5 μικροί πεζόδρομοι στο κέντρο της Αθήνας

Συγκεντρώνουμε τα καλύτερα στέκια για ποτό, καφέ και φαγητό στους πιο «ζωντανούς» μικρούς πεζόδρομους στο κέντρο της Αθήνας.
5 μικροί πεζόδρομοι στο κέντρο της Αθήνας
του Γιώργου Κόκουβα

Το αθηναϊκό κέντρο σφύζει από ζωή και καινούρια στέκια. Θα τα βρείτε όχι μόνο στις βασικές αρτηρίες ή τις περιζήτητες πλατείες του εμπορικού τριγώνου, αλλά σε μικρούς, μέχρι πρότινος άγνωστους πεζόδρομους που πλέον φιλοξενούν όμορφα café, hip μπαράκια και ωραιότατα μέρη για τσιμπολόγημα. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε πέντε από τους αγαπημένους μας λιλιπούτειους (στο μάτι) πεζόδρομους στην καρδιά της Αθήνας και 20 στέκια που μας καλούν να τους ανακαλύψουμε.

Ηπίτου 


Blue Bird 
Hπίτου 4, Σύνταγμα, τηλ.: 6944878767
Η μπορντό τζαμαρία, τα τραπεζάκια στο πλακόστρωτο χειμώνα-καλοκαίρι, η γραμματοσειρά της πινακίδας και η διακόσμηση που παραπέμπουν σε μπρασερί άλλης δεκαετίας, οι jazz-funk ήχοι και ο χαμηλός φωτισμός είναι το σκηνικό του Blue Bird, που μας σερβίρει από ζεστό κρασί με μπαχαρικά ως ωραιότατα κοκτέιλ (που καθημερινά από τις 18.00 ως τις 21.00 θα απολαύσετε σε τιμές happy hour – 6€). Τα ποτά στοιχίζουν επίσης 6€, ενώ αν το επισκεφθείτε νωρίς μπορείτε να ποντάρετε άφοβα στη σοκολατόπιτα και τις ethnic μπρουσκέτες. 

Kiki de Grece 
Ηπίτου και Βουλής 38, τηλ: 2103211279
Μικρό και χαριτωμένο, το wine bar της Kiki το αγαπήσαμε όχι μόνο για τα διαλεχτά ελληνικά κρασιά και την ωραία, urban ατμόσφαιρα που παραπέμπει σε γκαλερί, αλλά και για τα ωραιότατα aperitivo που οργανώνει κάθε Τετάρτη στις 18.00: Με ένα ποτήρι κρασί (5€) από τις επιλογές οινογνωσίας της ημέρας, τσιμπάτε ελεύθερα από τον ελληνικό μπουφέ της Kiki. 

Ipitou
Ηπίτου 4, τηλ: 2103254575 
Η πιο πρόσφατη άφιξη στη γειτονιά διαθέτει μια έμπειρη μπάρα που κοιτάζει προς τον πεζόδρομο, κουβερτούλες και σόμπες πλάι στα τραπεζάκια για να μην κρυώνετε ούτε τον χειμώνα, εμπνευσμένα κοκτέιλ που κυμαίνονται στα 7-9€ (δοκιμάστε την ιδιαίτερη, καυτερή μαργαρίτα Thai Manga Attack) και παιχνιδιάρικη, easy listening μουσική, ιδανική για χαλαρή συζήτηση όλες τις ώρες της ημέρας. 

Lacandona 
Ηπίτου 4, τηλ: 2110125653
Από τους πρώτους διδάξαντες στην Ηπίτου, η Lacandona μας σύστησε την ιδέα του συνεργατικού στεκιού. Πρόκειται για παντοπωλείο όπου θα βρείτε βιολογικά και παραδοσιακά προϊόντα αλληλέγγυου εμπορίου και μικρών παραγωγών, αλλά και καφέ από το Μεξικό, τσάι από την Ασία, φρέσκους χυμούς και μπύρα που ξεκινά από τα 1,50€ και μπορείτε να απολαύσετε επιτόπου. Σημειώστε ότι τις καθημερινές λειτουργεί ως τις 21.00.

Θησέως 


Homy 
Θησέως 18, τηλ: 2112145234
Μικρό, χαριτωμένο και χαρούμενο, το Homy απλώνει αυτοσχέδια καναπεδάκια με μαξιλάρες στον πεζόδρομο, ενώ διαθέτει και πάγκους και τραπεζάκια γύρω από την μπάρα του, αλλά και ένα ωραιότατο βιομηχανικό πατάρι, όπου θα απολαύσετε φανκ μουσικές και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, όπως το Spicy Basil με βότκα, βασιλικό, jalapeno και αγγούρι – οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8€. 

Einstein 
Θησέως 15-17, τηλ: 6981197142
Ο Αϊνστάιν έγινε… rock’n’roll, σε αυτό το στέκι που κάτω από την μεγάλη φιγούρα του Αλβέρτου σερβίρει φοβερά κοκτέιλ σε μεγάλα βαζάκια και φροντίζει να τα κάνει ακόμη πιο λαχταριστά συνδυάζοντάς τα με ζαχαρωτά, marshmallows, ακόμη και κομμάτια αλμυρής καραμέλας. Τα τραπεζάκια μπερδεύονται με ωραίο τρόπο ευνοώντας τις νέες γνωριμίες και τα σμιξίματα των διαφορετικών παρεών, ενώ οι μουσικές κυμαίνονται από Beatles μέχρι Stones. 

Drunk Sinatra 
Θησέως 16, τηλ: 2103313733
Το vintage cocktail bar με την φιγούρα του Φρανκ Σινάτρα να επιβλέπει τις παρέες πάνω από την μπάρα έκανε μόδα τον συγκεκριμένο πεζόδρομο πριν από δύο χρόνια, και συνεχίζει και σήμερα να συγκεντρώνει σμήνη εύθυμων παρεών που απολαμβάνουν τα μοχίτο, τα zombie, τα ginger skinos με λικέρ μαστίχα και τα υπόλοιπα καλοφτιαγμένα (αν και μονίμως αργοπορημένα) κοκτέιλ. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8-10€ και τα ποτά στα 6,50€. 

Ippo Bar 
Θησέως 11, τηλ: 2130054715
Ανοίγει τις πόρτες του κάθε απόγευμα στις 20.00 και ποτέ δεν ξέρεις τι θα συναντήσεις: Το μικρό, απρόβλεπτο στέκι της Θησέως μπορεί τη μία βραδιά να είναι ήσυχο και cozy και την επόμενη να δημιουργήσει με την ίδια ευκολία ατμόσφαιρα πάρτι με δυνατά DJ sets. Σημειώστε ότι καθημερινά ως τις 21.30 τα κοκτέιλ στοιχίζουν 6€.

Ρόμβης-Κλειτίου-Κτενά 


Pure Bliss 
Ρόμβης 24Α, τηλ.: 210 3250362
Ο παράδεισος των φίλων της βιολογικής διατροφής και του εναλλακτικού τρόπου ζωής, το πολύχρωμο στέκι στην οδό Ρόμβης σερβίρει στους καναπέδες, τους μεγάλους πάγκους και στα τραπεζάκια στο πατάρι του μεγάλη ποικιλία τσαγιών και ιδιαίτερων αφεψημάτων (δοκιμάστε τη σοκολάτα με αγαύη), καθώς και πιάτων και σάντουιτς ημέρας. Θα βρείτε επίσης ένα μίνι-κατάστημα με βιβλία, σκεύη και προϊόντα υγιεινής διατροφής. 

Μινιατούρα 
Ρόμβης 21, τηλ: 210 3233459
Όνομα και πράγμα, η Μινιατούρα ακριβώς απέναντι από το Pure Bliss σερβίρει καθημερινά στα λίγα τραπεζάκια της πιάτα ελληνικής κουζίνας (από πικάντικα λουκάνικα και μπουγιουρντί μέχρι κεφτεδάκια φακής και γεμιστό καλαμάρι) συνοδεία μπύρας από την πολύ μεγάλη ποικιλία ετικετών της. Για τους λιγότερο πεινασμένους, σερβίρει και μισές μερίδες στη μισή περίπου τιμή. Υπολογίστε περί τα 12 κατ’ άτομο - λειτουργεί ως τις 19.00. 

Φίλεμα 
Ρόμβης 16, τηλ: 2103250222
Μαμαδίστικες γεύσεις θα δοκιμάσετε στο πλακόστρωτο ή στον ρετρό εσωτερικό χώρο του Φιλέματος, που μαγειρεύει καθημερινά σπιτικά γιουβαρλάκια, χοιρινό τας κεμπάπ, χοιρινό στη λαδόκολλα, γίγαντες με λουκάνικα και πιπεριές και άλλα τέτοια νόστιμα που εναλλάσσονται στο μενού της ημέρας – υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Baba au Rum 
Κλειτίου 6, Σύνταγμα. Τηλ: 6948242455
Σταθερή αξία στον μικρό κάθετο πεζόδρομο της Ρόμβης, το cocktail bar του Baba au Rum ποντάρει στην ‘60s ατμόσφαιρα, στα indie και blues ακούσματα, και φυσικά στα υπέροχα κοκτέιλ –ίσως το καλύτερο zombie του κέντρου, αλλά αξίζει να μιλήσετε περαιτέρω με τους mixologists της μπάρας που θα σας φτιάξουν κοκτέιλ ειδικά για τα γούστα σας. Οι τιμές κυμαίνονται στα 9-12€. 

Twist 
Κλειτίου 10Β, τηλ: 2103254133
Ανανέωσε την πιάτσα της Κλειτίου και γέμισε το στενάκι με κόσμο που δεν διστάζει να χορέψει στους ροκ, πανκ και φανκ ήχους που προτιμούν οι guest DJ του. Τα ωραία κοκτέιλ της μπάρας απολαμβάνονται στο… όρθιο, ευνοώντας το socializing στον ψηλοτάβανο χώρο με την neon αισθητική, αλλά και στον πεζόδρομο όπου τα σαββατοκύριακα επικρατεί το αδιαχώρητο. 

Dot Athens 
Κτενά 1, τηλ.: 210 3210551, 6942400897
Η οδός Κτενά είναι στην ουσία προέκταση του πεζοδρόμου της Ρόμβης, καλά κρυμμένη πίσω από μια εκκλησία και πολλά δεντράκια. Στη μίνι πλατεία που διαμορφώνεται γύρω από το παρτέρι του δρόμου, δεσπόζει ο χώρος του Dot, με την βιομηχανική αισθητική, τους μεγάλους πάγκους, τα σκαμπό, τις γυμνές λάμπες και τη μεγάλη τζαμαρία. Εδώ θα δοκιμάσετε ποτά και κοκτέιλ από 7€, ακούγοντας τις μουσικές επιλογές των guest DJs που κινούνται στο φάσμα της tech-house.

Καλαμιώτου 


Dude 
Καλαμιώτου 14, τηλ.: 210 322713
Μικρό και παρεΐστικο, το Dude είναι μια ευθεία αναφορά στην ταινία Big Lebowski και η διακόσμηση δεν θα μπορούσε παρά να περιλαμβάνει κορίνες του bowling και ράφια με ποτά που φτάνουν μέχρι το ταβάνι, ενώ η μουσική κινείται σε funk, rock και soul μονοπάτια. Τα ποτά στοιχίζουν 7€, αλλά αξίζει να δοκιμάσετε και τα ωραία κοκτέιλ, όπως το Dude Russian, παραλλαγή του White Russian. 

Chaplin
Καλαμιώτου 16, τηλ.: 6987454777
Κεφάτο από το πρωί, που σερβίρει καφεδάκι μέχρι αργά, οπότε και η μπάρα αναλαμβάνει να φτιάξει πρωτότυπα κοκτέιλ – «γκουρμέ» όπως τα χαρακτηρίζει, το Chaplin τιμά το βιομηχανικό design, τις upbeat funky μουσικές και τα δυνατά πάρτι κάθε Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. 

Μελίλωτος 
Καλαμιώτου 19, τηλ.: 210 3222458
Η δημιουργική ελληνική κουζίνα του μικρού αλλά θαυματουργού Μελίλωτου έχει τιμηθεί με εγκωμιαστικά σχόλια από τους New York Times και τον Guardian. Ευτυχώς, εμείς μπορούμε να απολαύσουμε τις συνταγές (που αποφασίζονται κάθε βράδυ για την επόμενη ημέρα) καθημερινά στο κέντρο της πόλης. Δοκιμάστε καπνιστά λουκάνικα με πατάτες, μπιφτέκια, σιουφηχτά ζυμαρικά με κοτόπουλο, κρεατόπιτα και παστιτσάδα μοσχάρι, υπολογίζοντας περί τα 15-18€ κατ’ άτομο. 

Food Str 
Καλαμιώτου 14, τηλ: 2103211003
Αν πάλι ψάχνετε κάτι πιο γρήγορο αλλά εξίσου λαχταριστό, ο πεζόδρομος της Καλαμιώτου έχει άλλο ένα «μυστικό»: Το πατάρι του Food Str, που εξειδικεύεται στα burgers. Τα ζουμερά μπιφτέκια γίνονται με αγνά υλικά, η κέτσαπ και οι άλλες σως είναι σπιτικές και οι τιμές οικονομικότατες – περί τα 3€ για κάθε burger. Αγαπημένες γεύσεις, το chicken burger, το χορταστικότατο double beef burger με μανιτάρια, μπέικον, λαχανικά και τσένταρ και το ολοκαίνουριο μεσογειακό burger με ανθότυρο, φέτα, πάστα ελιάς, πίκλες και σπιτική σως τομάτας. Οι πατάτες σερβίρονται ξεχωριστά σε χωνάκι. Αν το επισκεφθείτε μετά από ξενύχτι, δεν θα χάσετε παραγγέλνοντας την hangover σούπα λαχανικών.

Αγίου Μάρκου 


Sq.
Αγίου Μάρκου και Πραξιτέλους, τηλ: 210 3210460
Σε κομβική, ήσυχη θέση του πεζόδρομου, λίγο πιο μακριά από την πιάτσα της Αιόλου, το Sq. Café Bar & Food διαθέτει πέτρινους τοίχους, βιομηχανική διακόσμηση, ατμοσφαιρικά φωτιστικά και τραπεζάκια που απλώνονται μέχρι έξω στο πλακόστρωτο. Εδώ θα δοκιμάσετε υπέροχο chicken burger και άλλα finger food, όσο τσουγκρίζετε τα κοκτέιλ (δικό μας αγαπημένο το Sailor’s Dream με cachaca, τζίντζερ και λεμονόχορτο). Οι τιμές κυμαίνονται στα 8€ κατ’ άτομο. 

Harvest
Αιόλου και Ευριπίδου, τηλ: 2130252284
Βρίσκεται σε κομβική, ήσυχη γωνία, εκεί που ο μεγάλος πεζόδρομος της Αιόλου σχεδόν τέμνει την Αγίου Μάρκου και απλώνει μοναστηριακά τραπέζια μέσα και έξω από τον cozy χώρο του, στα οποία σερβίρει από café το πρωί μέχρι διαλεχτά κρασιά και μεσογειακά tapas το βράδυ. Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία κρασιών από 3€ το ποτήρι και tapas από 1,50€ μόλις.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v