Πού φαίνονται τα αστέρια στην Αθήνα;

Αναζητάμε τα πιο «σκοτεινά» σημεία της πόλης, και φτιάχνουμε τον χάρτη με τις πιο ρομαντικές γωνιές για να χαζέψετε τον έναστρο ουρανό.
Πού φαίνονται τα αστέρια στην Αθήνα;
της Ηρώς Κουνάδη 

Οι μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα, τα έχουν όλα. Ήσυχα μέρη, ανήσυχα μέρη, διακόσιες σαράντα εφτά διαφορετικές κουζίνες, ποτά σε κάθε πιθανό κι απίθανο συνδυασμό και τόσα θέατρα που, και στοίχημα να έβαζες, δεν θα μπορούσες να τα δεις όλα σε μία σαιζόν. Ένα πράγμα δεν έχουν: Αστέρια στον ουρανό τους. Κι επειδή οι άνθρωποι είμαστε φτιαγμένοι να μας λείπει κάθε φορά αυτό που δεν έχουμε, ακόμα και οι λάτρεις των μεγάλων πόλεων μπορούμε να γκρινιάζουμε ασύστολα για αυτή την έλλειψη.

Για να σας βγάλουμε από τον κόπο, σπαταλήσαμε εμείς αρκετό χρόνο από την ζωή μας να γκρινιάζουμε για την έλλειψη αστεριών στον αθηναϊκό ουρανό. Μετά, είπαμε να διοχετεύσουμε όλη αυτή την αρνητικότητα σε κάτι εποικοδομητικό, και να αναζητήσουμε την καλύτερη δυνατή θέα του (όσο το δυνατόν πιο) έναστρου ουρανού από την πόλη. Και καταλήξαμε στα έξι σημεία από τα οποία φαίνονται καλύτερα τα αστέρια στην Αθήνα.


Στο λόφο του Φιλοπάππου: Δεν βρίσκονται τυχαία εδώ οι κεντρικές εγκαταστάσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο χαμηλός φωτισμός στα πλακόστρωτα μονοπάτια του Φιλοπάππου εξασφαλίζει υπέροχη θέα στον έναστρο ουρανό –και η φωτισμένη Ακρόπολη με το Ηρώδειο απέναντι του δίνουν την έξτρα προστιθέμενη αξία.
Διαβάστε περισσότερα - Φιλοπάππου: Στο μπαλκόνι της Αθήνας

Στο «κάτω» κομμάτι της Ερμού: Μια από τις πιο ρομαντικές βόλτες στην Αθήνα (που λέγαμε και τότε) το πεζοδρομημένο κομμάτι της Ερμού που ξεκινά μπροστά από τον Σταθμό του Θησείου και καταλήγει στην Πειραιώς περνώντας δίπλα από κουκλίστικα νεοκλασικά, όπως εκείνο του Συλλόγου Αρχαιολόγων, και από τον ατμοσφαιρικό αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, φωτίζεται ελάχιστα τα βράδια, αφήνοντας τα αστέρια να φανούν. Προτιμήστε να την ανεβείτε από το Γκάζι προς το Θησείο και όχι ανάποδα, για να έχετε και την φωτισμένη Ακρόπολη στο φόντο.


Στο Αστεροσκοπείο: Το κέντρο επισκεπτών στην Πεντέλη μας ξεναγεί… στα άστρα, μέσα από ένα εκ των παλιότερων τηλεσκοπίων της Ευρώπης. Είναι επισκέψιμο συγκεκριμένες ημερομηνίες, τις οποίες μπορείτε να δείτε εδώ (οι επόμενες είναι στις 29, 30 και 31 Αυγούστου) στις 20.00 το βράδυ.
Διαβάστε περισσότερα - Μια νύχτα στο Αστεροσκοπείο

Στις παραλίες: Έξτρα ρομαντζάδα, με το κύμα να σκάει στα πόδια σας, και τις βραδινές βουτιές υπό το φεγγαρόφωτο. Για να μην αρκεστείτε, βέβαια, σε αυτά, αλλά να δείτε όντως και αστέρια, θα χρειαστεί να οδηγήσετε μέχρι τις πιο απομακρυσμένες από το κέντρο παραλίες, για να αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο την διαβόητη φωτορύπανση. Οι παραλίες στον Άλιμο, ας πούμε, δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση σας. Στο Καβούρι έχετε περισσότερες ελπίδες, ενώ στον Χάρακα και τα Λεγραινά (που σε αυγουστιάτικους χρόνους απέχουν λιγότερο από μια ωρίτσα από το κέντρο) θα είστε βασιλιάδες που κοιτούν τα άστρα.
Διαβάστε περισσότερα - Παραλίες για βραδινό μπάνιο: Βουτιά στη φεγγαράδα

Στον Λυκαβηττό: Ο αγαπημένος λόφος των ερωτευμένων αυτής της πόλης απολαμβάνει το πλεονέκτημα να την ατενίζει από το ψηλότερο σημείο της. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι θα δείτε πολλά αστέρια από τα πεζούλια που έχετε συνηθίσει να κάθεστε για να χαζεύετε τα φώτα της Αθήνας. Η φωτορύπανση που δημιουργούν θολώνει τον νυχτερινό ουρανό, με αποτέλεσμα να μην φαίνονται παρά ελάχιστα από αυτήν την πλευρά. Θα χρειαστεί να απομακρυνθείτε λίγο από εδώ, και να περιπλανηθείτε στην πίσω πλευρά του λόφου, εκεί που ξεκινούν τα χωμάτινα μονοπάτια και τα σκαλάκια που ανηφορίζουν προς τον Άη Γιώργη.
Διαβάστε περισσότερα - Λυκαβηττός: Βόλτες με θέα στην οροφή της Αθήνας

Στο Μεταξουργείο: Εκπλαγήκατε; Δεν θα έπρεπε. Κατ’ αρχήν, ρομαντικό δεν είναι κανένα μέρος από μόνο του (εκτός αν είσαι από εκείνους που αναστενάζουν κοιτώντας φωτογραφίες από το Παρίσι) αλλά η διάθεσή σου, που το κάνει τέτοιο. Και για να γίνουμε λίγο πιο πεζοί, το Μεταξουργείο είναι μια από τις λιγότερο φωτισμένες γειτονιές της Αθήνας. Κακώς, για διάφορους λόγους που δεν είναι του παρόντος, αλλά καλώς για όσους θέλουν να χαζέψουν τον έναστρο αθηναϊκό ουρανό. Μια από τις ωραιότερες ταράτσες του (που βλέπει και την φωτισμένη Ακρόπολη) είναι αυτή του Cube, στο νεοκλασικό της Αγησιλάου που στέγαζε παλιότερα το Meson el Mirador.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v