Οι 14 αγαπημένες μας διευθύνσεις στο Γκάζι

Η Κανέλλα, η Τεχνόπολη, τα πάρτι των Trashformers, η Ταινιοθήκη, η ταράτσα του "45 Μοίρες" και εννέα ακόμα πράγματα που εξακολουθούμε να αγαπάμε στο Γκάζι.
Οι 14 αγαπημένες μας διευθύνσεις στο Γκάζι
της Ηρώς Κουνάδη
 
Ήταν η όασή μας τότε που η άλλοτε πανέμορφη γειτονιά του Ψυρρή αλώθηκε τόσο που έφτασε να θυμίζει την Παραλιακή στα χειρότερά της. Τώρα, μια δεκαετία αργότερα, είναι η σειρά του Γκαζιού να ομοιάσει στην Παραλιακή στα χειρότερά της –με μουσικές σε ντεσιμπέλ που δεν αντέχονται αν έχεις κλείσει τα 18, με τη φωνή του Παντελίδη να κάνει νυχθημερόν αντίλαλο στην πλατεία, και με λαοθάλασσες φορτωμένες στρας και πούλιες που ξέμειναν από τα τιμημένα 90s. Παρ’ όλα αυτά, η πάλαι ποτέ μυστική μας όαση έχει ακόμα τα δικά της καταφύγια, τα αγαπημένα μας μέρη που αντιστέκονται ακόμα και θα αντιστέκονται για πάντα σαν άλλα γαλατικά χωριά. Ιδού δεκατέσσερις διευθύνσεις για χάρη των οποίων βγαίνουμε ακόμα σε αναζήτηση μιας θέσης πάρκινγκ στα τσαλαπατημένα δρομάκια του Γκαζιού.


Η Κανέλλα (Κωνσταντινουπόλεως 70 & Ευμολπιδών, τηλ.: 210 3476320): Ταΐζει τους ξενύχτηδες αυτής της πόλης εδώ και κοντά μια δεκαετία, και το κάνει υπέροχα, με τα σπιτικότερα των σπιτικών πιάτων που θα δοκιμάσετε ποτέ σε (νεο)μαγειρείο. Ανανεώνει τακτικά τον κατάλογό της, για να μην τη βαριόμαστε –αν και, εδώ που τα λέμε, πώς γίνεται να βαρεθείς αυτά τα συγκλονιστικά σουτζουκάκια με τον αφράτο τους πουρέ; Στα στρωμένα με λαδόκολλα τραπεζάκια της συναντάς όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο της Αθήνας, και παρ’ όλα αυτά εξακολουθείς να νιώθεις άνετα να έρθεις εδώ μεσημεράκι Κυριακής με τη φόρμα και το μακό σου t-shirt. Αξία ανεκτίμητη –κι αυτή και ο λογαριασμός, που κυμαίνεται σταθερά στα 15-17€ το άτομο, με ωραίο χύμα κρασί.

Ο Νέζος (Κωνσταντινουπόλεως 58, Γκάζι, τηλ.: 6972340342): Μετρά την ιστορία του σε δεκαετίες, από τότε που στο Γκάζι δεν υπήρχαν ούτε μετρό ούτε λαοθάλασσες. Σερβίρει –κατά την ταπεινή μας άποψη– το καλύτερο κεμπάπ της πόλης, συνοδεία λαχταριστών ανατολίτικων μεζέδων που περιλαμβάνουν βελούδινο χούμους, λεπτοκομμένο παστουρμά και πικάντικη σαλάτα του τσοπάνη, στον απόλυτα cult χώρο του που ισορροπεί αξιοθαύμαστα ανάμεσα στο έθνικ και το ανατολίτικο κιτς. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κρέατα έρχονται απευθείας από την οικογένεια του ιδιοκτήτη στην Κομοτηνή. Ο λογαριασμός κυμαίνεται στα 10-12€ το άτομο, χύμα κρασιού περιλαμβανομένου.

Το Magritte (Σοφρωνίου 12, τηλ.: 211 1848824): Μετρά δύο χρόνια και κάτι, μισοκρυμμένο σε ένα από τα νησιώτικα στενάκια που ξεκινούν από την πλατεία. Θυμίζει περισσότερο μπαρ του κέντρου, με τα jazz και funk ακούσματά του, το ξύλινο dancefloor που κέρδισε σε χρόνο μηδέν τους λάτρεις του swing, τις εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας που φιλοξενούνται τους τοίχους του, και τα εξαιρετικά κοκτέιλ του. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς για καφεδάκι και λαχταριστά σπιτικά γλυκά μέχρι πολύ αργά για καθαρά ποτά και (τονίσαμε αρκετά το “εξαιρετικά”;) κοκτέιλ. Το απλό ποτό κοστίζει 6€, ενώ κάθε μέρα από τις 18.00 μέχρι τις 21.00 έχει happy hour, με όλα τα κοκτέιλ στα 6€.

Το Νηπιαγωγείο (Ελασιδών και Κλεάνθους 8, τηλ: 210 3458534): Άνοιξε τις πόρτες του πριν η πλατεία του Γκαζιού αποκτήσει φώτα, στο κτίριο που στέγαζε το 54ο Νηπιαγωγείο Αθηνών. Από τότε μέχρι σήμερα, δεν έχει σταματήσει να μας μυεί στις ψαγμένες του μουσικές, δείχνοντας ιδιαίτερη αγάπη στη funk σκηνή, και να μας γοητεύει με τις χαριτωμένες πινελιές στη διακόσμηση που περιλαμβάνουν παιδικές ζωγραφιές και πολύχρωμα παιχνίδια. Κάπου στο μεσοδιάστημα, αποφάσισε να κρατά και την πανέμορφη αυλίτσα του ανοιχτή όλο τον χρόνο, και το πακέτο… έδεσε.

Η Τεχνόπολη (Πειραιώς 100): Η αθηναϊκή αρχιτεκτονική, στο μυαλό των ιθυνόντων αυτής της πόλης, αρχίζει και τελειώνει στην Ακρόπολη. Το παλιό εργοστάσιο του γκαζιού, που από τα μέσα περίπου της δεκαετίας του ’90 συνηθίσαμε να αποκαλούμε Τεχνόπολη, είναι μία από τις ελάχιστες εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα –γι’ αυτό χαμογελάμε κάθε φορά που αντικρίζουμε τις καμινάδες της με τον φαντασμαγορικό κοκκινωπό φωτισμό τους. Γι’ αυτό, και για την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει στο Μουσείο Φωταερίου –το οποίο πρόσφατα γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια– και για τα καλοκαιρινά βράδια που έχουμε περάσει εδώ να χτυπιόμαστε υπό τους ήχους ροκ μελωδιών στην αυλή του, και για το Φεστιβάλ Κόμικς της Βαβέλ που αν μας ρωτάτε δεν πιστεύουμε ότι θα βρει ποτέ πιο ταιριαστή στέγη από αυτήν, και για όλες τις άλλες μικρές και μεγαλύτερες διοργανώσεις που μας φέρνουν και μας ξαναφέρνουν στις μεγάλες σιδερένιες του πόρτες.

Η ταράτσα του "45 Μοίρες" (Ιάκχου 18 & Βουτάδων, τηλ.: 210 3472729): Ένα από τα πρώτα, ιστορικά στέκια στο Γκάζι τότε που δεν ήταν ακόμα Γκάζι, βρήκε τη χρυσή τομή ανάμεσα στη mainstream άλωση της περιοχής και τον σνομπισμό απέναντι σε ό,τι παρέκκλινε έστω και λίγο από τον κανόνα οδηγούμε-Harley-και-πίνουμε-μόνο-μπύρες (που διακατείχε τα υπόλοιπα ροκάδικα της εποχής) και κατάφερε να παραμείνει αυθεντικά ροκ χωρίς αγκυλώσεις. Στην ταράτσα του, συνεχίζουμε κάθε καλοκαίρι να ακούμε τόσο old school όσο και alternative ροκ, με τη φωτισμένη Ακρόπολη στο background και τις κατακόκκινες καμινάδες της Τεχνόπολης σε πρώτο πλάνο. Το ποτό κοστίζει 7€, τα απλά κι ωραία του κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8-9€.

Η κινηματογραφική αίθουσα του Gazarte (Βουτάδων 32-34, τηλ.: 210 3460347): Μικρούλα και παρεΐστικη, με έναν αρτιστίκ αέρα να διαπνέει την ατμόσφαιρά της, και με αφράτες κατακόκκινες και μεγάλες πολυθρόνες, στις οποίες χουχουλιάζουμε τα βράδια του χειμώνα. Δεν κάνει ιδιαίτερες προσπάθειες να κρύψει την αδυναμία της στις ανεξάρτητες παραγωγές που δύσκολα προβάλλονται αλλού (από λατινοαμερικάνικα διαμαντάκια μέχρι ευρωπαϊκή κουλτούρα) και γι’ αυτό την αγαπάμε λίγο περισσότερο. Κάθε Τετάρτη τα εισιτήρια κοστίζουν 6€, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες 8€.

Το ουζερί των αστέγων (Κωνσταντινουπόλεως 30, τηλ: 210 3410462): Η υπέροχη πρωτοβουλία της ΜΚΟ Κλίμακα (για την οποία σας τα είχαμε πει αναλυτικά εδώ) μπορεί να μη μας κράτησε συντροφιά φέτος τον χειμώνα, από τον προσεχή Μάιο όμως επιστρέφει δριμύτερη για να μας σερβίρει ουζο-μεζέδες και συμπάθεια… με καλό σκοπό, κάθε Σάββατο στο 30 της οδού Κωνσταντινουπόλεως.

Το Vice Versa (Ευρυμέδοντος 3, τηλ.: 210 3412120): Στο εντυπωσιακό ψηλοτάβανο κτίριο όπου παλιά απολαμβάναμε τη νόστιμη κουζίνα του Βάτραχου, πλέον συναντάμε μέλη της ομάδας του γνωστού και μη εξαιρετέου Momix να δημιουργούν κοκτέιλ μοριακής γαστρονομίας, στα οποία η τελευταία πινελιά είναι… δική μας, σύμφωνα με το concept της διάδρασης στην οποία ποντάρει το νέο και ωραίο cocktail bar restaurant. Οι εκπλήξεις συνεχίζονται και στην κουζίνα, με εμπνευσμένες δημιουργίες όπως το κριθαρώτο γαριδοκαραβίδας και η πειραγμένη σαλάτα με ντοματίνια, δροσουλίτες, αγγουράκι και ελιές ποτισμένα με σάλτσα φέτας. Οι μουσικές κινούνται σε funk-o-jazz ρυθμούς, τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8-9€ και τα πιάτα στα 7-14€.

Το Τιρμπουσόν (Κωνσταντινουπόλεως 104, τηλ.: 210 3410107): Μοιάζει σχεδόν απίστευτο ότι πέρασαν ήδη τέσσερα χρόνια από τότε που ανακαλύψαμε το Τιρμπουσόν και μιλούσαμε εκστασιασμένοι για τις καλύτερες τηγανιτές πατάτες της Αθήνας (αυτές που κόβονται σε κυβάκια, αρχικά βράζονται και εν συνεχεία τηγανίζονται). Σταθερά στην off-Γκάζι θέση του, στην πλευρά εκείνη της Κωνσταντινουπόλεως που θα μπορούσες να την πεις και οριακά Μεταξουργείο, συνεχίζει ακάθεκτο να σερβίρει απολαυστικά πιάτα που ισορροπούν μεταξύ σπιτικού και πειραγμένου, σε τιμές που κυμαίνονται στα 20€ το άτομο.

Η Ταινιοθήκη (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, τηλ.: 210 3609695): Στην απέναντι όχθη της Ιεράς Οδού κι αυτή, στο σημείο εκείνο που δεν είσαι ακριβώς σίγουρος αν πρέπει να το λες Γκάζι, Κεραμεικό ή Μεταξουργείο, μας κακομαθαίνει με απολαυστικά κινηματογραφικά φεστιβάλ-που-δεν-γίνονται-αλλού τον χειμώνα, στις δύο όμορφες αίθουσές της. Αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη αδυναμία το καλοκαίρι, με την Λαΐδα στην ταράτσα της να προβάλλει ταινίες υπό το φως του φεγγαριού, με τις φωτισμένες καμινάδες της Τεχνόπολης στο background.

Τα πάρτι των Trashformers στο Koo-Koo: Μας γυρνούν κάθε δεύτερο Σάββατο δυο δεκαετίες πίσω, στα μαθητικά μας χρόνια (που δεν τ’ αλλάζουμε με τίποτα, τραγουδούσε τότε η Άννα Βίσση) και μας βάζουν να ξαναχορεύουμε Macarena, Σοφία Βόσσου και Σάκη Ρουβά. Κάθε πάρτι είναι κι ένα πολύ ξεχωριστό γεγονός, με επίτιμους προσκεκλημένους, απολαυστικά βιντεάκια και πολύ –μα πολύ– χορό. Σημειώστε ότι αυτό το Σάββατο είναι το τελευταίο πάρτι της σαιζόν, ενώ στις 2 Μαΐου οι Trashformers θα γιορτάσουν τα δέκατα γενέθλιά τους (ναι, κι όμως!) με ένα τεράστιο επετειακό πάρτι στο Fuzz.

Το Άστυ 68 (Κωνσταντινουπόλεως 68, τηλ.: 210 3466896): Φιλοξενεί events τόσο ετερόκλητα μεταξύ τους, όσο το Café Scientifique (που πολύ αγαπάμε, όπως σας έχουμε πει και ξαναπεί) το bar theater, οι θεματικές γευσιγνωσίες, οι βραδιές με ζωντανή μουσική και προσφάτως η wine up comedy του «δικού μας» Θόδωρου Λέλεκα. Πέρα, όμως, από τις θεματικές βραδιές του, μας αρέσει ιδιαίτερα και για τον ατμοσφαιρικό χώρο, που εμπνέεται από τα αστικά καφενεία της παλιάς Αθήνας, και για τα νοστιμότατα πιάτα ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας που σερβίρει –και μάλιστα σε εξαιρετικές τιμές, που κυμαίνονται στα 15€ το άτομο.

Το Hoxton (Βουτάδων 42, τηλ.: 210 3466896): Θα είμαστε ειλικρινείς –οι απόψεις για το Hoxton διίστανται. Αναμφίβολα, όλοι αναγνωρίζουμε την αισθητική αξία του βιομηχανικού του design (που το υιοθέτησε πριν το ασπαστεί κι όλη η υπόλοιπη Αθήνα, πράγμα που του χαρίζει έξτρα πόντους στην εκτίμησή μας) και των φανταστικών Chesterfield καναπέδων του. Οι… αντιφρονούντες, όμως, θα σας πουν ότι ωραίοι οι καναπέδες και οι avant-garde εκθέσεις σε γυμνούς βιομηχανικούς τοίχους, αλλά δυστυχώς από κάποια μαγαζιά λείπει η ατμόσφαιρα, λείπει αυτό που δένει την όλη συνταγή και σε κάνει να περνάς καλά –και το Hoxton είναι ένα από αυτά. Του χαρίζουμε, όμως, μια θέση σε αυτήν εδώ τη λίστα, γιατί μέλος της συντακτικής ομάδας του in2life το αγαπά παρ’ όλα αυτά.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v