώνα, ενώ οι μουσικές παίζουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα, που μετά βίας ακούγονται όταν γεμίζει. Σερβίρει από νωρίς καφεδάκια και νόστιμα πιάτα (σαν τα νιόκι με σως γκοργκονζόλα και λάδι τρούφας ή το μπέργκερ αρνιού με γλυκό relish κρεμμυδιού) αλλά και ποτά και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ όσο παίρνει να βραδιάζει. Από τα (ιδιαιτέρως αλκοολούχα) κοκτέιλ ψηφίζουμε το The Odessa με βότκα, τζίντζερ, ξινόμηλο και κεράσι. Οι τιμές των κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8-9€ και των πιάτων στα 6-13€.


Καπάκι (Αθηναΐδος & Πλατεία Αγίας Ειρήνης 6, τηλ. 210 3243096): Ίσως το πιο πολύχρωμο μαγαζί της περιοχής, διατηρεί χαμηλό προφίλ, σε σχέση με τα υπόλοιπα στέκια της πλατείας, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ο ιδανικός προορισμός για τον απογευματινό καφέ σας ή τις after office συναντήσεις. Δεν λέει, βέβαια, «όχι» και στα ιδιαίτερα κοκτέιλ, όπως το Μαστιχίτο (mojito με μαστίχα αντί για ρούμι, αν δεν το μαντέψατε) και το Passion Fruitini, με passion fruit. Έξτρα πόντους κερδίζει στην εκτίμησή μας το κουκλίστικο πατάρι του, με τις αναπαυτικές πολυθρόνες. Το απλό ποτό κοστίζει 6€ και τα κοκτέιλ 8€.

Δρόμος #5: Η Αγίας Ειρήνης

Poems ‘n’ Crimes (Αγίας Ειρήνης 17, τηλ.: 210 3228839): Το βιβλιοφίλ στέκι των Εκδόσεων Γαβριηλίδη σερβίρει ωραία καφεδάκια, τα οποία διαλέγουμε από έναν εξαιρετικά πρωτότυπο κατάλογο που μοιάζει με βιβλίο, και τα συνοδεύουμε με λαχταριστά γλυκά και ολόφρεσκα σνακ και πιάτα ημέρας. Μας αρέσει ιδιαίτερα τόσο για τον γήινο εσωτερικό του χώρο, όσο και για το τρισχαριτωμένο «μυστικό» μπαλκονάκι στο πίσω μέρος του, ιδανικό για τα μεσημέρια των Αλκυονίδων.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v