9 στέκια για καφέ και ποτό στα Δυτικά Προάστια

Καφέδες και cupcakes, σπιτικές λεμονάδες και πειραγμένα μοχίτο, sangria και tapas, επιτραπέζια και ωραίες μουσικές σε εννιά ψαγμένες διευθύνσεις στα Δυτικά Προάστια.
9 στέκια για καφέ και ποτό στα Δυτικά Προάστια
του Γιώργου Κόκουβα

Επισκεφθήκαμε τα δυτικά προάστια για ποτό και φαγητό. Τριγυρίσαμε στις πιάτσες της Πετρούπολης για καφέ αλλά και τσιμπολόγημα. Και τώρα, επιστρέφουμε στην αθηναϊκή Δύση, για να «ξετρυπώσουμε» ακόμα περισσότερα ενδιαφέροντα στέκια, που ξεφύτρωσαν από το Αιγάλεω ως το Μπουρνάζι και από την Αγία Βαρβάρα ως τα Σεπόλια αποδεικνύοντας ότι κάθε άλλο παρά στατική και αδιάφορη είναι η «σκηνή» των προαστίων. 

Mind the Cup 
Αιμίλιου Βεάκη 29, Περιστέρι, τηλ: 210 5776010

Η γνωστή αμερικανική ιστοσελίδα Buzzfeed το συμπεριέλαβε ανάμεσα στα πιο ενδιαφέροντα μέρη για καφέ στον κόσμο, δικαιώνοντας την επιλογή κατοίκων της περιοχής (και όχι μόνο) που συρρέουν στα τραπεζάκια του άνετου πεζοδρομίου, κάτω από τα δέντρα και ανάμεσα στα παρτέρια της Βεάκη, για να απολαύσουν τον καφέ τους στο πλέον hip στέκι του Περιστερίου. Ιδιαίτερα ενδιαφέρον, αν και μάλλον μικρό, το εσωτερικό του café, με την βιομηχανική αισθητική, την κούνια που αντικαθιστά τις καρέκλες και την καλαίσθητη διακόσμηση. Εδώ απολαμβάνουμε καβουρδισμένο καφέ από επιλεγμένες φάρμες, αλλά και δροσιστικά κοκτέιλ πιο αργά, όπως το vintage zombie και το daiquiri ροδάκινο. 

Cap Cap 
Πανόρμου 26, Αιγάλεω, τηλ: 2105904116

Κρυμμένο σε μια ήσυχη πλευρά της αιγαλεώτικης Πανόρμου, το Cap Cap μοιάζει με τα μαγικά περάσματα των παραμυθιών: Θέλει λίγο ψάξιμο για να το εντοπίσεις, αλλά περνώντας το κατώφλι του, αποζημιώνεσαι με την είσοδο σε έναν μαγικό κόσμο. Βρίσκεσαι μπροστά σε δύο ορόφους γεμάτους ήρωες από παραμύθια, φιγούρες από την Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων και τον Χάρι Πότερ και τραπέζια στα οποία προσγειώνονται συγκλονιστικά γλυκά, cupcakes, τάρτες, κέικ με γεύσεις και διακόσμηση εμπνευσμένα από το σύμπαν των μύθων. Τα απολαμβάνουμε μαζί με χαριποτερική βουτυρόμπυρα ή μαγικά «φίλτρα» και ελπίζουμε κρυφά πως μέσα στις «μαγικές» ιδιότητές τους είναι και το να φύγουμε από το μαγαζί χωρίς να έχουμε βάλει… δύο κιλά. 

Qahwa 
Μάρκου Μπότσαρη 1, Αιγάλεω, τηλ: 210 5695933

Εξαιρετική αισθητική, υπέροχοι καφέδες, μπόλικο μεράκι. Με αυτά τα συστατικά, το Qahwa (προφέρεται «κάφα») έστησε έναν χώρο με προσωπικότητα στον πεζόδρομο της οδού Μπότσαρη, όπου τα specialty coffees με ψαγμένα blends και σημασία στην παραμικρή λεπτομέρεια των κόκκων έχουν την τιμητική τους. Καθόμαστε στα καναπεδάκια, ανάμεσα σε vintage έπιπλα και διακοσμητικά και κάτω από ρουστίκ φωτιστικά, και απολαμβάνουμε καφέδες από όλο τον κόσμο με ιδιαίτερες γεύσεις και επιγεύσεις. Μία από τις τελευταίες «αφίξεις» για παράδειγμα είναι το Sweet Burundi Natural με γεύση bluberry και επίγευση σοκολάτας γάλακτος. Τις ημέρες με ήλιο, πιάνουμε το τραπεζάκι στην μίνι αυλίτσα, και δοκιμάζουμε και κάποια από τα γλυκά ημέρας, τα muffins ή την πάστα φλώρα που ξεφουρνίζεται. Φεύγοντας, παίρνουμε και πακέτο καφέ για το σπίτι. 

The Claξons 
Μάρκου Μπότσαρη 23 και Γρηγορίου Κυδωνιών 9, Αιγάλεω, τηλ: 2105988600

Παλιά φλιπεράκια, σιδερένια φωτιστικά, διάσπαρτα κλάξον (το φετίχ του μαγαζιού όπως μαρτυρά και το όνομά του), vintage καναπέδες στην ζεστή σάλα και πολύχρωμες καρεκλίτσες στην αυλή δημιουργούν το happy retro σκηνικό του Claξons. Εδώ καθόμαστε από το πρωί για οικονομικό καφεδάκι (2,60€), συγκλονιστική σπιτική λεμονάδα ή γρανίτα με μαστίχα και επιτραπέζια παιχνίδια μέχρι αργά για ποτά (6€) και μπύρες (από 3€) με μικρά μεζεδάκια. Χαριτωμένη νοσταλγική λεπτομέρεια: Το μίνι… σεμεδάκι αντί για σουβέρ για τον καφέ ή τα κοκτέιλ μας. 

Manor House 
Αιμ. Βεάκη 36, τηλ: 2105744060

Ένα από τα καλύτερα στέκια στον πολυσύχναστο πεζόδρομο της Βεάκη, το Manor House δεν φοβάται τους πειραματισμούς και τις πρωτοτυπίες: Δοκιμάζει διαφορετικά χαρμάνια καφέ (ζητήστε τον κοσταρικανό καφέ), φτιάχνει μοριακά κοκτέιλ, κρεμά ποδήλατα στους τοίχους, διαθέτει iPad για να τσεκάρετε τα mail σας αν χρειαστεί, και προβάλλει ταινίες στον τοίχο της απέναντι πολυκατοικίας για να κάνετε χάζι. Αγαπημένο σημείο, φυσικά, η όμορφη ταράτσα, όπου μπορούμε όταν το επιτρέπει ο καιρός να απολαύσουμε όλα τα παραπάνω μαζί. 

XOM 
Κρέοντος 119, Σεπόλια, τηλ: 2105131331

Το «XOM drinkeatcafe», λίγα βήματα από το μετρό των Σεπολίων, ποντάρει στο γνωστό κι αγαπημένο industrial design με πολύ προσεγμένες διακοσμητικές πινελιές και έχει κάτι για όλες τις ώρες: Από τις 8.00 το πρωί ξεκινά με καφεδάκι και πρωινό με φρεσκοφουρνισμένα αρτοσκευάσματα, από τις 14.00 παίρνει «μπρος» και η κουζίνα με πειραγμένες μεσογειακές γεύσεις για τσιμπολόγημα και αργότερα σερβίρει από ρακί και οινόμελο μέχρι μπύρες και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ. 

Cups Specialty Cafe 
25ης Μαρτίου 102, Πετρούπολη, τηλ: 210 5019559

Στον ζεστό, παρεΐστικο εσωτερικό χώρο του Cups και στα όμορφα τραπεζάκια της «αυλής» του, η Πετρούπολη μαθαίνει τα μυστικά του καφέ, δοκιμάζοντας διαφορετικά blends, ποικιλίες με ιδιαίτερες ζυμώσεις, εσπρέσο από χειροκίνητο μηχανή και μονοποικιλιακά χαρμάνια υψηλής ποιότητας. Και όχι μόνο: Θα βρείτε 12 διαφορετικές γεύσεις τσαγιού, εξαιρετική ζεστή σοκολάτα, και αργότερα το βράδυ προσεγμένα κοκτέιλ – ξεχωρίζει το mojito και το γενναιόδωρο zombie σερβιρισμένο σε ποτήρι υπερπαραγωγή. 

Rails 
Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Περιστέρι, τηλ: 2105728137

Μια ανάσα από τον σταθμό του μετρό στον Άγιο Αντώνιο, το Rails αποτελεί μία ωραιότατη επιλογή για after work ποτάκι ή για χαλαρό καφεδάκι όλες τις ώρες της ημέρας. Διαμορφωμένο με την αισθητική αμερικάνικου deli, το μπαρ προσφέρει πέρα από καφέ ή ποτό και γευστικά σνακ για να τσιμπολογήσετε. Αν πάλι πεινάτε περισσότερο, η μεγάλη βεράντα του πρώτου ορόφου έχει μεταμορφωθεί σε μεζεδοπωλείο με το όνομα «Κάρβουνο», όπου θα απολαύσετε από ζουμερά καλαμάκια και τυλιχτά, μέχρι ανατολίτικα κασερλί κεμπάπ και σις μοσχάρι, σε τιμές… σουβλατζίδικου (από 2€ τα τυλιχτά και από 7€ οι μερίδες). 

P.A.G.E. Café 
25ης Μαρτίου 88, Πετρούπολη, τηλ: 210 5020599

Άνετα καναπεδάκια, μικρά χαριτωμένα τραπέζια, μια όμορφη «βεράντα», ρετρό πλακάκια στο πάτωμα και υπέροχα βαζάκια που κάνουν τα ροφήματα να μοιάζουν ακόμη πιο λαχταριστά. Αυτά θα συναντήσετε στο P.A.G.E. της Πετρούπολης, που σερβίρει καφέ, εκπληκτική σπιτική λεμονάδα και αργότερα φοβερή λευκή sangria και κοκτέιλ… να τα φας στο ποτήρι (δοκιμάστε το lemon pie). Στα συν, τα tapas που καταφθάνουν με κάθε ποτό σερβιρισμένα σε… πλακάκι.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v