Πλατεία Βαρνάβα: Τα καλύτερα στο εναλλακτικό Παγκράτι

Ξετρυπώνουμε όλα τα στέκια στην ανερχόμενη πλατεία Βαρνάβα και απολαμβάνουμε καφέ, ποτό, ζωντανή μουσική και νόστιμους μεζέδες στο εναλλακτικό Παγκράτι.
Πλατεία Βαρνάβα: Τα καλύτερα στο εναλλακτικό Παγκράτι
του Γιώργου Κόκουβα

Είναι από εκείνες τις πλατείες που «ανεβαίνουν» αθόρυβα. Από εκείνες τις πιάτσες στις οποίες τα κλασικά στέκια «δένουν» απόλυτα με τα νέα café που ξεφυτρώνουν, και που η χαλαρή ατμόσφαιρα θυμίζει τις περιζήτητες πλατείες του κέντρου προτού γίνουν πολύ mainstream.

Η πλατεία Βαρνάβα, κρυμμένη κάπου ανάμεσα στο Μετς και στο κεντρικό Παγκράτι, έγινε τον τελευταίο καιρό γνωστή για την ομοφοβική επίθεση και τις πορείες που ακολούθησαν. Η αλήθεια είναι όμως, πως για τους φίλους της περιοχής, παραμένει ένα από τα ωραιότερα σημεία του Παγκρατίου, μια εναλλακτική πιάτσα που έχει τα πάντα: Από ρετρό café μέχρι μουσικά μεζεδοπωλεία, και από μερακλίδικες ψησταριές μέχρι ψαγμένα wine bars. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε 11 ενδιαφέρουσες στάσεις για να την γνωρίσετε κι εσείς: 

SuperFly 
Εμπεδοκλέους 28, τηλ: 2114046076

Είναι το νέο αγαπημένο μας café, γιατί πέρα από αχνιστό καφέ και υπέροχη ζεστή σοκολάτα, μας προσφέρει την ευκαιρία να τηλεμεταφερθούμε στην παιδική μας ηλικία. Όλο το μαγαζί είναι γεμάτο με ‘80s και ‘90s παιχνίδια, περιοδικά, comics, ρετρό διακοσμητικά, σχολικά θρανία αντί τραπεζιών, ακόμη και Arcade Games και Atari που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ελεύθερα. 

Café Βαρνάβα 
Πλατεία Βαρνάβα 1, τηλ: 2107017008

Ένα από τα παλαιότερα καφενεία της πλατείας, το Café Βαρνάβα ξεχωρίζει για την κλασική διακόσμηση με τα μαρμάρινα τραπεζάκια, τα ξυλόγλυπτα στις πόρτες, τα παλιά κάδρα, τον ατμοσφαιρικό φωτισμό στο εσωτερικό του και τις καρέκλες στο πεζοδρόμιο, ενώ είναι θεσμός στην περιοχή όχι μόνο για πρωινό καφέ από τις 7.00 που ανοίγει τις πόρτες του, αλλά και για ρακόμελα ή μπύρες το βράδυ. Οι μουσικές κινούνται στο φάσμα της ροκ και της reggae, αλλά σε ένταση που δεν ενοχλεί κανέναν. Στα συν, οι χαμηλές τιμές του – καφές ως 3€, ποτό στα 4,50€ και κοκτέιλ στα 6,50€.

Colibri
Εμπεδοκλέους 9-13, τηλ.: 210 70110111
Διαθέτοντας ίσως το καλύτερο burger της περιοχής – και όχι μόνο, το Colibri απλώνει τραπεζάκια στο φαρδύ πεζοδρόμιο της Εμπεδοκλέους και σερβίρει τις νοστιμιές του, οι οποίες περιλαμβάνουν εξαιρετικό mushroom cheese burger με φρέσκα ψητά μανιτάρια και τυρί τσένταρ, απολαυστικό Yoggie B burger με σος γιαουρτιού, αλλά και γενναιόδωρες μερίδες ζυμαρικών ή πίτσες – οι λάτρεις των καυτερών γεύσεων μη χάσετε την Τσίλιενς. Τα burgers με λαχταριστές πατάτες κυμαίνονται στα 5€ - για ένα πλήρες γεύμα υπολογίστε περί τα 12-15€ κατ’ άτομο. 

Old Skool 
Εμπεδοκλέους 9-13, τηλ: 2110122802

Ακριβώς δίπλα από το Colibri, το Old Skool σερβίρει καφέ στα τραπεζάκια-τελάρα του ήσυχου πεζοδρομίου, ενώ στο εσωτερικό του έχει δημιουργήσει έναν μοντέρνο χώρο με κίτρινα χρώματα, άνετα καναπεδάκια και δίσκους βινυλίου που κρέμονται από το ταβάνι. Το βράδυ, ποντάρετε στα καλοφτιαγμένα του κοκτέιλ και δοκιμάστε μοχίτο ή καϊπιρόσκα φράουλα – θα μας θυμηθείτε. 

Μουριές 
Πλ. Βαρνάβα και Κρησίλα, τηλ: 2107016100

Παραδοσιακό και χωρίς πολλές φανφάρες, το μαγειρείο των Μουριών σερβίρει μαμαδίσιες γεύσεις καθημερινά. Δοκιμάστε τον κοκκινιστό κόκκορα, τα εξαιρετικά σουτζουκάκια, τους σπιτικούς λαχανοντολμάδες, το παστίτσιο με αφράτη μπεσαμέλ αλλά και τα κλασικά ελληνικά ορεκτικά, σούπες, όσπρια ή πίτες μαζί με φθηνό χύμα κρασί και υπολογίστε περί τα 10-12€ κατ’ άτομο (τα μαγειρευτά κυμαίνονται στα 5-7€). 

The Sushi Bar 
Στίλπωνος 2, τηλ: 2107524354

Από τα παραδοσιακά μαγειρευτά της Ελλάδας πηγαίνουμε στα παραδοσιακά… αμαγείρευτα της Ιαπωνίας στην άλλη άκρη της πλατείας. Το πρώτο sushi bar της Αθήνας σερβίρει ωραιότατο σασίμι, σούπες με συνταγές από την Άπω Ανατολή, nigiri sushi, maki, vegetarian γεύσεις και διάφορα rolls γαρίδας, σκουμπριού, χελιού και καλαμαριού. Συνοδεύστε με σάκε και υπολογίστε περί τα 30€ κατ’ άτομο. Σημειώστε ότι κάθε Τρίτη, τα maki έχουν την τιμητική τους, και μπορείτε να τα απολαύσετε σε απεριόριστη ποσότητα και συνδυασμούς, με 22€ κατ’ άτομο. Το Sushi bar λειτουργεί Τρίτη με Κυριακή από τις 18.30 ως τα μεσάνυχτα περίπου. 

Παλιάκης 
Πλατεία Βαρνάβα 11, τηλ: 2107010022

Το καλύτερο σουβλάκι της πλατείας θα το φάτε στου Παλιάκη, το ψητοπωλείο που φέρνει το κρέας του κατευθείαν από το δικό του κρεοπωλείο στη γειτονική οδό Πρόκλου. Εδώ θα φάτε μερακλίδικα καλαμάκια και χορταστικές πίτες με καλαμάκι, γύρο, μπιφτέκι, λουκάνικο ή πανσέτα. Δεν θα «χάσετε» όμως αν επιλέξετε από τα ψητά της ώρας, όπως το φιλέτο μόσχου, η κόντρα μπριζόλα μόσχου ή το φιλέτο ψαρονέφρι. Τα καλαμάκια στοιχίζουν 1,60€, τα τυλιχτά 2,20€ και οι μερίδες κυμαίνονται στα 7-10€. 

Οκτάνα 
Πλατεία Βαρνάβα 9, τηλ: 2107014630

Μία κάβα που λειτουργεί και ως ψαγμένο wine bar φέρνει τον ελληνικό αμπελώνα στην καρδιά της πόλης. Στον ζωντανό, μοντέρνο χώρο της μπορείτε να απολαύσετε πάνω από 15 ετικέτες κρασιών σε ποτήρι, από τα ομώνυμα, budget κρασιά Οκτάνα μέχρι τις πιο εκλεκτές γεύσεις της ελληνικής επαρχίας. Τα κρασιά χωρίζονται σε «αρωματικά/απαλά», «ζωηρά/πικάντικα» και «παλαιωμένα και πληθωρικά», ενώ μπορείτε να τα συνοδεύσετε με ελληνικά εδέσματα που επιμελήθηκε ο σεφ Αλέξανδρος Καρδάσης, όπως φάβα Σαντορίνης, κανελόνι με τόνο Αλοννήσου και χούμους με σύγκλινο Μάνης. Θα βρείτε επίσης φρέσκες μπύρες, ενώ φεύγοντας μπορείτε φυσικά να προμηθευτείτε τους οίνους που σας κέρδισαν για κατ’ οίκον απόλαυση. Τέλος, μη χάσετε τα τακτικά wine tasting και party events με ξεχωριστές μουσικές και αφιερώματα σε συγκεκριμένα κτήματα της Ελλάδας. 

Η Μικρή Βουλή 
Πλατεία Βαρνάβα 8, τηλ: 2107565523

Μπυραρία, ελληνικό μαγειρείο, μεσογειακό μεζεδοπωλείο… Η Μικρή Βουλή είναι όλα τα παραπάνω, και σερβίρει τις γεύσεις της στον απλό εσωτερικό της χώρο ή στα τραπέζια στην δροσερή άκρη της πλατείας, που περιβάλλονται από δέντρα και πέργκολες. Θα δοκιμάσετε ρακές από το μεσημέρι, συνοδευμένες με μεζέ, ή μαγειρευτά και μεσογειακά πιάτα, όπως γαριδοπίλαφο, κολοκυθοκεφτέδες, λαχανοντολμάδες και ωραιότατα μπιφτεκάκια. Χορταστική επιλογή είναι και η ποικιλία κρεατικών – για πλήρες γεύμα με μπύρες ή χύμα κρασί υπολογίστε περί τα 15€ κατ’ άτομο. 

Klick Espresso Bar
Πλατεία Βαρνάβα 9α, τηλ: 2107010140

Μικρό, ατμοσφαιρικό και cozy, αυτό το café bar το αγαπούν ιδιαίτερα οι φιλόζωοι της πλατείας που συχνάζουν εδώ από νωρίς το πρωί, μιας και είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τα κατοικίδια. Ενδείκνυται για καφέ, με ιδιαίτερη φροντίδα στην παρασκευή του, πολύ καλά ροφήματα, όπως η σοκολάτα καρύδα, αλλά και ποτά ή κοκτέιλ πιο αργά το βράδυ. 

Ανέμη 
Εμπεδοκλέους 29, τηλ: 2107014172

Από τις πιο πρόσφατες αφίξεις στην περιοχή, η Ανέμη συστήνεται ως μουσικό μεζεδοπωλείο με ιδιαίτερη αδυναμία στα ζωντανά λαϊκά και ρεμπέτικα. Η παρεΐστικη σάλα από πέτρα και ξύλο θυμίζει προσεγμένο κουτούκι από τα παλιά, ενώ τα κλασικά ελληνικά μεζεδάκια καταφθάνουν σε χορταστικές μερίδες. Σημειώστε ότι η Ανέμη λειτουργεί Πέμπτη ως Σάββατο μόνο τα βράδια και τις Κυριακές το μεσημέρι. Το φετινό μουσικό σχήμα απαρτίζουν οι Ιουλία Καραπατάκη στο τραγούδι, Άγης Παπαπαναγιώτου στην κιθάρα, Σωτήρης Τσόγκας στο μπουζούκι και Κωνσταντίνος Μιχαλάκης στο ακορντεόν, ενώ τις γεύσεις επιμελείται ο Ευγένιος Αντωνόπουλος – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο. 

Ωραία Ελλάς 
Πολυδάμαντος 29 και Κρησίλα 34, τηλ: 2107525777

Σε ένα όμορφο νεοκλασικό του Παγκρατίου, η Ωραία Ελλάς θα σας μεταφέρει πίσω στον χρόνο με τις παλιές φωτογραφίες, τις καρτ ποστάλ και τις αντίκες που γεμίζουν πληθωρικά τον χώρο, αλλά και με τις μελωδίες λαϊκών και ρεμπέτικων τραγουδιών που συνοδεύουν ιδανικά τα ελληνικά εδέσματα. Δοκιμάστε ωραιότατη πατατοσαλάτα, καλοτηγανισμένα σαγανάκια, πίτα Καισαρείας, απάκι από την Κρήτη, λουκάνικα από το Πήλιο και κεφτεδάκια με συνταγή από την Κω. Από Πέμπτη ως Κυριακή θα πετύχετε και ζωντανή μουσική. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 15-20€ κατ’ άτομο, με κερασμένο το γλυκό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v