25η Μαρτίου: Ιδέες για όσους μείνουν πίσω

Μελωδικά live, ωραίες παραστάσεις, ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους και ανοιξιάτικες διαδρομές στην πόλη υπόσχονται να γεμίσουν την Τρίτη μας.
25η Μαρτίου: Ιδέες για όσους μείνουν πίσω
της Ηρώς Κουνάδη 

Στην Ισπανία, η δημόσια αργία που πέφτει Τρίτη ή Πέμπτη συμπαρασύρει την Δευτέρα ή αντίστοιχα την Παρασκευή σε ένα πενθήμερο αργίας που αποκαλείται εύγλωττα “puente” δηλαδή «γέφυρα» με το Σαββατοκύριακο. Τι πιο λογικό;

Μέχρι να φτάσει η λαμπρή αυτή ιδέα στα αυτιά των εδώ ιθυνόντων, και για να μην φαινόμαστε στο μεταξύ αγνώμονες για τις αργίες μας, συγκεντρώνουμε τις καλύτερες ιδέες μας για να γεμίσουμε μια απολαυστική ανοιξιάτικη καθημερινή αργίας –κι ας είναι… μια μέρα μόνο.

Για το πρωί…

- Οι μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως η Ακρόπολη και η Αρχαία Αγορά, θα είναι κλειστοί, όμως αρκετοί μικρότεροι –όπως για παράδειγμα ο Κεραμεικός και η Ρωμαϊκή Αγορά– θα λειτουργούν κανονικά, και μάλιστα με ελεύθερη είσοδο για όλους. Ευκαιρία λοιπόν να φορέσετε τα αθλητικά σας, να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας εδώ και να κάνετε τον... τουρίστα στην πόλη.

- Ελεύθερη είσοδο θα έχει επίσης και το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο θα λειτουργεί κανονικά την Τρίτη 25 Μαρτίου από τις 9.00 ως τις 17.00. Μάλιστα, ειδικά για την ημέρα, έχει προγραμματιστεί μια σειρά παρουσιάσεων για τον Παρθενώνα, την αρχιτεκτονική, τον γλυπτό του διάκοσμο και τον τρόπο έκθεσής του, το συμβολισμό και την ιστορία του μνημείου. Οι παρουσιάσεις θα πραγματοποιηθούν στα ελληνικά στις 12.00 και τις 13.00 το μεσημέρι, στα αγγλικά και στα γαλλικά στις 11.00. Η διάρκεια της παρουσίασης είναι 50 λεπτά, ενώ η συμμετοχή είναι δωρεάν –θα τηρηθεί, όμως σειρά προτεραιότητας, οπότε φροντίστε για την έγκαιρη προσέλευσή σας. Την ίδια μέρα το εστιατόριο του δευτέρου ορόφου του Μουσείου θα υποδεχθεί τους επισκέπτες του με ειδικά σχεδιασμένο μενού, εμπνευσμένο όπως πάντα από την ελληνική παράδοση.

- Δεν χρειάζεται, βέβαια, να είστε λάτρεις της αρχαίας ιστορίας –ή οποιασδήποτε Ιστορίας, εδώ που τα λέμε– για να κάνετε τον τουρίστα στην πόλη. Η Αθήνα είναι γεμάτη διαδρομές που δεν προλαβαίνουμε να κάνουμε εκτός αργιών, και η εποχή είναι ιδανική για να τις απολαύσετε. Από τα Αναφιώτικα μέχρι την παραλία, και από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι τα Πετράλωνα, όρεξη (και καλή παρέα) να ‘χετε να περπατάτε, κάνοντας στάσεις για δροσερό καφεδάκι ή λαχταριστά γεύματα σε δροσερές αυλές. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει εννέα από τις αγαπημένες μας διαδρομές στην πόλη και εδώ τα δέκα αγαπημένα μας μέρη στην Αθήνα για να μην ξέρετε πού θα πρωτοβολτάρετε.

- Τι θα λέγατε για πικνίκ; Η εντελώς ανοιξιάτικη μέρα που μας υπόσχεται το δελτίο καιρού μας εμπνέει να… στρωθούμε παρέα με σπιτικά σαντουϊτσάκια και παγωμένες μπύρες σε καταπράσινες αθηναϊκές γωνιές όπως ο Λόφος του Φιλοπάππου, το Πάρκο Σκοπευτηρίου της Καισαριανής, οι πλαγιές του Υμηττού ή –αν έχετε διάθεση για λίγη παραπάνω οδήγηση– το Άλσος Τατοΐου στην Πάρνηθα.
Διαβάστε περισσότερα – Πικ νικ: 7 αθηναϊκά πάρκα για να… στρωθείτε

- Στο Χυτήριο της Ιεράς Οδού, στήνουν το μεσημέρι (από τις 14.00 και μετά) ένα γλέντι με τσιγγάνικες και ethnic μελωδίες, λαϊκές μουσικές διασκευασμένες σε lounge εκδοχή και τραγούδια από τη δισκογραφική συνεργασία του Κώστα Παυλίδη με τον Αντώνη Απέργη. Η είσοδος κοστίζει 5€.

- Η παράδοση επιβάλλει μπακαλιαράκια για μεσημεριανό, κι εμείς έχουμε να προτείνουμε τα καλύτερα μέρη της Αθήνας για να τα δοκιμάσετε: Το θρυλικό υπόγειο του Δαμίγου, στο 41 της οδού Κυδαθηναίων, που συνδυάζεται τέλεια με πρωινή ή απογευματινή βόλτα στην Πλάκα, το Οινομαγειρείο της Μεταξούς στον Κολωνό, την Παλιά Φάβα με την υπέροχη σπιτική σκορδαλιά της κυρίας Ντίνας στο Παλαιό Φάληρο. Διαβάστε περισσότερα για το καθένα εξ αυτών (μαζί με μερικές ακόμα προτάσεις μπακαλιαροφαγίας) εδώ.

- Αν, πάλι, δεν είστε φαν της παράδοσης ή του μπακαλιάρου (ή και των δύο) η πρότασή μας για μεσημεριανό έχει ουζάκι και ψαρομεζέδες δίπλα στην θάλασσα –τα σχέδια για το καλοκαίρι που δείχνει να βρίσκεται καθ’ οδόν είναι προαιρετικά. Οι επιλογές σας, λοιπόν, είναι δύο: Είτε οδηγείτε στην Παραλιακή με κατεύθυνση προς το Σούνιο, στήνοντας έτσι και μια ωραιότατη μονοήμερη εκδρομή, για να κάνετε στάση στη Γαλήνη στην Παλαιά Φώκαια, είτε –αν δεν θέλετε να οδηγήσετε τόσο– κατηφορίζετε προς τον Πειραιά, και πιάνετε τραπεζάκι έξω, στα εντελώς κυκλαδίτικα μπαλκόνια του Αχινού, στη Φρεαττύδα.
Διαβάστε περισσότερα - 10 ταβέρνες και μεζεδοπωλεία δίπλα στη θάλασσα

…Και για το βράδυ

- Παραδοσιακών γλεντιών συνέχεια, με ένα απροσδόκητο live στο Half Note: Ο Πετρολούκας Χαλκιάς συναντά επί σκηνής των Αντώνη Κυρίτση, και οι δυο τους παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα εμπνευσμένο από την ελληνική παράδοση, με παραδοσιακά τραγούδια, δημοτικά και κλέφτικα, αλλά και αυτοσχεδιαστικές εκπλήξεις που χαρακτηρίζουν τον μετρ του κλαρίνου. Η είσοδος κοστίζει 15€, και το live ξεκινά στις 21.30.

- Οι λάτρεις του tango και της αργεντίνικης μουσικής δίνουν ραντεβού στο Θέατρο Badminton, στη σκηνή του οποίου επιστρέφει για δύο μέρες (25 και 26 Μαρτίου) η παράσταση Forever Tango. Δεκατέσσερις από τους κορυφαίους χορευτές tango παγκοσμίως, ένας τραγουδιστής και ενδεκαμελής ορχήστρα –όπου τον πρώτο ρόλο έχει το bandoneon, το κατεξοχήν όργανο του tango– διηγούνται ολόκληρη τη διαδρομή του tango, από τις φτωχογειτονιές του Μπουένος Άιρες ως τα σαλόνια και τη διεθνή καταξίωση. Η παράσταση ξεκινά στις 20.30, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 12€.

- Στο Faust, οι Nasa Funk μας καλούν σε ένα απόλυτα (τι άλλο;) funk πάρτι, το οποίο θα ακολουθήσει την παρουσίαση του νέου τους δίσκου, με τίτλο «Αντικειμενικά». Το πάρτι θα ξεκινήσει στις 22.30 (οι πόρτες ανοίγουν στις 20.00) και η είσοδος κοστίζει 5€, ή 8€ σε τραπέζι.

- Ο Γιάννης Χαρούλης παρουσιάζει στο Βοτανικός Live Stage δύο απολαυστικά live (τη Δευτέρα 24, την Τρίτη 25 και την Τετάρτη 26 Μαρτίου) με αγαπημένα κομμάτια από την προσωπική του δισκογραφία, αλλά και τραγούδια που γεννήθηκαν από την έμπνευση σπουδαίων στιχουργών και συνθετών. Τα εισιτήρια κοστίζουν 10€, και τα live ξεκινούν στις 22.00.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v