5 ιδέες για κυριακάτικες βόλτες… μετά φαγητού

Πέντε ωραίες προτάσεις για ανοιξιάτικες βόλτες στις ωραιότερες περιοχές της Αθήνας με τις κορυφαίες επιλογές για κυριακάτικο γεύμα σε καθεμία από αυτές.
5 ιδέες για κυριακάτικες βόλτες… μετά φαγητού
του Γιώργου Κόκουβα

Όσο ο καιρός «ανοίγει», τόσο ανοίγει και η όρεξή μας, όχι μόνο για φαγητό στα υπαίθρια εστιατόρια της πόλης, αλλά και για μεγάλες βόλτες στα πάρκα, τους λόφους, τα μουσεία, τα ενδιαφέροντα events στους δρόμους της. Και ποια καλύτερη ευκαιρία για να συνδυάσουμε αυτές τις δύο ορέξεις υπάρχει, από τις ηλιόλουστες Κυριακές της άνοιξης; Αποφασίσαμε λοιπόν να συνδυάσουμε τους ενδιαφέροντες περιπάτους με το καλό φαγητό και καταλήξαμε σε πέντε προτάσεις εξόδου γεμάτες βόλτες και γεύσεις για αυτή την Κυριακή – και για κάθε Κυριακή που… δεν σας χωρά το σπίτι.

*Brunch… στο Γιουσουρούμ

Η βόλτα
: Από τις αγαπημένες ιεροτελεστίες του Σαββατοκύριακου στο κέντρο της Αθήνας, η εξερεύνηση των παλαιοπωλείων στο Μοναστηράκι, στου Ψυρρή και στα σοκάκια που ενώνουν τις δύο περιοχές αποτελεί ένα απολαυστικό κυνήγι θησαυρού. Όπου «θησαυρός» είναι οι αναμνήσεις που ανακαλύπτουμε σε κάθε κούτα με παλιά comics, σε κάθε ρολό με νοσταλγικές γκραβούρες, σε κάθε αντίκα, μικροέπιπλο, παλιό ραδιόφωνο ή αναγνωστικό. Ξεκινήστε την βόλτα από την είσοδο με την επιγραφή «Athens Flea Market» στην πλατεία Μονσαστηρακίου, ακολουθήστε την οδό Ηφαίστου, ανακαλύψτε τις μικρές στοές και τα παλιατζίδικα στα στενά δρομάκια, φτάστε στον «παράδεισο» των παλαιοπωλών – το Γιουσουρούμ της πλατείας Αβησσυνίας – και διασχίστε την Ερμού για να βρείτε ακόμη περισσότερες «ευκαιρίες» στους πεζοδρόμους του Ψυρρή.
Το φαγητό: Τελειώνοντας τον νοσταλγικό, όσο και πολύβουο περίπατο στα παλαιοπωλεία, ανακαλύψτε μια ήσυχη γωνιά του Ψυρρή, στο λιλιπούτειο δρομάκι της οδού Μελανθίου που έχει γίνει ένα από τα κορυφαία hip μυστικά του κέντρου. Εκεί, πίσω από την αυλή του Αγίου Δημητρίου, απλώνει τα λιγοστά τραπεζάκια του το Handle bar (Μελανθίου 8, Ψυρρή, τηλ: 2114093002), ένα στέκι με ποδηλατική συνείδηση που εκτός από καφέ, σερβίρει και πάμφθηνο brunch: Από αυγά σε κάθε εκδοχή (scrambled, benedict, μελάτα) μέχρι bagels σολομού, ρύζι με κάρρυ και καπνιστή πέστροφα, σαλάτα με μελιτζάνα, χαλούμι, λιαστή ντομάτα και πέστο και noodles με φρέσκα λαχανικά και σάλτσα σόγιας. Οι τιμές κάθε πιάτου κυμαίνονται από τα 2 ως τα 4,50€ (υπολογίστε περί τα 10€ κατ’ άτομο για γεύμα και καφέ).

*Γεύσεις στη σκιά του Φιλοπάππου

Η βόλτα
: Ο πιο κεντρικός λόφος της πόλης τυχαίνει να είναι και ο πιο βολικός για πράσινες εξερευνήσεις - πρόκειται στην ουσία τρεις διαφορετικούς λοφίσκους, τον Λόφο των Μουσών (αυτόν με το μνημείο του Φιλοπάππου), τον λόφο της Πνύκας και τον λόφο των Νυμφών (αυτόν με το Αστεροσκοπείο). Ξεκινώντας από το Θησείο, θα βρείτε την είσοδο για τον λόφο της Πνύκας, που μετά από μερικά σκαλάκια θα αποκαλύψει μπροστά σας μια μεγάλη πράσινη έκταση την οποία μοιράζονται οικογένειες που κάνουν πικνίκ, ιδιοκτήτες σκύλων που φροντίζουν για το παιχνίδι και την… κοινωνικοποίηση των «παιδιών» τους και αυτοί που ανακαλύπτουν το «βήμα» των αρχαίων ρητόρων, στο πάνω μέρος του λόφου. Ακολουθώντας τα μονοπάτια του πλατώματος έχοντας για σημάδι σας το Αστεροσκοπείο, θα βρεθείτε στον λόφο των Νυμφών, ιδανικό για χάζι στην απεραντοσύνη της Αθήνας. Αν περάσετε πίσω από το Αστεροσκοπείο και κατηφορίσετε, θα βρείτε τα σκαλάκια που οδηγούν στην οδό Ακάμαντος στο Θησείο, όπου βρίσκεται και ο γευστικός μας προορισμός.
Το φαγητό: Πιάστε θέση στην αυλή του Kabar (Ακάμαντος 28, τηλ: 2103464285), του εστιατορίου που άνοιξε ως «παράρτημα» η γνωστή Κάππαρη των Πετραλώνων στην πιο off γειτονιά του Θησείου, και σερβίρει νόστιμες ελληνικές γεύσεις. Οι νεωτερισμοί με τους οποίους μας πρωτοσυστήθηκε το μενού του Kabar έχουν κατά βάση εκλείψει, κι έτσι ο κατάλογος που επιμελείται ο σεφ Μανώλης Θλιβερός επιμένει στις δοκιμασμένες και υπέρ το δέον γενναιόδωρες σε ποσότητα επιλογές, όπως τα καλοψημένα κρεατικά της ώρας, ο υπέροχος κόκορας με χυλοπίτες, τα φρέσκα ψάρια και οι σαλάτες που καταφθάνουν μέσα σε καλαμποκένιες φωλιές. Στο τέλος, το υπέροχο γλυκό (σοκολατόπιτα με παγωτό) έρχεται κερασμένο – υπολογίστε περί τα 18€ κατ’ άτομο.

*Παζαρεύοντας στα Πετράλωνα

Η βόλτα:
Βρισκόμαστε στην πιο γήινη γειτονιά της Αθήνας, τα Άνω Πετράλωνα και περπατάμε στα όμορφα στενάκια τους μέχρι να φτάσουμε στο θερινό σινεμά του Ζέφυρου (Τρώων 36). Εκεί, αρκετές ώρες πριν πέσει ο ήλιος, καθώς και οι τίτλοι αρχής των ταινιών, η αυλή του σινεμά μετατρέπεται σε garage sale, χάρη στο «Πραθήναι», τη νέα ιδέα που μεταμορφώνει κάθε Κυριακή τον χώρο σε παζάρι παλαιών ειδών, ένα «προσωπικό πωλητήριο» που επιτρέπει σε όσους έχουν αντικείμενα που δεν χρειάζονται να τα πουλήσουν και στους επισκέπτες να αγοράσουν σε καλές τιμές. Το παζάρι διαρκεί από τις 10.00 ως τις 19.00, και εδώ μπορείτε να δείτε τις ημερομηνίες των προσεχών Κυριακών που θα διεξαχθεί. 
Το φαγητό: Ένα μικρό κυκλαδίτικο μυστικό στην καρδιά της πόλης, η αυλή του Σαντορινιού (Δωριέων 8, τηλ: 210 3451629) κρύβει μια νησιώτικη όαση πίσω από την μπλε αυλόπορτα, με old school τραπέζια ταβέρνας και πληθωρική διακόσμηση. Όσο για το φαγητό, θα δοκιμάσετε φυσικά σαντορινιά φάβα, «ηφαίστειο» λαχανικών, τοπικές θαλασσινές (και όχι μόνο) σπεσιαλιτέ και εκλεκτά κυκλαδίτικα γλυκά – υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο.

*Γεύση από Ακρόπολη

Η βόλτα
: Η γραφική ομορφιά της Διονυσίου Αρεοπαγίτου είναι από μόνη της λόγος να κατηφορίσουμε προς του Μακρυγιάννη με κάθε αφορμή. Αυτή την Κυριακή, η αφορμή είναι η Διεθνής Ημέρα των Μουσείων, που όχι μόνο μας επιτρέπει δωρεάν είσοδο στο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και μας φέρνει μπροστά σε δύο έκτακτες παρουσιάσεις: Τον «λαγό της Ακρόπολης», ένα χάλκινο άγαλμα με ενδιαφέρουσα ιστορία που κρύβεται στις προθήκες του μουσείου και τον «Μοσχοφόρο», παρουσίαση για ένα από τα σπουδαιότερα γλυπτά της αρχαϊκής Ακρόπολης. Οι παρουσιάσεις ξεκινούν στις 11.00 και στις 12.00 αντίστοιχα. Σημειώστε πως την Κυριακή 18/5 το Μουσείο λόγω εκλογών θα λειτουργεί ως τις 16.00. Φυσικά, η βόλτα αυτή παραμένει ενδιαφέρουσα και για οποιαδήποτε Κυριακή, αφού το Μουσείο κρύβει εκατοντάδες θησαυρούς που αξίζουν άλλη μια επίσκεψη (8.00-20.00, εισιτήριο 5€).
Το φαγητό: Δεν υπάρχει πιθανότατα καλύτερη επιλογή από το να παραμείνουμε στο χώρο του μουσείου και να πιάσουμε ένα από τα τραπεζάκια στη δροσερή του ταράτσα, όπου θα απολαύσουμε ελληνικές γεύσεις αλλά και τον Παρθενώνα στο πιάτο μας. Στο μενού θα βρείτε συνταγές με πρώτες ύλες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας – φρέσκιες γαρίδες Αλεξανδρούπολης με ούζο, ντοματίνια, κριθαράκι και κρόκο Κοζάνης, σκαλοπίνια από μοσχαράκι με φρέσκια ρίγανη και λαχανικά εποχής, τραχανά Αράχωβας με ελληνικό προσούτο και σπιτικά ζυμαρικά με κιμά και κεφαλοτύρι Αμφιλοχίας – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

*Λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και λίγη… Ιταλία

Η βόλτα
: Καλοκαιρινή διάθεση και λιακάδα χωρίς θαλασσινή αύρα στις επιλογές μας δεν νοείται. Κατηφορίζουμε λοιπόν προς τον λόφο της Καστέλλας, και εξερευνούμε τα παλιά αρχοντικά, τα όμορφα σοκάκια με τις νεραντζιές, τα ανηφορικά πλακόστρωτα μονοπάτια, μέχρι και την «ακτή» της, την περαντζάδα του Μικρολίμανου με φόντο τα βαρκάκια του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου. Για να "χαρτογραφήσετε" τα δρομάκια και τις ωραιότερες διαδρομές της Καστέλλας για περίπατο, διαβάστε το σχετικό αφιέρωμα του in2life
Το φαγητό: Θα το απολαύσουμε α λα ιταλικά, στο πλάτωμα της Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, που αποτελεί στην ουσία ένα βολικότατο «μπαλκόνι» για θέα προς τη θάλασσα. Μιλάμε για το εστιατόριο του Tony Bonano (Αλ. Παπαναστασίου 63), που απλώνει τραπεζάκια στη μεγάλη του βεράντα και σερβίρει εξαιρετικά ζυμαρικά (αγαπημένη μας η καρμπονάρα με κοτόπουλο και σάλτσα θυμαριού-λεμονιού), αλλά και ωραιότατο φιλέτο μοσχαριού με σως μελιτζάνας. Συνοδεύστε το με ένα ποτήρι κρασί και υπολογίστε περί τα 20-25€ κατ’ άτομο την ώρα του λογαριασμού.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v