Café με τζάκι: 5 μέρη για να αράξουμε στα ζεστά

Αχνιστός καφές, καλή παρέα και ένα τζάκι να καίει πλάι μας. Ξετρυπώνουμε τα café της Αθήνας που μας προσφέρουν τέτοιο σκηνικό και πιάνουμε θέση στα ζεστά.
Café με τζάκι: 5 μέρη για να αράξουμε στα ζεστά
του Γιώργου Κόκουβα

Έξω βροχή, κρύο και αέρας. Μέσα αχνιστός καφές, απαλή μουσική και καλή παρέα, μπροστά στη φωτιά. Σκέφτεστε καλύτερη αντίθεση, την οποία μπορούμε να απολαύσουμε από την ασφάλεια και την ζεστασιά ενός καναπέ που δέχεται την θερμή «ανάσα» ενός τζακιού στο αγαπημένο μας café; Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τα καφενεία και τα στέκια της Αθήνας που σερβίρουν καφεδάκι σε σάλες με τζάκι και παίρνουμε θέση κοντά στις φλόγες για χειμωνιάτικη χαλάρωση. 

Γιασεμί 
Μνησικλέους 23, Πλάκα
Αν νομίζατε πως η γοητεία του πιο όμορφου café της Πλάκας απλώνεται μόνο στα γραφικά σκαλάκια της Μνησικλέους και συνίσταται μόνο για το καλοκαίρι, μάλλον δεν έχετε καθίσει ποτέ στο εσωτερικό του Γιασεμιού. Τον χειμώνα, ο cozy χώρος του ζεσταίνεται από το «αρχοντικό» ολόλευκο τζάκι στο βάθος, όσο εσείς απολαμβάνετε μια αχνιστή κούπα καφέ ή το υπέροχο ζεστό κρασί με κανέλλα και αμύγδαλα το βραδάκι. Το ειδυλλιακό σκηνικό ολοκληρώνεται με τα λαχταριστά γλυκά, όπως η ξακουστή πορτοκαλόπιτα που θα απολαύσετε καθισμένοι στα ξύλινα τραπεζάκια, όσο πιο κοντά στο τζάκι γίνεται.

Spira Café
Μεσολογγίου 5, Εξάρχεια
(φωτό: Ftinapota.gr)
Στον κλασικό, φοιτητικό πεζόδρομο των Εξαρχείων, το φιλόξενο café της Spira αφήνει για λίγο τις πολύχρωμες καρέκλες που απλώνει στον πεζόδρομο και «κλείνεται» μέσα, στο άνετο πατάρι του, όπου σιγοκαίει το τζάκι πλάι στα τραπεζάκια. Στα τελευταία, θα καταφτάσει ο πάμφθηνος καφές (2€) ή η απολαυστική, παχύρρευστη ζεστή σοκολάτα (επίσης 2€), ενώ αν το επισκεφθείτε αργότερα θα βρείτε εξίσου φθηνή μπύρα (από 3€) ή ποτό (5€). Δεν αποκλείεται, τέλος, να πετύχετε ενδιαφέροντα σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις. 

Άρωμα Πλατείας 
25ης Μαρτίου 19, πλατεία Νέας Σμύρνης, τηλ: 210 9357505
Στο ωραιότερο σημείο της πλατείας της Νέας Σμύρνης, το «Άρωμα» λειτουργεί ως café αλλά και ως bar, με διαφορετικούς χώρους: Εμείς για πιο ζεστή ατμόσφαιρα προχωράμε και κατεβαίνουμε τα σκαλάκια, για να βρεθούμε στον φιλόξενο κάτω χώρο, όπου απολαμβάνουμε ζεστό καφέ ή πολύ καλή σπιτική λεμονάδα. Η ξέχωρη σάλα με το μεγάλο τζάκι που βλέπει στον κήπο δίνει εξτρά πόντους – σημειώστε ότι μπορείτε να παίξετε και επιτραπέζια, ενώ συχνά το Άρωμα φιλοξενεί μουσικά σχήματα, τζαζ βραδιές ή guest DJs. 

Το Καφενείο 
Επιχάρμου 1, Πλάκα, τηλ: 210 3246916
Ατμόσφαιρα παλιάς Αθήνας, ένα παραδοσιακό κτίριο του 1836 στην καρδιά της Πλάκας, ξύλινα τραπέζια με κεντήματα, πολυσυλλεκτικό κράμα φοιτητών, οικογενειών και τουριστών και το τζάκι να καίει. Αυτό είναι το σκηνικό που θα συναντήσετε σε ένα από τα κλασικότερα καφενεία της πόλης, που ενδείκνυται για τον καφέ σας πλάι στη φωτιά από το πρωί, αλλά είναι σίγουρο πως αργότερα οι μυρωδιές από την κουζίνα θα σας κάνουν να μείνετε για να δοκιμάσετε τα ξακουστά κεφτεδάκια με την κόκκινη σάλτσα, αλλά και τις πατάτες που σιγοψήνονται στο τζάκι. Μην αμελήσετε επίσης μαζί με τον καφέ σας να απολαύσετε και τις γλυκές σπεσιαλιτέ των ιδιοκτητών, την «πανακότα του Κωστή» και το ρυζόγαλο. 

Αναφιώτικα 
Μνησικλέους 24Β και Λυσίου, τηλ: 2103244428
(φωτό: foursquare)
Στην ίδια, πανέμορφη γειτονιά με το Γιασεμί, άλλο ένα café στην σκιά των Αναφιώτικων διαθέτει «κρυφά» ατού, που δεν είναι άλλα από την εσωτερική σάλα με το μεγάλο τζάκι, το οποίο «στεφανώνεται» από μια τοιχογραφία των Αναφιώτικων, τιμώντας το όνομα του καφενείου αλλά και την περιοχή. Στα τραπεζάκια του θα απολαύσετε τον χειμώνα ζεστό καφέ από νωρίς το πρωί, ενώ αργότερα, αν πεινάσετε, θα παραγγείλετε ουζάκι με λαχταριστές ποικιλίες. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v