Τα αγαπημένα μας στέκια στο Κουκάκι

Καφεδάκι, ρακές με κρητικούς μεζέδες, μαγειρευτά και καλό κρασί ή κοκτέιλ με εναλλακτικές μουσικές; Απ’ όλα έχει το Κουκάκι, και τα «συμπυκνώνουμε» σε 17 διευθύνσεις.
Τα αγαπημένα μας στέκια στο Κουκάκι
του Γιώργου Κόκουβα

Η παλιά καλή γειτονιά της Αθήνας ζει και βασιλεύει: Στους πεζοδρόμους και τα σοκάκια στο Κουκάκι, παρέες ανοίγουν συνεργατικά καφενεία, μπαράκια με μοντέρνο design μας σερβίρουν κοκτέιλ και burgers, ρακάδικα μας προκαλούν σε ταχύρρυθμα μαθήματα κρητικών και κλασικές γευστικές γωνιές μας φορτώνουν θερμίδες με τα θρυλικά τους σάντουιτς και τους ελληνικούς τους μεζέδες. Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τις αγαπημένες μας διευθύνσεις στο Κουκάκι, σε μια πιάτσα που αν μη τι άλλο δεν μπορεί να παραπονεθεί για έλλειψη επιλογών. 

Παγκάκι 
Γ. Ολυμπίου 17-19, τηλ: 213 0009927

Η κολεκτίβα που άνοιξε αυτό το παρεΐστικο καφενείο στον πεζόδρομου της Ολυμπίου συνεχίζει να σερβίρει φθηνό καφέ, ουζάκι και μεζέδες, επιδεικνύοντας ιδιαίτερη αδυναμία στα προϊόντα fair trade – ακόμη και οι μουσικές που ακούγονται ανήκουν στο public domain ή αποτελούν ανεξάρτητες παραγωγές. Ο καφές στοιχίζει λιγότερο από 2€ (ο φρέντο εσπρέσο 1,80€), το ποτήρι κρασί 1,50€, οι μπύρες από 2€ και ο ακριβότερος μεζές στοιχίζει 5€. Δεν αποκλείεται να πετύχετε κάποια live βραδιά με ρεμπέτικα τραγούδια. 

Ο Μπαμπάς 
Φαλήρου 53, τηλ. 215 5505565

Ατμόσφαιρα νοσταλγικού καφενείου που παντρεύεται με μοντέρνο design θα συναντήσετε στου Μπαμπά, μια ανάσα από το μετρό του Φιξ. Στα τραπεζάκια του, είτε στην ζεστή φωτεινή σάλα είτε στο πλακόστρωτο, θα απολαύσετε καφέ από το πρωί αλλά και φθηνά ποτά αργότερα (5€ για το ποτό και από 2,50€ για τις μπύρες) μαζί με μερικά νόστιμα πιάτα ημέρας και μεζέδες. Αυτή την περίοδο για παράδειγμα συναντήσαμε προσφορά ενός μπουκαλιού κρασί μαζί με συνοδευτικούς μεζέδες στα 13€. Οι μουσικές κινούνται σε rock’n’roll, εναλλακτικά ροκ και «μαύρα» μονοπάτια, ενώ συχνά-πυκνά στον χώρο του Μπαμπά φιλοξενούνται και ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας. 

Monsieur Barbu 
Φαλήρου 59, τηλ.: 210 9247555

Τον «μουσάτο κύριο» τον αγαπάμε για πολλούς λόγους: Για τις μεγάλες τζαμαρίες που μας επιτρέπουν το χάζι στους δρόμους της γειτονιάς. Για την φιλική ατμόσφαιρα που ενδείκνυται για πρωινό καφέ και διάβασμα, για μεσημεριανό κρασάκι και προσεγμένα tapas το μεσημέρι και για κοκτέιλ με ρομαντική διάθεση και οικονομικές τιμές το βράδυ (6€ για τα ποτά, περί τα 8€ για τα κοκτέιλ). Εξαιρετικές είναι και οι σπιτικές συνταγές για λεμονάδα με πιπερόριζα και βυσσινάδα. 

Του Ονείρου
Βεΐκου 84, Κουκάκι, τηλ: 215 5103341

Ένας cozy, χαριτωμένος χώρος μας φιλοξενεί για καφέ, ζεστά κουλουράκια από το πρωί και για ατελείωτο οινόμελο, ρακόμελο και άλλα αποστάγματα με αμοργιανή συνταγή όλη την υπόλοιπη ημέρα. Πιάνουμε θέση στα τραπεζάκια κάτω από τους μαυροπίνακες και τις ρετρό αφίσες και απολαμβάνουμε την παρεΐστικη ατμόσφαιρα (που συνοδεύεται συχνά από ακουστικά live με κιθάρες) σε τιμές που κυμαίνονται στα 6,50€ ανά «καραφάκι». 

Κρίκος 
Γενναίου Κολοκοτρώνη 49, τηλ: 210 9210060

Εκεί που το Κουκάκι συναντά τα Πετράλωνα, η συνεργατική παρέα του Κρίκου έστησε ένα φωτεινό μοντέρνο καφενείο στην ήσυχη και φωτεινή γωνιά απέναντι από το πάρκο της περιοχής και μας σερβίρει εξαιρετική σπιτική λεμονάδα με ginger, φθηνό καφέ, αλλά και κρασί ή ρακές που συνοδεύουμε με ωραιότατα πιάτα ημέρας ή ποικιλίες μεζέδων – τα κεφτεδάκια και οι πατατούλες φούρνου είναι πάντα εγγυημένη επιλογή. Αν έχουμε όρεξη για επιτραπέζια, για prive συζητήσεις ή για διάβασμα, καθόμαστε στην πιο μικρή αίθουσα με τον άνετο καναπέ. Διαφορετικά, οι ξύλινοι πάγκοι και τα τραπεζάκια μπροστά στην τζαμαρία είναι ιδανικά για χάζι στο παρκάκι. Σημειώστε ότι ο καφές στοιχίζει ως 2,50€ και το ποτό 5€. 

Συγγρουόμενο 
Φαλήρου 57, τηλ: 2109227270

Ναι, πρόκειται για άλλη μία κολεκτίβα – προφανώς, οι παρέες έχουν αδυναμία στο Κουκάκι – η οποία απλώνει τραπεζάκια στον πεζόδρομο και μας προσφέρει καφέ ή τσάι αλληλέγγυου εμπορίου, ρακές, τσίπουρο και κρασί με μεζέδες από μικρούς έλληνες παραγωγούς, ενώ τα βράδια διοργανώνει τακτικά live με παραδοσιακούς ή ρεμπέτικους ήχους. Στα συν, φυσικά, οι πολύ χαμηλές τιμές – οι μπύρες ξεκινούν από τα 2€, οι καφέδες από τα 1,20€ και οι ρακές από τα 2€. 

Η Αυλή 
Γ. Ολυμπίου 4, τηλ: 2114051412

Πολύχρωμη και χαριτωμένη, η Αυλή προσφέρει ατμόσφαιρα καφενείου, με καφέ συνοδεία σπιτικού γλυκού από το πρωί, ουζάκι και ρακόμελο με homemade ποικιλίες από το μεσημέρι και δροσερά, πάφθηνα κοκτέιλ (στα 6€) αργότερα το βράδυ. Από τους μεζέδες, μην αμελήσετε να δοκιμάστε το μπεκρή μεζέ και την τηγανιά. 

Ασύμμετρο 
Γ. Ολυμπίου 14, τηλ: 2130303981

Ένα «ασύμμετρο» café bar άνοιξε τις πόρτες του στον ολοζώντανο πεζόδρομο της Ολυμπίου, με ένα μικρό και ατμοσφαιρικό χώρο αλλά και τραπεζάκια με ψάθινες καρέκλες στο πλακόστρωτο. Εδώ θα απολαύσετε τον συνδυασμό καφέ και εφημερίδα από νωρίς, ενώ θα συνεχίσετε με φθηνές μπύρες, ουζάκι αλλά και έντεχνα live, όπως αυτό που προγραμματίζεται για τις 21/10 στις 21.30. 

Παντιέρα 
Γ. Ολυμπίου 2, τηλ: 2109220151

Στο φιλόξενο ρακάδικο του ίδιου πεζόδρομου θα απολαύσετε καφέ από 1,50 ως 3€, φθηνές ρακές με ελληνικούς μεζέδες – της γης και της θάλασσας – και αδυναμία στις κρητικές γεύσεις. Οι μεζέδες κυμαίνονται μεταξύ 1,50 και 5€ ενώ οι μουσικές κινούνται σε έντεχνους τόνους, χωρίς να λείπουν τα αυτοσχέδια unplugged live. 

Pulp 
Βεΐκου 5, τηλ: 2114069835
Κλασική κι αγαπημένη, η μπυραρία με την αδυναμία στις τσέχικες ετικέτες μας σερβίρει μπύρα με τον… κουβά (έως και 2 λίτρα) χωρίς να επιβαρύνει το πορτοφόλι μας (τα ποτήρια ξεκινούν από τα 3€. Οι μουσικές κινούνται σε alternative μονοπάτια, ενώ δεν λείπουν και οι ποικιλίες με λουκάνικα και τυριά για να συνοδεύσετε την μπυροκατάνυξη.

Περισσότερα γευστικά highlights:



Στο Guarantee (Βεΐκου 41) θα δοκιμάσετε τα θρυλικότερα σάντουιτς της περιοχής, με ψωμί καμπαγιού, σαλάμι καλαβρίας και καραμελωμένα κρεμμύδια. 
Στις «Δυο Δεκάρες η Οκά» (Δημητρακοπούλου 29 και Ζίννη) θα φάτε εξαιρετική ομελέτα και ελληνικούς μεζέδες σε ατμόσφαιρα παρεΐστικου μεζεδοπωλείου με καρό τραπεζομάντιλα αλλά και ψηλούς πάγκους. 
Στο Mystic Pizza (Ολυμπίου 2) θα δοκιμάσετε «μυστικές» ιταλικές συνταγές με βιολογική κάνναβη και άλλα ιδιαίτερα υλικά. 
Στην Μικρή Βενετία (Γ. Ολυμπίου 15) θα γευθείτε εξαιρετικό ριζότο με μαστίχα Χίου και κοτόπουλο, σιουφηχτά ζυμαρικά και άλλες ελληνικές γεύσεις που σερβίρονται στη ζεστή σάλα, στο πατάρι αλλά και στον πεζόδρομο. 
Στην Καμπάνα (Πετμεζά 5) θα απολαύσετε μαγειρευτό φαγητό σε ανεπιτήδευτο περιβάλλον παλιού νοσταλγικού οινομαγειρείου με πολύ οικονομικές τιμές (πλήρες γεύμα με 10€ κατ’ άτομο) – σημειώστε ότι λειτουργεί ως τις 20.00.
Στο Μαεργειό (Φαλήρου 49) οι μαμαδίσιες γεύσεις έχουν την τιμητική τους – μη χάσετε το κοτόπουλου με πατάτες φούρνου ή τα φοβερά γεμιστά. 
Στο Κουκί (Ολυμπίου 5) θα δοκιμάσετε υπέροχη τοστάδα συνδυασμένη με υπέροχη ρακή ή και καλοφτιαγμένα μοχίτο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v