Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Οι εκδηλώσεις της πόλης

Η Αθήνα θυμίζει έναν μεγάλο… κύκλο χαμένων ποιητών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Όλα όσα θα δούμε και θα ακούσουμε.
Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Οι εκδηλώσεις της πόλης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η 21η Μαρτίου έχει θεσπιστεί επίσημα από την UNESCO ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης και φέτος, όπως και κάθε χρόνο, η Αθήνα γεμίζει με στίχους μεγάλων ποιητών, αλλά και αγαπημένες μελωδίες που τους συνοδεύουν. Από το Μέγαρο Μουσικής, μέχρι τα κατά τόπους βιβλιοπωλεία και θεματικά καφέ, συγκεντρώνουμε τις πιο ενδιαφέρουσες «ποιητικές» εκδηλώσεις του Μαρτίου.

Τριήμερο δωρεάν εκδηλώσεων στο Polis Art Café
Από την Παρασκευή 21 Μαρτίου μέχρι την Κυριακή 23, η «Παρουσία» και το Polis Art Café, διοργανώνουν ένα τριήμερο εκδηλώσεων, αφιερωμένο στην παγκόσμια ποίηση και την προσφορά της. Την Παρασκευή στις 18:00 θα γίνει αφιέρωμα στην ισπανόφωνη ποίηση, το Σάββατο στις 18:00 θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στην Βλάχικη (αρμάνικη) ποίηση και την κυπριακή, ενώ την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί μαραθώνιος ποιητικών αναγνώσεων από την Εταιρεία Συγγραφέων, ο οποίος πλαισιώνεται από μουσικό πρόγραμμα.

Info: Polis Art Café, Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου. Τηλέφωνο: 2103249588

Εκδηλώσεις ποίησης και μουσικής στο Μέγαρο
Το Μέγαρο Μουσικής αφιερώνει ολόκληρη την ημέρα της Κυριακής 16 Μαρτίου στην τέχνη του ποιητικού λόγου και φιλοξενεί σειρά συναυλιών, ποιητικών βραδιών και παράλληλων εκδηλώσεων για όλες τις ηλικίες. Στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης», η Τατιάνα Ζωγράφου παρουσιάζει τη μουσική παράσταση «Πετώντας πας στην πόλη…», ενώ στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν τα «Μελωδόνια», 24 τραγούδια που συνέθεσε ο Πέτρος Περάκης εμπνευσμένος από το βιβλίο της Π. Παμπούδη «Με το Αλφα και το Βήτα».

Το απόγευμα, στις αίθουσες «Δημήτρης Μητρόπουλος» και «Νίκος Σκαλκώτας» τα ποιήματα των Γιάννη Ευσταθιάδη, Λένιας Ζαφειροπούλου, Ιουλίτας Ηλιοπούλου, Θωμά Ιωάννου, Χριστόφορου Λιοντάκη και Θανάση Χατζόπουλου… συνομιλούν με τη μουσική των Μπαχ, Σούμπερτ, Σούμαν, Βάγκνερ, Σοστακόβιτς, Προκόφιεφ και άλλων. Η μεγάλη ημέρα της ποίησης θα ολοκληρωθεί με τη βραδινή συναυλία «Μάνος Χατζιδάκις: Τραγούδια για φωνή και πιάνο» στην αίθουσα «Χρήστος Λαμπράκης».

Την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19 Μαρτίου τις εκδηλώσεις κλείνουν τα ποιήματα των Σεφέρη, Ρίτσου, Αναγνωστάκη, Λειβαδίτη και άλλων που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης στη διάρκεια της καριέρας του με τη φωνή του Γιώργου Νταλάρα. Καλεσμένοι του σε αυτό το μουσικό εγχείρημα, η Ελεονώρα Ζουγανέλη και ο Μίλτος Πασχαλίδης. Συμμετέχει η Νεανική Χορωδία Λεόντειου Λυκείου Νέας Σμύρνης.

Info: Εισιτήρια από 8€ για τις εκδηλώσεις στις 16 Μαρτίου και από 15€ για την εκδήλωση με τα μελοποιημένα ποιήματα από τον Μίκη Θεοδωράκη. Περισσότερα εδώ.

Τα λογοτεχνικά περιοδικά διαβάζουν ποίηση
Ο Κύκλος Ποιητών στο πλαίσιο του «Μάρτιος Μήνας Ποίησης» διοργανώνει αναγνώσεις ποιημάτων σε διάφορες τοποθεσίες στην πόλη. Την Παρασκευή 14 Μαρτίου λοιπόν στις 20:00, στο The Black Duck Garden θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις από τους ποιητές των περιοδικών Οδός Πανός και Μανδραγόρας, το Σάββατο 22 Μαρτίου στις 20:00 από το Εντευκτήριο και το Κουκούτσι στο καφέ Φλοράλ, την Πέμπτη 27 Μαρτίου στις 20:00 από το Οροπέδιο και Σύσιφος στο καφέ Φίλιον στη Σκουφά στο Κολωνάκι και την Παρασκευή 28 Μαρτίου στις 20:00 από το Εμβόλιμο και το Νέο ΠΛανόδιοον στο βιβλιοπωλείο Επί λέξει στην Ακαδημίας.

Επίσης, ο Κύκλος Ποιητών σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΔΑ θα παρουσιάσει στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Aκαδημίας 50) την Τρίτη 18 Μαρτίου στις 20:00 εισηγήσεις και αναγνώσεις στα ελληνικά, ισπανικά και πορτογαλικά ποιημάτων των Juan Gelman, Felix Grande, Ledo Ivo, Alvaro Mutis και Jose Emilio Pacheco.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v