Τα «καφενεία της παρέας» νοστιμίζουν την Αθήνα

Η ιδέα των συνεργατικών καφενείων με τους φθηνούς μεζέδες και την αλληλέγγυα διάθεση ήρθε για να μείνει. Γνωρίστε μαζί μας 7 κολεκτίβες που μας σερβίρουν «παρεΐστικα».
Τα «καφενεία της παρέας» νοστιμίζουν την Αθήνα
του Γιώργου Κόκουβα

Πριν από έναν περίπου χρόνο σας συστήσαμε οκτώ αθηναϊκές κολεκτίβες που ενστερνίστηκαν την ιδέα της κοοπερατίβας και σύστησαν στην Αθήνα την ιδέα των συνεργατικών μεζέδων. Ευτυχώς, σήμερα, διαπιστώνουμε πως όχι μόνο συνεχίζουν την λειτουργία τους και δεν τους «εξαφάνισε» η κρίση, αλλά πως έδωσαν το παράδειγμα και σε άλλες παρέες να τολμήσουν.

Συγκεντρώνουμε λοιπόν άλλες οκτώ προσπάθειες συνεργατικών καφενείων, εστιατορίων και πολιτιστικών χώρων που άνοιξαν τις πόρτες τους στην πόλη και παίρνουμε θέση στα τραπεζάκια τους για να μας μυήσουν με την σειρά τους στην έννοια της κολεκτίβας. Της επιχείρησης δηλαδή που ποντάρει στο αλληλέγγυο εμπόριο, τα προϊόντα από μικρούς παραγωγούς, τις πάμφθηνες τιμές και την «παρεΐστικη» λειτουργία των χώρων, χωρίς ιεραρχίες και αφεντικά.

*Μανταλάκι 
Μπάμπη Άννινου 15, Άνω Πατήσια, τηλ: 2102011546

Μεράκι, Αλληλεγγύη, Νεύρο, Τρέλα, Αγανάκτηση, Λαχτάρα, Αμφισβήτηση, Κέφι και Ισότητα. Αυτό σημαίνει «ΜΑΝΤΑΛΑΚΙ» κατά τους πέντε ιδιοκτήτες του, μιας παρέας φίλων δηλαδή που αποφάσισε να προμηθευτεί κρεατικά από τη Μάνη, απάκι από την Κρήτη, λουκουμάκια από την Καλαμάτα, τσάι από τον Ταΰγετο, τσίπουρο από την Πιερία, ρακή από το Λασίθι, κρασί από τα Μεσόγεια και την Κορινθία, και να στήσει το δικό της όμορφο συνεργατικό καφενείο. Τις εντυπώσεις, πέρα από τους πάμφθηνους καφέδες (1,80€ ο φρέντο εσπρέσο) και μεζέδες (όλα τα πιάτα κυμαίνονται από 2 ως 5€, ενώ οι ποικιλίες έχουν 5 και 7,50€ η μικρή και η μεγάλη αντίστοιχα), κερδίζει ο χώρος, ιδιαίτερα φωτεινός, άνετος και καλαίσθητος. Το Μανταλάκι θα το βρείτε ανοιχτό από τις 10.00 το πρωί για καφεδάκι και τάβλι ως τη 1.00 το βράδυ για φαγοπότι, ρακή και φθηνό κρασί.

*Καφενείο «Το Παράταιρο» 
Αγίου Γεωργίου 30, Κορυδαλλός, τηλ: 2114060870

Χρωματιστοί τοίχοι, πολύχρωμα μαξιλάρια σε χτιστά καναπεδάκια, λίγα τραπεζάκια μέσα και μερικά ακόμη έξω, στο πεζοδρόμιο που σκεπάζεται από τις φυλλωσιές της νεραντζιάς, στα οποία μπορείτε να απολαύσετε… ό,τι μπορείτε να φανταστείτε: Από φτηνό καφεδάκι, ελληνικές μπύρες και χειροποίητα κρεατομεζεδάκια μέχρι unplugged live, ροκ και μέταλ DJ sets τις Τρίτες, σεμινάρια κατασκευής σαπουνιού τα απογεύματα και από τον Μάρτιο, εργαστήρι παρασκευής μπύρας είναι κάποιες από τις εκπλήξεις που σας περιμένουν σε αυτή την κολεκτίβα. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε τρόφιμα και βότανα από τον αλληλέγγυο συνεταιρισμό «Συν-άλλοις», που βρίσκονται στα ράφια του Παράταιρου Καφενείου.

*Σαΐτες 
Ιωνίας 45, Νέα Σμύρνη, τηλ: 2110122594

Μεγάλες τζαμαρίες, μια ξύλινη μπάρα, μία μίνι βιβλιοθήκη στην γωνία γεμάτη υλικό για τους διαβαστερούς, μια σαΐτα ζωγραφισμένη στον τοίχο και πολλά παράξενα φωτιστικά που χαρίζουν απόλυτα ατμοσφαιρικό φωτισμό στον χώρο. Αυτό είναι το σκηνικό του καφενείου «Σαΐτες» που άνοιξε τα φτερά του στην Νέα Σμύρνη στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού. Στο νέο στέκι της περιοχής, από τώρα που «ανοίγει» ο καιρός μπορείτε να πιάσετε και τραπεζάκι έξω στο πεζοδρόμιο για να έχετε θέα απέναντι, στο καταπράσινο πάρκο. Όπως και να ‘χει, θα δοκιμάσετε ψημένη ρακή και οινόμελο, θα τσιμπολογήσετε σπετζοφάι, ρεβίθια με λουκάνικα, δροσερές σαλάτες και πορτοκαλόπιτα ή άλλες γευστικές εκπλήξεις, όπως πίτες και αλμυρά muffins, θα πιείτε μπύρες από μικροζυθοποιΐες και θα φύγετε εφοδιασμένοι με προϊόντα αλληλέγγυου εμπορίου, όπως καφέδες και χειροποίητες μαρμελάδες από τα ραφάκια στους τοίχους. Υπολογίστε περί τα 10-12€ κατ’ άτομο για άφθονο τσιμπολόγημα. Σημειώστε επίσης πως οι Σαΐτες είναι ένα από τα συνεργαζόμενα καταστήματα της δράσης «Ένας καφές σε περιμένει» για την οποία σας είχαμε μιλήσει παλιότερα εδώ

*6 - Συνεργατικό Καφενείο Θησείου 
Τριών Ιεραρχών 21, Θησείο, τηλ: 210 3451813

Μεσημέρι Κυριακής. Ζαριές να πέφτουν στο τάβλι, δροσερή κυκλαδίτικη μπύρα στο ποτήρι, τοστάκι «6» με συνοδευτική σαλάτα μόνο με 2€ στο τραπέζι και πιο δίπλα παρέες να απολαμβάνουν φρέντο σερβιρισμένο με… ροδοπέταλα. Είναι μια σκηνή που μπορείτε εύκολα να ζήσετε στην συνεργατική και ιδιαίτερα καλλιτεχνική συντροφιά του Θησείου που λειτουργεί από το πρωί για καφέ μέχρι αργά για ρακές, μπύρες και φθηνά ποτά στον όμορφο χώρο με τα χρωματιστά τραπεζάκια, τις arty τοιχογραφίες και τις πλουμιστές γλάστρες που δίνουν μια ιδιαίτερη νότα φρεσκάδας στο μαγαζί. Σημειώστε ότι και εδώ ισχύει η δράση του «Καφέ που περιμένει», ενώ συχνά-πυκνά διοργανώνονται live βραδιές ρεμπέτικου.

*Το Περιβολάκι 
Αθηναίου 7 και Πλατεία Ηούς, τηλ: 2130237687

Το γλυκύτατο καφενείο που απλώνει τραπεζάκια πάνω στην ήσυχη πλατεία Ηούς στα Κάτω Πετράλωνα ανοίγει τις πόρτες του από νωρίς το πρωί για βιολογικό, «ζαπατίστικο» καφέ και συνεχίζει δυναμικά από το μεσημέρι ως αργά το βράδυ με μεζέδες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και πάμφθηνη μπύρα (δοκιμάστε την απαστερίωτη ΖΕΟΣ που στοιχίζει 7€ το λίτρο) ή κρασί (από 1€ το ποτήρι). Ο εσωτερικός του χώρος είναι ιδιαίτερα προσεγμένος, απλός αλλά καλαίσθητος, αλλά το «clue» κατά την γνώμη μας είναι η πλατεία, που από την Άνοιξη θα αποτελεί ιδανικό σκηνικό για καφεδάκι ή μεσημεριανό ουζάκι. Τις Κυριακές, θα απολαύσετε τα μεζεδάκια συνοδεία ρεμπέτικου γλεντιού – υπολογίστε περί τα 10-15€ κατ΄άτομο.

*Λεϊ Λιμ Λέι 
Βαλτινών 2, Γκύζη, τηλ: 211 7009383 - κλειστά την Δευτέρα

Η πιο multi-culti κοοπερατίβα της πόλης αποτελείται από Τούρκους, Κούρδους, Σέρβους και Έλληνες, οι οποίοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ανοίξουν αυτόν τον χώρο στου Γκύζη, μια ανάσα από το αλσάκι της Ευελπίδων και το Πεδίον του Άρεως, που έφερε μυρωδιές ανατολίτικου πολιτισμού στη γειτονιά. Στον απλό, ανεπιτήδευτο χώρο του Λεϊλιμλέι με τη σάλα «καφενέ» και το βολικό του πατάρι θα δοκιμάσετε έθνικ μεζέδες με συνταγές από την Πόλη μέχρι το Κουρδιστάν, όπως ισκεντέρ κεμπάπ, σμυρναίικα κεφτεδάκια, μεζέδες φακής και αραβικές σαλάτες. Παράλληλα, θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε δωρεάν σε δράσεις όπως προβολές ταινιών τις Τετάρτες και μαθήματα Τουρκικών τις Πέμπτες. Υπολογίστε περί τα 10-12€ κατ’ άτομο.

*Locomotiva 
Μπόταση 7 και Σολωμού, τηλ: 2130054119

Μια παρέα φίλων ανέθεσε στον Street Artist Billy Gee να επιμεληθεί ένα διώροφο χώρο στην καρδιά των Εξαρχείων και κάπως έτσι γεννήθηκε η εναλλακτική «Locomotiva» (που σημαίνει «αμαξοστοιχία»), η οποία δεσπόζει στον χώρο καθώς ένα τρένο καλύπτει όλο τον τοίχο του μαγαζιού. Στον κάτω όροφο και στα τραπεζάκια έξω στο φαρδύ πεζοδρόμιο θα δοκιμάσετε μία από τις 20 διαφορετικές ετικέτες μπύρας που σερβίρει ο… συρμός, ενώ θα βρείτε και σάντουιτς και μια σειρά κρύων πιάτων για τη λιγούρα. Στον επάνω όροφο φιλοξενούνται εκθέσεις και δράσεις. Η μουσική κινείται σε vintage και alternative ρυθμούς, με τακτικά garage και rock’n’roll DJ sets. Οι τιμές της μπύρας κυμαίνονται στα 4-6€, ενώ η «αμαξοστοιχία» λειτουργεί από τις 10.00 το πρωί για καφεδάκι και εφημερίδα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v