5 όμορφες βόλτες στην χειμωνιάτικη Αθήνα

Σας βρήκαν οι γιορτές στην Αθήνα; Ελάτε μαζί μας να περπατήσουμε στις πιο όμορφες γειτονιές της πόλης, μέσα από πέντε βόλτες για τις ημέρες των γιορτών.
5 όμορφες βόλτες στην χειμωνιάτικη Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Οι ημέρες των γιορτών έφτασαν, και αν σας βρήκαν στην Αθήνα ενώ η υπόλοιπη πόλη αρχίζει σιγά-σιγά να ερημώνει, μην στεναχωριέστε καθόλου. Οι δρόμοι είναι στη διάθεσή σας, το δελτίο καιρού μας προετοιμάζει για Χριστούγεννα με ήλιο και το in2life φροντίζει να σας δώσει τις κατάλληλες ιδέες για «γεμάτες» βόλτες στην Αθήνα, μέσα από πέντε διαδρομές που μπορείτε να κάνετε επιτέλους τώρα που έχετε λίγο παραπάνω ελεύθερο χρόνο. Βάλτε τα παλτά και τα κασκόλ σας και φύγαμε για:

*Χριστουγεννιάτικες ανακαλύψεις στην Ερμού

Ξεκινήστε από το καράβι του Συντάγματος και περπατήστε όλη την Ερμού με τις στολισμένες βιτρίνες και τις μυρωδιές από τα γιορτινά γλυκά. Κάντε την πρώτη σας στάση στο Amandine (Νίκης 13, Σύνταγμα) για να προμηθευτείτε ζεστό κρασί και νοστιμότατα bagel για τον δρόμο και συνεχίστε μέχρι το Μοναστηράκι. Φτάνοντας στο κάτω μέρος της Ερμού, το πεζοδρομημένο της κομμάτι που οδηγεί στο Γκάζι, θα απολαύσετε το πιο γαλήνιο κομμάτι της, αυτό που περνά από τον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού. Τελικός προορισμός, η Τεχνόπολη, όπου έχει στηθεί για τις γιορτές το πελώριο Christmas Factory, ένα χριστουγεννιάτικο χωριό που θα σας ξανακάνει παιδιά, επιτρέποντάς σας με είσοδο 5€ να επισκεφθείτε το Σπίτι του Άι Βασίλη, το Εργοστάσιο Παιχνιδιών και Γλυκών, το Παγοδρόμιο και το Καρουζέλ της Τεχνόπολης.

*Γραφικές βόλτες στην Πλάκα

Πλακόστρωτα σοκάκια, όμορφα σπίτια με άρωμα παλιάς Αθήνας, παραδοσιακοί καφενέδες, χρώματα που «σπάνε» την μουντάδα του χειμώνα και νησιωτικές γειτονιές δίνουν σε αυτή την περιοχή τον τίτλο της ομορφότερης στην πόλη, και δεν θα μπορούσε να λείπει ούτε από τους γιορτινούς μας περιπάτους. Ξεκινήστε από την οδό Κυδαθηναίων και χαθείτε μέσα σε όμορφα στενά όπως η Αδριανού ή η Τριπόδων. Το όμορφο σε αυτή τη γειτονιά είναι πως ανάλογα με το δρομάκι που θα στρίψεις κάθε φορά, δημιουργείς και μια νέα διαδρομή, συναντάς άλλο ένα ανηφορικό σοκάκι που δεν έχεις ξαναδεί, άλλο ένα νεοκλασικό ή ένα μικρό ταβερνάκι με χρωματιστά πατζούρια. Αγαπημένη μας διαδρομή είναι αυτή που από την Τριπόδων μας φέρνει στην πολύχρωμη Λυσίου και από εκεί στην Μνησικλέους ή την Κλεψύδρας με τα χαριτωμένα café. Απαραίτητες στάσεις, αυτή στο Γιασεμί (Μνησικλέους 23) για ζεστό καφέ και αρωματική πορτοκαλόπιτα δίπλα στο τζάκι, και – μετά τις ανακαλύψεις μας τριγύρω στα Αναφιώτικα – στο «Καφενείον» (Επιχάρμου 1) για να ανακτήσουμε δυνάμεις με υπέροχα κεφτεδάκια, ψητές πατάτες και καλό κρασί, επίσης δίπλα στο τζάκι.

*Περιπέτειες με τα παιδιά στις πλατείες της πόλης

Σε τρεις πλατείες και πάρκα του κέντρου έστησε φέτος ο δήμος Αθηναίων τις γιορτινές οάσεις του για τα πιτσιρίκια. Για οικογενειακές βόλτες λοιπόν, θα περπατήσετε από το Σύνταγμα, όπου την εβδομάδα των γιορτών θα υπάρχουν κάθε μέρα συναυλίες, μέχρι την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου οργανώνονται χριστουγεννιάτικα εργαστήρια, θεατρικές παραστάσεις, κουκλοθέατρο, και πολλές καλλιτεχνικές και μουσικές δραστηριότητες (δείτε τις όλες εδώ). Αν η οικογένεια έχει αντοχές, κάντε την διαδρομή ως το Πεδίον του Άρεως, όπου φέτος για πρώτη φορά ο δήμος και η περιφέρεια συνεργάζονται και οργανώνουν θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες για παιδιά από τις 27 ως τις 30/12. 

*Στα παλαιοπωλεία από το Μοναστηράκι ως του Ψυρρή

Τι θα λέγατε για μια βόλτα στον χρόνο; Περνώντας κάτω από την μεγάλη πινακίδα που γράφει «Athens Flea Market» δίπλα από τον σταθμό στο Μοναστηράκι, θα χαθείτε στα στενά με τα παλιατζίδικα. Αναμνηστικά, παλιές αφίσες και ταινίες, αντίκες, μεταχειρισμένα αντικείμενα και περιοδικά του περασμένου αιώνα σας περιμένουν σε καλάθια, σε προθήκες, ή απλώς αραδιασμένα στο πλακόστρωτο, από την Ηφαίστου ως τη Νορμανού και την πλατεία Αβησσυνίας. Περάστε από την απέναντι πλευρά της Ερμού, για να βρείτε όχι μόνο περισσότερα παλαιοπωλεία, αλλά και μερικά από τα καλύτερα δείγματα street art της πόλης. Το τεράστιο graffiti στην πλατεία Ηρώων, οι ρεμπέτικες μορφές στα ρολά των δρόμων, ο «φρέσκος» Λουκάνικος προς τιμήν του… εθνικού μας σκύλου που χάθηκε, η οδός Πιτάκη με τα φωτιστικά και τους πολύχρωμους τοίχους και η οδός Αυλητών με την δημόσια έκθεση φωτογραφίας είναι μερικά από τα highlights αυτής της γειτονιάς. Απαραίτητες στάσεις, για ζεστό καφεδάκι στο πατάρι του Τρανζίστορ (Πρωτογένους 10, Ψυρρή) και για κάτι οικονομικό και νόστιμο στο χέρι, στο Mirch (Ερμού 109) που σερβίρει υπέροχο «ινδικό σουβλάκι» γίγας με 4€. 

*Στις γειτονιές του Θησείου

Ο πανέμορφος πεζόδρομος της Αποστόλου Παύλου, πέρα από το γεγονός ότι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια το «σημείο μηδέν» των αθηναϊκών εορτασμών και της αλλαγής του έτους το βράδυ της Παραμονής, εξακολουθεί να αποτελεί απολαυστικό περίπατο για τις ημέρες των γιορτών. Προχωρήστε από τον ηλεκτρικό μέχρι την οδό Ηρακλειδών, με το βλέμμα να διχάζεται μεταξύ της Ακρόπολης και του ναού του Ηφαίστου από τη μία και των γραφικών πάγκων με τα γιορτινά στολίδια και τα μικροπράγματα που μπορείτε να χαζέψετε ή να αγοράσετε από τους πλανόδιους από την άλλη. Στον πεζόδρομο της Ηρακλειδών θα κάνετε στάση για καφέ (αγαπημένο σημείο ο Στάβλος για ζεστά ροφήματα στην cozy αυλή του) και για πολιτισμό (στο Μουσείο Ηρακλειδών θα βρείτε μια ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση για την μεταμόρφωση της Αθήνας τους τελευταίους δύο αιώνες, καθώς και αναπαραγωγές των φωτογραφιών αυτών για νοσταλγικά χριστουγεννιάτικα δωράκια στο gift shop – ανοιχτά ως τις 19.00). Συνεχίστε μέχρι το τέλος του πεζόδρομου, εκεί όπου θα συναντήσετε παρατεταγμένα τα ρακομελάδικα του Θησείου – αγαπημένο μας στέκι, η «Μορφή» στο 40 της Ηρακλειδών. Και τι καλύτερο για να κλείσετε μια χειμωνιάτικη βόλτα από ένα ζεστό ρακόμελο με ελληνικούς μεζέδες;
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v