Κοκτέιλ στην αυλή: 7 μπαράκια… καλοκαιρινά

Τα ωραιότερα μπαρ με αυλή στο κέντρο, το Χαλάνδρι, τα Πετράλωνα και τριγύρω, που μας σερβίρουν τα καλύτερα κοκτέιλ της πόλης κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό.
Κοκτέιλ στην αυλή: 7 μπαράκια… καλοκαιρινά
της Ηρώς Κουνάδη

Όταν δύο από τις μεγάλες μας καλοκαιρινές αγάπες (τα κοκτέιλ και οι αθηναϊκές αυλές) συνδυάζονται, το αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να εγγυάται αξέχαστες καλοκαιρινές βραδιές κάτω από τον αθηναϊκό ουρανό. Πιάνουμε, λοιπόν, χτιστό καναπεδάκι ή σιδερένιες καρεκλίτσες στις ολοκαίνουριες αυλές της πόλης –αλλά και σε μερικές παλιές μας αδυναμίες– και χαζεύουμε τον Αύγουστο να κυλάει όπως πρέπει. Αργά. 

Κύριος Χου 
Δημοφώντος και Υπερίωνος 1, Άνω Πετράλωνα

Η νέα αγαπημένη μας άφιξη στα Πετράλωνα, στεγάζεται σε ένα κουκλίστικο νεοκλασικό και την παρακείμενη αυλίτσα του, με τα ρετρό λευκά και κόκκινα πλακάκια-σκακιέρα και τις σιδερένιες καρεκλίτσες της. Τον σούπερ ατμοσφαιρικό του χώρο συναγωνίζεται μόνο η λίστα των κοκτέιλ, που είναι όλα ένα κι ένα. Μην χάσετε με τίποτα το Deep Purple, με λευκό κρασί, μαστίχα, lime, πικραμύγδαλο και άγριο μύρτιλο, το 2Spicy, με τεκίλα, mango, chili και κόλιανδρο και το Grandpa’s, με τσίπουρο, αρμπαρόριζα, γλυκό του κουταλιού κυδώνι, πικραμύγδαλο και λικέρ πορτοκαλιού. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 8€. 

Snatch 
25ης Μαρτίου 14, Χαλάνδρι

Το Χαλάνδρι δεν υστερεί σε αυλές, κι αυτή εδώ είναι μια από τις ωραιότερες. Οι φουντωτές φυλλωσιές της δημιουργούν ένα φράχτη που την μισοκρύβει από τον δρόμο, ενώ τα παγκάκια και τα χτιστά καναπεδάκια της που στολίζονται με χρωματιστά μαξιλάρια δημιουργούν έξτρα αίσθηση εξοχής. Η κονσόλα έχει ιδιαίτερη αδυναμία σε όλο το φάσμα της ροκ, με μια μικρή προτίμηση στους alternative ήχους –σκεφτείτε Arctic Monkeys, Black Keys, Cure και Kasabian. Τι πίνουμε εδώ; Δικές μας αδυναμίες, το Alice in CocoLand, με ρούμι 5 ετών, lime, ανανά, καρύδα και passion fruit, αλλά και το Ginger Lady, με μαστίχα, ginger, πορτοκάλι και λεμόνι. Σχεδόν όλα τα κοκτέιλ κοστίζουν 8€. 

Momix 
Κελεού 1-5, Γκάζι και Ποσειδώνος 81, Γλυφάδα

Για το Momix σας τα έχουμε ξαναπεί τόσες φορές, που πια δεν χρειάζεται συστάσεις. Το μπαρ που έβαλε τη μοριακή γαστρονομία στα ποτήρια μας, έκρυψε τα σφηνάκια μας μέσα σε ζελεδάκια που σκάνε στο στόμα και μας έβαλε να τσουγκρίζουμε… σουπιέρες με κοκτέιλ, είναι πλέον… διπλό: Ένα στο Γκάζι κι ένα στη Γλυφάδα. Διαθέτουν και τα δύο από μια κουκλίστικη αυλίτσα (αν και δική μας αδυναμία παραμένει η σαφώς ατμοσφαιρικότερη αυλή της Κελεού) και σερβίρουν συγκλονιστικά κοκτέιλ από τον νέο τους κατάλογο, που ανανεώθηκε φέτος, αλλά και σταθερές αξίες όπως τα Jack Sparrow Daquiri με παλαιωμένο ρούμι, φρούτα του πάθους, ιβίσκο και ανανά, που πασπαλίζεται με κόκκινο γλυκό πιπέρι και σερβίρεται με ζελεδοποιημένο χυμό από ξυνόμηλο και φράουλες. Οι τιμές κυμαίνονται στα 8-10€.

Albadoor
Ασημακοπούλου 3, Αγία Παρασκευή

Το θρυλικό Alba της Αγίας Παρασκευής μεγάλωσε και φρεσκαρίστηκε, απέκτησε έναν ολοκαίνουριο κατάλογο κοκτέιλ και πλέον μας συστήνεται ως Albadoor. Στα τραπεζάκια του που απλώνονται στη σκιά των δέντρων της αυλής καταφτάνουν κοκτέιλ όπως το εξαιρετικό Apple Mastichito (που σαφώς θα μαντέψατε ότι πρόκειται για παραλλαγή του Μοχίτο με μήλο και μαστίχα) οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 8-9€. Οι μουσικές κινούνται σε jazz και lounge μονοπάτια, και παίζουν στη σωστή εκείνη ένταση που ενθαρρύνει τις κουβέντες. 

Soiree de Votanique
Καστοριάς 38, Βοτανικός

Η αγαπημένη μας μυστική αυλή στο κέντρο-απόκεντρο της πόλης κοντεύει… να μην είναι πια μυστική, από τις φορές που σας την έχουμε προτείνει. Πώς όμως να αντισταθούμε στον πειρασμό να μιλάμε συνεχώς γι’ αυτήν, όταν στα μεγάλα ξύλινα τραπέζια της και στις σιδερένιες καρεκλίτσες πλάι στους πέτρινους τοίχους της έχουμε βρει καταφύγιο από την βοή της νυχτερινής Αθήνας, έχουμε ακούσει τις καλύτερες funk-o-jazz μουσικές κι έχουμε κάνει μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις αργοπίνοντας κοκτέιλ που κινούνται σε κλασικά μονοπάτια “with a twist” (που λέμε και στο χωριό μας) σαν το εξαιρετικό Apple Mojito; Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 7€ και συνοδεύονται ωραιότατα από μεζεδάκια όπως ψητά λαχανικά, μίνι σουβλάκια κοτόπουλου ή μπρουσκέτες με γαύρο μαρινάτο.

Θίασος
Αριστοφάνους 10, Χαλάνδρι

Κι εκεί που λες πως το Χαλάνδρι πρέπει να είναι η αθηναϊκή γειτονιά με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αυλών ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο, όλο και ξεφυτρώνει μια καινούρια για να επιβεβαιώσει τον συλλογισμό σου. Η χειροποίητη αυλίτσα του Θίασου, μια από τις πιο πρόσφατες ανακαλύψεις μας, μάς κέρδισε με την πρώτη ματιά, με τα ξύλινα τραπεζάκια της, τις στρωμένες με χαλικάκι γωνιές της, τις φερ φορζέ καρέκλες, τις φουντωτές φυλλωσιές και τον ατμοσφαιρικό φωτισμό της. Από την πλούσια λίστα των κοκτέιλ (που κυμαίνονται στα 8-10€) δοκιμάσαμε και προτείνουμε το Ginger Apple Sour, με ρούμι, τζίντζερ και μήλο. 

Hope
Λεωφόρος Κηφισίας 228, Κηφισιά

Αυλή στην Πλατεία της Κηφισιάς; Κι όμως! Και μάλιστα μια αυλή από τις πιο cozy και παρεΐστικες που έχουμε δει, με τα αφράτα πουφ της να απλώνονται πάνω στο γκαζόν και να μαζεύουν τις παρέες γύρω από χαμηλά τραπεζάκια στη σκιά των δέντρων. Κι αν δεν ήταν το καταπληκτικό αυτό περιβάλλον, το ολοκαίνουριο Hope της Κηφισιάς θα μας κέρδιζε και πάλι με τη λίστα των κοκτέιλ του, που είναι όλα τους εξαιρετικά. Σε αυτά που δεν πρέπει να χάσετε σημειώστε το Λίζα Μπανάνα, με μαστίχα, passion fruit, μπανάνα και μέλι, και το Red Hot Chili Berry, με τεκίλα και… τα υπόλοιπα συστατικά που λέει το όνομά του. Οι τιμές τους κυμαίνονται στα 9€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v