10 αθηναϊκά μυστικά στις γειτονιές της πόλης

Café με κοινωνική συνείδηση, δωρεάν δραστηριότητες, παζάρια σε σινεφίλ αυλές, πρωτοποριακές γεύσεις και άλλες εκπλήξεις σε 10 «μυστικές» αθηναϊκές διευθύνσεις.
10 αθηναϊκά μυστικά στις γειτονιές της πόλης
του Γιώργου Κόκουβα

Μια γνωστή αυλή στα Πετράλωνα φιλοξενεί… άγνωστες δραστηριότητες. Στο Μεταξουργείο μπορούμε να δοκιμάσουμε τάρανδο. Το Σύνταγμα έχει ένα καλά κρυμμένο μυστικό με απίστευτη θέα. Στο Νέο Ηράκλειο, ένα café βάζει τέλος στις διακρίσεις. Κι άλλες έξι αθηναϊκές γειτονιές μας εκπλήσσουν με τους μικρούς «θησαυρούς» τους, που αξίζει να ανακαλύψετε.

*Στο Νέο Ηράκλειο, θα βρείτε ένα από τα πιο πρωτοποριακά café της πόλης
Το Μύρτιλλο (πλατεία 28ης Οκτωβρίου, σταθμός ΗΣΑΠ) απασχολεί αποκλειστικά άτομα με από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, και κυρίως νέους με μέτριες μαθησιακές δυσκολίες. Πέρα από καφέ και λαχταριστά γλυκά που φτιάχνουν οι ίδιοι, θα πετύχετε συχνά-πυκνά και live, καθώς και εργαστήρια λόγου και άλλες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, σε μια πρωτοβουλία τουλάχιστον αξιέπαινη.


*Στο Θησείο, θα βρείτε ένα στέκι… πασπαρτού

Το The Bar Project (Ηρακλειδών 52), έχει κάτι για όλους: Πέρα από φρέσκο χαρμάνι καφέ και signature cocktails, οι ποδηλάτες μπορούν να κάνουν στάση για να φουσκώσουν τα λάστιχά τους, οι «διαβασμένοι» θα καθίσουν στους πάγκους του wifi Think Space να δουλέψουν, οι πεινασμένοι θα δοκιμάσουν τη μαρμελάδα της θείας Αγγελικής και οι φιλόμουσοι θα ακούσουν μυστήριες κιθάρες. Τέλος, οι περαστικοί δεν θα παραλείψουν να κάνουν μια στάση για τα έθνικ φεστιβάλ και τα events που διοργανώνονται, όπως τα speed dates για τους singles.

*Στο Σύνταγμα, θα δοκιμάσετε κεφτεδάκια με αναπάντεχα όμορφη θέα
Η καντίνα του τελευταίου ορόφου, στο κτίριο απέναντι από τα Public και το Athens Plaza, είναι το κοινό μυστικό όσων δουλεύουν στο κέντρο και σπεύδουν για διάλειμμα, καφέ και κεφτεδάκια με θέα. Στο 2 της οδού Καραγεώργη Σερβίας, θα ανεβείτε στον τελευταίο όροφο και πίσω από την πόρτα θα βρεθείτε σε μια μικροσκοπική ταράτσα με εκπληκτική θέα, λίγα τραπεζάκια και λαχταριστά μπιφτεκάκια.

*Στο Μεταξουργείο, τις Κυριακές θα δοκιμάσετε τάρανδο

Το Safka (Μ. Αλεξάνδρου 80-82), το πρώτο σκανδιναβικό εστιατόριο της Αθήνας, μπορεί να διαθέτει ελαφρώς… τσιμπημένες τιμές, αλλά τις Κυριακές σερβίρει ένα χορταστικότατο brunch σε πολύ καλές τιμές, από το οποίο ξεχωρίζουμε το burger αλλά και την ομελέτα με τάρανδο – υπολογίστε περί τα 15-20€ κατ’ άτομο για χορταστικό τσιμπολόγημα α λα σκανδιναβικά.

*Στην Πλατεία Κουμουνδούρου, βρίσκεται το Θέατρο Κωφών

Το Θέατρο Κωφών Ελλάδος (Σαχτούρη 8-10, Ψυρρή) ένας φιλόξενος χώρος και οι ακόμη πιο φιλόξενοι συμπολίτες μας με προβλήματα ακοής μας υποδέχονται για να γνωρίσουμε όχι μόνο τον κόσμο τους και να συμμετάσχουμε στην κοινωνική τους ένταξη, αλλά και να παρακολουθήσουμε τις παραστάσεις τους – αυτή την περίοδο, ανεβαίνει η παράσταση «Κάρβουνο» κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00 (εισιτήριο 10€). 

*Στην Πλάκα, μπορείς να δοκιμάσεις νέα προϊόντα δωρεάν

Στη λέσχη του Zampple (Ναυάρχου Νικόδημου 5) στις παρυφές της Πλάκας, μπορείτε αφού εγγραφείτε, να δοκιμάσετε samples – ήτοι δείγματα δωρεάν, ως και έξι προϊόντων  σε κάθε επίσκεψη, από καραμέλες και μπύρες μέχρι καλλυντικά. Αφού τα προμηθευτείτε, έχετε 20 ημέρες να τα δοκιμάσετε και να τα αξιολογήσετε online, κερδίζοντας έτσι πόντους, που αντιστοιχούν σε περισσότερα δείγματα στην επόμενη επίσκεψή σας.

*Στα Πετράλωνα μπορείς να συμμετάσχεις σε garage sale 

Το Πραθήναι (Τρώων 36, Άνω Πετράλωνα) είναι το πρώτο «Αθηναϊκό Προσωπικό Πωλητήριο», μια ιδέα εμπνευσμένη από τα αμερικανικά garage sales, τα ιταλικά mercantino και τα ανταλλακτικά παζάρια. Όσοι Αθηναίοι έχουν δηλαδή παλιά προϊόντα και αντικείμενα να πουλήσουν, νοικιάζουν έναν πάγκο, ενώ οι υπόλοιποι κάνουμε οικονομικές αγορές. Το «Πραθήναι» ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και θα πραγματοποιείται κάθε Κυριακή από τις 10.00 ως τις 17.00 – και το καλύτερο: ο χώρος που θα πραγματοποιείται είναι ο αγαπημένος κήπος του θερινού σινεμά Ζέφυρος.

*Στη Γλυφάδα, θα βρείτε τον… παράδεισο των μανιταριών

Το Mushroom είναι ένα εστιατόριο που άνοιξε πρόσφατα τις πόρτες του (Γρ. Λαμπράκη και Αγ. Νικολάου 48), για να σερβίρει πιάτα και συνταγές αποκλειστικά με βάση τα μανιτάρια. Οι μανιταρόφιλοι θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε ποικιλίες μανιταριών, πεϊνιρλί από βασιλικά πλευρώτους, μανιταρόσουπες, τυριά με άρωμα μανιταριών, ριζότο με ραγού από μανιτάρια και κυρίως πιάτα κρεατικών και ψαρικών με νότες βασιλομανίταρου και τρούφας. Υπολογίστε περί τα 25-30€ κατ’ άτομο.

*Στον Κεραμεικό, θα μπείτε… Στην Πρίζα 
Η κολεκτίβα «Στην Πρίζα» βρίσκεται κάπου μεταξύ Θησείου και Γκαζιού (Νηλέως 36, 10.00-18.00) και μας περιμένει για  να ανακυκλώσουμε τις ηλεκτρονικές μας συσκευές, να επισκευάσουμε οικονομικά τα laptop μας, να μας εγκαταστήσουν ελεύθερο λογισμικό και να κατασκευάσουν ιστοσελίδες για όσους το χρειάζονται. Γίνονται ειδικές τιμές σε ανέργους και ευπαθείς οικονομικές ομάδες, ενώ εδώ θα βρείτε και ηλεκτρονικές συσκευές που χαρίζονται. 

*Στην Πανεπιστημίου, θα δοκιμάσετε λουκουμάδες τριών εθνικοτήτων

Συγκεκριμένα, στο Lukumami (Πανεπιστημίου 44) κοντά στην Ομόνοια, θα βρείτε λουκουμάδες ελληνικούς (τραγανούς απ’ έξω σε σχήμα σφαιρικό ή κρίκου), γαλλικούς (τα λεγόμενα beignets, αφράτα και βελούδινα, με ζάχαρη άχνη) και ισπανικούς (τα λεγόμενα churros, μακρόστενα και τραγανά σε χάρτινο χωνάκι). Σε κάθε επιλογή, προσθέστε μέλι και κανέλα ή ζεστή σοκολάτα, κρέμα βανίλια και φρούτα ή γλυκά του κουταλιού. Σκέτη κόλαση.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v