Μπαρ για 30άρηδες: 5 «μεγάλες» διευθύνσεις

Πέντε υπέροχα μπαράκια που δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ τους… πέρα από την ηλικία των θαμώνων τους, η οποία εγγυάται ότι δεν θα είστε «ο μεγαλύτερος εκεί μέσα».
Μπαρ για 30άρηδες: 5 «μεγάλες» διευθύνσεις
της Ηρώς Κουνάδη

«Πωπω, πρέπει να είμαι ο μεγαλύτερος σε ηλικία εδώ μέσα». Αν αυτή η σκέψη έχει περάσει από το μυαλό σας παραπάνω από μία φορά τον τελευταίο μήνα –και δεν ήταν σε παιδικό πάρτι– δεν χρειάζεται να διαβάσετε αυτή την εισαγωγή, μπορείτε να προχωρήσετε απευθείας στις διευθύνσεις που ακολουθούν. Πολύ περισσότερο, αν αυτή η σκέψη έχει περάσει από το μυαλό σας στη… θηλυκή της εκδοχή («πωπω, πρέπει να είμαι η μεγαλύτερη εδώ μέσα») ο λόγος ύπαρξης του παρόντος κομματιού σας είναι παραπάνω από κατανοητός.

Μην μας παρεξηγήσετε, σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να πούμε πως δεν απολαμβάνουμε την κεφάτη ατμόσφαιρα των μπαρ που μοιάζουν περισσότερο με πάρτι και λιγότερο με μπαρ, ή πως υπάρχει κάποια κατάρα η οποία σε κάνει με το που κλείσεις τα 30 να σνομπάρεις επιδεκτικά τα μέρη που μαζεύουν «πιτσιρίκια».

Απλώς, κατανοούμε την ανάγκη μια φορά στις τόσες να πιείς ένα ποτό χωρίς να αναρωτιέσαι αν είσαι ο μεγαλύτερος «εκεί μέσα» (και, ακόμα χειρότερα, αν το έχουν σκεφτεί κι άλλοι για σένα αυτό) ή ακόμα και να φλερτάρεις, βρε αδερφέ, χωρίς να ανησυχείς ότι η νέα σου γνωριμία είναι στην ηλικία του μικρού σου αδερφού –που διαβάζει αυτή τη στιγμή που μιλάμε για την εξεταστική. Και έχουμε πέντε ωραία αθηναϊκά μπαράκια που πληρούν αυτές τις προδιαγραφές.

Μπρίκι (και η υπόλοιπη Πλατεία Μαβίλη)
Δορυλαίου 6, πλατεία Μαβίλη, τηλ.: 210 6452380

Η Μαβίλη είναι, δεκαετίες τώρα, παραδοσιακό meeting point (αν το προτιμάτε ελληνιστί, αν και χάνει λίγο στη μετάφραση, ας το πούμε «κέντρο γνωριμιών») γιατί έχει τα σωστά, cozy μπαράκια, τις σωστές δόσεις κόσμου –που γεμίζει τα μπαρ χωρίς να ξεχειλίζει στα δρομάκια γύρω τους– τις σωστές μουσικές και τα σωστά ωράρια: Σχεδόν όλοι οι 30-something Αθηναίοι καταλήγουν εδώ για ένα τελευταίο ποτό αφού γυρίσουν όλα τα νέο-hip στέκια.

Το δε Μπρίκι είναι ένα από τα πιο όμορφα μπαρ της μικρής πλατείας, αρκεί να έρθετε αρκετά νωρίς ή αρκετά αργά για να αποφύγετε τον συνωστισμό. Στη λιλιπούτεια μπάρα του, που φέρνει τους θαμώνες αναγκαστικά πιο κοντά, θα δοκιμάσετε πολύ καλό μοχίτο και πολλά ευφάνταστα Daquiri –μας αρέσει εκείνο με το λεμόνι. Σημειώστε, ακριβώς δίπλα του, και τη νέα πολλά υποσχόμενη άφιξη που ακούει στο όνομα «Κύριος» και για την οποία σας τα είπαμε πρόσφατα, εδώ.

Αίθρα 
Καλαμιώτου 4, κέντρο, τηλ.: 210 3248897

Ένα «αλλιώτικο» μπαρ στο ιστορικό κέντρο (όπου ξεφυτρώνουν νέα μπαράκια σχεδόν… μέρα παρά μέρα τους τελευταίους μήνες) η Αίθρα στεγάζεται σε ένα υπέροχο νεοκλασικό του 1890, ποντάρει στις minimal γραμμές και την αισθητική των 50s απαρνούμενη το πολυφορεμένο πια βιομηχανικό design, και κάνει disco parties στα οποία ο 30-something κόσμος της χορεύει, κάθε Σάββατο. Τις υπόλοιπες μέρες, οι μουσικές κινούνται σε freestyle, jazz και funk μονοπάτια. Τα κοκτέιλ είναι άψογα εκτελεσμένα (δικό μας αγαπημένο το Julep με βότκα, γκρέιπφρουτ, lime, μέλι και γρεναδίνη) ενώ οι τιμές των ποτών ξεκινούν από 6,50€. Σημειώστε, επίσης, ότι από τις 18.00 έως τις 21.00 οι ώρες είναι χαρούμενες και οι τιμές πέφτουν στα 5€ για το ποτό και 6,50€ για το κοκτέιλ. Περισσότερες λεπτομέρειες για την Αίθρα έχουμε εδώ.

Luxus
Βαλτετσίου 27, Εξάρχεια, τηλ: 213 0047353

Άλλο ένα αγαπημένο στέκι των 30+, «κρυμμένο» στο κομμάτι της Βαλτετσίου που δεν έχει άλλα μπαράκια, παίζει ωραία jazz tunes και λοιπά... αναπάντεχα στην ένταση εκείνη που κάνει εμφανή την πρόθεση «πρωτίστως να ακούς τον διπλανό σου, δευτερευόντως τη μουσική» και σερβίρει καθαρά ποτά σε εξαιρετικές τιμές: Τα ποτά στοιχίζουν 6€ και τα κοκτέιλ 7€, ενώ από τις 18.00 ως τις 21.00 έχει και happy hour, με τα ποτά στα 5€ και τα κοκτέιλ στα 6€. Ο μικρός γλυκύτατος χώρος παραπέμπει σε μπιστρό, ενώ τις ηλιόλουστες μέρες (που θα ξανάρθουν) απλώνει και τραπεζάκια στον πεζόδρομο μπροστά του. 

Hick’s
Ανδρέα Παπανδρέου 37, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6800675

Κι αν κάποτε το Χαλάνδρι ήταν η απόλυτη «πιτσιρικο-πιάτσα», τα νέα του στέκια (που πολλαπλασιάζονται με γεωμετρική πρόοδο τα τελευταία χρόνια) παίρνουν την εκδίκηση των 30-somethings. Το Hick’s είναι ένα εξ αυτών, με την ιδιαίτερη διακόσμησή του να συνδυάζει στοιχεία όπως το μέταλλο, το ξύλο, η πέτρα και το γυαλί, και τις μουσικές του να κινούνται από την αναμενόμενη funk και jazz, μέχρι την indie rock και τα party anthems των 90s. Πολύ ιδιαίτερα είναι και τα signature cocktail του: Δοκιμάστε, για παράδειγμα, το Transformation, με bourbon, σιρόπι από άνθη ακακίας, φρέσκο λεμόνι και μαρμελάδα πορτοκάλι. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς για καφεδάκι ή after office drinks, μέχρι αργά –σημειώστε ότι όταν ο καιρός είναι καλός απλώνει τραπεζάκια και στη μικρή αυλή στο βάθος της στοάς που το στεγάζει. 

Au Revoir
Πατησίων 136, τηλ: 210 8223966

Δεν είναι άλλο ένα «μπαρ που μαζεύει 30άρηδες». Είναι ένα μπαρ-θρύλος, που «μαζεύει» κόσμο κάθε ηλικίας –και πολύ άνω των τριάντα– είναι ένα υπέροχο ποτάδικο που μετρά μισό αιώνα ζωής και είναι, επίσης, η αθηναϊκή ιστορία με σάρκα και οστά. Το μπαρ που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Αριστομένης Προβελέγγιος, και φιλοξένησε… τους πάντες, από τον Ντίνο Ηλιόπουλο μέχρι τον Φρανκ Σινάτρα, θα σας τηλεμεταφέρει στην παλιά Αθήνα, θα σας σερβίρει καθαρά ποτά στις πιο κλασικές τους βερσιόν, και θα σας εντυπωσιάσει με τη λίστα των χρωματιστών λικέρ που σερβίρονται στην μπάρα. Και θα σας διηγηθεί ιστορίες πολύ παλαιότερες (και πολύ μεγαλύτερες) από εσάς, για να επιστρέψουμε στο θέμα της ηλικίας που λέγαμε στην αρχή.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v