5 ιδέες εξόδου για θερινό σινεμά και ποτό

Πέντε φρέσκες προτάσεις για να απολαύσετε ωραίες ταινίες στα αθηναϊκά θερινά σινεμά και να συνεχίσετε με δροσιστικό ποτό στα πιο καλοκαιρινά και οικονομικά στέκια.
5 ιδέες εξόδου για θερινό σινεμά και ποτό
του Γιώργου Κόκουβα

Δεν είναι πολλές οι εβδομάδες που μας απομένουν να απολαύσουμε τον άκρως καλοκαιρινό συνδυασμό θερινό σινεμά και ποτάκι στην Αθήνα. Γι’ αυτό και φροντίζουμε αυτό το σαββατόβραδο να πιάσουμε θέση στους σινεφίλ κήπους και τις ταράτσες πέντε νοσταλγικών αθηναϊκών σινεμά, να απολαύσουμε καλές ταινίες και να τις συζητήσουμε στη συνέχεια σε ισάριθμα γειτονικά στέκια που μας σερβίρουν δροσιστικά ποτά.

Στην Πλάκα με τον Woody Allen

Η ταινίαΜαγεία στο Σεληνόφως 
Ο θείος Γούντι επιστρέφει με ολοκαίνουρια ταινία στο τέλος του καλοκαιριού, και αυτό σημαίνει πως έχουμε την ιδανική αφορμή για να μπούμε σε ένα θερινό σινεμά – κάθε ταινία του αμερικανού δημιουργού ταιριάζει γάντι με την ατμόσφαιρα ενός θερινού. Όσο για την υπόθεση: Ο Στάνλεϊ είναι ένας παγκοσμίου φήμης μάγος και κυνηγός απατεώνων πνευματιστών. Μια μέρα, ένας παιδικός φίλος τον καλεί για ένα “ξεσκέπασμα” στη Νότια Γαλλία, εκεί όπου η νεαρή Σόφι έχει μαγέψει μια πλούσια χήρα και τον γιο της, τόσο με τις ικανότητές της ως μέντιουμ όσο και με την ομορφιά της. Ο αμετανόητος ορθολογιστής επιτίθεται με όλο του τον κυνισμό στον φαινομενικά εύκολο εχθρό, μα στην πορεία αποδεικνύεται ευάλωτος σε ένα είδος μαγείας που δεν είχε υπολογίσει.
Το θερινό σινεμά: Cine Paris (Κυδαθηναίων 22, Πλάκα, τηλ: 2103248057), ώρες 20.45 και 23.10, εισιτήριο 8€
Το ποτό: Θα το απολαύσουμε στην αυλή της ΕΠΑΣΚΤ, το στέκι των αποφοίτων της Καλών Τεχνών που κρύβεται σε μία από τις πιο όμορφες αυλές στα «ψηλά» της Πλάκας (Πανός 19, Πλάκα, τηλ: 210 3215654). Πρόκειται για self-service μπαράκι με παρεΐστικη καλλιτεχνίζουσα ατμόσφαιρα και μεταλλικά τραπεζάκια καφενείου που απλώνονται σε τρία επίπεδα. Η μπύρα και το ποτήρι κρασί στοιχίζουν μόλις 2,50€, γεγονός που το καθιστά ένα από τα πιο low budget στέκια της περιοχής.

Στο Κολωνάκι με τον Jake Gyllenhaal

Η ταινία: Enemy
Ο Άνταμ Μπελ είναι ένας πανεπιστημιακός καθηγητής Ιστορίας, ο οποίος ζει μια συμβατική, ρουτινιάρικη ζωή με τη σύντροφό του Μέρι. Παρακολουθώντας μια ταινία, εντοπίζει έναν ηθοποιό ο οποίος μοιάζει με πιστό αντίγραφό του, οπότε αποφασίζει να τον βρει και να τον συναντήσει. Πρόκειται για διασκευή ενός μυθιστορήματος του Ζοζέ Σαραμάγκου με μυστηριώδη ατμόσφαιρα και αλληγορικές προεκτάσεις – δίπλα στον Τζέικ Τζίλενχαλ που έχει διπλό ρόλο, βρίσκονται οι Μελανί Λοράν, Ιζαμπέλα Ροσελίνι και Σάρα Γκέιντον.
Το θερινό σινεμά: Σινέ Δεξαμενή (Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, τηλ: 2103623942), ώρες 20.50 και 23.00, εισιτήριο 7,50€
Το ποτό: Δεν χρειάζεται να πάμε μακριά για να το απολαύσουμε. Βγαίνοντας από το Σινέ Δεξαμενή, συναντάμε το καφενεδάκι της ομώνυμης κολωνακιώτικης πλατείας, που στα δύο πλατώματα των «πεζοδρομίων» απλώνει τραπεζάκια και σερβίρει από ποτά ως ουζάκι και μπύρες, συνοδεία μερακλίδικων μεζέδων και επιλογών ημέρας. Στα συν της περιοχής, η εξτρά δροσιά και το αεράκι που χαρακτηρίζει την πλατεία.

Στα Εξάρχεια για φιλμ νουάρ

Η ταινία: Λάουρα
Ένας αστυνομικός ερευνά τη δολοφονία της όμορφης Λόρα, όταν ξαφνικά η υποτιθέμενη νεκρή εμφανίζεται μπροστά του. Ένα από τα γνωστότερα φιλμ νουάρ του «πατέρα» του είδους Ότο Πρέμινγκερ ξαναζωντανεύει σε επανέκδοση στο πανί, ξεχωρίζοντας όχι μόνο για το σκηνοθετικό στιλ, αλλά και για την εντυπωσιακή φωτογραφία και το σάουντρακ. Με τους Τζιν Τίρνεϊ, Ντάνα Άντριους και Βίνσεντ Πράις.
Το θερινό σινεμά: Ριβιέρα (Βαλτετσίου 46, Εξάρχεια, τηλ.: 2103837716), ώρες 21.00 και 23.00, εισιτήριο 8€
Το ποτό: Θα το πιούμε στο «Σέλας» (Μεθώνης 19, Εξάρχεια), το πιο αναπάντεχο «μυστικό» μπαράκι σε ένα λιλιπούτειο σοκάκι των Εξαρχείων, στο ύψος της Χαριλάου Τρικούπη. Ανάμεσα σε παλιά νεοκλασικά, όμορφα μπαλκόνια και δύο άνετους πεζόδρομους, κρύβεται η οδός Καλλικράτους, με ένα πλακόστρωτο γεμάτο από τα τραπεζάκια του «Σέλας» με τις πολύχρωμες καρέκλες του, τις χαλαρές μουσικές του, την «χύμα» παρεΐστικη ατμόσφαιρα και τα φθηνά ποτά του – το ποτό στοιχίζει 4,50€ και η μπύρα ξεκινά από τα 3€.

Στο Γκάζι… είναι θέλημα Θεού!

Η ταινία: Θεϊκό Κόλπο
Ώρα για λίγο γέλιο αλά βαλκανικά, με αυτή την κροατική κωμωδία που μας εξιστορεί το «θεϊκό κόλπο» ενός νεαρού ιερέα, ο οποίος βλέποντας την υπογεννητικότητα να μαστίζει το χωριό του, συνεννοείται με τον τοπικό περιπτερά να τρυπήσει όλα τα προς πώληση προφυλακτικά. Το κόλπο όμως σύντομα αποδεικνύεται ανεξέλεγκτο.
Το θερινό σινεμά: Λαΐς, Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου, τηλ.: 2103609695), ώρες 20.30 και 22.30, εισιτήριο 7€
Το ποτό: Θα το πιούμε στο White Noise (Ευμολπιδών 20, Γκάζι, τηλ.: 690 777 8889), κοντά στην πλατεία του Γκαζιού αλλά μακριά από τα mainstream στέκια του. Στην ταράτσα του «Λευκού Ήχου», θα ακούσετε ωραίες εναλλακτικές μουσικές –πιθανότατα θα πετύχετε και κάποιο ημερήσιο αφιέρωμα σε συγκεκριμένο είδος μουσικής ή συγκρότημα – καθισμένοι στα ξύλινα stands που αγναντεύουν την γειτονιά. Στα συν, τα οικονομικότατα ποτά του, που στοιχίζουν περί τα 5-6€.

Στου Ψυρρή, που δεν είναι ακριβώς… θέλημα Θεού

Η ταινία: Θεέ μου τι σου κάναμε;
Ολοκληρώνουμε με γέλιο, καθώς στο όμορφο Σινέ Ψυρρή προβάλλεται άλλη μια κωμωδία που κυκλοφόρησε αυτό το καλοκαίρι, με την σφραγίδα νοσταλγίας και «ξύπνιου» χιούμορ που χαρακτηρίζει κάθε γαλλική ταινία. Μια τυπική γαλλική οικογένεια καθολικών αστών προσπαθεί να συμβιβαστεί με την ιδέα πως έχει για γαμπρούς έναν Εβραίο, έναν Άραβα κι έναν Κινέζο. Όταν η τέταρτη κόρη τους ανακοινώνει πως πρόκειται επίσης να παντρευτεί, δεν είναι καθόλου προετοιμασμένοι για αυτό που θα ακολουθήσει.
Το θερινό σινεμά: Σινέ Ψυρρή (Σαρρή 40-44, Ψυρρή, τηλ: 2103247234), ώρες 21.00 και 23.00, εισιτήριο 7,50€
Το ποτό: Θα το πιούμε στο Handlebar (Μελανθίου 8, Ψυρρή, τηλ: 2114093002), το μικροσκοπικό, χαριτωμένο στέκι των ποδηλατιστών –και όχι μόνο- της Αθήνας, που απλώνει λίγα τραπεζάκια στο όμορφο στενάκι και σερβίρει φθηνά ποτά και μπύρες, χυμούς από φρέσκα καλοκαιρινά φρούτα, κοκτέιλ και ορισμένα δημιουργικά πιάτα για το τσιμπολόγημα. Σημειώστε πως, για να κλείσει με τον πιο γλυκό τρόπο η βραδιά, μιας και είμαστε στου Ψυρρή, επιβάλλεται η βόλτα από τα «Σερμπέτια» (Αισχύλου 3), για να προμηθευτείτε συγκλονιστικά γλυκά, σοκολατένια ή σιροπιαστά, από κιουνεφέ και καζάν τιπί ως σοκολατόπιτες με παγωτό πραλίνα σε τεράστιες ποσότητες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v