Δωρεάν βόλτες πολιτισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Η Ελλάδα γιορτάζει τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς» και εμείς συγκεντρώνουμε επτά δωρεάν εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να τις τιμήσουμε.
Δωρεάν βόλτες πολιτισμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
του Γιώργου Κόκουβα

Το τελευταίο τριήμερο κάθε Σεπτεμβρίου, η Ευρώπη γιορτάζει τις «Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Είναι ένας τρόπος να «ξαναδούμε» τους θησαυρούς που κρύβει ο πολιτισμός κάθε χώρας και να γεμίσουμε ένα σαββατοκύριακο με δράσεις, επισκέψεις σε μουσεία και δωρεάν εργαστήρια, εγκαινιάζοντας την νέα σεζόν με την απαραίτητη δόση τέχνης και γνώσης.

Για να πάρετε κι εσείς αυτή την απαραίτητη δόση, συγκεντρώνουμε παρακάτω τις εκδηλώσεις των ελληνικών μουσείων, που οργανώνονται φέτος από επτά διαφορετικούς φορείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αποτελούν πρώτης τάξης ευκαιρία για δωρεάν πολιτιστικές βόλτες για όλη την οικογένεια.

Οι εκδηλώσεις της Αθήνας

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο 
Πατησίων 44, τηλ: 2132144800

Με διανομή ενός δωρεάν εκπαιδευτικού οδηγού αλλά και με μια σειρά εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους γιορτάζει φέτος το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, που για το 2014 φέρουν τον γενικό τίτλο «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

Οι δράσεις/εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Σεπτεμβρίου και είναι οι εξής:
-Διάθεση του οδηγού «Αναζητώντας διαφορετικά πρόσωπα του χρόνου», που θα βοηθάει τους επισκέπτες να εντοπίσουν ειδικά εκθέματα μέσα στους χώρους του μουσείου. Τα εκθέματα αυτά αποκαλύπτουν διαφορετικές διαστάσεις του χρόνου και του τρόπου που τον εκλαμβάνει και τον αντιμετωπίζει ο άνθρωπος.
-Ποικιλόμυθε Χρόνε – Γενεαλογίες και άλλοι Μύθοι: Με αυτόν τον τίτλο, οργανώνεται δρώμενο αρχαιοελληνικού λόγου στο αίθριο του Μουσείο. Το Θέατρο ΟΨ «πειραματίζεται» με τη Θεογονία του Ησίοδου, διαπλέκοντας τον αρχαίο και τον νέο ελληνικό λόγο σε τέσσερα θεματικά μέρη: ο Χρόνος ως θεϊκή αρχή του τραγουδιού και του λόγου, ως κοσμογονική αρχή των όντων, ως θεογονική αρχή των γενών και ως Μυθικό Πρόσωπο. Το δρώμενο ερμηνεύει χορικό σύνολο ηθοποιών σε διδασκαλία Κατερίνας Παπαϊακώβου. Θα διεξαχθεί την Παρασκευή 26/9 και το Σάββατο 27/9, στις 11:30.
-Μουσικό Ταξίδι στον Χρόνο: Στην αίθουσα του Βωμού, θα παρουσιαστούν έργα των Μπαχ, Χέντελ, Σούμαν, Μπραμς, Σαιν-Σανς και Αλμπένιθ, με τους Γιάννη Γεωργιάδη και Νίκο Πυλαρινό στο βιολί και την Μαριλίνα Τζελέπη στο πιάνο. Η μουσική εκδήλωση θα διεξαχθεί την Παρασκευή 26/9 στις 18.30, ενώ η είσοδος θα γίνει με δελτία προτεραιότητας που θα δίνονται μετά τις 18.00.
-Εκδηλώσεις για τα παιδιά: Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων γίνεται η αφορμή για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Χρόνος, Μύθος και Επιστήμη» για μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Παρασκευή 26/9), ενώ ολόκληρο το τριήμερο θα «τρέχει» Κυνήγι Θησαυρού με την βοήθεια εκπαιδευτικού φυλλαδίου, που θα βοηθήσει τα παιδιά και τους γονείς τους να ανακαλύψουν τα διαφορετικά πρόσωπα του χρόνου ψάχνοντας τα εκθέματα του Μουσείου. 

Μουσείο Φωταερίου 
Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100, Γκάζι, είσοδος από την οδό Περσεφόνης

Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου στο Γκάζι γιορτάζει της Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς με δωρεάν είσοδο για όλους το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, εναρμονίζει το πρόγραμμά του με τη φετινή θεματική του εορτασμού («τα πρόσωπα του χρόνου»), διοργανώνοντας ενδιαφέρουσες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.
-Δωρεάν δράσεις για παιδιά: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά 7-11 ετών ετοιμάζει το Μουσείο, με τίτλο «Μικροί εργάτες εκπαιδεύονται». Τα παιδιά θα έχουν την ευκαρία να «εργαστούν» στο εργοστάσιο φωταερίου, να μάθουν για την γραμμή παραγωγής και να συμβάλουν στην παραγωγή ενέργειας μέσα από παιχνίδια ρόλων. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στον χώρο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, από τις 11.00 ως τις 12.30.
-Δράσεις για ενήλικες: Για τους μεγάλους επισκέπτες του μουσείου, θα προσφέρεται θεματική ξενάγηση στο εργοστάσιο, εστιάζοντας στους ανθρώπους που συνέδεσαν τις ζωές τους με την ιστορία του. Επιχειρηματίες, πολιτικοί, εφευρέτες, μηχανικοί, εργάτες και κάτοικοι της περιοχής που σχετίστηκαν με το περίφημο «Γκάζι» θα αποτελέσουν το αντικείμενο όχι μόνο της ξενάγησης αλλά και προβολών αρχειακού υλικού από τις 10.00 ως τις 18.00 το Σάββατο (κτίριο Νέου Υδαταερίου). Η θεματική ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί τις ώρες 13.00-14.00. Οι τηλεφωνικές κρατήσεις είναι απαραίτητες στο 2103475535. 

Μουσείο Ηρακλειδών 
Ηρακλειδών 16, Θησείο, τηλ: 2103461981
«Ο Χρόνος στην Τέχνη και η Τέχνη του Χρόνου». Με αυτή την προσέγγιση συμμετέχει το ιδιαίτερο Μουσείο Ηρακλειδών στον ομώνυμο πεζόδρομο του Θησείου στην φετινή θεματική των Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Οι δράσεις που ετοιμάζει περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους. Συγκεκριμένα, έχουν προγραμμτιστεί:
-Εικαστικό εργαστήρι ενηλίκων με τίτλο «Ιχνηλατώντας τον Χρόνο στις εικαστικές τέχνες», που θα υλοποιήσουν οι ιστορικός τέχνης και ερευνήτρια οπτικής Ανθρωπολογίας Ειρήνη Χρυσοχέρη και η σκηνοθέτης-εμψυχώτρια Μαρίνα Βίλλου. Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στις 18.00.
-Εργαστήρι για παιδιά με τίτλο «Μετρώντας τον Χρόνο στην Αρχαιότητα», που απευθύνεται σε παιδιά Δ’ έως και ΣΤ’ Δημοτικού και θα υλοποιήσει η μαθηματικός Εύη Κανέλλου την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου στις 12.00.
Λόγω του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων στα παραπάνω δωρεάν εργαστήρια, θεωρείται απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση.

Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη 

Μουσείο Κινηματογράφου 
Αποθήκη Α’, Λιμάνι, τηλ. 2310-508398

Το Μουσείο Κινηματογράφου και η συστεγαζόμενη Ταινιοθήκη της Θεσσαλονίκης συμμετέχουν στους εορτασμούς με δράσεις κινηματογραφικού περιεχομένου και προβολές για παιδιά και ενήλικες. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθούν τα εξής προγράμματα:
-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης βασισμένο σε αποσπάσματα της ταινίας Χιροσίμα Αγάπη μου του Αλέν Ρενέ, έργο σταθμό όχι μόνο για το σινεμά, αλλά και για την μελέτη του χρόνου και της μνήμης. Η δράση θα είναι εστιασμένο στις τεχνικές του μοντάζ, ώστε να αντιληφθούν οι μαθητές την δύναμη του φιλμικού χρόνου μέσα από ένα παιχνίδι έμπνευσης και παρατηρητικότητας. Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26/9.
-Προβολή ντοκιμαντέρ, και συγκεκριμένα των ταινιών «Όλη η μνήμη του κόσμου» και «Νύχτα και Καταχνιά» και πάλι του Αλέν Ρενέ (Σάββατο 27 και Κυριακή 28/9).
Σημειώστε ότι η είσοδος στο μουσείο όλο το τριήμερο θα είναι ελεύθερη – ώρες λειτουργίας: Παρασκευή 9.00-19.00 και Σαββατοκύριακο 11.00-19.00. 

Βυζαντινό Μουσείο 
Λεωφόρος Στρατού 2, τηλ: 2313306400

Δωρεάν είσοδος, θεματικές ξεναγήσεις και επιλεγμένα αντικείμενα που σκιαγραφούν την παρουσία του χρόνου στην βυζαντινή Ιστορία περιλαμβάνονται στους εορτασμούς. Συγκεκριμένα, το τριήμερο θα πραγματοποιηθούν οι εξής δράσεις:
-Διάθεση φυλλαδίου θεματικής επίσκεψης: Με τίτλο «Τα πρόσωπα του Χρόνου: Μετρώντας τον Χρόνο στο Βυζάντιο», αυτός ο οδηγός θα σας καθοδηγήσει προς επιλεγμένα εκθέματα τα οποία σχετίζονται με την θεματική.
-Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές ΣΤ’ Δημοτικού ή Α’ Γυμνασιού, με τίτλο «Αλλοτινά και τωρινά πρόσωπα του χρόνου» (Παρασκευή 26/9 στις 9.00 και στις 10.30).
-Θεματικές ξεναγήσεις για ενήλικες: Οι αρχαιολόγοι του Μουσείου θα σας ξεναγήσουν στα εκθέματα του μουσείου μέσα από μια βόλτα στον χρόνο, πίσω στην βυζαντινή εποχή (Παρασκευή ως Κυριακή, 11.00-12.00).
-Δωρεάν είσοδος στο Μουσείο το Σάββατο και την Κυριακή 27 και 28 Σεπτεμβρίου
Σημειώστε πως για την συμμετοχή στα προγράμματα απαιτείται έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στα τηλέφωνα 2313306476 και 2313306403. 

Μουσείο Αρχαίας Αγοράς 
Στην Αρχαία Αγορά της πόλης, την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου οργανώνεται δράση για παιδιά 10-12 ετών και τις οικογένειές τους, και συγκεκριμένα διαδραστική εξιστόρηση χαρακτηριστικών σταθμών του κύκλου ζωής στην αρχαιότητα. Με προβολές, οπτικό υλικό και μυθολογικές ιστορίες σχετικά με τον κύκλο της ζωής, τα παιδιά θα περιηγηθούν στην νέα περιοδική έκθεση για τους νέους στην αρχαία Μακεδονία. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 2310801402 – ώρες εργαστηρίου 10.00 και 11.30. 

Αρχαιολογικός χώρος Ολύνθου 
Αφορμή για μια μίνι εξόρμηση στην Χαλκιδική, η εκδήλωση που οργανώνει η ΙΣΤ’ Εφορία Αρχαιοτήτων στον αρχαιολογικό χώρο της Ολύνθου απευθύνεται σε μαθητές Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού και περιλαμβάνει βιωματική περιήγηση στην αρχαία πόλη της Ολύνθου, διανθισμένη με ένα ωραίο κυνήγι θησαυρού. Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί και εδώ η διαδραστική εξιστόρηση των σταθμών του κύκλου της ζωής, καθώς και θεατρικό δρώμενο από την θεατρικό ομάδα Θέσπις, που θα «ζωντανέψει» μια φανταστική σκηνή ιδιωτικού βίου σε έναν αρχαίο γυναικωνίτη. Η δράση είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 28/9, ώρες 10.00 και 11.30.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v