Πάσχα στην Αθήνα: Προτάσεις για όσους έμειναν πίσω

Βόλτες στην Πλάκα και τα Αναφιώτικα, περιφορές επιταφίων, χαλαρό ποτάκι και αναστάσιμες γεύσεις. Πέντε προτάσεις για κατανυκτικές εξόδους στην πόλη.
Πάσχα στην Αθήνα: Προτάσεις για όσους έμειναν πίσω
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αν οι ημέρες του Πάσχα σας βρίσκουν εντός των τειχών της πόλης, δεν υπάρχει λόγος να τα βάψετε μαύρα (ή κόκκινα τέλος πάντων). Η Αθήνα αυτές τις ημέρες βάζει τα πασχαλινά της και καλεί όλους εμάς που για τους λόγους μας αποφασίσαμε να μείνουμε εντός των τειχών να βολτάρουμε στους δρόμους της, να απολαύσουμε ηλιόλουστο καφεδάκι και να κάνουμε ένα σωρό όμορφα πράγματα, όπως αυτά που ακολουθούν.

Πασχαλιάτικες βόλτες και καφεδάκι στην πόλη

Οι όμορφες διαδρομές στην πόλη δύσκολα θα μπορούσαν να χωρέσουν σε ένα μόνο άρθρο, επομένως για το τετραήμερο του Πάσχα θα προτείνουμε μερικές από τις αγαπημένες μας. Η πρώτη στη λίστα μας περιλαμβάνει την Πλάκα και τα Αναφιώτικα: Η διαδρομή αρχίζει από τον ολοζώντανο πεζόδρομο της Κυδαθηναίων, και συνεχίζει προς την οδό Τριπόδων, όπου βρίσκεται το περίφημο Φανάρι του Διογένη, μέχρι αυτή να μετονομαστεί σε Λυσίου. Ανεβαίνετε τα σκαλάκια της Μνησικλέους και αντί να ακολουθήσετε το δρόμο προς την Αρχαία Αγορά, στρίβεται στο δρομάκι «χωρίς όνομα» και καταλήγετε στα ασβεστωμένα σοκάκια και τις λουλουδιαστές αυλές των Αναφιώτικων.  Στην επιστροφή, επιβάλλεται στάση για καφεδάκι Καφενείο Κυδαθηναίων, στο μικρό πλατειάκι απέναντι από το Cine Paris.

Η δεύτερη περιλαμβάνει το Θησείο (σταθερή αξία) και τον λόγο του Φιλοπάππου: Αφού ξεμακρύνετε από τις φασαριόζικες πιάτσες της Ηρακλειδών και της Αποστόλου Παύλου, θα χωθείτε στα ήσυχα δρομάκια πίσω τους για να θαυμάσετε τα όμορφα νεοκλασικά της οδού Επταχάλκου, να ανηφορίσετε τα γραφικά σκαλάκια της Αμφικτύονος και φυσικά να καταλήξετε στον λόφο του Φιλοπάππου, όπου θα περπατήσετε στα υπέροχα πλακόστρωτα του Πικιώνη. Στάση για … τσαγάκι σε αυτήν την περίπτωση, στην Παιωνία ένα βοτανοποιείο – τεϊοποιείο με αμέτρητες διαφορετικές ποικιλίες τσαγιού.

Περισσότερες ιδέες για βόλτες εδώ.

Κατανυκτική αρχαιολογία

Ποτέ δεν είναι αργά να ανακαλύψετε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της πόλης των Αθηνών και – γιατί όχι – να τους επισκεφθείτε τις γιορτινές αυτές ημέρες αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Η… must Ακρόπολη, η Αρχαία Αγορά με το Λουτρό των Αέρηδων και φυσικά ο ατμοσφαιρικός Κεραμεικός είναι αναμφίβολα τα highlights του κέντρου που μπορείτε να επισκεφθείτε το τετραήμερο που ζυγώνει. Σημειώστε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι θα είναι ανοιχτοί την Μεγάλη Παρασκευή από τις 12 έως τις 20:00, το Μεγάλο Σάββατο από τις 8:00 μέχρι τις 15:00 και τη Δευτέρα του Πάσχα από τις 8:00 μέχρι τις 15:00.

Ω γλυκύ μου έαρ!

Τα γραφικά εκκλησάκια της Αθήνας, η απρόσκοπτη συμμετοχή του κόσμου που τις ακολουθεί ευλαβικά, το διάχυτο κλίμα κατάνυξης, η διαφορετική όψη πολυσύχναστων πλατειών, είναι μερικοί από τους λόγους που μας κάνουν να θέλουμε να ακολουθήσουμε τις περιφορές στο κέντρο της πόλης. Και οι επιλογές που έχουμε είναι πολλές.

Η περιφορά στη Μονή Καισαριανής στους πρόποδες του Υμηττού στις 12 το μεσημέρι (ο μοναδικός Επιτάφιος που βγαίνει με το φως της ημέρας), στο ναό του Σωτήρος στη Κυδαθηναίων, στον Άη Γιώργη και τον Άγιο Ισίδωρο στο Λυκαβηττό με την εκπληκτική θέα της πόλης από ψηλά, στον Άη Γιώργη στη πλατεία Καρύτση και πολλές ακόμα που μπορείτε να δείτε εδώ


Νόστιμη Ανάσταση

Η νηστεία (επιτέλους;) τελειώνει και το βράδυ του Σαββάτου είμαστε ελεύθεροι να αυξήσουμε ξανά τους δείκτες της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Αν το βραδινό πρόγραμμα για την ημέρα της Ανάστασης δεν περιλαμβάνει οικογενειακό τραπέζι και σερβίρισμα μαγειρίτσας, τότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς στα εστιατόρια οι σεφ… παίρνουν μπρος και ετοιμάζουν «λαμπρά» μενού. Στο Bell Amie στον Πειραιά για παράδειγμα, το αναστάσιμο δείπνο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων σαλάτα πασχαλιάτικη με πατάτα κολοκύθι,ντομάτα, φέτα και αυγό, θεσσαλιώτικη τυροχορτόπιτα, ηπειρώτικο τζατζίκι, γαρδουμπάκια λαδολέμονο και αρνάκι σε κληματόβεργες με πατάτες φούρνου (25€ ανά άτομο με λευκό ή κόκκινο κρασί).

Στο κέντρο της Αθήνας, το ξενοδοχείο Τιτάνια υποδέχεται την Ανάσταση με πλούσιο μπουφέ από τον σεφ Αλέξανδρο Χαραλαμπόπουλο στο κοσμοπολίτικο περιβάλλον του Gourmet Restaurant Olive Garden (δείτε εδώ τα λαχταριστά του πιάτα) με τιμή 31€ ανά άτομο.  Αναστάσιμο δείπνο ετοιμάζει και το Athens Plaza σε γιορτινή ατμόσφαιρα με σπιτική παραδοσιακή μαγειρίτσα, καρέ από αρνάκι γάλακτος με μυρωδικά, σάμαλι με παγωτό καϊμάκι και εκλεκτό κρασί στην τιμή των 32€ ανά άτομο, ενώ στο εστιατόριο Ζέφυρος ο αναστάσιμος μπουφές στήνεται από τις 22:00 το βράδυ και περιλαμβάνει εκτός από εκλεκτές πασχαλιάτικες λιχουδιές απεριόριστο κρασί (35€ ανά άτομο).

Αν σας πιάσει μεσημεριανή λιγούρα, το Ψωμί και Αλάτι του Γιάννη Λουκάκου, θα παραμείνει ανοικτό την Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο από τις 13:30 μέχρι τις 17:00, σερβίροντας νηστίσιμες γεύσεις και ιδιαίτερο αναστάσιμο μενού με 25€ ανά άτομο, το οποίο θα περιλαμβάνει χοιρινό λαιμό σοτέ με πουρέ σελινόριζας, σαλάντα με παντζάρια και ξυνομυζήθρα και φυσικά μαγειρίτσα.

Τα party των Παθών

Την Μεγάλη Παρασκευή στο SIX DOGS στην Αβραμιώτου, ο Blend Mishkin ως Mr. Mention και ο BnC ως Bossy Ride από τη δισκογραφική της Cast a Blast θα παίζουν lectro dancehall, moombahton, trap hip hop και drum & bass στο My Boom Raise The Dead label night με ελεύθερη είσοδο.


Το βράδυ της Ανάστασης, οι Pene & Lucas The Third αναλαμβάνουν τα decks του Pop Up στην πλατεία Νέας Σμύρνης με dance επιλογές, ενώ την ίδια στιγμή στο Ammos στον Άλιμο θα «παίζει» Psy trance party με καλεσμένους τους Bitkit (Βέλγιο), Ε-Mov (Ελλάδα) και Tropical Bleyage (Σερβία), από το δυναμικό του label Dacru Records (είσοδος 12€ μέχρι τη 01:30 και 15€ μετά). Αν θέλετε κάτι πιο χαλαρό, στο Gazaki Loft στην Τριπτολέμου θα έχει house party με τους Clubkid και Μyki & Afro με ελεύθερη είσοδο.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v