Η βόλτα του Σαββάτου: Άνοιξη στα Πετράλωνα

Πρωινές βόλτες στου Φιλοπάππου, βιολογικό καφέ στην πλατεία και εξαίσιες γεύσεις σε ένα αυθεντικό κρητικό ταβερνάκι έχει το πρόγραμμα για αυτό το Σάββατο.
Η βόλτα του Σαββάτου: Άνοιξη στα Πετράλωνα
Μπορεί το πασχαλινό τετραήμερο να μην ήταν όσο ηλιόλουστο θα θέλαμε, την επιστροφή στην πόλη όμως αυτό το Σάββατο θα τη γιορτάσουμε με βόλτες στη λιακάδα –τουλάχιστον αν πιστέψουμε την πρόγνωση του καιρού, που υπόσχεται ανέφελο ουρανό και θερμοκρασίες στους 23 βαθμούς για το τελευταίο απριλιάτικο σαββατοκύριακο. Και ποια είναι η αγαπημένη μας αθηναϊκή γειτονιά για να τιμήσουμε την άνοιξη; Ναι, σωστά καταλάβατε (μάλλον μας πρόδωσε ο τίτλος) τα Πετράλωνα.

Πρωί (ή μεσημεράκι) στα χωμάτινα μονοπάτια του Φιλοπάππου

Δεν υπάρχει καλύτερο σημείο για να ξεκινήσεις μια βόλτα στα Πετράλωνα από το… αθηναϊκό μπαλκόνι του Φιλοπάππου. Όχι μόνο γιατί οι βόλτες εδώ πάνω κρύβουν πάντα μία έκπληξη, όσες φορές και αν νομίζεις ότι έχεις περπατήσει τα χωμάτινα μονοπάτια και τα πλακόστρωτα του Πικιώνη, αλλά και για έναν άλλο, πιο πεζό λόγο: Για να μπορούμε μετά να κατηφορίσουμε, αντί να ανηφορίσουμε, τα στενά των Πετραλώνων.

Ξεκινήστε την περιήγησή σας ακολουθώντας μια από τις αναλυτικές διαδρομές που έχουμε συγκεντρώσει εδώ και θυμηθείτε να κατηφορίσετε από την πλευρά της οδού Ανταίου, που φαίνεται σε αυτόν εδώ τον χάρτη. Το εντελώς νησιώτικο δρομάκι, με τα χαμηλά ασβεστωμένα τειχάκια και τις λουλουδιασμένες αυλές θα σας βγάλει… καρφί στην πλατεία των Άνω Πετραλώνων.

Απογευματινός καφές στα Κάτω Πετράλωνα

Αν δεν «κολλήσουμε» στην πλατεία των Άνω Πετραλώνων –για επιτραπέζια στη Βραζιλιάνα, ας πούμε, ή για να λιαστούμε στα τραπεζάκια που όλο και κάποιος θα απλώνει έξω με τέτοιο καιρό– θα κατηφορίσουμε (όπως ήταν το αρχικό μας σχέδιο) μέχρι την οδό Αθηναίου και την πλατεία Ηούς στα Κάτω Πετράλωνα, για να πιάσουμε τραπέζι στο Περιβολάκι. Το γλυκύτατο συνεργατικό στέκι για το οποίο σας έχουμε ξαναμιλήσει απλώνει τα τραπεζάκια του στην ήσυχη πλατεία και σερβίρει βιολογικό καφέ από τις γνωστές πια μεξικάνικες κολλεκτίβες δίκαιου εμπορίου.

Αν μας πάρει η ώρα και πεινάσουμε στο μεταξύ συνοδεύουμε με λαχταριστά μεζεδάκια απ’ όλη την Ελλάδα τις οικονομικότατες μπύρες μας (δοκιμάστε την απαστερίωτη ΖΕΟΣ που στοιχίζει 7€ το λίτρο) και το ωραίο κρασί (από 1€ το ποτήρι). Το σχέδιό μας, βέβαια, είναι να κρατήσουμε προς το παρόν την όρεξή μας, γι’ αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει…

Βράδυ με κρητικό γλέντι στου Διοματάρη

Μια από τις αυθεντικότερες κρητικές ταβέρνες της Αθήνας βρίσκεται στο 80 της οδού Δημοφώντος, ακούει στο όνομα «του Διοματάρη η ταβέρνα» και σερβίρει λαχταριστές κρητικές σπεσιαλιτέ συνοδεία υπέροχης ζωντανής μουσικής, χωρίς μικρόφωνα. Η ατμόσφαιρα είναι αυθεντικά παρεΐστικη –χάρη κυρίως στον κρητικό ιδιοκτήτη, που γυρνά τα τραπέζια για να ελέγξει πως όλα είναι καλά, να ανταλλάξει ‘δυο κουβέντες’ και να τσουγκρίσει μερικά ποτηράκια Μαρουβά, αυτό το υπέροχο παλαιωμένο και σούπερ δυνατό χανιώτικο κρασί που δύσκολα βρίσκεις στην Αθήνα. Εντός των ημερών θα ανοίξουν και την ταράτσα, για ακόμα πιο ατμοσφαιρικές κρασοκατανύξεις.

Τι δοκιμάζουμε εδώ; Τα πιάτα ημέρας είναι όλα ένα κι ένα, αναλόγως τα φρέσκα προϊόντα που έχουν καταφτάσει στην κουζίνα από την Κρήτη, αλλά αυτό που αξίζει ειδική μνεία είναι το φανταστικό γαμοπίλαφο (για το οποίο αξίζει να κάνετε υπομονή, καθότι φτιάχνεται εκείνη την ώρα και αργεί να φτάσει στο τραπέζι), το μυρωδάτο απάκι, το χανιώτικο μπουρέκι με πατάτες και κολοκύθια (χωρίς φύλλο) και οι φρεσκοκομμένες πατάτες με στάκα. Αν παρασυρθείτε στην παραγγελία θα σας σταματήσουν, καθότι οι μερίδες είναι τεράστιες, και ο τελικός λογαριασμός δεν θα ξεπεράσει τα 15-17€ το άτομο, συνοδεία του απαραίτητου Μαρουβά και της τσικουδιάς που έρχεται κερασμένη στην αρχή.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v