Ηλιούπολη–Αργυρούπολη: Top μέρη για «νότια» έξοδο

Επισκεπτόμαστε το «δίδυμο» των Νοτίων Προαστίων, απολαμβάνουμε το ποτό μας, δοκιμάζουμε μεζέδες και ξεφαντώνουμε σε Αργυρούπολη και Ηλιούπολη.
Ηλιούπολη–Αργυρούπολη: Top μέρη για «νότια» έξοδο
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

Τι έρχεται στο μυαλό σας όταν προγραμματίζετε έξοδο στα Νότια Προάστια; Κατά πάσα πιθανότητα η Γλυφάδα. Άντε και η Βούλα. Όμως μερικά χιλιόμετρα πιο πριν, οι «δίδυμες» Ηλιούπολη και Αργυρούπολη προσφέρουν δεκάδες και άκρως ενδιαφέρουσες επιλογές για φαγητό, ποτό και διασκέδαση μέχρι τελικής πτώσης.  

Μάλιστα η έλευση του Μετρό στις δύο αυτές περιοχές αύξησε κατακόρυφα το hype τους και τις έκανε εξίσου δημοφιλείς και σε εκείνους που δεν κατοικούν εντός των συνόρων τους. Αφορμή λοιπόν για να τις ανακαλύψουμε και εμείς, προγραμματίζοντας μια κεφάτη έξοδο στα Νότια.

Μεζέδες, μπύρες και ποτάκι στην Αργυρούπολη
 
Αρούκατος
Πόντου 28, Αργυρούπολη, τηλ.: 211 0128791

Θρυλικό νέο-καφενείο που τα βράδια μεταμορφώνεται σε μπαράκι. Είναι σχεδόν πάντα γεμάτο κόσμο, που ορκίζεται στα καθαρά, φτηνά ποτά του (στα 5€ το απλό ποτό, στα 6€ το σπέσιαλ) και τις ρακές και τα οινόμελα που ρέουν άφθονα τους πιο ψυχρούς μήνες. Μας αρέσει και για την χειροποίητη διακόσμησή του με τον μεγάλο μαυροπίνακα και τα φωτιστικά που είναι φτιαγμένα από αλιευτικά εργαλεία και για τις ωραίες ροκ μουσικές που παίζει. Σημειώστε, τέλος, ότι με κάθε παραγγελία ποτού έρχονται κερασμένα μεζεδάκια-τσιμπολογήματα.

Ερωτηματικό
Μ. Γερουλάνου 72, τηλ.: 210 9932848

Μπυραρία – σταθερή αξία στην περιοχή, το Ερωτηματικό είναι ζεστό και ατμοσφαιρικό, με μεγάλη ποικιλία σε βαρελίσιες μπύρες, μεταξύ των οποίων οι Weihenstephan, Aventinus, La Trappe Quadrupel και Witte. Οι γευστικές του προτάσεις είναι ικανοποιητικές, χωρίς όμως να ξεχωρίζουν. Κατά καιρούς κάνουν διάφορες προσφορές στις μπύρες (για παράδειγμα, πριν από λίγο καιρό πετύχαμε ποτήρι 500 ml Weihenstephan στα 3€) ενώ για να τσιμπήσετε και κάτι θα υπολογίσετε περί τα 10-15€ το άτομο.

Αλαργινό Ρακάδικο
Μ. Γερουλάνου 94, τηλ.: 210 9602740

Οι θαλασσινοί μεζέδες έχουν την τιμητική τους, σε αυτό το δημοφιλέστατο μεζεδοπωλείο, όπου τις μέρες και ώρες αιχμής καλό θα ήταν να έχετε μία κράτηση. Οι κρεατοφάγοι της παρέας δεν πρόκειται να απογοητευτούν, καθότι οι… πρωτεϊνούχοι μεζέδες δε λείπουν από τον κατάλογο. Εμείς, πάντως, προτείνουμε να κινηθείτε προς τη μεριά της θάλασσας, με μεζεδάκια όπως σαρδέλα ψητή, αχινοσαλάτα και πετροσωλήνες. Οι ρακές, εννοείται, ρέουν άφθονες, όπως και τα ουζάκια, και ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 25€ το άτομο.

Σουσάμι
Μ. Γερουλάνου 92, τηλ.: 210 9636900
Άλλο ένα δημοφιλές στέκι, στη λογική της μοντέρνας ταβέρνας αυτή την φορά, με καρό τραπεζομάντηλα στα τραπέζια και μεγάλες τζαμαρίες. Η κουζίνα ισορροπεί ωραία ανάμεσα στην κρητική παράδοση και τις μοντέρνες εμπνεύσεις του σεφ. Στα πιάτα που αξίζουν μια δοκιμή σημειώστε τις κρητικές μακαρούνες με απάκι και μυζήθρα, τα κεφτεδάκια με γιαούρτι και σάλτσα ντομάτας και το μαστιχάτο κοτόπουλο. Οι τιμές κυμαίνονται στα 17-20€ το άτομο.

Μπαραλλού
Μ. Γερουλάνου 115 και Ελ.Βενιζέλου

Νεανικό all day στέκι, από τα πιο «φρέσκα» της περιοχής, το οποίο ποντάρει στην cosy διακόσμησή του που «παίζει» με το μάτι και προσφέρει κάτι διαφορετικό σε κάθε γωνιά, στις καλές του τιμές και στη fun διάθεση όταν βραδιάζει. Σερβίρει ικανοποιητική ποικιλία σε μπύρες (από 4€) και cocktails (από 7€) στα μεγάλα του ξύλινα τραπέζια, αλλά δεν απογοητεύει ούτε τους πεινασμένους της παρέας προσφέροντας λαχταριστά burgers και tapas. Η μουσική του το βράδυ κινείται σε ροκ μονοπάτια, ενώ συχνά πυκνά διοργανώνει και live με εγχώριες μπάντες.

Έξοδος στην Ηλιούπολη

Το Παλαμάρι του Βαρκάρη
Ηρακλείτου 23, πλ. Εθν. Μακαρίου, τηλ.: 210 9969598
Νότια προάστια χωρίς άρωμα από θάλασσα γίνεται; Δε γίνεται. Φρέσκο ψαράκι και θαλασσινά, αλλά και λίγα κρεατικά για τους… ιερόσυλους της παρέας, μαζί με μεζεδάκια όπως γαριδοκεφτέδες, σαγανάκια και μελιτζάνες τηγανιτές συνθέτουν το μενού του. Εννοείται πως το ούζο είναι απαραίτητο συνοδευτικό, και ρέει άφθονο, ενώ οι τιμές κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.

Κουρδιστήρι
Πριάμου και Κων. Καραμανλή 3, τηλ.: 210 9927711

Μικρούλι και συμπαθητικό, με ωραίο κήπο για το καλοκαίρι και ζωντανή μουσική τον χειμώνα, αυτό το τίμιο μεζεδοπωλείο σερβίρει λίγες και καλές νοστιμιές όπως καπνιστό κοτόπουλο με πατάτες φούρνου, κεμπάπ με γιαούρτι, φέτα σαγανάκι με μέλι, διάφορες τηγανιές και ποικιλίες με ωραία –και άγνωστα εν πολλοίς– ελληνικά τυριά. Οι τιμές κυμαίνονται στα 15€ το άτομο

Mind the Pub
Ανδρέα Παπανδρέου 13, τηλ: 2109703811

Μπορεί η Ηλιούπολη να απέχει αρκετά από την Αγγλία, όμως το χάσμα αυτό ανέλαβε να καλύψει η εν λόγω pub και μέχρι στιγμής τα καταφέρνει περίφημα. Πορφυρά χρώματα στο εσωτερικό της με τραπεζάκια στημένα περιμετρικά στους πέτρινους τοίχους, ξύλινο πάτωμα, κάδρα και αφίσες στους τοίχους φτιάχνουν την ιδανική ατμόσφαιρα για να απολαύσετε μια παγωμένη μπύρα (διαθέτει μεγάλη ποικιλία από εγχώριες και ξένες ετικέτες, από 3€ το ποτήρι) και να τη συνοδέψετε με κάποιο από τα λαχταριστά του πιάτα – must το chilly burger (6€) και το mind the pub με φρέσκα χοιρινά μπριζολάκια στη σχάρα (6€).

Garage
Hρώων Πολυτεχνείου 3, τηλ: 210 9945603

Πώς θα σας φαινόταν αν απολαμβάνατε το ποτό σας ανάμεσα σε ντεπόζιτα και αξεσουάρ της Harley Davidson ή κάτω από έναν V2 κινητήρα; Το Garage διαθέτει αναμφίβολα το πιο πρωτότυπο ντεκόρ που έχουμε δει σε μπαράκι θυμίζοντας ένα πραγματικό… γκαράζ (μην απορήσετε αν δείτε και μερικούς «χαρλεάδες» στα τραπέζια του), οι μουσικές του παντρεύονται άψογα με τη διακόσμηση και κινούνται σε ροκ, φανκ και dub μονοπάτια, ενώ τα ποτά του σερβίρονται σε άκρως οικονομικές τιμές: μπύρα από 4€, 6€ το απλό ποτό και 8€ το σπέσιαλ και 7€ τα κοκτέιλ. Σημειώστε ότι ο χώρος του Garage φιλοξενεί κατά καιρούς από εκθέσεις και dj sets μέχρι live bands, ενώ είναι ανοικτό και από το πρωί για χαλαρό καφεδάκι.

Botre
Πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως 5, τηλ: 6942549062

Ο χώρος του παλιού Πέτρινου στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης ανανεώθηκε από πέρυσι και πλέον φιλοξενεί ένα club… με τα όλα του, το οποίο μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να κάνει τη διαφορά «ζεσταίνοντας» τα Νότια Προάστια με τα δυναμικά του parties. Ο εσωτερικός χώρος κινείται στα γνώριμα industrial μονοπάτια, με δύο stages τα οποία γεμίζουν από νεαρόκοσμο που λικνίζεται στα vibes των ξεσηκωτικών του parties: τις Τετάρτες pistol party με τη γυναικεία παρέα του μαγαζιού να δίνει άρωμα γυναίκας στις μουσικές, τις Πέμπτες Έρωτα ή Πόλεμο με ελληνικό ξεφάντωμα, τις Παρασκευές Άσε μας Κουκλίτσα μου με ελληνικές επιτυχίες και τα Σάββατα mainstream μουσικές από τους resident dj’s. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το ποτό κοστίζει 7€.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v