6 νέα και ωραία μπαράκια στην Αθήνα

Από το Γκάζι μέχρι το Κολωνάκι και από το Μεταξουργείο μέχρι του Μακρυγιάννη, χαρτογραφούμε τις νέες ωραίες αφίξεις στη νυχτερινή ζωή της Αθήνας.
6 νέα και ωραία μπαράκια στην Αθήνα
της Ηρώς Κουνάδη

Φαίνεται ίσως παράξενο, αλλά αν το σκεφτεί κανείς, προ κρίσης δεν υπήρχαν τόσες νέες αφίξεις στο κέντρο της Αθήνας κάθε μήνα. Όπου και αν προτιμάτε να το αποδώσετε (στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που γεννιούνται σε περιόδους αβεβαιότητας, στη φτώχεια που θέλει καλοπέραση, στις τιμές των ενοικίων που έπεσαν, σε όλα αυτά μαζί…) το βέβαιο είναι ότι ο νυχτερινός χάρτης της πόλης έχει –και πάλι– πολλά, ζουμερά και ενδιαφέροντα νέα. Και δεν έχει κλείσει ούτε δίμηνο από την τελευταία φορά που γράφαμε για «έξι ολοκαίνουρια μπαράκια στο κέντρο»

Ο Μπούφος
Καρόρη 4, Μοναστηράκι, τηλ.: 210 3211117

Δύο βήματα από την Πλατεία (Αγίας Ειρήνης, είπαμε, μία είναι η Πλατεία αυτές τις μέρες) ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό του 1920 «μετετράπη εις σαλάμι μπαρ με αλλοδαπάς μουσικάς» όπως μας ενημερώνει η εφημερίδα-κατάλογος του Μπούφου. Το ολοκαίνουριο «σαλάμι μπαρ» ειδικεύεται στις ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, που δείχνουν εμφανή προτίμηση στα προϊόντα ελλήνων παραγωγών από κάθε γωνιά της χώρας (από τις Κυκλάδες μέχρι τα Τρίκαλα και από τη Δράμα ως την Κρήτη). Με αυτά θα συνοδεύσετε τα ευφάνταστα κοκτέιλ σας, ακούγοντας παράλληλα jazz και funk μουσικές –που… ανεβαίνουν όσο περνά η ώρα– και χαζεύοντας το ιδιαίτερα ενδιαφέρον σκηνικό, που συνδυάζει τις πανταχού παρούσες βιομηχανικές πινελιές με τα υπέροχα ρετρό στοιχεία του νεοκλασικού κτιρίου που το φιλοξενεί. Το απλό ποτό εδώ κοστίζει 7€, τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 9€. 

El Convento del Arte 
Βιργινίας Μπενάκη 7, Μεταξουργείο, τηλ.: 210 5200602

Το θρυλικό El Bandoneon, του Luis και της Elena Mestre, επέστρεψε δυναμικά, με οικοδεσπότες τους ίδιους, αυτή τη φορά με τη σύμπραξη της Πέμης Ζούνη και του Στάθη Σκέντζου. Κηροπήγια, πολυέλαιοι, στασίδια, μανουάλια, βελούδινες κουρτίνες και ατμοσφαιρικοί φωτισμοί συνθέτουν την μυστηριακή διακόσμηση ενός πραγματικού… ναού της τέχνης. Το πολυσυλλεκτικό του πρόγραμμα περιλαμβάνει βραδιές tango, θεατρικές παραστάσεις, live, performances, swing parties, ακροβατικά shows και πολλά ακόμα. Το μενού συναποτελούν πολλές και ενδιαφέρουσες ετικέτες κρασιών, τις οποίες συνοδεύουμε με λαχταριστά μεζεδάκια που φέρουν την υπογραφή ελλήνων παραγωγών: αρωματικές πατάτες ψητές με ηλιόσπορο και κόλιανδρο, απάκι με ντομάτα και τυρί, και άλλα πολλά και νόστιμα, που μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ

Γκελ Bistrot
Κολοκοτρώνη 59Β και Λιμπονά, τηλ.: 211 4000863

Για το Γκελ, το γευστικό εγχείρημα του Booze Cooperativa, σας τα είπαμε πριν από λίγους μήνες, όταν είχε πρωτοανοίξει. Τώρα, το γλυκύτατο μπιστρό μεγαλώνει, ωριμάζει και… επεκτείνεται, απλώνοντας τα πολύχρωμα τραπεζάκια του στην διπλανή στοά, και αποκτά ένα εμπνευσμένο cocktail bar, που μας σερβίρει καφεδάκι και λαχταριστά πρωινά από τις 10.00 το πρωί αλλά και πειραγμένα κοκτέιλ (όπως spicy Margarita με κάρυ, και τζιν με εσπεριδοειδή, μέλι και θυμάρι) όσο πέφτει το σκοτάδι. Οι μουσικές επιμένουν σταθερά στα world μονοπάτια που μας έχουν συνηθίσει, ενώ για τα Χριστούγεννα μαθαίνουμε ότι ετοιμάζονται πολλές (γευστικές και μουσικές) εκπλήξεις. 

Gin Gallery 
Σκουφά 51, Κολωνάκι, τηλ.: 210 3630009

Βγαλμένο από την αμερικανική ποτοαπαγόρευση της δεκαετίας του 1920, με ένα φωτιστικό-υπερπαραγωγή φτιαγμένο από τρομπέτες, σκούρα χρώματα στους τοίχους και τα απαραίτητα jazz soundtracks, το Gin Gallery είναι η μετενσάρκωση του θρυλικού Nouvelle Vague στο Κολωνάκι. Δεν βρίσκεται απλώς στον ίδιο χώρο, αλλά σερβίρει και μια σειρά από εξίσου εντυπωσιακά κοκτέιλ, τόσο κλασικά όσο και signature, δείχνοντας ιδιαίτερη αδυναμία (όπως εύκολα θα μάντευε κανείς) στο gin ως βάση. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς το πρωί για καφεδάκι μέχρι πολύ αργά για κοκτέιλ, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 8-9€. 

Vice Versa 
Ευρυμέδοντος 3, Γκάζι, τηλ.: 210 3412120

Έχει-δεν έχει δέκα μέρες που άνοιξε τις πόρτες του, στον όμορφο βιομηχανικό χώρο που παλιότερα συναντούσαμε τον Βάτραχο: “Off-Γκάζι”, δηλαδή, στην απέναντι «όχθη» της Ιεράς Οδού. Εδώ συναντάμε, στον ρόλο του bar manager, τον Άρη Χατζηαντωνίου, τα κοκτέιλ του οποίου μας μύησαν πέρυσι στα μυστικά της μοριακής γαστρονομίας στην μπάρα του Momix. Αυτό, βεβαίως, σημαίνει ότι τα πολύ ιδιαίτερα κοκτέιλ του Vice Versa είναι όλα ένα κι ένα. Οι εκπλήξεις, όμως, δε σταματούν εδώ: Προσεχώς αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του, στον επάνω όροφο, το wine bar του Vice Versa, και το μπιστρό με στοιχεία μοριακής γαστρονομίας. 

Hitchcocktales 
Πορίνου 10, Μακρυγιάννη, τηλ.: 210 9210023

Μετρά λίγο παραπάνω από ένα μήνα ζωής, και έχει ήδη κατακτήσει το δικό του φανατικό κοινό, που ορκίζεται από τη μία στην αγάπη του για τον Μετρ του Σασπένς, και από την άλλη στα φανταστικά του κοκτέιλ. Στο παλιό γκαράζ της Πορίνου που μεταμορφώθηκε σε χρωματιστό cocktail bar restaurant οι (απαραίτητες) βιομηχανικές πινελιές συνυπάρχουν με ωραία vintage στοιχεία και πρωτότυπες πινελιές, όπως η μπορντώ δερμάτινη (!) μπάρα. Τα ευφάνταστα κοκτέιλ βαφτίζονται από τα ονόματα των ταινιών του Χίτσκοκ: Το Ψυχώ, ας πούμε, φτιάχνεται με βότκα, βερμούτ και μαύρο σταφύλι, και είναι μια ωραία εναλλακτική από τα γλυκά κοκτέιλ που τείνουν να γίνουν ο κανόνας στα αθηναϊκά κοκτέιλ μπαρ. Αν πεινάσετε, έχετε να διαλέξετε από ένα μενού που περιλαμβάνει… τα πάντα, από ριζότο και rib eye steak μέχρι club sandwich και πιάτα ημέρας. Οι τιμές των κοκτέιλ κυμαίνονται στα 8,5€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v