Μπαρ στα Πετράλωνα: Οι διευθύνσεις του κεφιού

Τσουγκρίζουμε χρωματιστά κοκτέιλ σε κουκλίστικες αυλές και φτιάχνουμε τον… αλκοολούχο χάρτη των Πετραλώνων, με παλιές αγάπες και ολοκαίνουριες αφίξεις.
Μπαρ στα Πετράλωνα: Οι διευθύνσεις του κεφιού
της Ηρώς Κουνάδη

Στην απόλυτα μποέμ γειτονιά των μεζεδοπωλείων, των νέο-καφενείων και των τσιπουράδικων, δεν μπορούσες να μην παρατηρήσεις –μέχρι και πριν από λίγο καιρό– την εμφανή έλλειψη των μπαρ που έλαμπαν διά της απουσίας τους. Μόνη η Βραζιλιάνα έκανε την διαφορά στην πλατεία, κι από εκεί και πέρα το χάος, με εξαίρεση ίσως μία-δύο διευθύνσεις για «μυημένους» στα Κάτω Πετράλωνα. Τώρα που το σκηνικό αρχίζει να αλλάζει, ξεκινήσαμε για μια μεγάλη βόλτα στα νέα αγαπημένα μας στέκια, αλλά και στις παλιές σταθερές αξίες που συνθέτουν όλα μαζί τον… αλκοολούχο χάρτη των Πετραλώνων. Απολαύστε υπεύθυνα. 

Κύριος Χου 
Υπερίωνος 1 και Δημοφώντος, Άνω Πετράλωνα

Άνοιξε τον χορό των αφίξεων πριν από λίγους μήνες, και κέρδισε αμέσως μια θέση στην καρδιά μας και στη λίστα με τα αγαπημένα μας αθηναϊκά μπαράκια. Στεγάζεται σε ένα κουκλίστικο νεοκλασικό, με μια ακόμα πιο κουκλίστικη αυλίτσα στολισμένη με σιδερένιες καρέκλες και μαρμάρινα τραπεζάκια καφενείου. Και σα να μην έφταναν αυτά, μας σερβίρει και εξαιρετικά κοκτέιλ, ανάμεσα στα οποία το Grandpa’s με τσίπουρο, πικραμύγδαλο και γλυκό κυδώνι και το Deep Purple, με λευκό κρασί, μαστίχα, πικραμύγδαλο και άγριο μύρτιλο. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 7-8€.

Βραζιλιάνα
Αρκαδών 4, Πλ. Μερκούρη, Άνω Πετράλωνα

Η κλασικότερη των κλασικών αξιών στα Άνω Πετράλωνα, η Βραζιλιάνα είναι το freestyle μπαράκι… από το οποίο ξεκίνησαν όλα. Εδώ δεν θα έρθετε για να δοκιμάσετε περίπλοκα κοκτέιλ και ψαγμένες συνταγές, αλλά για χαλαρό καφεδάκι με επιτραπέζια από νωρίς και φθηνά ποτά (στα 5€) αργότερα. Τα δύο χρωματιστά δωματιάκια της διακοσμούνται από ζωγραφιές στον τοίχο, ξύλινα έπιπλα, αταίριαστα μαξιλαράκια, μουσαμάδες με ζωγραφιστά φρουτάκια και λουλούδια να καλύπτουν τα τραπέζια. Η μουσική δεν παίζει πολύ δυνατά, παίζει όμως απ’ όλα: λίγο reggae, λίγο soul, λίγο ethnic, λίγο upbeat και λίγο… από τη διάθεση της ημέρας. 

Σπιρτόκουτο 
Κειριαδών 15, Κάτω Πετράλωνα

Παραμένει εδώ και χρόνια η πιο αγαπημένη μας διεύθυνση στα Κάτω Πετράλωνα. Φέτος, μάλιστα, που μεγάλωσε κι ομόρφυνε, έβγαλε και τραπεζάκια έξω και μας έδωσε άλλη μια αφορμή να το ξαναγαπήσουμε. Σταθερές αξίες παραμένουν τα εξαιρετικά και γενναιόδωρα κοκτέιλ του, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 6€ (στα 5€ το απλό ποτό) και οι μουσικές του που ροκίζουν, αλλά αγαπούν και τα indie περάσματα και τα κινηματογραφικά soundtracks. Εξαιρετική αφορμή για κουβέντα, η χειροποίητη διακόσμηση που περιλαμβάνει τοιχογραφίες από τα video games των παιδικών μας χρόνων, χειρόγραφες αφιερώσεις και κολλάζ από… σπιρτόκουτα. Έχει και επιτραπέζια, για τους λάτρεις του σπορ.

Λόλα
Κειριαδών 11, Κάτω Πετράλωνα

Ένα ακόμα στέκι στον ήσυχο δρόμο των Κάτω Πετραλώνων απλώνει τραπεζάκια στον παρακείμενο πεζόδρομο και σερβίρει φτηνά ποτά (στα 5€). Παρεΐστικη ατμόσφαιρα που εντείνεται από τα μεγάλα τραπέζια τα οποία ενώνουν τις παρέες, βιομηχανικό σκηνικό στα ενδότερα και μουσικές που κινούνται σε jazz και funk μονοπάτια είναι τα δυνατά χαρτιά της «Λόλας». 

Μπάμπουρας 
Δημοφώντος 43, Άνω Πετράλωνα

Υβρίδιο ανάμεσα σε νέο-καφενείο (από εκείνα με τα μεζεδάκια) και ποτάδικο, ο Μπάμπουρας σερβίρει ουζάκι με μεζέ, αλλά και ποτό (στα 5€) σε ένα περιβάλλον όπου το industrial ύφος συναντά το μωσαϊκό στο πάτωμα, ο μισός τοίχος καλύπτεται από πλακάκια ζωγραφισμένα με stencil και ο άλλος μισός από «γυμνό» βιομηχανικό μπετό. Τη μία πλευρά του εσωτερικού του χώρου καταλαμβάνουν ψάθινες καρέκλες καφενείου και μεγάλα παρεΐστικα τραπέζια, και την άλλη ψηλά σκαμπό στην μπάρα. Οι μουσικές κινούνται με την ίδια ευκολία από την hip hop και την R’n’B στην funk και την electro. 

Επί της Δεξαμενής 
Ιολάου 29 & Δεξαμενής 1, Άνω Πετράλωνα

Η τελευταία άφιξη των Άνω Πετραλώνων είναι ένα πανέμορφο μπαράκι με βερολινέζικο αέρα, το οποίο βγάζει και τραπεζάκια έξω στο όμορφο μπαλκόνι του και μας σερβίρει καφεδάκι από νωρίς, καθαρά ποτά στα 5€ και φανταστικά κοκτέιλ –δοκιμάστε οπωσδήποτε το… τσιπουράτο Παν.Τσιμπ., θα μας θυμηθείτε. Οι μουσικές κινούνται στα funk, jazz και soul μονοπάτια που επιβάλλει η τάση των ημερών. 

Κλουβί 
Κυδαντινών και Δημοφώντος 57, Άνω Πετράλωνα

Μετράει ήδη πέντε χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στη γειτονιά, πράγμα που το καθιστά ένα από τα πρώτα μπαράκια που μας έρχονται στο μυαλό όταν μιλάμε για τα Άνω Πετράλωνα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι αναπαύεται στις δάφνες του –τουναντίον: Προσκεκλημένοι DJs αναλαμβάνουν τα decks για να φτιάξουν ατμόσφαιρα καθημερινά, και νέα κοκτέιλ εμπλουτίζουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα τον κατάλογό του. Το απλό ποτό κοστίζει 6€, τα δε κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8€.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v