Παραδοσιακά καφενεία: 5 διευθύνσεις για βαρύ γλυκό

Μωσαϊκά στα πατώματα, μαρμάρινα τραπεζάκια, αχνιστός ελληνικός καφές και για τη συνέχεια ουζάκι με μεζέ. Τα παραδοσιακά καφενεία της Αθήνας που μας κακομαθαίνουν.
Παραδοσιακά καφενεία: 5 διευθύνσεις για βαρύ γλυκό
της Ηρώς Κουνάδη 

Κυριακάτικες εφημερίδες και αχνιστός ελληνικός καφές στο μαρμάρινο τραπεζάκι μπροστά σας, ή ουζοκατάνυξη μετά μεζέδων πλάι στο τζάκι που σιγοκαίει; Όποιο από τα δύο σκηνικά και αν προτιμάτε, έχουμε πέντε παραδοσιακά αθηναϊκά καφενεία με ωραιότατες χειμωνιάτικες σάλες για να τα απολαύσετε στο έπακρο.

Γλυκύς
Αγγέλου Γέροντα 2, Πλάκα

Το αγαπημένο μας «φανερό μυστικό» στην Πλάκα, συγκεντρώνει πλήθη κόσμου το καλοκαίρι στην υπέροχη σκιερή αυλίτσα του. Λίγοι, όμως, το τιμούν και τον χειμώνα, πράγμα που είναι μέγιστο κρίμα, καθότι το εσωτερικό του αποπνέει την ίδια νοσταλγική ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, σε cozy συσκευασία. Εδώ σερβίρονται, όπως πάντα, μερακλίδικος ελληνικός καφές από νωρίς το πρωί, και νοστιμιές όπως παραδοσιακές πίτες και ωραίοι κρεατομεζέδες (σε εξαιρετικές τιμές) για να συνοδεύσουμε το ουζάκι ή το τσίπουρό μας από το μεσημέρι και μετά. 

Η Ωραία Ελλάς
Μητροπόλεως 59, τηλ.: 210 3213023

Ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά καφενεία της πόλης, είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μιας dream team λαϊκών καλλιτεχνών: από τον Νίκο Γιαλλούρη που ζωγράφισε τον μεγάλο πίνακα με το όνομα του καφενείου, μέχρι την ομάδα του Δημήτρη Πικιώνη (ναι, του δημιουργού του γνωστού πλακόστρωτου) που επιμελήθηκε τα μαρμάρινα πατώματα και το πέτρινο πάσο. Στα τραπεζάκια του πλάι στα μεγάλα παράθυρα που απολαμβάνουν την θέα της Ακρόπολης, θα βρείτε τουρίστες να πίνουν ουζάκι by the glass συνοδεία νόστιμων μεζέδων, νεαρόκοσμο να παραγγέλνει ελληνικό καφέ σε κούπα, αλλά και παλιούς θαμώνες να συζητούν περί πολιτικής πάνω από τις εφημερίδες τους. Στεγάζεται στο Κέντρο Ελληνικής Παράδοσης, στον πρώτο όροφο της στοάς που ενώνει την Πλατεία Δημοπρατηρίου με την οδό Πανδρόσου, και λειτουργεί καθημερινά από νωρίς το πρωί ως τις 18.00 το απόγευμα.

Το Καφενείο
Επιχάρμου 1 & Τριπόδων, Πλάκα, 210-3246916

Άλλο ένα θρυλικό πλακιώτικο στέκι που αγαπάμε χειμώνα-καλοκαίρι: Τις ηλιόλουστες μέρες για τα τραπεζάκια που απλώνει στο πλακόστρωτο μπροστά του, και τα χειμωνιάτικα απογεύματα για τη ζεστή παρεΐστικη σάλα με το τζάκι που σιγοκαίει. Στα ξύλινα τραπεζάκια με τα κεντημένα σεμεδάκια καταφτάνουν αχνιστοί ελληνικοί καφέδες, αλλά και ουζάκια και κρασιά μετά μεζέδων, που περιλαμβάνουν ασυναγώνιστα κεφτεδάκια με πικάντικη κόκκινη σάλτσα, ρολό χοιρινού με σάλτσα πορτοκάλι και κάστανα και πατάτες που σιγοψήνονται στο τζάκι. Κρατήστε μόνο λίγο χώρο στο τέλος για το παραδοσιακό ρυζόγαλο, ή την δική τους εκδοχή της πανακότας. Θα μας θυμηθείτε.

Αστικό καφενείο Άνω Πουρναρούσα
Ευφράνορος 10, Πλατεία Πλαστήρα, Παγκράτι, τηλ: 210 7010770

Δεν είναι ένα απλό καφενείο, είναι ένα ολόκληρο… φανταστικό χωριό, μια μικρή πολιτεία, η Άνω Πουρναρούσα, που καλεί τους θαμώνες της να πολιτογραφηθούν («επιθυμητή προϋπηρεσία σε τάβλι, επιτραπέζια, τσίπουρα, μπίρες και ρακόμελα» διαβάζουμε στο «μανιφέστο» της). Τα τοπία του χωριού περιλαμβάνουν μαρμάρινα τραπεζάκια και αυτοσχέδιες βιβλιοθήκες από τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε και να διαβάσετε όποιο βιβλίο θέλετε, ενόσω απολαμβάνετε αχνιστό ελληνικό καφεδάκι. Όλα αυτά συμβαίνουν καθημερινά, από τις 10.00 το πρωί. 

6 – Συνεργατικό Καφενείο Θησείου
Τριών Ιεραρχών 21, τηλ.: 210 3451813

Καθώς τα συνεργατικά καφενεία αυξάνονται και πληθύνονται στις γειτονιές της πόλης, γίνεται όλο και πιο αντιληπτό ότι κάποια από αυτά είναι πιο παραδοσιακά, πιο όμορφα, και έχουν περισσότερο μεράκι από άλλα. Τέτοια είναι η περίπτωση του εντελώς χειροποίητου «Έξι», με τα ξύλινα τραπεζάκια του, τις καρέκλες καφενείου, τα βιβλία του που βρίσκονται παντού, από τους τοίχους μέχρι τα τραπέζια, το υπέροχο (αδυναμίες-είναι-αυτές) μωσαϊκό στο πάτωμα και τις μεγάλες τζαμαρίες του που εξασφαλίζουν το χάζι έξω. Σερβίρει από νωρίς ό,τι καφέ τραβά η όρεξή σας –από ελληνικό μέχρι freddo cappuccino– αλλά και μεζεδάκια από έλληνες παραγωγούς και συνεταιρισμούς όσο παίρνει να μεσημεριάζει, και ποτά (στα 5€) αργότερα.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v