Μπιστρό στην Αθήνα: 8 παριζιάνικες γωνιές στην πόλη

Αναζητάμε τις πιο… παριζιάνικες γωνιές της Αθήνας και τις βρίσκουμε σε οκτώ όμορφα μπιστρό που μας σερβίρουν καφέ, κρουασάν και ωραίες γαλλικές γεύσεις.
Μπιστρό στην Αθήνα: 8 παριζιάνικες γωνιές στην πόλη
του Γιώργου Κόκουβα

«Γρήγορο» σημαίνει η ρωσική λέξη «bistro». Όπως ακριβώς δηλαδή ζητούσαν το φαγητό τους οι ρώσοι στρατιώτες στην Γαλλία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το οποίο τους σερβίρονταν σε μικρά ισόγεια, που μετά την λήξη του πολέμου έγιναν ήσυχα στέκια για καλλιτέχνες και διανοούμενους. Κάπως έτσι εξαπλώθηκαν τα γαλλικά μπιστρό και έφτασαν μέχρι τα μέρη μας.

Μικροί και χαριτωμένοι χώροι, αρτιστίκ διακόσμηση και όμορφες γωνιές, απαλή μουσική και ρομαντική διάθεση, αρωματικός καφές και γρήγορες αλλά ωραίες γεύσεις. Όλα τα παραπάνω, θα τα βρείτε συγκεντρωμένα σε οκτώ διευθύνσεις της πόλης που… μυρίζουν Παρίσι, αλλά (και α λα) αθηναϊκά. 

Γκελ μπιστρό 
Κολοκοτρώνη 59β, τηλ: 2114000863

Στην φιλόξενη στοά του Booze, τους τελευταίους μήνες φιλοξενείται το γλυκύτατο μπιστρό που φιλοδοξεί να κάνει «Γκελ» στη γεύση, με ένα μενού εμπνευσμένο από τα ταξίδια, τις ταινίες και τα αγαπημένα βιβλία της ομάδας πίσω από την κουζίνα. Χαμηλός φωτισμός, ξύλινοι πάγκοι, κεριά και λουλούδια στα τραπέζια και πολύχρωμη διακόσμηση είναι το σκηνικό στο οποίο θα δοκιμάσετε ζεστό καφεδάκι με πρωινό και μπρουσκέτες ή φρέσκες σαλάτες τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες, ενώ αργότερα θα χορτάσετε με ποικιλίες τυριών, φιλετάκια κοτόπουλο με σος καρύδας ή φράουλας και σαλάτα με γεύση… μοχίτο. Υπολογίστε περί τα 20€ κατ’ άτομο ή λιγότερα αν το επισκεφθείτε για το ποτό σας με συνοδεία από τις μικρές μπουκίτσες που ενδείκνυνται για το τσιμπολόγημα. 

Αθήναι bistrot 
Μακρυγιάννη 3, τηλ: 210 9229210

Η γαλλική ατμόσφαιρα ενός cozy χώρου παντρεύεται με τις ελληνικές γεύσεις στην σκιά της Ακρόπολης: Στο Αθήναι bistrot θα πιάσετε τραπεζάκι είτε στο πλακόστρωτο, στις όμορφες σιδερένιες καρέκλες πλάι στις γλάστρες με τις ελιές, είτε στη μικρή, ζεστή σάλα με τις παλιές αθηναϊκές αφίσες και τις πινακίδες με τις… δασείες και τις περισπωμένες. Θα απολαύσετε το καφεδάκι σας από πολύ νωρίς το πρωί, θα δοκιμάσετε τα λαχταριστά σάντουιτς για τη λιγούρα και, αν πεινάτε πολύ, θα επιλέξετε τα γεύματα/μενού από 8,50€, με επιλογές από ελληνικά τυριά, όσπρια, σαλάτες με προϊόντα από διάφορες περιοχές της χώρας, κριθαρότο γαρίδας και τραχανά με απάκι, καθώς και άλλες γεύσεις κρεατικών ή θαλασσινών ημέρας. Το βράδυ, μπορείτε να απολαύσετε και τα δροσιστικά αλλά ελαφρώς τσιμπημένα κοκτέιλ του Αθήναι, που ξεκινούν από τα 9€. 

Petite Fleur 
Πλατεία Αγίου Νικολάου 2, Χαλάνδρι και Ομήρου 44, Κολωνάκι

Οι δύο γωνιές με το πιο έντονο γαλλικό «άρωμα» στην Αθήνα είναι αδιαμφισβήτητα αυτές του Petite Fleur στο Κολωνάκι και στο Χαλάνδρι. Τραπεζάκια και φερ φορζέ καρέκλες στα γλυκύτατα μπαλκονάκια και μίνι-πολυθρόνες… Λουδοβίκου στο ζεστό εσωτερικό, τζαζ μουσική – ενίοτε live – και ρομαντικές διακοσμητικές λεπτομέρειες χαρακτηρίζουν τα δύο «Μικρά Λουλούδια». Αυτό που έκανε όμως διάσημο το Petite Fleur είναι η συγκλονιστική ζεστή σοκολάτα, ιδιαίτερα παχύρρευστη και απολαυστική. Πολύ καλές είναι και οι επιλογές για αρωματικό τσάι, συνοδεία απαραιτήτως των ζεστών gâteaux, κέικ και άλλων γλυκών εκπλήξεων. Είναι επίσης από τους πρώτους χώρους που διατηρήθηκαν αυστηρά άκαπνοι.

Bistro espresso bar & crepe 
Αιμίλιου Βεάκη 23, Περιστέρι, τηλ: 2105713777

Η νοσταλγική, ζεστή ατμόσφαιρα εξαπλώνεται και στα δυτικά προάστια, και συγκεκριμένα στο “Bistro” στον πεζόδρομο της οδού Βεάκη, όπου απλώνονται τα φαναράκια κάτω από τα δέντρα των παρτεριών και τα ξύλινα τραπεζάκια με τα παγκάκια που ντύνονται με μαξιλάρια, ενώ στον εσωτερικό χώρο τα παλιά παντζούρια γίνονται τραπέζια, που με τη σειρά τους επιτρέπουν το χάζι στον πεζόδρομο μέσα από τις τζαμαρίες. Η μουσική κινείται σε νοσταλγικούς ‘80s και ‘90s ρυθμούς, ενώ ως στέκι προσφέρεται είτε για χαλαρό καφέ από το πρωί, είτε για τσιμπολόγημα με ωραίες επιλογές από κρέπες, σαλάτες, μπαγκέτες και αραβικές πίτες. 

Mon cheri 
Ηροδότου 10, Κολωνάκι, τηλ: 2111848919

Αρτιστίκ διακόσμηση με στοιχεία καμπαρέ, αρχοντικές πολυθρόνες και στρογγυλά τραπεζάκια κάτω από βιβλιοθήκες, λουλούδια στα τραπέζια και ατμοσφαιρικός φωτισμός από ωραία φωτιστικά δημιουργούν μια άκρως παριζιάνικη αύρα, στην οποία θα απολαύσετε εξαιρετικό καφέ ή ζεστή σοκολάτα, αλλά και φρέσκες σαλάτες ή γλυκά – μην χάσετε το cheesecake ή την τάρτα λεμονιού. Για τα κρύα βράδια, ενδείκνυται το ζεστό κρασί, συνοδεία τζαζ ήχων από τα ηχεία. 

Ζάχαρη & Αλάτι bistrot bar 
Βαλτετσίου 47, Εξάρχεια, τηλ: 210 3801253

Εξαιρετικός συνδυασμός μπιστρό και μπαρ, ακόμη πιο ωραίο το πάντρεμα γλυκών και αλμυρών γεύσεων (όπως μαρτυρά το όνομα). Το χαριτωμένο αυτό εξαρχειώτικο στέκι το προτιμάμε ιδιαίτερα τους ανοιξιάτικους μήνες, που η λιλιπούτεια αυλή του με τα λευκά και κόκκινα πλακάκια, τις σιδερένιες καρεκλίτσες και τις στριφογυριστές σκάλες φιλοξενούν τους καφέδες αλλά και τις γευστικές μας δοκιμές. Στα του φαγητού, θα δοκιμάσετε αλμυρές γεύσεις όπως λαυράκι με πράσο και μάραθο, σαλάτα ψητών λαχανικών, μοσχαράκι με μοσχοκάρυδο, ωραία ριζότο και άλλες επιλογές ημέρας. Δύσκολα φυσικά θα αντισταθείτε και σε κάποια από τις επιλογές του «Μενού της Ζάχαρης». Συχνά-πυκνά, το μπαρ φιλοξενεί live βραδιές – μείνετε ενήμεροι για τις εκδηλώσεις εδώ

Chez Lucien 
Τρώων 32, Άνω Πετράλωνα, τηλ: 2103464236

Αυτοχαρακτηρίζεται ως «το μικρότερο γαλλικό μπιστρό της Αθήνας» και όντως, αν το επισκεφθείτε, θα βρεθείτε σε έναν λιλιπούτειο, ζεστό χώρο, που κάνει ωραία αντίθεση ανάμεσα στα ελληνικά μεζεδοπωλεία και τις ταβέρνες της «Συνοικίας το όνειρο». Ο χώρος γεμίζει με τα λίγα τραπέζια της σάλας, αλλά και αυτά που… κρέμονται ως διακοσμητικά από το ταβάνι, ενώ τους τοίχους κοσμούν γαλλικές αφίσες και γκραβούρες. Σημειώστε ότι, εξαιτίας του μεγέθους του χώρου, το εστιατόριο γίνεται ιδιαίτερα παρεΐστικο – σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μοιραστείτε έναν πάγκο με άλλη παρέα – γι’ αυτό και ξεφεύγει από το «επιτηδευμένο» στοιχείο άλλων γαλλικών ρεστοράν. Στα του φαγητού, θα δοκιμάσετε «τίμια» γαλλική κουζίνα, από σούπες ως βραστές μπριζόλες και από ογκρατέν και σουφλέ ως πατέ και παριζιάνικα επιδόρπια, όπως πολύ καλή κρεμ μπρουλέ ή σουφλέ σοκολάτας. Μια ασφαλής επιλογή είναι να επιλέξετε από τα μενού τριών πιάτων που διατίθενται, στα 18 και 25€ κατ’ άτομο αντίστοιχα. 

Espressaki café bistrot 
Αγγ. Πυρρή 3, Αμπελόκηποι, τηλ: 2110126765

Η πιο χαριτωμένη, ζεστή γωνιά των Αμπελόκηπων βρίσκεται στη σκιά του Πύργου των Αθηνών και μας τηλεμεταφέρει στη Μονμάρτη από την στιγμή που θα περάσουμε την μεγάλη ξύλινη πόρτα και θα πατήσουμε το μωσαϊκό. Τα τραπεζάκια «αγκαλιάζονται» από αυτοσχέδιες βιβλιοθήκες και DIY διακοσμητικά στοιχεία, η μπάρα φωτίζεται ατμοσφαιρικά και κοσμείται όχι μόνο από λαχταριστά muffins αλλά και από μεγάλα κουτιά από όπου μπορείς να επιλέξεις το τσάι σου, ενώ η μουσική κινείται από τζαζ μέχρι rock’n’roll ρυθμούς. Δική μας «χειμωνιάτικη» επιλογή, το ζεστό, μυρωδάτο κρασί gluhwein, ενώ σταθερή αξία είναι το τσάι «Μικρός Πρίγκιπας». Τα μεσημέρια μας αρέσει να αράζουμε μπροστά στην τζαμαρία με ένα βιβλίο, ενώ αν πεινάσουμε, ετοιμάζονται και ωραιότατα κρουασάν και μπαγκέτες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v