5 συνεργατικά καφενεία για οικονομικά φαγοπότια

Φθηνά ποτά, νοστιμότατα οικονομικά μεζεδάκια, παρεΐστικο κλίμα και αστείρευτο κέφι σε πέντε συνεργατικά στέκια, ό,τι πρέπει για τις σαββατιάτικες εξόδους μας.
5 συνεργατικά καφενεία για οικονομικά φαγοπότια
Είναι παρεΐστικα, είναι κεφάτα, είναι οικονομικότατα, σερβίρουν με την ίδια άνεση καφεδάκι νωρίς, ρακές και μεζεδάκια αργότερα, ούζο, τσίπουρο, κρασί, ποτά, ακόμα και… κοκτέιλ κάθε φορά που αποφασίζουμε να κλείσουμε τετράωρο στις καρέκλες τους. Τα συνεργατικά καφενεία, που κατακλύζουν τον χάρτη της Αθήνας εδώ και δύο περίπου χρόνια, είναι πολλά περισσότερα από απλά «καφενεία». Ιδού πέντε από τα αγαπημένα μας για την σαββατιάτικη έξοδό σας. 

Λέι Λιμ Λέι 
Βαλτινών 2, Γκύζη, τηλ: 211 7009383

Το πιο… εξωτικό από τα συνεργατικά καφενεία της πόλης, ευωδιάζει ήδη από την είσοδό του μπαχάρι και κανέλλα. Στον απλό, ανεπιτήδευτο χώρο του με τις μεγάλες τζαμαρίες θα δοκιμάσετε τις καλύτερες συνταγές τουρκικής και κουρδικής κουζίνας: εξαιρετικό χούμους, δροσερό ταμπουλέ, χουνκιάρ μπεγιεντί (κοκκινιστό μοσχάρι με πουρέ μελιτζάνας), τσιλμπίρ (σουτζούκι με αυγά και γιαούρτι), σκορδάτη μελιτζανοσαλάτα και πάει λέγοντας. Θα τα συνοδεύσετε όλα με ωραίο χύμα ούζο ή κρητική ρακή, και θα πληρώσετε γύρω στα 10-15€ το άτομο. Οι μουσικές είναι επίσης ανατολίτικες –σε χαμηλή ένταση– και το υπερδραστήριο πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δωρεάν μαθήματα τούρκικων. 

Κρίκος 
Γενναίου Κολοκοτρώνη 49, Κουκάκι, τηλ: 210 9210060

Για ένα από τα αγαπημένα μας συνεργατικά στέκια, σας έχουμε ξαναμιλήσει ουκ ολίγες φορές. Βρίσκεται σε μια από τις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας, εκεί όπου το Κουκάκι συναντά τα Πετράλωνα, και σερβίρει νοστιμότατα μεζεδάκια που αναγράφονται κάθε μέρα στον μεγάλο μαυροπίνακα, καθαρά ποτά αλλά και καφεδάκια πιο νωρίς, στους δύο του χώρους: Μια ψηλοτάβανη αίθουσα με ξύλινα τραπεζάκια και μωσαϊκό στο πάτωμα, και ένα μικρότερο δωμάτιο, με ένα και μοναδικό καναπέ και τραπεζάκι για πιο πριβέ συνάξεις και επιτραπέζια. Οι μουσικές κινούνται σε ethnic, jazz και funk μονοπάτια, ενώ οι τιμές είναι εξαιρετικές –στα 5€ το ποτό, λιγότερα από 10€ το άτομο για 2-3 μεζεδάκια. 

Σαΐτες
Ιωνίας 45, Νέα Σμύρνη, τηλ: 211 0122594

Ένα από τα ομορφότερα και πιο ατμοσφαιρικά συνεργατικά στέκια, οι Σαΐτες σερβίρουν ωραία καθαρά ποτά, ψημένη ρακή και οινόμελο, μεζεδάκια όπως σπετζοφάι και ρεβίθια με λουκάνικα, μπύρες από μικροζυθοποιΐες και καφέ αλληλέγγυου εμπορίου. Υπολογίστε περί τα 10-12€ κατ’ άτομο για άφθονο τσιμπολόγημα μετά του απαραίτητου αλκοόλ. Σημειώστε επίσης πως οι Σαΐτες είναι ένα από τα συνεργαζόμενα καταστήματα της δράσης «Ένας καφές σε περιμένει» για την οποία σας είχαμε μιλήσει παλιότερα εδώ.

6 – Συνεργατικό Καφενείο Θησείου 
Τριών Ιεραρχών 21, Θησείο, τηλ: 210 3451813

Όμορφος χώρος με χρωματιστά τραπεζάκια, arty τοιχογραφίες και λουλουδιασμένες γλάστρες, παρεΐστικη ατμόσφαιρα και λαχταριστά μεζεδάκια να ξεφουρνίζονται από την κουζίνα συνθέτουν το Συνεργατικό Καφενείο κάπου στα σύνορα Θησείου και Πετραλώνων. Σημειώστε ότι και εδώ ισχύει η δράση του «Καφέ που περιμένει», ενώ συχνά-πυκνά διοργανώνονται live βραδιές με ρεμπέτικα και άλλα ενδιαφέροντα events.

Μανταλάκι
Μπάμπη Άννινου 15, Άνω Πατήσια, τηλ: 2102011546

«Μανταλάκι» είναι τα αρχικά των λέξεων που εκφράζουν την παρέα η οποία το έφτιαξε: Μεράκι, Αλληλεγγύη, Νεύρο, Τρέλα, Αγανάκτηση, Λαχτάρα, Αμφισβήτηση, Κέφι και Ισότητα. Εδώ δοκιμάζουμε κρεατικά από τη Μάνη, απάκι από την Κρήτη, λουκουμάκια από την Καλαμάτα, τσάι από τον Ταΰγετο, τσίπουρο από την Πιερία, ρακή από το Λασίθι, κρασί από τα Μεσόγεια και την Κορινθία, και να στήσει το δικό της όμορφο συνεργατικό καφενείο. Τις εντυπώσεις, πέρα από τους πάμφθηνους καφέδες (1,80€ ο φρέντο εσπρέσο) και μεζέδες (όλα τα πιάτα κυμαίνονται από 2 ως 5€, ενώ οι ποικιλίες έχουν 5 και 7,50€ η μικρή και η μεγάλη αντίστοιχα), κερδίζει ο χώρος, ιδιαίτερα φωτεινός, άνετος και καλαίσθητος. Το Μανταλάκι θα το βρείτε ανοιχτό από τις 10.00 το πρωί για καφεδάκι και τάβλι ως τη 1.00 το βράδυ για φαγοπότι, ρακή και φθηνό κρασί.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v