Η έξοδος του Σαββάτου: Βόλτα... κατά των διακρίσεων

Καφέδες, προβολές, παραστάσεις και γεύσεις που μας καλούν να βγούμε αυτό το Σάββατο και να απολαύσουμε το αντιρατσιστικό πρόσωπο της Αθήνας.
Η έξοδος του Σαββάτου: Βόλτα... κατά των διακρίσεων
Αυτό το Σάββατο, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων βγαίνουμε για να γνωρίσουμε το πρόσωπο αυτής της πόλης που γιορτάζει την διαφορετικότητα και απολαμβάνουμε καφέ, λιχουδιές, θέατρο και προβολές με… αντιφασιστική γεύση.

Καφές εναντίον διακρίσεων

Ξεκινάμε την ημέρα μας, που η πρόγνωση του καιρού μας λέει πως θα είναι εξίσου ηλιόλουστη με αυτές που προηγήθηκαν, με έναν δροσερό καφέ στο Myrtillo (πλατεία 28ης Οκτωβρίου 6, έξοδος ΗΣΑΠ Ηρακλείου, τηλ: 2110123176). Πρόκειται για το café που άνοιξε τις πόρτες του στην πλατεία του σταθμού του ΗΣΑΠ στο Ηράκλειο, όχι μόνο για τους πελάτες του, αλλά και για όλα τα άτομα με μέτριες μαθησιακές δυσκολίες και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (σύνδρομο Asperger, κωφοί κλπ). Μάλιστα, το προσωπικό του café αποτελείται μόνο από τέτοια άτομα, μια πρωτοβουλία αξιέπαινη, που επιδιώκει να δώσει ευκαιρίες σε ανθρώπους που η κοινωνία αρνείται να ενσωματώσει. Εμείς μπορούμε να δείξουμε την στήριξή μας απλώς με το να απολαύσουμε εκεί τον καφέ μας, να παραγγείλουμε τα γευστικότατα κέικ, μπισκότα, pancakes και γλυκά που ετοιμάζουν με τα χεράκια τους και να συμμετάσχουμε στις εκδηλώσεις, τα workshops, τα lives και τις ομιλίες που διοργανώνουν στον φιλικό, ιδιαίτερα όμορφο και pop χώρο του Myrtillo.

Τέχνες εναντίον φασισμού
Το μεσημέρι, η «δράση» μεταφέρεται στου Ψυρρή, και στο αυτοδιαχειριζόμενο θέατρο «Εμπρός», όπου διεξάγεται το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών, που ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο. Το Σάββατο, έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την δράση «Ιn memory of Nelson Mandela- Mandela Gals» από τους Troupe Emma Ya, Ubuntu Drum ‘n Dance group (Ρήγα Παλαμήδου 2, Ψυρρή, 12.00-13.30, είσοδος ελεύθερη), μια μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στον Μαντίμπα της Νοτίου Αφρικής που «έφυγε» προ ολίγων μηνών.

Διάλειμμα για φαγητό
Μιας και βρισκόμαστε στο κέντρο, επισκεπτόμαστε το νέο μας αγαπημένο μέρος για φθηνό και μαμαδίσιο φαγητό, το «Μάνας Κουζίνα Κουζίνα» στην πλατεία Αγίας Ειρήνης, το οποίο διαθέτει έναν μπουφέ γεμάτο νηστίσιμα μαγειρευτά αλλά και ορισμένες κρεατολιχουδιές: Διαλέγουμε μεσαίο ή μεγάλο πιάτο και επιλέγουμε από τουλάχιστον ένα κυρίως, ένα συνοδευτικό και μία σαλάτα, από τα οποία έχουμε ξεχωρίσει ως τώρα το χοιρινό φρικασέ, το κοτόπουλο με πατατούλες φούρνου, τις φουρνιστές σαρδέλες και την εξαιρετική πατατοσαλάτα. Συνδυάστε το με την τσικουδιά ή το χύμα κρασί του μαγαζιού και πληρώστε λιγότερα από 10€ κατ’ άτομο. Για το γλυκό κλείσιμο, δεν σας συστήνουμε παρά να περάσετε απέναντι, στους Loukoumades, και να παραγγείλετε μια μερίδα φρέσκους, ζεστούς λουκουμάδες, γεμιστούς με πραλίνα και πασπαλισμένους με άχνη ή ξηρούς καρπούς (εξαιρετική και η επιλογή με κρέμα και παγωτό καζάν τιπί). Η μερίδα περιέχει 12 λαχταριστούς λουκουμάδες και στοιχίζει περί τα 3-4€. 

Σινεμά εναντίον ρατσισμού
Αφιερωμένο στην Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών διακρίσεων, αυτό το Σάββατο είναι και το αφιέρωμα του δημοτικού κινηματογράφου Καλυψώ στην Καλλιθέα (Γρ. Λαμπράκη και Καλυψούς, τηλ: 210 9510909), που πραγματοποιεί δωρεάν προβολή της κλασικής ταινίας «Μάντεψε ποιος θα έρθει το βράδυ» (Guess who’s coming to dinner, 1967). Πρόκειται για ταινία του Στάνλεϊ Κράμερ, που σκηνοθετεί ένα δείπνο… έκπληξη: Η νεαρή Joey επιστρέφει από τις διακοπές της με τον νέο της αρραβωνιαστικό, και κανονίζει να τον γνωρίσει στους δικούς της. Μόνο που εκείνοι δεν γνωρίζουν πως ο νέος φίλος της είναι μαύρος. Ούτε οι γονείς του τελευταίου, που καταφθάνουν επίσης καλεσμένοι στο δείπνο γνωρίζουν πως η φίλη του γιου της είναι λευκή. Μεταξύ τυρού και αχλαδιού, οι δύο οικογένειες καλούνται να συζητήσουν «το πρόβλημα» των παιδιών τους. Η προβολή ξεκινά στις 20.00 και η είσοδος είναι ελεύθερη.



Για την καθιερωμένη συζήτηση συνοδεία αλκοόλ μετά την ταινία, πιάνουμε τραπεζάκι στο Momo στην πλατεία Κύπρου (Σαπφούς 96) που σερβίρει εξαιρετικά κοκτέιλ – δοκιμάστε το daiquiri με φρούτα του πάθους ή το «ροδακινάτο» Peachy Peacy – αλλά και ζεστά «haute dog», ήτοι ευφάνταστα λουκάνικα, για τους πεινασμένους.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v