6 ολοκαίνουρια μπαράκια στο κέντρο

Ιταλικά aperitivo, 70s swing, ένας μυστικός ιστορικός κήπος και πολλά ποδήλατα. Τι κοινό έχουν όλα αυτά; Η απάντηση σε έξι άρτι αφιχθέντα αθηναϊκά μπαράκια.
6 ολοκαίνουρια μπαράκια στο κέντρο
της Ηρώς Κουνάδη

Είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει τους τελευταίους μήνες στο κέντρο της Αθήνας: Δεν υπάρχει περίπτωση να περπατήσεις ένα δρομάκι –όσο μικρό ή όσο άγνωστο κι αν ήταν μέχρι πρότινος– και να μην παρατηρήσεις τουλάχιστον ένα μπαρ που, θα έπαιρνες όρκο, πριν από λίγες μέρες δεν ήταν εδώ. Δεν είναι ιδέα σου: Όντως πριν από λίγες μέρες δεν ήταν εδώ. Η «μόδα» που ξεκίνησε από την πλατεία Αγίας Ειρήνης και έφερε ξανά τον κόσμο στο κέντρο, εξαπλώθηκε με φρενήρεις ρυθμούς στα γύρω δρομάκια και κατέληξε σε… ένα νέο μπαρ κάθε λίγες μέρες.

Πόσα από αυτά –και για πόσο καιρό– θα αντέξουν στη νέα αθηναϊκή πιάτσα, μένει να το δούμε. Προς το παρόν, εμείς συγκεντρώνουμε τις καλύτερες από τις πιο καινούριες αφίξεις των τελευταίων ημερών, και κλείνουμε ραντεβού για ποτάκι στο κέντρο. 

Montalbano
Κολοκοτρώνη 12, τηλ.: 697 8105572

Αεράκι… Σικελίας πνέει εδώ και λίγες μέρες στην Κολοκοτρώνη, μετά την άφιξη του Montalbano. Τι ακριβώς είναι το γλυκύτατο στέκι με το ιταλικό όνομα και την κορνίζα από φυλλωσιές στην πόρτα του; Πολλά πράγματα: Και café και bar, και ντελικατέσεν για να πάρετε τα αυθεντικά σικελιάνικα προϊόντα του στο σπίτι, και μίνι τρατορία, όπου δοκιμάζουμε ιταλικές νοστιμιές σε μπουκίτσες –από φοκάτσιες και σφολιάτες με προσούτο Πάρμας μέχρι αμυγδαλόπιττες και ιταλικές τάρτες. Φέρνει, επίσης, τον ιταλικό θεσμό του aperitivo (απογευματινό μπουφέ με μεζεδάκια, τα οποία συνοδεύετε με ένα κοκτέιλ ή ένα ποτήρι κρασί, πληρώνοντας μόλις 6€ ή 5€ αντίστοιχα) ο οποίος ήταν ο καημός μας εδώ και καιρό

Four Twenty Break Bar
Αιόλου 57

Δεν κουράζεται να μετρά αφίξεις η πλατεία Αγίας Ειρήνης: Μετά το συμπαθέστατο Spollati και το αγαπημένο νέο-μαγειρείο που ακούει στο όνομα Μάνας Κουζίνα Κουζίνα, άλλο ένα στέκι ήρθε να προστεθεί στο παζλ της Πλατείας –αν και τεχνικά βρίσκεται ένα τετράγωνο πιο πέρα. Το μικρούλι Four Twenty Break Bar έχει σινεφίλ αναφορές, έναν εντυπωσιακά φωτισμένο πέτρινο τοίχο, πολλά καλοφτιαγμένα κλασικά κοκτέιλ (Mojito, Caipirinha και πάει λέγοντας) και… την έμφαση στα decks του, τα οποία παρά το νεαρό της ιστορίας του (μετράει μόλις λίγες εβδομάδες ζωής) έχουν φιλοξενήσει, μεταξύ άλλων, τους Cayetano, the Antilopes και Big Shine & Felipe. Όταν δε φιλοξενεί κάποιο special event ή DJ set, οι μουσικές του κινούνται στα γνώριμα junk-o-soul μονοπάτια. Οι δε τιμές δεν ξεπερνούν τα 6€ για το απλό ποτό και τα 8€ για τα κοκτέιλ. 

Crazy Daisy
Ρόμβης 18, κέντρο, 2103210924

Άλλο ένα υπέροχο μπαράκι στον λιλιπούτειο πεζόδρομο της Ρόμβης, το Crazy Daisy ξεχωρίζει για την 70s αισθητική στη διακόσμηση, την οποία υπογράφει ο αρχιτέκτονας και σκηνογράφος Γιώργος Γαβαλάς. Οι vintage πινελιές στο εσωτερικό του, όπως και τα ρετρό stencil στους χρωματιστούς του τοίχους, ταιριάζουν γάντι με τις μουσικές που μας τηλεμεταφέρουν κάθε βράδυ στις πρώτες δεκαετίες του rock’n’roll, με swing και λοιπούς χορευτικούς ρυθμούς. Θα το βρείτε ανοιχτό από το πρωί για καφεδάκι, μέχρι αργά για καθαρά ποτά και καλοφτιαγμένα κοκτέιλ (εκ των οποίων το XXL Mystery Zombie συστήνεται ανεπιφύλακτα) οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 8-9€. 

Black Duck Garden
Παπαρρηγοπούλου 5-7, πλατεία Κλαυθμώνος, τηλ.: 210 3234760

Το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών σας το συστήσαμε πρόσφατα. Ο κουκλίστικος κήπος που απέκτησε πρόσφατα είναι άλλη μία εξαιρετική αφορμή για να το επισκεφθείτε: Καταπράσινο περιβάλλον, σκιά από τις φυλλωσιές και τα δεντράκια, αλλά και από τον μεγαλόπρεπο φοίνικα που φύτεψε εδώ –στον κήπο του πρώτου ανακτόρου της Αθήνας– η σύζυγος του Όθωνα, Αμαλία, περίτεχνα φαναράκια στα τραπέζια και μαρμάρινες λεπτομέρειες συνθέτουν το απόλυτα ζεν περιβάλλον του. Πέρα από τον κήπο, υπάρχει και η επιλογή του αιθρίου, για όταν ο καιρός ψυχράνει, αλλά και δύο αίθουσες στο εσωτερικό του κτιρίου, που αναμένεται να ξεκινήσουν σύντομα τη λειτουργία τους. Θα το βρείτε ανοιχτό από νωρίς το πρωί για καφεδάκι και πρωινό, ενώ αργότερα σερβίρει σνακ και γεύματα, φτιάχνει ωραία κοκτέιλ και διοργανώνει βραδιές με live μουσική. 

The Handlebar
Μελανθίου 8, Ψυρρή

Το πρώτο cycle bar της Αθήνας αποτίει φόρο τιμής στη νεοαποκτηθείσα αγάπη των Αθηναίων, το ποδήλατο. «Παιδί» των δημιουργών του VCA, του πιο αγαπημένου ποδηλατάδικου του κέντρου, σερβίρει παγωμένες μπύρες (αργά) και αυθεντικό αγγλικό πρωινό (νωρίς), στην μπάρα την οποία πλαισιώνουν σκαμπό-σέλες ποδηλάτου. Απλώνει και τραπεζάκια έξω από τους χρωματιστούς τοίχους του, κάτω από τα δέντρα του μικρού δρόμου που το φιλοξενεί, ενώ και τώρα που ο καιρός ψυχραίνει, το χάζι είναι εξασφαλισμένο από τις μεγάλες τζαμαρίες του. Εξαιρετικές είναι και οι τιμές του: από 1,50€ ξεκινούν οι μπύρες, και από 2,50€ τα λαχταριστά μεζεδάκια και τα πιάτα ημέρας του.

Και έξτρα μπόνους… 
Πλυντήριο
Κολοκυνθούς & Λεοννάτου 5-7, Μεταξουργείο, 6978218867

Μπορεί να μην βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο, αλλά για το Πλυντήριο αξίζει να… παρεκκλίνουμε λίγο από τη διαδρομή μας. Το ολοκαίνουριο μπαράκι του Μεταξουργείου είναι από εκείνα τα χειροποίητα στέκια όπου το mix’n’match της διακόσμησής τους περιλαμβάνει παλιά πλυντήρια, «ανακυκλωμένα» ξύλινα παντζούρια που μεταμορφώνονται σε τραπεζάκια, αμπαζούρ βγαλμένα από γαλλικό μπουντουάρ και… απλωμένες μπουγάδες. Η μουσική είναι εξίσου πολυσυλλεκτική, και εξαρτάται πάντα από την ώρα, τη διάθεση και τον DJ της ημέρας: Από funk μέχρι house, τα πάντα παίζουν. Οι δε τιμές κυμαίνονται στα 5,50€ για το ποτό και στα 7€ για τα κοκτέιλ.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v