Bar Restaurants: 5 διευθύνσεις για… αναποφάσιστους

Να φάμε ή να πιούμε; Για τις αναποφάσιστες παρέες, συγκεντρώνουμε πέντε αθηναϊκά μπαράκια που τα έχουν όλα (τα φαγητά και τα ποτά) και συμφέρουν.
Bar Restaurants: 5 διευθύνσεις για… αναποφάσιστους
της Ηρώς Κουνάδη

Έτη φωτός μακριά από τα μαγαζιά που λέγαμε την προηγούμενη δεκαετία "bar restaurants" (και προϋπέθεταν επίσημο ένδυμα και 50€ το άτομο) τα νέα μπαρ-ο-εστιατόρια του κέντρου κάνουν ακριβώς αυτό που υπόσχονται: Σερβίρουν, εκτός από καλοφτιαγμένα κοκτέιλ, και νόστιμα πιάτα ημέρας. Και έτσι απαλλάσσουν από πολλούς πονοκεφάλους τις παρέες των οποίων τα μισά μέλη θέλουν να πάνε για φαγητό και τα άλλα μισά για ποτό –όλες τις νορμάλ παρέες του κόσμου ετούτου, δηλαδή.

Ιδού τα πέντε αγαπημένα μας μπαράκια-που-σερβίρουν-και-φαγητό, για να οργανώσετε τις εξόδους σας… ανεξαρτήτως διαθέσεων παρέας αυτό το Σάββατο. 

Pinocchio
Ιπποκράτους 58, τηλ.: 210 3605353

Το αγαπάμε για την ωραία του ατμόσφαιρα, για τον αγαπημένο ήρωα των παιδικών μας χρόνων που βρίσκεται… παντού (πάνω στο μπαρ, κρεμασμένος από φωτιστικά, μέσα σε κάδρα, έξω από τα παράθυρα και όπου αλλού κοιτάξετε) και, βεβαίως, για τις εξαιρετικές μουσικές του, που αλλάζουν ανάλογα με την ώρα, την ημέρα, τη διάθεση και το DJ set. H διάταξη του χώρου θυμίζει νεοϋρκέζικο μπαρ: από τη μία μεριά η μεγάλη, ξύλινη μπάρα, από την άλλη το ελάχιστα υπερυψωμένο παταράκι με τους δερμάτινους καναπέδες και τα τραπεζάκια στα οποία παρελαύνουν ζουμερά burger με πατάτες-κόλαση, και old fashioned κοκτέιλ, με βάση το τζιν και το ρούμι. Οι τιμές κυμαίνονται στα 8-10€ για τα κοκτέιλ, και στα 7,50€ για τα burgers. 

Osterman
Πλατεία Αγίας Ειρήνης 10, τηλ.: 210 3243331

Το παλιό ραφτάδικο του Συμεωνίδη μεταμορφώθηκε πέρυσι σε ένα από τα πιο στιλάτα μπαρ της Πλατείας (μία είναι η πλατεία αυτές τις μέρες) με στοιχεία βιομηχανικού design τέλεια συνδυασμένα με πινελιές από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του υπέροχου νεοκλασικού που το φιλοξενεί. Στις γευστικές επιλογές που συνοδεύουν τα εξαιρετικά κοκτέιλ του Γιάννη Κοροβέση, περιλαμβάνονται λαχταριστά σνακ όπως τα αυθεντικά γαλλικά croc monsieur, και πιάτα ημέρας όπως τηγανητός μπακαλιάρος σε κουρκούτι μπίρας με πατάτες ή ψητό φιλέτο κοτόπουλου με φασκόμηλο. Οι ωραίες jazz funk μουσικές του παίζουν πάντα χαμηλά, θέλοντας ίσως να προτείνουν μια εναλλακτική στα… ντεσιμπέλ της υπόλοιπης πλατείας. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 9-11€, ενώ για κανονικό γεύμα θα υπολογίσετε περί τα 20-25€ το άτομο. 

Ten
Πλουτάρχου 10, Κολωνάκι, τηλ.: 210 7210161

Για το κολωνακιώτικο bar restaurant που μετρά την ιστορία του σε… 90s θρύλους, σας τα ξαναείπαμε πρόσφατα: Το νέο μενού αντλεί την έμπνευσή του από την ελληνική παράδοση, την οποία εμπλουτίζει με δημιουργικές πινελιές και νεοϋρκέζικα στοιχεία, και το αποτέλεσμα είναι πιάτα όπως ζουμερά burger με baby πατάτες σερβιρισμένες με τη φλούδα τους, muffin ελληνικών τυριών με μαρμελάδα και σολομό σχάρας μεθυσμένο με λαδολέμονο Mojito και σερβιρισμένο επάνω σε ζεστή σαλάτα ρόκας. Οι μουσικές κινούνται πάντα στα γνώριμα ροκ (ή έστω ροκίζοντα) μονοπάτια, και τα κοκτέιλ είναι εξίσου δυνατά με τα πιάτα. Οι δε τιμές κυμαίνονται στα 20€ για ένα ολοκληρωμένο γεύμα, και στα 8-9€ για τα κοκτέιλ. 

The Bar Project
Ηρακλειδών 52, Θησείο, τηλ.: 210 3411185

Άνοιξε τις πόρτες του πριν από λίγες μέρες, στην «κάτω» πιο ήσυχη πλευρά του πεζοδρόμου της Ηρακλειδών, και κατάφερε να κερδίσει αμέσως τις εντυπώσεις. Σερβίρει πολύ ιδιαίτερα κοκτέιλ, που αλλάζουν ανάλογα με την εποχή και τα φρεσκότερα υλικά, και παίζει ωραίες funk μουσικές του. Εκείνο, όμως, που το κάνει πραγματικά ξεχωριστό είναι η φιλοσοφία του, που στοχεύει να κάνει το Bar Project έναν δραστήριο χώρο, όπου θα φιλοξενούνται δράσεις και εκδηλώσεις, θα συγκεντρώνονται ρούχα για αστέγους, θα επισκευάζουν δωρεάν τα ποδήλατά τους οι θαμώνες, και άλλα τέτοια ωραία και ενδιαφέροντα. Στα του μενού, τώρα, έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε πολλά καλοφτιαγμένα κοκτέιλ (δικά μας αγαπημένα τα Di Roberto, με μαστίχα, prosecco και δεντρολίβανο και Manda Rum, με cachaca, ρούμι, μαρμελάδα μανταρίνι, ζάχαρη και βασιλικό), νοστιμότατα πιάτα ημέρας και χορταστικά finger food, όπως τα πρωτότυπα «σουβλάκια» με μοτσαρέλα-πέστο-ντοματίνια, ή σαλάμι αέρος-φέτα και προσούτο-σύκο. Τα κοκτέιλ κυμαίνονται στα 7-8€, ενώ για να τσιμπολογήσετε θα υπολογίσετε περί τα 10€ το άτομο –ή λιγότερα αν περιοριστείτε στο finger food. 

Τρανζίστορ
Πρωτογένους 10, Ψυρρή, τηλ.: 210 3228658

Ένα από τα πιο sui generis (και, κατά την ταπεινή μας άποψη, ομορφότερα) μπαράκια του κέντρου, το Τρανζίστορ αυτοσυστήνεται ως bistroteque, και συνδυάζει στοιχεία όπως τα βιομηχανικά πατώματα, τα πολύχρωμα κολλάζ στα τραπέζια, τα έργα τέχνης στους γυμνούς τοίχους και τους βγαλμένους από μπουντουάρ καναπέδες στη διακόσμησή του. Προτείνει, δε, καθημερινά έξι-επτά πιάτα ημέρας, που είναι το ένα καλύτερο από το άλλο: Σκεφτείτε ζουμερά burger, κοτόπουλο με κρούστα από ξηρούς καρπούς συνοδευμένο με κους κους, τρυφερό ψαρονέφρι με λιαστή ντομάτα και δροσερή σαλάτα με σπανάκι, χαλούμι και σος βινεγκρέτ. Όσο περνά η ώρα, οι world, jazz και funk μουσικές δυναμώνουν, και η ατμόσφαιρα… «μπαρίζει» περισσότερο –το παταράκι, βέβαια, παραμένει πιο ήσυχο. Για πλήρες γεύμα, μαζί με το εξαιρετικό δικό τους κρασί, θα υπολογίσετε περί τα 15-20€ το άτομο. Το ποτό κοστίζει 6€.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v