Δεκέμβριος 2013: Οι δωρεάν εκδηλώσεις της πόλης

Πλησιάζοντας στο τέλος της χρονιάς, συγκεντρώνουμε τις πιο ενδιαφέρουσες δωρεάν εκδηλώσεις του Δεκέμβρη στην πόλη.
Δεκέμβριος 2013: Οι δωρεάν εκδηλώσεις της πόλης
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Καθώς ετοιμαζόμαστε να αποχαιρετήσουμε το 2013, συνειδητοποιούμε ότι για ακόμα έναν μήνα η πόλη μας προσφέρει δεκάδες δωρεάν εκδηλώσεις πάσης φύσεως και αντικειμένου. Ο Δεκέμβρης είναι γεμάτος από δωρεάν παραστάσεις, προβολές, διαλέξεις και ένα σωρό ακόμα άκρως ενδιαφέρουσες δράσεις σε κάθε γωνιά της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του κέντρου.

Παρακάτω συγκεντρώνουμε τις πιο ενδιαφέρουσες για αυτόν τον μήνα.

Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Δύο περίπου χρόνια πριν την ολοκλήρωση της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) και τρία χρόνια πριν το ΚΠΙΣΝ ανοίξει επίσημα τις πύλες του στο κοινό, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ξεκινά μια σειρά δράσεων με δωρεάν λυρικά θεάματα, κινηματογραφικά εργαστήρια, λογοτεχνικές αναγνώσεις και debates. Οι δράσεις ξεκίνησαν στις 6 Νοεμβρίου από τη δημοτική βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου και ολοκληρώνονται στα τέλη Φεβρουαρίου του 2014 στη δημοτική βιβλιοθήκη της Ηλιούπολης. Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Αναζητώντας το «Ελιξίριο της Νεότητας» στο Café Scientifique

Αν ακούτε για πρώτη φορά το Cafe Scientifique, να πούμε ότι πρόκειται για μια σειρά επιστημονικών διαλέξεων ανοιχτών και προσιτών στο κοινό, που σας δίνουν τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για επιστημονικά θέματα και να γνωρίσετε τους ανθρώπους που ασχολούνται με αυτά. Μια φορά τον μήνα, η ομάδα επιστημόνων του Café διοργανώνει και μία διάλεξη πάνω σε κάποιο επιστημονικό θέμα. Στις 17 Δεκεμβρίου, ο Στάθης Γκόνος, Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Βιολογίας, Φαρμακευτικής Χημείας και Βιοτεχνολογίας, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών θα μιλήσει για το Ελιξίριο της Νεότητας. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του Άστυ68 (Κωσταντινουπόλεως 68, κοντά στη στάση μετρό Κεραμεικός) στις 19:00.

Σινεφίλ χειμερινές προβολές στον Δήμο Αργυρούπολης
Η Κινηματογραφική Λέσχη Ελληνικού-Αργυρούπολης ξεκινά για ακόμα μια χρονιά τις χειμερινές κινηματογραφικές προβολές της με ελεύθερη είσοδο την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013 και κάθε Παρασκευή έως τις 21 Μαρτίου 2014. Στις 6 Δεκεμβρίου θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η αλήθεια για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη», στις 13 το «Πικρό Χιόνι» και στις 20 η «Δίκη» του Όρσον Γουέλλες. Οι Χειμερινές Προβολές γίνονται στην αίθουσα του πολιτιστικού – συνεδριακού κέντρου «Μίκης Θεοδωράκης» κάθε Παρασκευή στις 21:00, δίπλα στο Δημαρχείο, (Κύπρου 68), ενώ ο Δήμος προτρέπει τους θεατές να αφήνουν από ένα πακέτο τρόφιμα μακράς διάρκειας στην είσοδο του κινηματογράφου για την ενίσχυση της τράπεζας τροφίμων του δήμου.

Οι Skinny Whales στο Six Dogs
Με ένα ηλεκτρικό live στο six d.o.g.s. την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013, οι Skinny Whales υπόσχονται fun με γνήσιο αλλά και ανανεωτικό indie garage rock. Oι φετινοί νικητές του διαγωνισμού Band Complete, γιορτάζουν την κυκλοφορία του ομώνυμου, επίσημου ντεμπούτου E.P. τους, με supporting act τους δυναμικούς 7-Odds. Το “Skinny Whales E.P.” θα διανέμεται επίσης δωρεάν μετά τη λήξη της συναυλίας σε limited edition 2CD. Οι πόρτες ανοίγουν στις 20:30.


Ντοκουμέντα από την Κατοχή στην Καλλιθέα
Δύο φιλμ, μεγάλης αρχειακής αξίας, που αναδεικνύουν και περιγράφουν με τον πιο άμεσο τρόπο την ιστορική αλήθεια της χώρας τη σκοτεινή περίοδο της Κατοχής, θα προβάλλονται με ελεύθερη είσοδο στον κινηματογράφο «Αλεξάνδρα» στην Καλλιθέα (Κρέμου 141, τηλ.210-9512.624, 210-9512.604) μέχρι και τις 4 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για το σπάνιο και ανυπολόγιστης αξίας φιλμ ντοκουμέντο του Άγγελου Παπαναστασίου για την Αθήνα της Κατοχής (διάρκειας 27'), καθώς και υλικό από το κινηματογραφικό αρχείο του ΕΛΑΣ, την περίοδο 1943-1945 (διάρκειας 11'). Η προβολή ξεκινάει στις 17:00.

O πολυχώρος «the. flat» τιμά τη Νέα Υόρκη
O εναλλακτικός χώρος πολιτισμικής διάδρασης ανοίγει και φέτος τις πόρτες του με μια σειρά από events και αφιερώνει τα Σαββατοκύριακα του Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη. Ενδεικτικά αναφέρουμε την έκθεση φωτογραφίας του Απόστολου Ντούρα με θεματική τους δρόμους της Νέας Υόρκης, η οποία θα «τρέχει» καθ’ όλη τη διάρκεια του μήνα και το flat.screen με double bill προβολή ταινιών με θέμα τη Νέα Υόρκη την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου. Περισσότερα εδώ.

Απογεύματα στο φουαγιέ της Λυρικής
Η Εθνική Λυρική Σκηνή συνεχίζει και για αυτόν τον μήνα τον επιτυχημένο θεσμό των συναυλιών στο φουαγιέ της με δωρεάν είσοδο. Στις 15 Δεκεμβρίου παρουσιάζεται η μονόπρακτη όπερα του Γιώργου Σισιλιανού «Η Κυρία του Σεληνόφωτος», στις 24 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί συναυλία με βυζαντινή χορωδία με τίτλο «Εν χορδαίς και οργάνω», ενώ στις 29 Δεκεμβρίου στο πλαίσιο του κύκλου ελληνικής οπερέτας θα παρουσιαστεί το έργο «Η Ριρίκα μας» του κερκυραίου συνθέτη Στάθη Μάστορα. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 18:00 και πραγματοποιούνται στο Θέατρο Ολύμπια (Ακαδημίας 59, Αθήνα).

Λυσιστράτη στον Κορυδαλλό
Η Θεατρική Ομάδα του Δήμου Κορυδαλλού παρουσιάζει την κωμωδία του Αριστοφάνη "Λυσιστράτη" σε σκηνοθεσία Μπάμπη Κλαλιώτη, κάθε Παρασκευή μέχρι και τις 20 Δεκεμβρίου. Η παράσταση παρουσιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο Δ. Κορυδαλλού στην Αίθουσα "Πλειάδες" (Γρηγορίου Λαμπράκη και Καρυταίνης 4) στις 21:00.

Αφιέρωμα στον Φρανκ Κάπρα στο Περιστέρι
Η Κινηματογραφική Λέσχη Περιστερίου (Καραθεοδωρή και Εθν. Αντιστάσεως Τηλέφωνο: 2105701000) αφιερώνει τις προβολές του Δεκέμβρη με ελεύθερη είσοδο στον διάσημο δημιουργό, προβάλλοντας από μία ταινία του κάθε Τετάρτη στις 20:30. Στις 4 Δεκεμβρίου προβάλλεται ο «Χαμένος ορίζοντας», στις 11 Δεκεμβρίου το "Δεν θα το πάρεις μαζί σου» και στις 18 Δεκεμβρίου "Ο κύριος Σμιθ πάει στην Ουάσινγκτον". 

Λέξεις και Σκέψεις στη Στέγη 
Στο πλαίσιο του προγράμματος Λέξεις και Σκέψεις στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, τον Δεκέμβρη έχουν προγραμματιστεί δύο διαλέξεις. Στις 10 Δεκεμβρίου, πανεπιστημιακοί, συγγραφείς, ποιητές και εκπαιδευτικοί προσεγγίζουν το έργο του Κ.Π. Καβάφη τονίζοντας τους πολλαπλούς τρόπους ανάγνωσης, κατανόησης και χρήσης του καβαφικού έργου στις μέρες μας, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου ο διάσημος Βρετανός συγγραφέας Τζόναθαν Κόου συνομιλεί με τη δημοσιογράφο Μαριλένα Αστραπέλλου για το βρετανικό χάρισμα του σατιρίζειν και για το πώς η Ευρώπη ήταν ανέκαθεν ένα πεδίο μάχης και αντικρουόμενων πολιτικών συμφερόντων.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v