Πειραιάς: Βόλτες στο μεγάλο λιμάνι

Κατηφορίζουμε στου λιμανιού τα καλντερίμια και συγκεντρώνουμε τις καλύτερες διευθύνσεις για φαγητό, καφέ και ποτό στον Πειραιά.
Πειραιάς: Βόλτες στο μεγάλο λιμάνι
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι ιδιάζουσα περίπτωση «πιάτσας» ο Πειραιάς: Μια ολόκληρη πόλη δίπλα στην Αθήνα, τόσο κοντά κι όμως τόσο μακριά. Αν δεν έρχεσαι «συστημένος», κατά κανόνα με φίλους που μένουν εδώ, δύσκολα μπαίνεις στον κόπο να τον εξερευνήσεις, κι ακόμα δυσκολότερα καταλαβαίνεις τη «λογική» του. Εσωστρεφής εν πολλοίς πιάτσα, με λίγες –ελάχιστες αν τις συγκρίνεις με εκείνες της Αθήνας– νέες αφίξεις και πολλές, πάρα πολλές, σταθερές αξίες που μετρούν την ηλικία τους σε δεκαετίες και την πελατεία τους σε ολόκληρες γενιές.

Το περσινό «επαναλανσάρισμα» του Δημοτικού Θεάτρου, που ανακαινίστηκε, φρεσκαρίστηκε κι έγινε ένα από τα ομορφότερα θέατρα της Αττικής, φύσηξε νέα πνοή στη στάσιμη νυχτερινή ζωή του, κατεβάζοντας στον Πειραιά κόσμο που μέχρι πρότινος είχε δει μόνο το λιμάνι –κι αυτό από το κατάστρωμα ενός πλοίου. Είτε είστε κομμάτι αυτού του κύματος, σε αναζήτηση διευθύνσεων για να φάτε και/ή να πιείτε μετά το θέατρο, είτε χρειάζεστε απλά νέες προτάσεις και ιδέες εξόδου, είμαστε εδώ για να σας διαφωτίσουμε, συγκεντρώνοντας τα καλύτερα μπαρ, ταβερνάκια, ουζερί και εστιατόρια του Πειραιά, και χωρίζοντάς τα ανά γειτονιά για να βάλετε τάξη στο χάος.

Από το κέντρο ως το Πασαλιμάνι

Αρλεκίνος (Καραΐσκου 104, τηλ.: 210 4132555): Νοσταλγικές διαφημίσεις και παλιές φωτογραφίες του Πειραιά στους τοίχους, κοσμοσυρροή στα τραπεζάκια που απλώνει έξω στον πεζόδρομο όταν ο καιρός είναι καλός, και λαχταριστοί (κρεατο)μεζέδες συναπαρτίζουν μια από τις καλύτερες γευστικές προτάσεις ολόκληρου του Πειραιά. Εδώ θα παραγγείλετε καλοψημένα μπριζολάκια, μπιφτεκάκια, κεμπάπ και καλαμάκια με το κομμάτι φτιάχνοντας την δική σας ποικιλία, αλλά και νοστιμότατα συνοδευτικά όπως το θρυλικό «βρώμικο της πλατείας» (αυγά μάτια με ψιλοκομμένες τηγανιτές πατάτες και απάκι), τα καλαμάκια χαλούμι, τα λεπτοκομμένα τραγανά τηγανιτά κολοκυθάκια με γιαούρτι και τις φέτες γουρουνοπούλας με μυρωδικά και χοντρό αλάτι. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15€ το άτομο, με συμπαθητικό χύμα κρασί ή μπύρες –μας στεναχωρεί λιγάκι η απουσία ούζου, αλλά ας όψεται. 


Gazi College (Γρηγορίου Λαμπράκη 117, τηλ.: 210 4100612): Στην καρδιά του Πασαλιμανιού, απλώνει τα τραπεζάκια του και τις μπάρες με τα stools σε ένα πληθωρικό σκηνικό, στο οποίο κυριαρχούν οι φορτωμένες με πολύχρωμα βιβλία βιβλιοθήκες που αγγίζουν το ταβάνι, οι χειροποίητες λεπτομέρειες και οι γωνιές που «παίζουν» με τις αναμνήσεις. Εδώ θα έρθετε από νωρίς για καφεδάκι και ελαφριά σνακ, όπως τα φρεσκοψημένα κρουασάν, το μεσημέρι για εξαιρετικό φαγητό (δοκιμάστε οπωσδήποτε την αυθεντικά ιταλική Καρμπονάρα με πένες, και τα ζουμερότατα burger με τις φρεσκοτηγανισμένες πατατούλες) και αργότερα για καλοφτιαγμένα κοκτέιλ ή για ένα ποτήρι σπιτική Σανγκρία. Τα γλυκά είναι μια ολόκληρη (αμαρτωλή) ιστορία μόνα τους, με τη lemon pie και το banofee να συγκαταλέγονται στις αδυναμίες μας. Ο δε λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15€ το άτομο, για πλήρες γεύμα με ένα ποτήρι κρασί.
Διαβάστε περισσότερα - Gazi College: Γεύσεις με… περγαμηνές στον Πειραιά  


Chez M (Υψηλάντου 176, τηλ.: 210 4296990): Ένα ποδήλατο μέσα σε μια βιτρίνα, μερικά σπασμένα κάδρα που κορνιζάρουν pop art πίνακες και ένα γουρουνάκι από αλουμινόχαρτο καθισμένο στη μπάρα συναποτελούν την διακόσμηση ενός από τα πιο πρωτότυπα μπαράκια του Πειραιά. Το Chez M παίζει ωραίες jazz και soul μουσικές, και σερβίρει καλοφτιαγμένα πρωτότυπα κοκτέιλ (δοκιμάστε το Cinnamon, με ρούμι, passion fruit, lime και κανέλα) οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 8€, αλλά και καφεδάκι και μεγάλη ποικιλία τσαγιών από νωρίς το πρωί. Αν πεινάσετε, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε σπιτικά γλυκά και ωραιότατες μπαγκέτες. 


Belle Amie (Αγγέλου Μεταξά 11, τηλ.: 210 4175740): Του Μπελ-Αμί το ουζερί φρεσκαρίστηκε και ανανεώθηκε πριν από λίγα χρόνια, κι είναι τώρα το ομορφότερο στέκι στο δρομάκι που οι Πειραιώτες αποκαλούμε «Πασαρέλα». Εδώ δίνουμε ραντεβού για καφεδάκι από νωρίς και αργότερα για ουζάκι με μεζέδες απ’ όλη την Ελλάδα (αλλαντικά από την Θράκη, φάβα Φενεού, τονάκι Αλοννήσου, χέλι από την Ήπειρο και πάει λέγοντας) ή και για κανονικότατα λουκούλλεια γεύματα. Όλα αυτά τα δοκιμάζουμε είτε στα φερ φορζέ τραπεζάκια της αυλής, είτε στο ατμοσφαιρικό εσωτερικό του επιβλητικού νεοκλασικού με τις βιενέζικες καρέκλες και τη νοσταλγική διακόσμηση. Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 12-15€ κατ’ άτομο, συνοδεία του απαραίτητου… αποστάγματος, όπως το τσίπουρο Μπαμπατζίμ ή το ούζο Πιτσιλαδή. 


Le Pierrot (Καραΐσκου 139-143, τηλ.: 210 4297855): Γλυκύτατο σαν γαλλικό μπιστρό, με μουσικά όργανα κρεμασμένα στους τοίχους, κηροπήγια στα τραπέζια, ασπρόμαυρα πλακάκια στο πάτωμα και μενού που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις κρέπες, αλλά περιλαμβάνει και ωραίες μακαρονάδες (αξίζει να δοκιμάσετε την καρμπονάρα και εκείνη με το πέστο) και ορισμένα πιάτα ημέρας με κρεατικά. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ έχει ζωντανή μουσική με πιάνο και κιθάρα, ενώ τακτικά προσφέρει set μενού σε καλές τιμές. Για τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, επί παραδείγματι, έχουν ετοιμάσει δύο μενού πέντε πιάτων με 28€ το άτομο. Εκτός μενού, οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο, με ποτήρι κρασί.

Κοκτέιλ και κρασί στην Πειραϊκή 

The Art of Bragi (Ακτή Θεμιστοκλέους 154, Πειραιάς, τηλ.: 211 7159272): «Ταξιδιάρικη» διακόσμηση, με χάρτες και έθνικ αντικείμενα, ακριβώς απέναντι από τα βράχια της Πειραϊκής, και αριστουργηματικά κοκτέιλ… με θέα θάλασσα. Δική μας (μεγάλη) αδυναμία το λαχταριστό Lemon Pie, με ρούμι, κρέμα λεμονιού και μπισκότο. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8€, ενώ αν πεινάσετε υπάρχουν ωραιότατα burger, club sandwich, γλυκές και αλμυρές κρέπες, σε συνεργασία με το παρακείμενο El Forno, που θα σας χορτάσουν οικονομικότατα (στα 5,50€ το burger με πατάτες, στα 3-3,50€ οι κρέπες). 


Corks & Forks (Ακτή Θεμιστοκλέους και Πάργας 1, τηλ: 215 5159792): Το ατμοσφαιρικό wine bar που έλειπε από τον Πειραιά, σερβίρει εκλεκτά κρασιά από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα, τα οποία συνδυάζει με άψογα εκτελεσμένες συνταγές της μεσογειακής κουζίνας. Δοκιμάστε οπωσδήποτε το ριζότο με καπνιστό μπέικον, συνδυάζοντάς το με ένα ποτήρι ροζέ Βαριετέ από το Κτήμα Λαλίκου, θα μας θυμηθείτε. Οι τιμές των κρασιών κυμαίνονται στα 4€ ανά ποτήρι, ενώ για πλήρες γεύμα θα υπολογίσετε περί τα 20-25€ το άτομο.

Διαβάστε περισσότερα - Πειραϊκή: Βράχο-βράχο το ποτό (και το φαγητό) μου 

Η διακριτική γοητεία της Καστέλας 

Μπαρ Μπεε Κιου (Παπαναστασίου 116, Καστέλλα): Το μικρό αδερφάκι του θρυλικού μπεργκεράδικου της Φρεαττύδας, η φήμη του οποίου έχει εξαπλωθεί στα πέρατα της Αττικής (με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε πολύ να βρούμε τραπέζι) προσγειώθηκε πριν από λίγο καιρό στην ήσυχη γειτονιά της Καστέλας, όπου συνεχίζει να μας σερβίρει ασυναγώνιστα burger. Δοκιμάστε οπωσδήποτε την νέα τους πρόταση που λέγεται Θερμινέιτορ, με μοσχαρίσιο μπιφτέκι Angus 200gr, γεμιστό με μπλέ τυρί Δανίας και λιωμένο Προβολόνε, πικάντικη μαγιονέζα σκόρδου, καπνιστό μπέικον ψημένο στον φούρνο, σαλάμι μπύρας και μορταδέλλα Αλεξάνδρειας με πιπέρι και φυστίκι Αιγίνης. Κλασικό κι αγαπημένο είναι επίσης το Juicy Lucy, με μαρμελάδα ντομάτα και καραμελωμένα κρεμμύδια. Τα burger σερβίρονται με ένα μικρό βουναλάκι λαχταριστές τηγανιτές πατάτες, και οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8€.

Βόλτα εν συνεχεία για να κάψετε τις θερμίδες - Καστέλλα: Στο μπαλκόνι του Πειραιά

Το λιμάνι έχει τις δικές του ιστορίες 

Βασίλαινας (Αιτωλικού 72, τηλ.: 210 4612457): Τον μνημονεύουμε κάθε καλοκαίρι για την υπέροχη ταράτσα του, αλλά ο θρυλικός Βασίλαινας του Πειραιά μας αρέσει εξίσου και τον χειμώνα. Ένας από τους λόγους γι’ αυτό είναι ότι η υψηλή γαστρονομία του «βγαίνει» και σε οικονομικότατο set menu των 30€ το άτομο, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σούπα κίτρινης κολοκύθας με κύμινο, κάρυ και μοσχοκάρυδο, γαύρο μαρινάτο σε μαρμελάδα τομάτας, φιλέτο τσιπούρας με πουρέ από κουνουπίδι, κριθαρότο με ποικιλία μανιταριών και λάδι τρούφας, μίνι burger με κέτσαπ από παντζάρι και κρέμα τυριού και χοιρινό λαιμό ψημένο για 12 ώρες και σερβιρισμένο με πουρέ γλυκοπατάτας, μαρμελάδα κυδώνι και κρεμμύδι κονφί. Γαστρονομική εμπειρία.

Maharaja Kitchen (Νοταρά 122, τηλ.: 210 4294117): Μην αφήσετε την «σκοτεινή» εξωτερική του εικόνα να σας αποθαρρύνει –μπορεί να βρίσκεται στην εν πολλοίς κακόφημη γειτονιά της Τρούμπας, είναι όμως πιθανότατα το αυθεντικότερο και καλύτερο ινδικό εστιατόριο της πόλης (αν όχι ολόκληρης της Αττικής). Ο σεφ από το Νεπάλ φτιάχνει νοστιμιές όπως απίθανο κοτόπουλο tikka masala, αφράτες πιτούλες naan που σερβίρονται με διάφορες σως, κεμπάπ από αρνίσιο κιμά που έρχεται «τσιτσιριστό» στο μαντέμι, πιάτα με ρύζι μπασμάτι και γαρίδες και πάει λέγοντας. Η μεγάλη τηλεόραση στον τοίχο παίζει Bollywood, η μουσική είναι αυστηρά και μόνο ινδική, και οι τιμές δεν ξεπερνούν τα 12€ το άτομο για λουκούλειο γεύμα με (εμφιαλωμένο) κρασί και πακετάκι στο σπίτι. Σημειώστε ότι στον ίδιο δρόμο υπάρχει ένα ακόμα ινδικό, το Kebab and Curry, το οποίο είναι επίσης καλό.

Έχει κι άλλο «νόστιμο» λιμάνι ο Πειραιάς - Μικρολίμανο: Μπαρ και μεζεδοπωλεία πλάι στη θάλασσα


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v